Отиди на
Форум "Наука"

Еврокомисията предлага през 2019 г. да се премахне сезонната смяна на часовото време


Кое часово време да отпадне?  

11 потребители са гласували

  1. 1. Кое часово време да отпадне - лятното или зимното?

    • Зимното (астрономическото)
      3
    • Лятното (добавеното)
      4
    • Да останат и двете
      1
    • Не мога да преценя.
      0
    • Което и да е, но да отпадне сезонната смяна на часовото време.
      3


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Eвропейската комисия предлага през 2019 г. в ЕС да се премахне сезонната смяна на часовото време, като на държавите членки се даде възможност да решат веднъж завинаги кое часово време желаят да прилагат като постоянно - лятното или зимното, предаде пресслужбата на институцията.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в своята реч за състоянието на съюза: "От трибуната всички твърдим, че искаме да действаме мащабно по важните въпроси и скромно по маловажните. Ако обаче законодателството на ЕС диктува на гражданите да преместват часовниците си два пъти годишно, никой няма да ни ръкопляска. Днес комисията предлага това да се промени.

Смяната на часовото време трябва да се премахне. Държавите членки следва да решат сами кое часово време ще прилагат като постоянно - лятното или зимното. Това е въпрос на субсидиарност. Очаквам парламентът и съветът да се присъединят към това мнение и да намерят решения, които работят за нашия вътрешен пазар. Времето ни изтича."

Законодателното предложение трябва да гарантира, че евентуалните промени ще се координират между съседните държави, така че да се запази правилното функциониране на вътрешния пазар и да се избегне евентуална фрагментация, която може да възникне, ако някои държави членки прекратят смяната на часовото време, а други продължат да я прилагат.

С днешното си законодателно предложение комисията:

- предлага сезонната смяна на часовото време да се премахне в целия Европейски съюз;
- определя ясен и кратък график за влизане в сила на промените;
- насърчава консултациите на национално и европейско равнище, чрез които да се осигури координиран подход между държавите членки.

Кога и как ще влязат в сила промените?

Сега предложението на Европейската комисия ще бъде представено за одобрение на Европейския парламент и на Съвета.

За да се осигури плавен преход, всяка държава членка ще трябва до април 2019 г. да съобщи кое часово време възнамерява да прилага като постоянно - лятното или зимното. Предвижда се последното задължително преминаване към лятно часово време да бъде в неделя, 31 март 2019 г. След това държавите членки, които желаят да преминат постоянно към зимно часово време, ще имат възможност за последна сезонна смяна на часовото време в неделя, 27 октомври 2019 г. След тази дата сезонните смени на часовото време вече няма да са възможни.

Посоченият график зависи от това Европейският парламент и Съветът да приемат предложението на комисията най-късно до март 2019 г.

Защо комисията предлага тези промени?

Въпросът стана особено актуален, след като няколко държави от ЕС (сред които Литва, Финландия и Естония) поискаха съюзът да отмени практиката. В началото на февруари Европейският парламент настоя да се направи задълбочена оценка на смяната между зимно и лятно часово време и ревизия на режима, ако е необходимо. Евродепутатите отбелязаха, че множество проучвания не са успели да достигнат до заключителен резултат, но от друга страна, има индикации за негативни последици за човешкото здраве.

Между 4 юли и 16 август 2018 г. Европейската комисия проведе обществена консултация, според която 84% от отговорилите предпочитат смяната на часовото време да се премахне.

Над 80 процента от европейците, участвали в онлайн допитване, искат да бъде премахната практиката да се превъртат стрелките на часовниците през пролетта и есента. 

В допитването на Европейската комисия от началото на юли до средата на август взеха участие 4.6 милиона души. Това е рекордно участие в онлайн сондаж на ЕС. Над три милиона от гласовете бяха дадени на територията на Германия.

От хората, искащи да спре смяната на часовото време, повечето предпочитат да се запази за постоянно лятното часово време.

Говорител на еврокомисията каза снощи, че Брюксел ще проучи подробно резултатите, преди да направи каквито и да било публични изявления.

Макар да не е правно обвързващо, допитването може да послужи като основа за законодателни действия, необходими за промени в нормативната уредба. Всяка окончателна реформа трябва да бъде одобрена от Европейския парламент и държавите членки.

85% от българите, участвали в анкета на Европейската комисия, искат да се сложи край на смяната на времето два пъти в годината. 

По материали от:

https://www.dnevnik.bg/evropa/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тия тъпанари като не могат нищо добро да измислят що се мъчат да развалят хубавите работи от едно време

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Историк,

Не искам да давам акъл, но не смяташ ли, че в анкетата трябва да има по-скоро опция "Което и да е, но да отпадне сезонната смяна на ...".

Или дори самият въпрос: "Да отпадне ли сезонната смяна на времето и кое часово време да остане"

Иначе хвърляш много народ в размисъл, което не е лошо, но може да доведе от отказ от гласуване или да изкриви резултатите. Така мисля и само предлагам.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Благодаря за предложението, Жоро, опцията е въведена. 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Тази глупост когато и да я отменят все ще е късно. Два пъти в годината на биологичния часовник му се разказва играта.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, Frujin Assen said:

Тази глупост когато и да я отменят все ще е късно. Два пъти в годината на биологичния часовник му се разказва играта.

Викам им аз:  не си правете тату с часовник, ама ... не са чували текста от песента:

"Татуирах си часовник и за всичко закъснях!" (майтапя се - Влиянието на "ритъма на ...биологията" расте заедно с ЕГН-ето😫)

...

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Преди 1 час, Малоум 2 said:

Викам им аз:  не си правете тату с часовник, ама ... не са чували текста от песента:

"Татуирах си часовник и за всичко закъснях!" (майтапя се - Влиянието на "ритъма на ...биологията" расте заедно с ЕГНто😫)

...

По лошото е, че някой неща престават да растат с напредването на ЕГНто, както един възрастен човек въздишайки тежко при вида на младо гадже рекъл на приятеля си "Не всичко вече се вдига наборе".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има държави, в които тази промяна на времето има смисъл.

Напр. когато при лятното часово време слънцето сутрин изгрява в четири, ако се остави зимното часово време, слънцето ще изгрява в три. Един час сън повече си е един час сън повече :)1640248486_ScreenShot2018-09-20at21_11_19.thumb.png.6aa788eb40719ca39da6b5739ba7237a.png

 

Редактирано от dora
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Там е работата, че не спиш час повече, защото пък те пускат от работа час по късно и съответно заспиваш час по късно. Смяната на нощ и ден в природата става постепенно и човек е свикнал с това, а при завъртането на часовниците става от раз. Когато човек ляга и става под час привиква и в повечето случаи и будилник не му трябва. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Докато си млад не ти пука....За ден два се приспособява младият организъм. 

Но с годинките работата става все по-зле. Чак до там, че ти минава 2-3 седмици и редица будни или аха заспиваш денонощия докато свикниш.

Да не говорим за хронично болните които са на режим на лекарствата....

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Домашните животни (кучета, котки и др.), както - и селскостопанските животни, не разбират защо трябва да им се нарушава ритъмът на хранене. Те също трябва да се приспособяват. За тях смяната на часа също е стрес. 

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Питат ни онлайн дали искаме лятно или зимно часово време

Започва национално допитване за това кое часово време да избере България - лятното или зимното.

Кампанията е подета от енергийния министър Теменужка Петкова, чието ведомство ще трябва да подготви българската позиция за отмяната на местенето на стрелките. Това е така, тъй като смяната на времето е свързана преди всичко с енергийното потребление.

Всеки ще може да даде своя глас за предпочитаното часово време на правителствения портал http://www.euaffairs.government.bg/page.php?c=24&d=15676/  - до 11 октомври 2018 г.

Резултатите ще бъдат взети предвид при оформяне на позицията кой от двата варианта ще избере страната ни. България, както и останалите страни от ЕС, трябва да обявят избора си до март 2019 г.

Припомняме, че Европейската комисия реши смяната на времето два пъти годишно да бъде отменена, а всяка държава сама да определи дали да остане на лятно или зимно часово време.

 

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Много е неприятно през зимата да се става и по тъмно да се ходи на работа.Или през лятото да напече слънцето, да стане горещо и чак тогава да станеш и да свършиш нещо.

Най добре е времето да се направи "плаващо", всеки ден да се променя съобразно изгрева на слънцето.Изменение  е по малко от минута на ден.Това е малък отрязък от време и хората просто няма да го почувстват.

Толкова малка промяна няма да окаже влияние на биологичния часовник на човека.Другия плюс е, че хората ще стават винаги с изгряването на слънцето, когато е най приятно и комфортно.

Недостатъка е, че механичните часовници ще трябва да се пенсионират.Електронните пък трябва да са свързани с интернет за да могат да следят актуалното време за деня.Астрономическото време ще остане, но ще го ползваме само когато трябва да мерим скороста на светлината, за колко време се изпива каса бира,.... и други важни неща.

Държа авторски права на тази идея и ако се приеме ще искам всеки жител на земята да ми плаща по 1 ст., докато съществува времето на нашата планета.Нищо не е безплатно на този свят, особенно пък времето .

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...