Отиди на
Форум "Наука"

БепиКоломбо - мисия на ЕКА и Япония до Меркурий


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Напред към Меркурий! Мисията БепиКоломбо на ЕКА и Япония ще излети този месец.

bepi-colombo-mercury.jpg

На илюстрацията: "БепиКоломбо" наближава Меркурий. Image credit : ESA/ATG Medialab/NASA/JPL

10 октомври 2018 г. 16:50 ч.

Светослав Александров. Ако всичко мине по план, мисията "БепиКоломбо" ще излети на 20-ти октомври в 04:45 ч. българско време от космодрума Куру във Френска Гвиана. Европейската ракета-носител "Ариана 5" ще ускори "БепиКоломбо" на път към най-близката и най-слабо изучена планета от Слънчевата система - Меркурий.

Роботизираната експедиция е координирана съвместно между Япония и Европейската космическа агенция (ЕКА). Тя се състои от два научни орбитални апарата: европейски "Мъркюри Планетари Орбитър", или още кръстен "Бепи", и японски "Мъркюри Магнетосферик Орбитър", още кръстен "Мио". Орбиталните апарати ще бъдат доставени до Меркурий посредством т.нар. Меркуриански трансферен модул (МТМ). Пътешествието ще продължи седем години, в рамките на които ще има едно облитане на Земята, две на Венера и шест на Меркурий, преди "Мио" и "Бепи" да се установят в тяхната научна околомеркурианска орбита. За съжаление "БепиКоломбо" няма спускаем компонент. В началото на миналото десетилетие се планираше да бъде добавен мъничък спускаем апарат с общо 7 килограма научни инструменти, но докъм 2003 година той беше орязан поради бюджетни ограничения. Подчертавам, че мисия "БепиКоломбо" бе замислена още през 1999 година, но подобно на много други проекти, тя също премина през преформулировки и отлагания. 

За да може мисия "БепиКоломбо" да доближи планетата, трябва да намали скоростта си спрямо Слънцето - т.е. да сниши параметрите на хелиоцентричната си орбита. Това е трудна задача - много по-лесно е да се изпрати кораб до Плутон или извън Слънчевата система. За тази цел МТМ е екипиран с йонни двигатели, които са сходни с тези на мисията на ЕКА до Луната "СМАРТ-1" от миналото десетилетие.

Както "Мио", така и "Бепи" ще могат да използват част от научните си инструменти по време на дългото си пътешествие, включително по време на първите си облитания на Венера и Меркурий. Макар че основната научна камера няма да се използва при тези облитания, има три навигационни камери, прикачени към МТМ и благодарение на тях ще видим снимки на планетите.

Мисия "БепиКоломбо" ще надгражда постигнатото от американската меркурианска мисия "Месинджър", която изучаваше най-близката до Слънцето планета в периода между 2011 и 2015 година. Благодарение на получените данни учените ще разгадаят множество мистерии за еволюцията на ранната Слънчева система, включително и Земята. 

За повече информация: ЕКА

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2402-2018-mercury-mission-preview

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

браво! Крайно време беше да уважат и тази планета. Иначе името на мисията цепи мрака :)))

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Европейската ракета Ариана 5 бе одобрена за полет до Меркурий

2018-bepicolombo-packed.jpg

На снимката: техници капсуловат "БепиКоломбо" в обтекателя на ракетата "Ариана 5". Photo credit : Arianespace/ESA

18 октомври 2018 г. 18:55 ч.

Светослав Александров. Екипът по готовност за изстрелване даде зелена светлина на европейската ракета "Ариана 5" за предстоящия старт на 20-ти октомври в 04:45 ч. българско време. Одобрението е процедура, която е задължителна преди всеки полет от европейския космодрум Куру във Френска Гвиана. В случай че настъпи някакво отлагане по каквато и да е причина, техническа или лоши метеорологични условия, екипът на мисията разполага с време до 6-ти ноември, когато е последната възможност за полет. 

Ако всичко мине наред, "Ариана 5" ще ускори роботизираната експедиция на Европейската космическа агенция (ЕКА) и Япония "БепиКоломбо" на път към планетата Меркурий.

Напомням на читателите, че мисия "БепиКоломбо" се състои от два научни орбитални апарата: европейски "Мъркюри Планетари Орбитър", или още кръстен "Бепи", и японски "Мъркюри Магнетосферик Орбитър", още кръстен "Мио". Орбиталните апарати ще бъдат доставени до Меркурий посредством т.нар. Меркуриански трансферен модул (МТМ). Пътешествието ще продължи седем години, в рамките на които ще има едно облитане на Земята, две на Венера и шест на Меркурий, преди "Мио" и "Бепи" да се установят в тяхната научна околомеркурианска орбита, което ще стане факт на 5-ти декември 2025 година. За съжаление "БепиКоломбо" няма спускаем компонент. В началото на миналото десетилетие се планираше да бъде добавен мъничък спускаем апарат с общо 7 килограма научни инструменти, но докъм 2003 година той беше орязан поради бюджетни ограничения. Отново подчертавам, че мисия "БепиКоломбо" бе замислена още през 1999 година, но подобно на много други проекти, тя също премина през преформулировки и отлагания.

За да може мисия "БепиКоломбо" да доближи планетата, трябва да намали скоростта си спрямо Слънцето - т.е. да сниши параметрите на хелиоцентричната си орбита. Това е трудна задача - много по-лесно е да се изпрати кораб до Плутон или извън Слънчевата система. За тази цел МТМ е екипиран с йонни двигатели, които са сходни с тези на мисията на ЕКА до Луната "СМАРТ-1" от миналото десетилетие.

Както "Мио", така и "Бепи" ще могат да използват част от научните си инструменти по време на дългото си пътешествие, включително по време на първите си облитания на Венера и Меркурий. Макар че основната научна камера няма да се използва при тези облитания, има три навигационни камери, прикачени към МТМ и благодарение на тях ще видим снимки на планетите. Първото облитане на Венера ще е на 12-ти октомври 2020 година, две години след изстрелването, а второто - на 11-ти август 2021 година. Първото облитане на Меркурий ще е на 2-ри октомври 2021 година, второто - на 23 юни 2022 година, третото - на 20-ти юни 2023 година, четвъртото - 5-ти септември 2024 година, петото - 2-ри декември 2024 година и шестото - 9-ти януари 2025 година. След пристигането в околомеркурианска орбита "БепиКоломбо" ще трябва да работи минимум до 1-ви май 2027 година, когато ще е краят на основната му мисия, а в случай че тя бъде удължена, може да функционира до 1-ви май 2028 г. 

Мисия "БепиКоломбо" е кръстена на италианския математик Джузепе (Бепи) Коломбо. Тя ще надгражда постигнатото от американската меркурианска мисия "Месинджър", която изучаваше най-близката до Слънцето планета в периода между 2011 и 2015 година. Благодарение на получените данни учените ще разгадаят множество мистерии за еволюцията на ранната Слънчева система, включително и Земята.

За повече информация: Арианаспейс

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2413-2018-ariane-5-approved-to-flight-to-mercury

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Изучаване на планетата Меркурий: кратка история

MESSENGER-Last-Image-of-Mercury.jpg

Към настоящия момент това е последната снимка на повърхността на Меркурий, получена от космически апарат. Заснета е от автоматичната междупланетна станция "Месинджър" на 30-ти април 2015 г. непосредствено преди контролираното й разбиване. Photo credit : NASA/JPL-Caltech/JHUAPL/CIW

19 октомври 2018 г. 21:00 ч.

Светослав Александров. Общността от космически ентусиасти следи със затаен дъх предстоящото излитане на автоматичната междупланетна станция на Япония и ЕКА "БепиКоломбо". Има защо да сме развълнувани - полетите до Меркурий са изключителна рядкост. Едва две космически мисии са достигали най-близката до Слънцето планета. "БепиКоломбо" ще е третата. 

Но дори и човечеството да притежава способност да изпраща апарати в космоса само през последните шест десетилетия от историческото съществуване на цивилизацията, изследователите започват да се интересуват от Меркурий от много по-далечни времена. Първи римляните забелязват, че планетата се придвижва на нощното небе много по-бързо от останалите небесни светила. Затова й дават името на бога Меркурий, който в римската митология покровителства бегачите на дълги разстояния.

С изобретяването на телескопа през 1610 г. Галилео Галилей става първият човек, наблюдавал планетата с въоръжено око. За съжаление Галилей успява да види единствено малък диск - телескопът му не е толкова мощен, че да различи съществуването на фази подобно на тези на Луната и на Венера. През 1631 г. обаче Пиер Гасенди пръв наблюдава пасаж на Меркурий - т.е. преминаването на планетата пред Слънцето, а през 1639 г. Джовани Зупи открива меркурианските фази. Така близо тридесет години след страстите покрай случая с Галилео, наблюденията на Гасенди и Зупи потвърждават, че Меркурий се върти около Слънцето, а не около Земята и това се явява едно от първите силни доказателства в подкрепа на хелиоцентризма. 

През 1880-те години астрономът Джовани Скиапарели за пръв път рисува карта с някои характеристики на Меркурий. Той също така предполага, че орбитата на Меркурий е в синхронно въртене спрямо Слънцето подобно на синхронното въртене на Луната, при което времето, за което Луната се завърта около Земята, е равно на времето на околоосното й въртене. Също както от Земята се вижда само едната страна, Скиапарели е на мнение, че Меркурий е обърнат само с едната си страна към Слънцето. Това схващане доминира в науката чак до 1965 година, когато съветски астрономи посредством радарни изследвания откриват, че Меркурий се завърта около оста си общо три пъти на всеки две обиколки около Слънцето. 

Първият космически апарат, изпратен по посока на Меркурий, е американският "Маринър 10", който е изстрелян на 3-ти ноември 1973 година. На 29-ти март и 21-ви септември 1974 година , както и на 16-ти март 1975 година, "Маринър 10" прави сближения с планетата. Роботизираната мисия заснема над 2 800 снимки, които разкриват 40-45% от общата площ на меркурианската повърхност. "Маринър 10" открива, че Меркурий има тънка атмосфера от хелий, магнитно поле и богато на желязо ядро. Измерените минимални температури са -183 oC, а измерените максимални са 187 oC.

На 3-ти август 2004 г. НАСА изпраща втората си роботизирана мисия към Меркурий - "Месинджър". На 18-ти март 2011 г. автоматичната междупланетна станция влиза в орбита около планетата, превръщайки се в първия й изкуствен спътник. Тя работи до 30-ти април 2015 година. "Месинджър", освен че успява да заснеме цялата повърхност, прави много значими открития. Оказва се, че дори на най-близката до Слънцето планета има полярни региони, които са защитени от слънчевите лъчи и поради това притежават огромни запаси от вода под формата на лед. Данните от автоматичната станция загатват за наличието на органични вещества на Меркурий. Една от големите изненади също така е, че повърхността на планетата е богата на сяра - много повече в сравнение с всички останали скалисти планети на Слънчевата система. 

Време е за нов етап в изучаването на Меркурий. Ако всичко мине благополучно, той може да започне най-рано утре, когато ракетата "Ариана 5" ще ускори европейско-японската мисия "БепиКоломбо" на път към планетата. Стартът е в 04:45 ч. българско време, а ако настъпи някакво отлагане, "БепиКоломбо" трябва да отлети най-късно на 6-ти ноември. Да стискаме палци! Меркурий е любима планета на почитателите на научната фантастика у нас, особено поради популярността на писателя Айзък Азимов, но има нещо по-хубаво от фантастиката: и то е реалната космонавтика. 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2415-2018-mercury-history-exploration

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Роботизираната мисия БепиКоломбо на ЕКА и Япония пое на път към Меркурий след безпроблемно изстрелване!

2018-20-oct-bepi-launches.jpg

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : ESA/Arianespace

20 октомври 2018 г. 06:00 ч.

Светослав Александров. Рано тази сутрин в 04:45 ч. българско време от космодрума Куру във Френска Гвиана излетя европейската космическа ракета "Ариана 5". До този момент тази ракета бе извеждала множество спътници и едва три апарата в междупланетното пространство - "Розета" до кометата Чурюмов-Герасименко през 2004 година и телескопите "Хершел" и "Планк" в рамките на едно изстрелване към точката на Лагранж Л2 през 2009-та. Днешният полет бе първият за "Ариана 5" до друга планета. 

И то каква планета! На път към Меркурий се отправи съвместната мисия на Япония и Европейската космическа агенция (ЕКА) "БепиКоломбо". Рядко има полети до Меркурий - в рамките на шестдесетилетната космическа история на човечеството тази най-близка до Слънцето планета е била посещавана само от два космически апарата: "Маринър 10" (изстрелян през 1973 г. и облетял Меркурий двукратно през 1974 г. и веднъж през 1975 г.) и "Месинджър" (изстрелян през 2004 г. и влязъл в орбита през 2011 г.). Ако пристигането на "БепиКоломбо" бъде успешно, броят на меркурианските космически апарати, изучавали Меркурий, буквално ще се удвои. Два робота ще трябва да влязат в орбита: европейският "Бепи" и японският "Мио". Изключително амбициозна експедиция!

Подобно на всички останали големи космически експедиции, "БепиКоломбо" също мина през своята поредица от дългогодишни отлагания. Първоначалният замисъл на ЕКА за реализация на мисия до Меркурий датира още от 1999 година. След дълъг период на преформулировки, научният комитет на ЕКА даде зелена светлина за започване на конструкцията през 2009 година. Изстрелването бе планирано за юли 2014 година, но още през 2012-та стана ясно, че не е реалистично да се смята, че мисията ще е готова дотогава. Това доведе до първото отлагане с 13-месеца до август 2015 година. Последващи забавяния в разработката на различните компоненти доведоха до съответните отлагания на датата за излитане за 2016-та, 2017-та и най-накрая за 2018 година. 

Всичко това e вече в историята! Мисия "БепиКоломбо" бе ускорена на път към Меркурий, а в 05:50 ч. българско време бе потвърдено, че слънчевите панели успешно са се разгърнали и бордовият компютър управлява полета. 

Сега какво следва? Седемгодишно пътуване към орбитата на Меркурий! Но това не значи, че чакането ще е безинтересно. Само една година и половина след излитането, на 6-ти април 2020-та, "БепиКоломбо" ще се сближи със Земята, а на 12-ти октомври същата година ще е първото облитане на Венера. На 11-ти август 2021 г. ще има второ облитане на Венера. Първото посещение на Меркурий под формата на кратко облитане ще е факт на 2-ри октомври 2021 година, а в периода между 2022 и 2025 година ще има още пет облитания, преди "БепиКоломбо" да се установи в околомеркурианска орбита на 5-ти декември 2025-та. 

Напомням отново на читателите, че мисията "БепиКоломбо" е кръстена на италианския математик Джузепе (Бепи) Коломбо. Тя ще надгражда постигнатото от американската меркурианска мисия "Месинджър", която изучаваше най-близката до Слънцето планета в периода между 2011 и 2015 година. Благодарение на получените данни учените ще разгадаят множество мистерии за еволюцията на ранната Слънчева система, включително и Земята. А загадките не са малко. Например Меркурий е единствената скалиста планета в Слънчевата система, изключвайки Земята, която притежава силно магнитно поле. Част от задачите на "БепиКоломбо" е да изучи магнитното поле с подробни детайли.

Няма спор - предстои вълнуващо пътешествие и очакваме роботите "Мио" и "Бепи" да ни разкрият множество тайни. Мисията е не просто амбициозна, но и скъпа. Според публикации в пресата Япония и ЕКА са дали почти $2 милиарда долара за нейната реализация. Така че очакванията към "БепиКоломбо" са много големи по разбираеми причини. 

Запис от излитането: тук (Youtube връзка)

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2416-2018-bepicolombo-launches-successfully

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор Космически науки

Японско-европейската мисия БепиКоломбо ще се сближи със Земята на 10-ти април, за да се отправи към Меркурий

2020-earth-moon-bepi-5-march.gif

Компилация от снимки на Земята и Луната, заснети на 5-ти март. Credit : ESA/BepiColombo/MTM

2 април 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Наближава едно от най-очакваните междупланетни събития за годината. Японско-европейската мисия "БепиКоломбо" доближава Земята и на 10-ти април автоматичната междупланетна станция ще премине само на около 12 700 километра от нашата планета, преди да се отправи обратно в далечния космос.

Напомням на читателите, че "БепиКоломбо" бе изстреляна в космоса на 20 октомври 2018 г.

Гравитационната маневра ще забави скоростта на "БепиКоломбо" и ще насочи траекторията към вътрешната Слънчева система, съответно към Меркурий.

"Това е последният път, когато ще видим БепиКоломбо от Земята", съобщава ученият Джо Цендер. "След това ще се насочим още по-дълбоко във вътрешната Слънчева система".

Учените ще използват случая да тестват някои от 11-те научни инструмента на европейския компонент на мисията - "Меркуриански Планетарен Орбитър". Японският компонент "Меркуриански Магнетосферен Орбитър" е скрит зад защитен щит. Двата компонента заедно са стиковани към специален "Меркуриански Трансферен Модул". Модулът блокира някои от инструментите, но изследователите очакват да получат данни от общо осем от тях. Някои от датчиците на "Меркуриански Магнетосферен Орбитър" също ще бъдат включени. 

Маневрата ще бъде осъществена в центъра на ЕКА в Дармщат, Германия, но с ограничен персонал заради COVID-19. Инженерите ще спазват строги правила на социална дистанция. Макар че в Европа коронавирусът е поставил известна част от космическите проекти на пауза, няма как да бъде спряна меркурианската мисия.

"Фазата на облитането на Земята е етап, в който имаме нужда от ежедневен контакт с космическия кораб", съобщава Елза Монтагън, мениджър на мисията от ЕКА. "Това е нещо, което не можем да отложим. Космическият кораб ще облети Земята при всички случаи".

Въпреки затруднената работна обстановка, научните екипи очакват да калибрират някои от инструментите.

"Например спектроскопът ФЕБ ще бъде насочен към Луната като калибрационна цел, за да можем да получим по-добри данни щом пристигнем на Меркурий", съобщава ръководителят на мисията Йохан Бенхоф. "Също така желаем да направим някои измервания на Слънчевия вятър и неговото взаимодействие със земното магнитно поле. Но главната цел на включването на инструментите на този етап е тестването и калибрацията. Ако успеем да извлечем научни данни, това ще е бонус".

"БепиКоломбо" също така притежава три "селфи" камери от типа GoPro, които ще заснемат Земята по време на сближаването с нея. Учените вече ги активираха и заснеха системата Земя-Луна в началото на март (снимките са показани по-горе). С течение на времето Земята ще става все по-голяма.

"Когато достигнем момента на най-голямото сближение, ние ще заснемем няколко изображения, след което планираме да заснемем цяла поредица от фотографии в рамките на няколко часа, за да погледнем как системата Земя-Луна става все по-малка, докато я загубим от поглед напълно", информира ни Джо Цендер.

Иначе облитането на Земята на 10-ти април е само една от първите девет гравитационни маневри по време на 7-годишното пътешествие към Меркурий. През октомври тази година "БепиКоломбо" ще направи първото посещение на Венера. А окончателното пристигане в орбита около Меркурий е планирано за края на 2025-та година, като тогава "Меркурианският Магнетосферен Орбитър" и "Меркурианският Планетарен Орбитър" ще се отделят от трансферния модул. След това научната мисия може да започне. За съжаление Меркурий е най-слабо изучаваната планета от земен тип (в групата влиза още Земята, Венера и Марс). Очакваме с "БепиКоломбо" това да се промени и мисията да разгадае много от загадките! 

За повече информация: ЕКА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3267-2020-bepicolombo-flyby-earth-preview

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Японско-европейската мисия БепиКоломбо засне Земята ден преди голямото сближение!

2020-9-april-earth-photos.gif

Поредица от снимки, заснети от автоматичната междупланетна станция "БепиКоломбо" днес, на 9-ти април. Photo credits : ESA

9 април 2020 г. 20:30 ч.

Светослав Александров. Европейската космонавтика триумфира, дори и когато Старият континент преживява трудни времена. Утре японско-европейската космическа мисия "БепиКоломбо", която бе изстреляна през 2018 г., ще се сближи със Земята за последно, след което ще се отправи към Вътрешната слънчева система, където ще посещава Венера и Меркурий. 

Днес, ден преди сближението, "БепиКоломбо" успя да заснеме Земята - и е страхотно, че европейските екипи този път публикуват снимките си  своевременно! 

Изображенията, които са показани по-горе като анимирана компилация, са заснети днес между 14:25 ч. и 18:00 ч. българско време. Докато "БепиКоломбо" наближаваше Земята със скорост по-голяма от 100 000 км/ч, разстоянието между кораба и планетата ни намаля от 281 940 до 230 000 километра във времето, когато бе проведена фотографската сесия.

На снимките се вижда как Земята се появява зад структурата на космическия кораб и над антената му, като се придвижва бавно към центъра.

Проведени са общо девет планетарни облитания с цел осъществяването на гравитационни маневри, но само едно от тези облитания е на Земята. Ще има две посещения на Венера и шест прелитания край Меркурий, преди скоростта на "БепиКоломбо" да намалее достатъчно, за да влезе в околомеркурианска орбита.

Влизането в орбита около Меркурий ще се случи чак в края на 2025 г. 

Прочетете статията на КОСМОС БГ: Японско-европейската мисия БепиКоломбо ще се сближи със Земята на 10-ти април, за да се отправи към Меркурий

Източник : ЕКА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3287-2020-bepicolombo-photographs-earth-before-flyby

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Европейско-японската мисия БепиКоломбо прелетя за последен път край Земята, преди да се отправи към Меркурий!

flyby-closeup.jpg

Тази снимка на Земята бе заснета от "БепиКоломбо" днес, на 10-ти април, в 06:35 ч. българско време, когато автоматичната междупланетна станция се намираше едва на 18 600 километра от нашата планета. Photo credit : ESA/BepiColombo/MTM

10 април 2020 г. 10:15 ч.

Светослав Александров. Страхотен триумф за Европейската космическа агенция и Япония! Днес автоматичната междупланетна станция "БепиКоломбо" извърши успешно своето първо от общо девет планетарни облитания, но единственото на Земята. След днешния ден "БепиКоломбо" напуска завинаги родната ни планета и вече се отправя към Вътрешната слънчева система. Нямам търпение да дойде октомври, когато автоматичната междупланетна станция ще посети твърде пренебрегваната през последните години Венера.

Но не Венера е крайната цел на мисията, а най-близката до Слънцето планета - Меркурий. За съжаление Меркурий е доста слабо изучаван, като само две мисии са посещавали планетата - "Маринър 10", която извършва облитания през 1974 и 1975 г. и "Месинджър", която е изстреляна през 2004 г. и работи в околомеркурианска орбита за четири години, до 30 април 2015. И двете мисии са американски. "БепиКоломбо" е първата меркурианска мисия, която не е на САЩ - тя се състои от два орбитъра, "Меркуриански Планетарен Орбитър" на Европейската космическа агенция и "Меркуриански Магнетосферен Орбитър" на Япония. Първоначално се предвиждаше да бъде прикачен и спускаем апарат за осъществяване на първото в историята на човечеството кацане на Меркурий, но поради бюджетни ограничения той бе премахнат. Кацането на Меркурий ще остане за бъдещите поколения.

flyby-approach.gif

Сближаването със Земята - пълният набор от снимки, заснети на 9-ти април. Credit ESA/BepiColombo/MTM

Но дори и без кацане, "БепиКоломбо" е изключително амбициозна мисия. И няма нужда да чакаме още до 2025 г. - научните изследвания почват отсега. По времето на днешното сближение със Земята, автоматичната междупланетна станция използваше прибора MERTIS, за да изучава минералогичния състав на Луната. Очакват се нови научни открития за нашия естествен спътник! 

Облитанията, които "БепиКоломбо" осъществява край Земята, Венера и Меркурий преди окончателното пристигане, са с цел да променят траекторията и скоростта на автоматичната междупланетна станция. Това не е активна процедура - не се изисква запалване на ракетните двигатели. Въпреки това сближението със Земята не беше безопасно - в продължение на 34 минути космическият апарат беше в сянката на планетата ни, без Слънцето да огрява слънчевите батерии. Екипът подготви "БепиКоломбо" като предварително зареди всички бордови батерии и нагря електронните компоненти.

"Винаги е изнервящо да знаеш, че слънчевите панели на даден космически кораб не са огрени от слънчевите лъчи", сподели Елса Монтагнън от екипа на "БепиКоломбо". "Когато видяхме, че слънчевите батерии са започнали да генерират отново електроенергия, вече знаехме, че "БепиКоломбо" е напуснал сянката на Земята и че е готов да продължи с междупланетното си пътешествие. 

Сега вече екипът е изцяло фокусиран върху едно от най-очакваните междупланетни събития за 2020 г. - посещението на Венера!

За повече информация : ЕКА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3288-2020-bepi-colombo-earth-flyby-success

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

БепиКоломбо засне прощална снимка на Земята и Луната, преди да се отправи към Венера и Меркурий

2020-bepicolombo-farewell.jpg

Изображението, заснето от "БепиКоломбо" вчера. Photo credit : ESA/BepiColombo/MTM

12 април 2020 г. 08:25 ч.

Светослав Александров. Автоматичната междупланетна станция на Европейската космическа агенция (ЕКА) и Япония "БепиКоломбо" засне своята прощална снимка на системата Земя-Луна. Фотографията беше направена вчера, на 11-ти април в 17:24 ч. българско време.

Земята е горе вляво на показаното изображение - тя е с формата на сърп. А Луната е съвсем дребничка, като се намира малко над слънчевия панел и вляво от него.

Снимката бе заснета, когато "БепиКоломбо" беше на разстояние 540 400 километра от Земята.

Сега вече започва интересното - автоматичната междупланетна станция е поела по своето пътешествие към Вътрешната слънчева система. Предстоят две облитания на Венера и шест на Меркурий, преди "БепиКоломбо" да се озове в своята окончателна околомеркурианска орбита. Първото от венерианските облитания е планирано за октомври тази година - и нямам търпение да дойде това време! 

Източник: ЕКА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3294-2020-bepi-colombo-farewell

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Японско-европейската мисия БепиКоломбо ще посети Венера на 15-ти октомври

flyby-closeup.jpg

Тази снимка на Земята бе заснета от "БепиКоломбо" на 10-ти април тази година, когато автоматичната междупланетна станция се намираше на 18 600 километра от нашата планета. Photo credit : ESA/BepiColombo/MTM

17 септември 2020 г. 17:45 ч.

Светослав Александров. След като на 14-ти септември научен екип от САЩ и Великобритания оповести откритието, че в атмосферата на Венера има газ фосфин, който може да е показател за наличието на живот, много агенции и частни фирми изявиха желание да изследват планетата с космически апарати. Няма да чакаме дълго - японско-европейската мисия "БепиКоломбо" първа ще пристигне в околностите на Венера на 15-ти октомври. 

Венера не е крайната цел на роботизираната станция - "БепиКоломбо" е на път към Меркурий, така че ще премине край Венера само транзитно. Но изследователите се надяват, че ще разполагат с достатъчно време, за да потвърдят дали екипът наистина е открил фосфин или е допусната някаква грешка.

Журналистът Джонатан О'Калагън е написал статия за Форбс, в която разкрива плановете на японско-европейското ръководство на "БепиКоломбо". Планира се да се използва инструментът MERTIS - радиометър и инфрачервен спектрометър, разработен в Германия. Приборът е предназначен да изучава състава на повърхността на Меркурий, но учените считат, че могат да го настроят да изследва и атмосферната структура на Венера. 

По време на облитането на 15-ти октомври "БепиКоломбо" ще се озове на 10 000 километра от планетата. Това е сравнително далечно разстояние, но може би е достатъчно, за да се потвърди наличието на фосфин. Ако не се получат нещата от първия път, "БепиКоломбо" ще посети отново Венера на 10 август 2021 година, като разстоянието между кораба и планетата ще е само 550 километра. 

Така че очакваме двете облитания с нетърпение и дано Венера започне да разкрива своите загадки! 

Прочетете публикацията: "Учени откриха косвено, но сериозно доказателство за живот на Венера" на страниците на КОСМОС БГ

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3570-2020-bepicolombo-study-phosphine-venus

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: БепиКоломбо прелетя край Венера и засне първите си снимки на планетата!

2020-15-oct-bepicolombo.jpg

Снимка на Венера, заснета тази сутрин от автоматичната междупланетна станция на ЕКА и Япония "БепиКоломбо" в момента на най-голямото сближение. Photo credit : ESA/BepiColombo/MTM

15 октомври 2020 г. 17:20 ч.

Светослав Александров. Днес, на 15-ти октомври, мисията на Европейската космическа агенция (ЕКА) и Япония "БепиКоломбо" стана най-новата, прелетяла край Венера и изпратила успешно снимки и научни данни. Това се случи по-рано през деня, в 06:58 ч. българско време, когато автоматичната междупланетна станция премина на разстояние 10 720 километра от повърхността на планетата. 

2020-bepicolombo-early-venus-photo.jpg

Eдна от първите снимки на Венера, заснети от "БепиКоломбо" на 14-ти октомври в 10:25 ч. българско време. Планетата е кръглият обект долу вляво. Photo credit : ESA/BepiColombo/MTM

Напомням на читателите, че "БепиКоломбо" не е монолитна автоматична станция. Тя е комплекс от два космически апарата - европейски "Бепи" и японски "Мио". Апаратите са свързани посредством т.нар. Меркуриански трансферен модул (накратко МТМ). Целта на МТМ е да достави "Бепи" и "Мио" благополучно до околомеркурианска орбита. Това става чрез общо девет облитания - едно на Земята, две на Венера и шест на Меркурий.

Към настоящия момент са завършени земното облитане и първото венерианско. Докато "Мио" и "Бепи" са свързани към МТМ, не всички научни инструменти могат да правят научни измервания. Снимките на Венера, две от които съм показал по-горе, са заснети от специални камери на МТМ, които не са част от официалната научна апаратура. Основната научна камера е сред приборите, които са блокирани от корпуса на МТМ, следователно тя все още не може да снима. 

Засега (т.е. към 17:20 ч. българско време) на Земята са получени само част от венерианските фотографии. Очакваме през близките часове да пристигнат и останалите. 

Съгласно информацията, публикувана на сайта на ЕКА, екипът е свършил съществена част от подготовката за днешното посещение на Венера в дистанционен режим като част от мерките срещу COVID-19. Само неколцина специалисти са били на линия в контролния център, за да осигурят безопасната работа на "БепиКоломбо" по време на сближението.

Една от най-големите днешни цели бе да се съберат данни, които евентуално да потвърдят наличието на фосфин във венерианската атмосфера - вещество, което може да е признак за живот. Напомням на читателите, че откритието за фосфина бе оповестено през изминалия месец от екип на САЩ и Великобритания, работещ с наземни телескопи. Все още предстои то да бъде потвърдено от действаща космическа мисия. "БепиКоломбо" бе първата, която получи такъв шанс. 

"Ние трябва да проявим търпение, докато нашите венериански специалисти разгледат внимателно данните", съобщава Йоханес Бенкоф, член на екипа. "Но се надяваме да характеризираме профилите на атмосферната температура и на нейната плътност, да научим информация за състава на атмосферата и на облачната покривка, както и за магнитните взаимодействия между Слънцето и Венера. И все пак очакваме повече информация догодина".

Тогава, на 10-ти август, "БепиКоломбо" отново ще прелети край планетата, но при още по-близко разстояние - автоматичната междупланетна станция ще се озове само на 550 километра от венерианската повърхност.

Нека не забравяме, че това е мисия, която е специално предназначена да изучава Меркурий, като венерианските проучвания представляват вторичен бонус. Първото облитане на най-близката до Слънцето планета е планирано за догодина, през октомври, когато "БепиКоломбо" ще прелети само над 200 километра над меркурианската повърхност. Нямам търпение да видим какви тайни ще разгадае мисията! 

За повече информация: ЕКА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3603-2020-bepicolombo-venus-flyby-success

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Всичките снимки от днешното посещение на Венера от БепиКоломбо са свалени на Земята и са публично достъпни!

2020-venus-image-sequence.gif

Цялата поредица от 64 снимки, заснети днес от "БепиКоломбо" по време на посещението на Венера. Photo credit : ESA/JAXA/MTM

15 октомври 2020 г. 20:05 ч.

Светослав Александров. Европейската космическа агенция съобщи, че целият набор от снимки, заснети от японско-европейската автоматична междупланетна станция "БепиКоломбо" по време на днешното ѝ посещение на Венера, са свалени успешно на Земята. За голяма радост на космическите ентусиасти те са вече публично достъпни. Така тази мисия се откроява ярко в сравнение с практиките на ЕКА от недалечното минало, например пристигането на мисията "Розета" около кометата "Чурюмов-Герасименко" през 2014 г., когато нямаше никакви снимки в продължение на седмици и всички недоволствахме. Така че голямо "БРАВО" за европейската космонавтика по отношение на публичността! 

И така, няколко думи за показаната по-горе компилация от снимки. Общият брой изображения е 45 и всички те са заснети от камерата Monitoring Camera 2 към Меркурианския трансферен модул. Всяка поредна снимка е заснемана през времеви интервал от 52 секунди. Камерата е в състояние да прави единствено черно-бели снимки с резолюция от 1024 на 1024 пиксела.

Изображенията са съвсем леко обработени с цел увеличаване на яркостта и контраста. Разбира се, няма кой знае какво да се види на Венера във видимата област на електромагнитния спектър заради плътната атмосфера. В близост до терминатора могат да се забележат някои структури, но учените вярват, че става въпрос за артефакт на камерата, а не за реалните характеристики на облачната покривка.

Напомням на читателите, че моментът на най-голямото сближение на "БепиКоломбо" с Венера бе в 06:58 ч. тази сутрин българско време. Всичко по време на облитането премина успешно. Следващото посещение на Венера от мисията ще е на 10-ти август 2021 г. 

Източник : ЕКА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3605-2020-esa-bepicolombo-fullset-images

Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Японско-европейската мисия БепиКоломбо ще посети за пръв път Меркурий на 2-ри октомври

2021-mercury-ahead.jpg

На илюстрацията: "БепиКоломбо" прелита край Меркурий. Image credit : ESA/ATG medialab

1 октомври 2021 г. 14:30 ч.

Светослав Александров. През нощта на 2-ри октомври в 02:34 ч. българско време мисията на Япония и Европейската космическа агенция (ЕКА) "БепиКоломбо" ще проведе първото от общо шест облитания на Меркурий, които са необходими за окончателното позициониране на автоматичната междупланетна станция в орбита около планетата през 2025 година. Към момента на най-голямото сближение, което предстои през следващите часове, разстоянието между "БепиКоломбо" и меркурианската повърхност ще е по-малко от 200 километра. 

Според информацията от екипа на мисията, първата снимка на Меркурий от "БепиКоломбо" се очаква да бъде споделена с обществеността в събота сутринта след 09:00 ч. българско време. 

Така за пръв път космически апарат ще посети най-близката до Слънцето планета след април 2015 г., когато за последно в околомеркурианска орбита работеше американската мисия "Месинджър". 

Напомням на читателите, че роботизираната експедиция "БепиКоломбо" е кръстена на италианския математик Джузепе (Бепи) Коломбо. Благодарение на получените от нея данни учените ще разгадаят множество мистерии за еволюцията на ранната Слънчева система, включително и на Земята. А загадките не са малко. Например Меркурий е единствената скалиста планета в Слънчевата система, изключвайки Земята, която притежава силно магнитно поле. Защо това е така, ние все още не знаем. Част от задачите на "БепиКоломбо" е да изучи магнитното поле с подробни детайли.

"БепиКоломбо" не е монолитна автоматична междупланетна станция - тя е комплекс от два космически апарата - европейски "Бепи" и японски "Мио". Апаратите са свързани посредством т.нар. Меркуриански трансферен модул (накратко МТМ). Целта на МТМ е да достави "Бепи" и "Мио" благополучно до околомеркурианска орбита. Това става чрез общо девет облитания - едно на Земята, две на Венера и шест на Меркурий.

Тези на Земята и на Венера са вече в историята. Остават меркурианските, първото от които е през идната нощ. Второто ще е на 23-ти юни 2022 година, третото - на 20-ти юни 2023 година, четвъртото и петото са през 2024 година на 5-ти септември и 2-ри декември. Шестото е планирано за 9-ти януари 2025 година. През същата година на 5-ти декември "БепиКоломбо" ще пристигне в окончателната орбита около Меркурий. 

Единствено след навлизането в орбита ще е възможно да бъдат заснемани подробни изображения с висока разделителна способност посредством основната научна камера. Но това не значи, че през идната нощ, а и по време на следващите облитания, няма да има никакви снимки. Трите навигациони камери MCAM ще започнат да фотографират Меркурий около пет минути след момента на най-голямото сближение в продължение на пет часа. Понеже "БепиКоломбо" доближава планетата откъм нощната страна, условията за снимане няма да са идеални, когато разстоянието между мисията и повърхността е най-малко. Вместо това най-подробното изображение ще бъде фотографирано при разстояние от 1000 километра.

Учените очакват на снимките да се визуализират някои от големите кратери на планетата - Меркурий много наподобява нашата собствена Луна.

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4176-2021-bepicolombo-first-mercury-flyby-preview

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ и ПЪРВИ СНИМКИ: Японско-европейската мисия БепиКоломбо посети за пръв път Меркурий!

2021-bepicolombo-photographs-mercury.png

Снимка на Меркурий, заснета от "БепиКоломбо" тази нощ в 02:44 ч. българско време. Photo credit : ESA/BepiColombo/MTM, CC BY-SA 3.0 IGO

2 октомври 2021 г. 22:15 ч.

Светослав Александров. Днес, на 2-ри октомври, в 02:34 ч. българско време, мисията на Европейската космическа агенция (ЕКА) и Япония "БепиКоломбо" проведе първото от общо шест облитания на Меркурий преди окончателното навлизане в орбита около планетата през 2025 година. В хода на това дебютно посещение "БепиКоломбо" засне фотографии на меркурианската повърхност.

Към момента на най-голямото сближение разстоянието между автоматичната междупланетна станция и Меркурий бе около 200 километра. 

На горепосоченото изображение се забелязва северното полукълбо на Меркурий. Ярко се откроява известната равнина Сихту, която в далечното минало е била наводнена от потоци от лава. Виждат се и по-гладките и светли равнини Рудаки около кратера Калвин. Наблюдава се и 166-километровият кратер Лермонтов.

2021-bepicolombo-photographs-mercury-1.p 

Още една снимка на Меркурий, заснета от "БепиКоломбо". Photo credit : ESA/BepiColombo/MTM, CC BY-SA 3.0 IGO

Напомням на читателите, че "БепиКоломбо" не е монолитна автоматична междупланетна станция - тя е комплекс от два космически апарата - европейски "Бепи" и японски "Мио". Апаратите са свързани посредством т.нар. Меркуриански трансферен модул (накратко МТМ). Целта на МТМ е да достави "Бепи" и "Мио" благополучно до околомеркурианска орбита. Това става чрез общо девет облитания - едно на Земята, две на Венера и шест на Меркурий.

Земното облитане, венерианските, както и първото меркурианско са вече в историята. Следващото ще е на 23-ти юни 2022 година, третото - на 20-ти юни 2023 година, четвъртото и петото ще са през 2024 година на 5-ти септември и 2-ри декември. Шестото и последно е планирано за 9-ти януари 2025 година. През същата година на 5-ти декември "БепиКоломбо" ще пристигне за постоянно в орбита около Меркурий.

Дотогава обаче има още време. Засега изследователите са фокусирани върху анализа на получените днес данни. Екипът на мисията обещава, че всички заснети изображения ще бъдат публикувани в Планетарния научен архив на Европейската космическа агенция през следващата седмица. 

За повече информация: ЕКА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4178-2021-bepicolombo-visits-mercury-first-time

Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Японско-европейската мисия БепиКоломбо се готви за второто си посещение на Меркурий този четвъртък

21 юни 2022 г. 16:00 ч. Този четвъртък, на 23-ти юни, автоматичната междупланетна станция на Япония и Европейската космическа агенция (ЕКА) "БепиКоломбо" ще посети Меркурий. Това ще е второто от общо шест планирани облитания на планетата, преди "БепиКоломбо" да навлезе в нейната окончателна орбита около нея през 2025 г.

Най-голямото сближение между автоматичната междупланетна станция и Меркурий ще настъпи в 12:44 ч. българско време. Няколко часа по-късно ЕКА ще публикува първите снимки от облитането. 

Напомням на читателите, че "БепиКоломбо" не е монолитен космически апарат - той е комплекс от два отделни модула - европейски "Бепи" и японски "Мио". Те са свързани посредством т.нар. Меркуриански трансферен модул (накратко МТМ). Задачата на МТМ е да превози "Бепи" и "Мио" благополучно до околомеркурианска орбита.

Източник: ЕКА

2021-bepicolombo-photographs-mercury.png

Снимка на Меркурий, заснета от "БепиКоломбо" по време на първото облитане през октомври 2021 година. Photo credit : ESA/BepiColombo/MTM, CC BY-SA 3.0 IGO

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4592-2022-second-merc-flyby-preview

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Японско-европейската мисия БепиКоломбо посети и засне за втори път Меркурий!

2022-23-june-bepi-colombo-mercury.jpg

Тази снимка на Меркурий бе заснета днес от японско-европейската мисия "БепиКоломбо". Натиснете тук, за да свалите цялото изображение. Photo credit : ESA/BepiColombo/MTM

23 юни 2022 г. 18:45 ч.

Светослав Александров. Днес, на 23-ти юни, съвместната мисия между Европейската космическа агенция (ЕКА) и Япония "БепиКоломбо" проведе второто си от общо шест облитания на Меркурий. Автоматичната междупланетна станция премина само на 200 километра над осеяната с кратери повърхност в 12:44 ч. българско време, когато бе моментът на най-голямото сближение, а няколко часа по-късно получихме и първата снимка. 

Достигането на Меркурий е много трудно - дори по-трудно от това да полетиш до Сатурн или да излезеш от Слънчевата система, което обяснява сравнително редките мисии до планетата. "БепиКоломбо" е едва третият космически апарат, изследвал Меркурий, след мисиите на НАСА "Маринър 10" (1973-1975 г.) и "Месинджър" (2004-2015 г.). Причината за трудността се корени във факта, че планетата е много близо до Слънцето (най-близката от всички планети в Слънчевата система) и звездата ни ускорява пристигащите апарати. Ето защо те първо трябва да забавят скоростта си, преди да навлязат в околомеркурианска орбита (досега единствено "Месинджър" е постигал това, "Маринър 10" е провеждал само кратки облитания). При "БепиКоломбо" това се осъществява чрез общо девет гравитационни маневри посредством облитания на планети -  едно на Земята, две на Венера и шест на Меркурий. Окончателното пристигане в околомеркурианска орбита e насрочено за 2025-та година. 

По време на днешното, второ посещение на Меркурий, "БепиКоломбо" засне горното изображение чрез камера, монтирана към т.нар. Меркуриански трансферен модул - служебен модул, който временно и преди пристигането в орбита свързва двата компонента на автоматичната междупланетна станция, европейския "Бепи" и японския "Мио". Снимката, освен повърхността и кратерите на планетата, показва и част от "БепиКоломбо" - долу вдясно се намира една от антените, а дългата мачта вляво е компонент на магнитометъра на "Бепи". Сред големите кратери се вижда и една забележителна формация с диаметър 200 километра, състояща се от множество пръстени, която е частично закрита от магнитометъра. 

За повече информация: ЕКА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4597-2022-bepicolombo-visits-mercury

Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Европейско-японската мисия БепиКоломбо ще прелети край Меркурий на 19-ти юни!

bepicolomb-mercury02-1024x768.jpg

На илюстрацията: “БепиКоломбо” в близост до Меркурий. Image credit : ESA/JAXA

15 юни 2023 г. 07:00 ч.

Светослав Александров. На 19-ти юни мисията на ЕКА и Япония “БепиКоломбо” ще проведе своето трето близко прелитане край Меркурий, минавайки само на 236 километра от повърхността на планетата. Прелитането допълнително ще забави скоростта на космическия апарат, за да може да влезе в околомеркурианска орбита през 2025 година.

Моментът на най-голямото сближение между “БепиКоломбо” и Меркурий ще настъпи в 22:34 ч. българско време. Европейските специалисти обещават, че първите снимки ще бъдат публикувани на 20-ти юни.

Прелитанията са чудесна възможност за заснемане на планетата, както и за проверка на някои от научните инструменти, но истината е, че те се провеждат, за да може “БепиКоломбо” да променя скоростта и курса си с минимален разход на гориво. От всички земеподобни планети (Меркурий, Венера, Земя и Марс) именно Меркурий е най-слабо изучаваната, а за това има основателна причина. Тъй като тази планета е най-близо до Слънцето, всеки един космически кораб, който доближава звездата ни, развива висока скорост – твърде висока, че да спре лесно в околомеркурианското пространство. Може да звучи парадоксално, но е факт – макар че Меркурий е сравнително близко до Земята, средно на 77 милиона километра от нашата планета, по-трудно е да пратиш до него мисия, отколкото да изстреляш апарат извън Слънчевата система!

За повече информация: ЕКА

https://cosmos.1.bg/space/2023/06/15/bepicolombo-mercury-flyby/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Тази вечер БепиКоломбо посещава Меркурий!

2023-19-june-pre-flyby-photo-mercury.png

Снимка на Меркурий, заснета днес от “БепиКоломбо” в 13:32 ч. българско време. Photo credit : ESA/JAXA

19 юни 2023 г. 18:15 ч.

Светослав Александров. Нека не забравяме: тази вечер в 22:34 ч. българско време автоматичната междупланетна станция на Европейската космическа агенция и Япония “БепиКоломбо” ще прелети край Меркурий! Това е едно от най-важните събития за космическата 2023 г. – посещенията на Меркурий от човешки апарати се случват изключително рядко.

Преди “БепиКоломбо” най-близката до Слънцето планета е била посещавана само от две други мисии, и двете американски – “Маринър 10”, която прелетя край Меркурий два пъти през 1974 г. и веднъж през 1975 г., и “Месинджър”, която работеше в орбита около планетата в периода между 2011 и 2015 година. “БепиКоломбо” е направила досега две меркуриански прелитания – днешното ще е трето.

Като прелюдия преди осъществяването му по-рано днес мисията успя да фотографира Меркурий от разстояние 121 000 километра. Снимката е показана в началото на тази публикация. Планетата се вижда като сърп, а ивицата, която я пресича, е артефакт на камерата.

Към момента на най-голямото сближение “БепиКоломбо” ще премине само на 236 километра от меркурианската повърхност. Европейските специалисти обещават, че фотографиите, които мисията ще направи по време на това сближение, ще бъдат публикувани утре, на 20-ти юни.

Основната задача, поради която този тип прелитания се провеждат, е промяна на скоростта и курса на мисията с възможно най-малък разход на гориво. Окончателното пристигане на “БепиКоломбо” в околомеркурианска орбита е насрочено за 2025 година. Има основателна причина, поради която Меркурий е толкова слабо изучена планета – тъй като тя е най-близо до Слънцето, всеки един космически кораб, който доближава звездата ни, развива висока скорост – твърде висока, че да спре лесно в околомеркурианското пространство. Може да звучи парадоксално, но е факт – макар че Меркурий е сравнително близко до Земята, средно на 77 милиона километра от нашата планета, по-трудно е да пратиш до него мисия, отколкото да изстреляш апарат извън Слънчевата система!

https://cosmos.1.bg/space/2023/06/19/bepi-colombo-to-visit-mercury/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ и СНИМКИ: Мисия БепиКоломбо посети Меркурий!

BepiColombo_s_third_Mercury_flyby_pillar

Три снимки, заснети по време на снощното облитане на Меркурий от “БепиКоломбо”. Photo credit : ESA/JAXA

20 юни 2023 г. 19:30 ч.

Светослав Александров. Мисията на ЕКА и Япония “БепиКоломбо” посети вчера Меркурий, като прелетя на 236 километра от повърхността на планетата. Всичко премина успешно, а днес снимките бяха благополучно свалени на Земята. Три от тях са вече публикувани.

Важно е да се подчертае, че фотографиите са фотографирани посредством специална черно-бяла камера, която е различна от основната (научна) камера на мисията. Научната камера е скрита и понастоящем не може да се използва – това ще стане чак през 2025 година, когато “БепиКоломбо” влезе в орбита около Меркурий и се раздели на европейски и японски модул.

Предварителните сближения с планетата (днешното бе трето) се провеждат с цел промяна на скоростта и курса на мисията с възможно най-малък разход на гориво. Меркурий е много трудна планета за достигане. Тъй като тя е най-близо до Слънцето, всеки един космически кораб, който доближава звездата ни, развива висока скорост – твърде висока, че да спре лесно в околомеркурианското пространство. Може да звучи парадоксално, но е факт – макар че Меркурий е сравнително близко до Земята, средно на 77 милиона километра от нашата планета, по-трудно е да пратиш до него мисия, отколкото да изстреляш апарат извън Слънчевата система!

Допреди “БепиКоломбо” планетата Меркурий е била посещавана само от две космически мисии, и двете американски – “Маринър 10”, която прелетя край Меркурий два пъти през 1974 г. и веднъж през 1975 г., и “Месинджър”, която работеше в орбита около планетата в периода между 2011 и 2015 година.

Четвъртото прелитане ще е факт през септември 2024 г., но до неговото осъществяване има сериозни предизвикателства. В началото на август ще започнат маневри с йонните двигатели на “БепиКоломбо”, които допълнително ще забавят скоростта.

Източник: ЕКА

https://cosmos.1.bg/space/2023/06/20/bepicolombo-visits-mercury/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...