Отиди на
Форум "Наука"

Виталий Егоров за космонавтиката


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Както всички знаят моят любим ютуб канал е този на Дмитрий Пучков. В това предаване той е поканил Виталий Егоров, блогер и популяризатор на науката който по народному разказва за сериозните въпроси. Та ще ми е интересно да чуя вашето мнение по въпросите които той засяга. Накратко те са.

1 Скоро никой няма да ходи на Марс, тъй като няма защо. От научна гледна точка присъствието на човека там е ненужно. Да се изпратят там хора, да кацнат, да кажат няколко патосни думи. Кому и защо това е нужно? Същото е и с луната. Навремето на нея каца човек единствено защото американците по политически причини не са могли да преглътнат полета на Юрий Гагарин и е трябвало да направят нещо още по голямо. Отделно стои риска космонавтите да загинат, риск който никой не иска да поеме. Единствено Китай днес има политическа причина да лети на Луната или Марс.

2 Всички тезиси защо трябва да се ходи на луната или на Марс са изсмукани от пръстите. Например цялата слънчева система е изградена от един и същ материал и има смисъл да се добива каквото и да единствено ако на земята свърши, а цената на доставката е по малка отколкото добива на земята.

3 Няма къде да отидем в космоса. Дори и всеки да можеше да си построи у тях ракета и да отиде някъде в слънчевата система няма защо да ходи там. Даже на Марс условията са по лоши отколкото в Антарктика, а дори и Антарктида хората не са се юрнали да живеят. А всичко извън слънчевата система засега е недостъпно.

4 Единственото което може да придвижи напред хората в космоса е туризма. Когато богати хора просто идат на Луната и Марс толкова. 

Това е по темата която мен ме вълнува. Защо да ходим на Марс или Луната. Винаги съм твърдял, и продължавам да го твърдя, че ако на Марс отидат да живеят хора те ще играят ролята на Робинзон Крузо. Просто ще има група хора, които живеят сами на майната си без това да е полезно, че и интересно за никого. Със същия успех могат да се затворят в някоя къща с двор, да си гледат там домати и кокошки и да си общуват с човечеството само по интернет- ефекта ще е същия.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Не са точно така нещата, защото тук идват най-богатите хора с приключенски дух. Те биха платили както за разходка до Луната, така и до Марс. В момента цялото човечество има полза от това да се работи в тази посока, за да се развиват технологиите. Освен това този риск, за който говорят е оправдан от гледна точна да развитието, а и в момента човешкия живот се пази доста сериозно и всичко е доста безопасно.

Абе с две думи, нещата се движат от хората с парите, което означава, че ако има кой да плаща, ще има кой да отиде.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...