Отиди на
Форум "Наука"

Прабългарски масов гроб с накити


Warlord

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

За първи път подобна находка толкова на юг от Балкана:

 

https://bgr.news-front.info/2018/07/29/nahodkata-kraj-gledachevo-preobrshha-predstavite-ni-za-prablgarite/

5-2-1.jpg

Уникален езически гроб, с погребални предмети от злато и бронз, разкриха археолози при разкопки в село Гледачево, община Раднево. Касае се за знатно погребение на мъж и три деца от прабългарски произход. Намерените златни висулки, медальон и типичният бронзов обков за колани показват, че тук са били положени представители на знатен род.

        Коланните гарнитури от погребението на прабългари при с. Гледачево са аналогични на украсите от групата „Врап – Велино”. Изделия в същия стил са известни от Велино, Преслав, Каменово, Варна, гробните комплекси от Дивдядово и Кабиюк (Р. Рашев. Българската езическа култура VII-IX в., С., 2008., 156-157;  M. Даскалов, М. Тонкова. Ранносредновековен колективен гроб със сребърни коланни гарнитури от Гледачево, Радневско, Археология, 2010, 3-4, 78 — 102.; Ст. Станилов. Художественият метал на българското ханство на Дунав (7-9 век), С.,2006 г., 90-142).

Златната висулка и копчета намират паралел в Малая Перешчепина и Ясиново в Украйна (Даскалов, Тонкова 2010, 93-95).

Комплексът принадлежи на колективен гроб, с ясно изразени прабългарски езически практики, срещани в некрополите на Североизточна България (Даскалов, Тонкова 2010, 84). Гробният комплекс от Гледачево категорично няма нищо общо с погребалнитепрактики на християнското (местно) население на Византия.

Същевременно се налага изводът, че по-голямата част от коланните гарнитури нямат аналогии извън Балканския полуостров (България и Албания) (Даскалов, Тонкова 2010, 93). Датата му се поставя в края на VII -началото на VIII в. или началото на VIII в. (Даскалов, Тонкова, 2010, 96; Daim 2000, Abb.112).

Тази датировка съвпада с териториалното разширение на Първата българска държава на юг от Балкана в началото на VIII в., когато към нея е присъединена областта Загоре (Грозданова, Г. С. Населението на Южна България VI-IX в. (по археологически данни). Дисертация За присъждане на научната и образователна степен „доктор”. София, 2011, с. 163-164).

Находката е края на седми началото на осми век (protobulgarians.com — т.е., когато Аспарухова България вече владее Мизия, а възможно и областта Загора

Tова е първият разкрит у нас масов гроб от ранното средновековие, на юг от Стара планина.(protobulgarians.com — т.е, в района отсъстват или поне все още не са намерени погребения на протославяни от т.н. славянско море през ранното Средновековие.)

Специалистите от Ахреологичския институт продължават проучването на терена. Възможно е находката да е част от некропол, разположен до ранносредновековно селище в този район.

Находката край Гледачево преобръща представите ни за прабългарите

05-3.jpg

«Находката край радневското село Гледачево дава много допълнителни сведения за езическите племена, в това число и за прабългарите, тъй като за пръв път попадаме на масов гроб толкова на юг от Балкана…» — коментира ръководителката на екипа от АИМ при БАН ст.н.с. Милена Тонкова.

Тя подчерта, че експедицията се финансира изцяло от «Мини Марица-изток» ЕАД-Раднево и е спасителна по своя характер. Сензационната находка с четирите скелета, три от които на съвсем невръстни деца, е излязла на бял свят в края на миналата седмица, докато е проучван комплекс от тракийски обредни ями в район, където не след дълго ще навлязат багерите на рудник «Трояново — Север».

 Гробът е бил на дълбочина около 0,7 м под повърхността.

В него били положени скелетите на едно 6-годишно дете, на други две, чиято възраст антрополозите определят между 12 и 14 години, и останки от мъж на около 30-години с височина над 1,8 м. Останките били с глави, ориентирани на изток, по обичай, характерен за езическите племена. Детските скелети били отрупани с накити и останки от богато украсени кожено-платнени колани.

Намерени са 6 златни накита с общо тегло 27,53 грама, като най-тежкият, вероятно носен върху гърдите, е тежък 7,5 грама. В близост до детските скелети са открити останки от кожени торбички, в които е имало кремъци и огниво. Телата на децата са били препасани с колани, завършващи с метални, най-вероятно покрити със сребро накрайници. Токите са от бронз, техни аналози има намерени при разкопки в Албания, край ямболското село Златарево и шуменското Дивдядово.

05-4.jpg

Златните накити пък се родеят с Преславското съкровище, уточни Тонкова. Тя е категорична, че за пръв път в Южна България се намира погребение на представители на езически племена от ранновизантийската епоха; почти сигурно било, че децата и придружилият ги в отвъдното мъж са принадлежали към знатна фамилия.

В устната кухина на мъжа, по чийто кости личат среди от счупвания, е намерен т.нар. харонов обол, като за целта е използвано сплескано златно копче. Милена Тонкова изказа предположението, че е възможно това да е само част от по-голям некропол, тепърва ще се изследва околността на обекта, към който напредват насипните работи от рудник «Трояново — Север».

5-5.jpg

Езическо погребение бе намерено в някогашното село Гледачево, община Раднево, съобщи ст. н. с. Милена Тонкова от Археологическия институт с музей при БАН. Археолозите са попаднали на гроб от края на VII и началото на VIII век от н. е., в който са били положени останките на три деца и един воин. Предполага се, че те са принадлежали към знатна прослойка на езическо племе. Според ст. н. с. Тонкова находката преобръща представите ни за прабългарите и дава много допълнителни сведения за езическите племена, тъй като за първи път са попаднали на масов гроб от ранновизантийската епоха толкова на юг от Балкана. Върху детските скелети са намерени 6 златни накита с общо тегло 27,53 грама. Според специалисти те се родеят с Преславското съкровище.

Редактирано от Р. Теодосиев
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Добре де,тоз харонов обол не е ли притеснителен?Някой може ли да ми очертае грубо териториите на които е прилаган подобен обряд от античността до днес?

Щото,може и да ви приличам на някой....див автохтонец,но съвсем скоро четох една публикация на Даниела Агре за разкопките в Странджа,и от там разбрах ,че до преди, има няма стотина години,местните си строят къщи по план разположение и начин абсолютно еднакъв с античното население по тези места??? ....Хм-тая работа не е току така.Най малкото -завареното местно население не е хич,ама хич малко...Поне това е извода ,до който лаик като мен веднага достига!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, Бобо said:

Добре де,тоз харонов обол не е ли притеснителен?Някой може ли да ми очертае грубо териториите на които е прилаган подобен обряд от античността до днес?

Щото,може и да ви приличам на някой....див автохтонец,но съвсем скоро четох една публикация на Даниела Агре за разкопките в Странджа,и от там разбрах ,че до преди, има няма стотина години,местните си строят къщи по план разположение и начин абсолютно еднакъв с античното население по тези места??? ....Хм-тая работа не е току така.Най малкото -завареното местно население не е хич,ама хич малко...Поне това е извода ,до който лаик като мен веднага достига! 

 

Съвсем не е притеснителен обола. Традицията не е тракийска, а е от гръцката митология. Гърците и гръцката митология се разпростират далеч на север и изток по бреговете на Черно море, тъй че нищо не пречи обичая да е бил възприет от някакви скити или сармати обитаващи в и около гръцките колонии там. А по-късно от тях са преминали при българите. Нищо чудно обаче обичая да се е разпространил и още по на изток при похода на Александър и през елинистичния период. По онова време Александър прави олтари на Дионис навсякъде където превзема земи. Ето линк към статията за обичая в Уикипедия - https://en.wikipedia.org/wiki/Charon's_obol

Цитирай

Charon's obol is usually regarded as Hellenic, and a single coin in burials is often taken as a mark of Hellenization,[48] but the practice may be independent of Greek influence in some regions.

 


А това за къщите също е някаква недомислица. Къщите обикновено се строят от майстори, които се наемат. За това и при сторежите на Плиска са използвани строителни техники използвани във Византия. Просто са наели съответните майстори през периода на 30 годишен мир. Селските къщи пък не представляват голяма наука, че да бъдат използвани като някакво доказателство за нещо. На много места по света селските къщи се строят по идентичен начин като тук, и затова подобни къщи могат да се видят както в средновековна Франция, така и в Персия. Да строиш от камък, дърво, със стени от плет и кал, не е толкова сложно и резултата често ще бъде сходен. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

Обикновено езическо погребение от VII-VIII век с харонов обол в устата на покойника. В Северна България това се практикува и до днес и не само по селата. "Прабългарския произход" цепи мрак и кърти бетон. Част от археолозите са напълно изтрещели и се нуждаят от специализирана медицинска помощ.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

а за гаражните гении, 'доказващи' автохтонния произход на българите какво да кажем? :)

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

Тук:

https://dokumen.tips/documents/arheologia.html

има статия за  погребението от Гледачево - стр.78. Златното колелце се оказва прелюбопитен предмет. Идентични има в перешчепинското съкровище и в още 3 погребения от територията на съвременна Украйна, интерпретирани от украинските археолози като раннохазарски.

На стр. 58 също има статия, засягаща погребението от Гледачево в контекста на подобни  от Балканския полуостров. Оказва се, че това не е първото открито на юг от Балкана  древнобългарско погребение, а е имало находка в Златари, свързана с погребение, случайно открито при военни учения -  части от колан, впоследствие изгубени.

Редактирано от Doris
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Това е бил стратегически важен район така че присъствието на българска аристокрация е лесно обяснимо. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...