Отиди на
Форум "Наука"

Хаябуса 2 - възвръщаема мисия до астероид


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Автоматичната междупланетна станция Хаябуса 2 освободи два астероидохода Минерва на повърхността на Рюгу!

2018-21-sep-hayabusa-before-touchdown.jp

Автоматичната междупланетна станция на Япония "Хаябуса 2" засне тази снимка днес малко преди освобождаването на астероидоходите "Минерва". Горе вляво се вижда сянката, която "Хаябуса 2" хвърляше върху повърхността на астероида. Photo credit : JAXA

21 септември 2018 г. 09:00 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 07:00 ч. българско време автоматичната междупланетна станция на Япония "Хаябуса 2" освободи два астероидохода "Минерва 2" към повърхността на астероида Рюгу. Екипът получи потвърждение за успешната процедура малко след 07:30 ч.

"Хаябуса 2" започна своето спускане вчера от височина 20 километра. Спускането протече безпроблемно и когато бе достигната височина от едва 50 метра, астероидоходите бяха извадени от контейнера им. Оттук насетне гравитационното привличане на Рюгу би следвало да успее да ги издърпа към повърхността. Ако всичко мине според очакванията, астероидоходите няма да се придвижват на Рюгу с колелета, а посредством специален мотор ще подскачат от едно място на друго. 

За радост на космическите ентусиасти, снимките от спускането бяха публикувани в реално време (виж линка в края на тази публикация). Виждаше се как от 20-километрова височина астероидът е съвсем дребен, а когато "Хаябуса 2" бе на разстояние само няколко десетки метра от повърхността, космическият апарат хвърляше сянка върху нея! 

Напомням на читателите, че това бе вторият опит на Япония да спусне самоходен апарат върху астероид. Първият бе на 12-ти ноември 2005 година, когато малък астероидоход "Минерва" бе освободен от борда на първата мисия "Хаябуса", за да кацне на астероида Итокава. Поради програмна грешка обаче освобождаването бе проведено от височина 200 километра - много по-голяма в сравнение с планираната. Освен това към момента на освобождаването "Хаябуса" вече се отдалечаваше от повърхността. Така първият "Минерва" по погрешка отиде в околослънчева орбита.

Този път обаче неприятни изненади нямаше и контейнерът на "Хаябуса 2" се отвори точно според плана.

Оттук насетне всичко зависи от самите астероидоходи! Да се надяваме, че скоро ще се установят на повърхността на Рюгу и ще започнат да работят според очакванията. Следете сайта през следващите дни за още новини по темата. 

Напомням също така, че днешното кацане е едва първото от множество планирани за тази мисия. Следващото ще е на 3-ти октомври, когато "Хаябуса 2" трябва да пусне на Рюгу европейския спускаем апарат "Маскот". Друг японски астероидоход "Минерва 2" ще бъде пуснат върху астероидната повърхност през 2019-та. И това са само кацанията на вторичните спускаеми апарати. Самата роботизирана станция "Хаябуса 2" ще извърши неколкократни кацания, за да събере проби. Събраният материал ще бъде изпратен към Земята за по-нататъшно изследване в наземни лаборатории. Завръщането на мисията у дома е насрочено за декември 2020 година. 

Всички снимки от освобождаването: Hayabusa2.jaxa.jp

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2373-2018-hayabusa-2-deployed-minerva

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 57
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Модератор Космически науки

Астероидоходите Минерва 2 заснеха първите си снимки, поне един от тях се движи на повърхността на Рюгу!

2018-21-sep-rover-b-after-sep.jpg

Тази снимка бе заснета от астероидохода "Ровър-1Б" на 21-ви септември. Снимката бе направена веднага след отделянето от кораба - майка. Photo credit : JAXA

2018-21-sep-after-hop.jpg

Тази снимка бе заснета от астероидохода "Ровър-1А" на 22-ри септември по време на подскачане. Photo credit : JAXA

22 септември 2018 г. 17:30 ч.

Светослав Александров. Япония се присъедини към малък и елитен клуб държави (след СССР, САЩ и Китай), които успешно са изучили друго небесно тяло посредством подвижен спускаем апарат! Днес Японската космическа агенция JAXA потвърди, че и двата астероидохода "Минерва 2", наричани "Ровър-1А" и "Ровър-1Б", са успели да кацнат на повърхността на астероида Рюгу. Астероидоходите са в добро състояние и изпращат снимки и научни данни. Анализът на получената до този момент информация показва, че поне един от тях е успял да се придвижи върху астероидната повърхност.

"Минерва 2" са първите самоходни устройства в историята на космонавтиката, които извършват успешно кацане върху астероид и се придвижват върху него. Екипът на мисията планира да получи още данни. 

Следващото кацане в рамките на мисия "Хаябуса 2" ще е на 3-ти октомври, когато на повърхността на Рюгу ще бъде доставен европейският спускаем апарат "Маскот". 

Източник: JAXA

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2374-2018-minerva-transmit-first-photos

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Красота и пустош! Нови снимки на повърхността на Рюгу от астероидоходите Минерва 2!

 2018-surface-photo-after-landing-minerva

Снимка на повърхността на Рюгу, заснета от "Ровър 1Б" непосредствено след кацането. Photo credit : JAXA

27 септември 2018 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Японската космическа агенция JAXA публикува нови снимки на астероида Рюгу, получени от астероидоходите "Минерва 2". Снимките бяха представени днес на специална пресконференция. Напомням на читателите, че на 21-ви септември автоматичната междупланетна станция "Хаябуса 2" се спусна на около 50 метра над повърхността на Рюгу, след което освободи двата астероидохода "Минерва 2", обозначавани като "Ровър 1А" и "Ровър 1Б". По-късно на Земята бяха получени данни и от двата астероидохода, които потвърдиха, че те са кацнали успешно и че се придвижват благополучно върху повърхността на астероида посредством подскачания.

2018-surface-photo-before-hop-minerva.jp 

Снимка на повърхността на Рюгу, заснета непосредствено преди подскачане на "Ровър 1Б". Photo credit : JAXA

2018-surface-photo-big-boulder.jpg

Снимка на повърхността на Рюгу, заснета от камерите на "Ровър 1А". Photo credit : JAXA

hayabusa-highres.png 

Снимка, заснета от камерата "ONC-T" на "Хаябуса 2" при височина от 64 метра, непосредствено преди отделянето на астероидоходите "Минерва 2". Това е снимката с най-голяма разделителна способност, получена на повърхността на Рюгу от "Хаябуса 2". Долу вляво се намира голяма скала. Photo credit: JAXA, U. Tokyo, Kochi U, Rikkyo U, Nagoya U, Chiba Institute of Tech, Meiji U, U. Aizu, AIST.

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2378-2018-27-sep-more-photos-minerva

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Хаябуса 2 започна спускането към астероида Рюгу, за да освободи европейския спускаем апарат Маскот

2018-mascot-powered-first-time.jpg

На илюстрацията: европейският спускаем апарат "Маскот" каца върху повърхността на астероида "Рюгу". Image credit : CNES/DLR

2 октомври 2018 г. 12:40 ч.

Светослав Александров. Едно от най-великите постижения за европейската космонавтика бе успешното кацане на спускаемия апарат "Филе" върху повърхността на кометата Чурюмов-Герасименко през 2014 година. Сега, четири години по-късно, Европа може да отбележи нов триумф. Днес екипът на японската автоматична междупланетна станция "Хаябуса 2" оповести в Туитър, че тя вече се спуска към повърхността на астероида Рюгу. Ако всичко мине успешно, утре, на 3-ти октомври, спускаемият апарат "Маскот" на немския аерокосмически център DLR и френската космическа агенция CNES ще извърши меко кацане върху Рюгу.

За разлика от двата астероидохода "Минерва 2", които кацнаха на 21-ви септември и все още работят, "Маскот" не е екипиран със слънчеви панели. Това ще рече, че неговият живот ще бъде ограничен от бордовите му батерии. Очаква се те да се изтощят около 16 часа след кацането - това е максималното възможно време за работоспособност на мисията. Освен това "Маскот" е много по-лек от "Филе" - кометарният роботизиран апарат тежеше 100 килограма, докато "Маскот" тежи едва 10 килограма. Ограничението бе зададено от възможностите на кораба-майка "Хаябуса 2". Така че екипът трябваше да се справи с изключителното предизвикателство да направи функционален спускаем апарат, тежащ 1/10-та от "Филе", но все пак да е ценен за науката. На борда на "Маскот" има четири научни прибора: магнетометър, спектрометър, радиометър и камера. Спускаемият апарат също би следвало да може да се придвижва на повърхността на Рюгу посредством подскачания. 

Както винаги, екипът на мисия "Хаябуса 2" ще публикува снимки по време на кацането в реално време. Те могат да бъдат разглеждани от вас на този уеб адрес: http://www.hayabusa2.jaxa.jp/en/galleries/onc/nav20181002/ 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2384-2018-2-oct-hayabusa-to-release-mascot

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Европейският спускаем апарат Маскот кацна върху повърхността на астероида Рюгу!

2018-3-oct-hayabusa-shadow.jpg

"Хаябуса 2" направи тази снимка днес, на 3-ти октомври, по време на спускането към повърхността на Рюгу. Вижда се сянката на космическия апарат. Photo credit : JAXA

3 октомври 2018 г. 09:30 ч.

Светослав Александров. Екипът на европейския спускаем апарат "Маскот" потвърди, че днес той успя да кацне благополучно върху повърхността на астероида Рюгу. Напомням на читателите, че японската автоматична междупланетна станция "Хаябуса 2" започна своето спускане към Рюгу вчера, на 2-ри октомври. Рано тази сутрин в 05:17 ч. българско време "Хаябуса 2" успешно стигна до височина 51 метра от повърхността, след което освободи "Маскот" и той започна свободно падане със скорост, по-малка от тази на пешеходец на Земята.

"От телеметричната информация на спускаемия апарат ние успяхме да потвърдим, че той се е отделил от майчиния кораб и е достигнал повърхността на астероида 20 минути по-късно", съобщи един от ръководителите на проекта Тра-Ми Хо от немския аерокосмически институт DLR.

До този момент имаме потвърждение, че "Маскот" вече е започнал да изпраща научни данни. Направени са около 20 снимки, които понастоящем са записани и запазени на борда на "Хаябуса 2". Понастоящем "Хаябуса 2" се издига на около 3 километра над Рюгу, за да може да събере всички получени данни ("Маскот" няма достатъчно мощна антена и може да комуникира само с кораба-майка, не и директно със Земята). Общо четири инструмента има на борда на "Маскот" - освен камерата, това са един радиометър, един инфрачервен спектрометър и един магнетометър. Екипът на мисията очаква спускаемият апарат да се е ориентирал правилно на самата повърхност благодарение на роботизираната си ръка. След като събере нужната информация, "Маскот" е програмиран да подскочи и да кацне на друго място на Рюгу. Там също ще трябва да събере информация. 

През следващите дни "Хаябуса 2" ще препрати получените данни към Земята. Надяваме се, че екипът ще е достатъчно бърз, за да качи снимките и да им се радваме всички космически ентусиасти.

Напомням също така, че за разлика от астероидоходите "Минерва", европейският спускаем апарат "Маскот" не е екипиран със слънчеви панели. Неговият живот ще е ограничен до този на литиево-йонната батерия, която ще се изтощи след максимум 16 часа. Макар че това може да е разочароващо за мнозина, нека не забравяме, че един предварително програмиран спускаем апарат може да свърши много задачи в рамките на тези 16 часа. Да пожелаем успех на екипа! 

За повече информация: DLR

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2386-2018-mascot-lands-successfully-on-ryugu

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Първа снимка на астероида Рюгу, заснета от европейския спускаем апарат Маскот!

2018-3-oct-mascot-first-photo.jpg

Снимка на повърхността на астероида Рюгу, заснета от спускаемия апарат "Маскот". Photo credit : JAXA/DLR/CNES

3 октомври 2018 г. 12:30 ч.

Светослав Александров. Немско-френският спускаем апарат "Маскот", който по-рано днес успя да кацне върху повърхността на астероида Рюгу, изпрати своята първа снимка към Земята. Снимката бе публикувана в официалния Туитър канал на мисията. 

Изображението бе заснето от камерата на "Маскот" по време на неговото спускане към Рюгу, от височина около 40 метра. В горния десен ъгъл се вижда сянката, хвърляна от самия спускаем апарат върху повърхността на астероида. По предварителна информация "Маскот" е успял да заснеме общо около 20 сходни снимки в рамките на своето 20-минутно спускане от кораба-майка "Хаябуса 2" към Рюгу. Ако те бъдат успешно предадени към Земята и публикувани, може да бъде създадена чудесна видео компилация. 

Напомням на читателите, че 10-килограмовият спускаем апарат ще работи около 16 часа на повърхността на Рюгу. Тъй като не е екипиран със слънчеви панели, дейността му ще бъде преустановена след изтощаването на литиево-йонната батерия. Тези планирани 16 часа обаче са предостатъчно време "Маскот" да направи уникални изследвания от повърхността на Рюгу със своята камера, магнетометъра, спектрометъра и радиометъра. Очакваме също така апаратът да подскочи и да кацне на друго място на астероида, откъдето да предаде още снимки и данни. 

Днешното успешно кацане е безспорен триумф за Германия и Франция. Очакваме с нетърпение събраните данни да бъдат анализирани и да научим за нови открития. 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2387-2018-mascot-first-photo

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Спускаемият апарат Маскот приключи работа на Рюгу 17 часа след кацането

4 октомври 2018 г. 14:15 ч. Спускаемият апарат на Германия и Франция "Маскот", който вчера успешно кацна върху повърхността на астероида Рюгу, приключи своята работа, съобщава екипът на проекта. Тъй като той не бе екипиран със слънчеви панели, животът му бе ограничен до изтощаването на литиево-йонната батерия. Това се случи 17 часа след кацането - един час по-късно, отколкото се очакваше. 

2018-3-oct-mascot-first-photo.jpg

Снимка на повърхността на астероида Рюгу, заснета от спускаемия апарат "Маскот" по-рано на 3-ти октомври. Photo credit : JAXA/DLR/CNES

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2393-2018-mascot-ends-mission

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Нови снимки от европейския спускаем апарат Маскот показват тъмната повърхност на астероида Рюгу

2018-3-oct-mascot-surface-1.jpg

Снимка на астероида Рюгу, направена от европейския спускаем апарат "Маскот". Проблясъците на снимката се дължат на отразената светлина от корпуса на апарата. Photo credit : JAXA/DLR/CNES

5 октомври 2018 г. 08:10 ч.

Светослав Александров. Днес на Международния астронавтически конгрес бяха представени нови снимки, които бяха изпратени от немско-френския спускаем апарат "Маскот" по време на неговата работа на астероида Рюгу на 3-ти октомври. Беше публикувана и допълнителна информация относно задачите, които "Маскот" е свършил в рамките на 17-часовия му живот, с 1 час повече от очакваното. 

2018-3-oct-mascot-surface-2.jpg

Снимка на повърхността на астероида Рюгу, заснета от европейския спускаем апарат "Маскот". Photo credit : JAXA/DLR/CNES

Едно денонощие на повърхността на Рюгу продължава 7 часа и 36 минути. Това ще рече, че "Маскот" е успял да направи проучвания в рамките на три местни дни и две местни нощи. Освен това спускаемият апарат е успял да подскочи цели три пъти и да се премести на различни места. След първото подскачане "Маскот" попаднал в неблагоприятна позиция за работата на научните му инструменти. Това наложило изпращането на ръчна команда за ново подскачане, което довело до правилно ориентиране. Накрая екипът се е осмелил да направи едно доста по-силно подскачане, за разлика от предишните две, които премествали "Маскот" само на няколко метра.

Освен снимки от камерите, на Земята са получени данни и от радиометъра, спектрометъра и магнетометъра. Сега бедният "Маскот" е с изтощена батерия, мъртъв и неподвижен на повърхността на Рюгу. Но за учените истинската работа тепърва започва. Предстои подробен анализ на натрупания снимков материал и на измерванията от инструментите, от които, надяваме се, ще произлязат вълнуващи научни открития. 

Междувременно основната мисия на Япония "Хаябуса" продължава и тепърва предстои най-интересното: кацанията, които ще са свързани с вземането на материал от повърхността на астероида за по-нататъшната му доставка на Земята. 

За повече информация: DLR

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2396-2018-mascot-new-photos

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Малко анимация за запознаване с основните елементи на мисията ХАЯБУСА 2, механизмите и програмата на МАСКОТ.

Редактирано от ramus
Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Екипът на Хаябуса 2 планира за 18-ти февруари първото кацане на астероида Рюгу с цел взимане на проби

9 януари 2019 г. 19:30 ч. Екипът на японската автоматична междупланетна станция "Хаябуса 2" оповести, че денят, в който тя трябва да кацне на Рюгу, за да събере проби, е 18-ти февруари. 

Мисията към този момент е изключително успешна - през септември и октомври 2018-та "Хаябуса 2" успя да освободи на повърхността на астероида два астероидохода на Япония "Минерва 2" и спускаем апарат на Франция и Германия "Маскот". Но това бяха вторични цели. Основната задача на "Хаябуса 2" е събиране на проби от повърхността на Рюгу, които трябва да бъдат доставени на Земята в края на 2020 година. 

Първоначално пробовземането бе планирано за 2018-та година, но бе отложено - не поради технически причини (всичко на борда е нормално), а  поради факта, че Рюгу се оказа много по-скалист от очакваното. Въпреки това екипът смята, че се е подготвил добре и 18-ти февруари може да се окаже добър ден за спускане.

"Хаябуса 2" ще престои на повърхността на Рюгу само няколко секунди, но през това време цилиндрично устройство ще се протегне и ще изстреля куршум. Роботизираната станция ще събере изхвърлените скални фрагменти, след което ще излети обратно и ще се върне в работна позиция на около 20 км от околностите на астероида. 

2018-3-oct-hayabusa-shadow.jpg

"Хаябуса 2" засне тази снимка на 3-ти октомври 2018 г. по време на спускане към повърхността на Рюгу. Вижда се сянката на космическия апарат. Photo credit : JAXA

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2541-2019-hayabusa-2-landing-planned

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Екипът на японската мисия Хаябуса 2 е готов за кацането на астероида Рюгу този петък с цел взимане на проби

2018-surface-photo-before-hop-minerva.jp 

Снимка на повърхността на Рюгу, заснета от астероидохода "Ровър 1Б". Ясно се вижда, че астероидът е скалист. Photo credit : JAXA

18 февруари 2019 г. 17:45 ч.

Светослав Александров. Екипът на "Хаябуса 2" е в готовност за първото кацане във връзка с основната цел на тази мисия. Макар че през 2018-та година, през септември и октомври, имаше кацания съответно на японските астероидоходи "Минерва 2" и европейския спускаем апарат "Маскот", това бяха вторични задачи. Сега самата автоматична станция трябва да се спусне на повърхността, за да вземе проби, които да бъдат събрани в контейнери за по-нататъшна доставка на Земята. 

Подготовката за това кацане отне повече време, защото учените се сблъскаха с неочакван проблем. Не от страна на мисията - всички прибори на борда работят нормално. А от страна на условията на астероида. Той се оказа много по-скалист, отколкото първоначално се смяташе след проведени наземни наблюдения. Считаше се, че реголитът на повърхността му е фин и подобен на пудра. Вместо това - камък до камък. Мисия "Хаябуса 2" е подготвена да работи по един начин, ще може ли механизмът за събиране на проби да свърши работа при новите условия?

На 28-ми декември 2018-та, последния работен ден в Япония преди Нова година, екипът реши да изпробва механизма върху симулирана повърхност от Рюгу. С помощта на професор Хидеаки Миямото от Университета в Токио тази повърхност бе подготвена посредством слепването на изкуствено създаден чакъл със състав, подобен на този на метеоритите от типа въглеродни хондрити. Експериментът бе успешен - макар и в условия на земна гравитация той доказа, че механизмът за събиране би проработил дори и при такъв тип повърхност.

Механизмът на "Хаябуса 2" работи на следния принцип: малък издатък с роговидна форма докосва повърхността, при което куршум с тегло 5 грама се изстрелва със скорост от 300 m/sec и раздробява грунта. Изхвърлените частици се събират пасивно от захващащото устройство, намиращо се на върха на рога. Планират се две взимания на проби от самата повърхност и още едно, последно, през април, от слоевете на Рюгу под повърхността му. Последното ще бъде направено посредством изстрелването на снаряд с тегло 2.5 килограма, който се очаква да издълбае изкуствен кратер с дълбочина до 2 метра. "Хаябуса 2" ще чака две седмици, за да се уталожат всички отломки, преди да се спусне в новосформирания кратер.

Роботизираната станция ще напусне Рюгу през декември и ще започне обратното пътешествие към Земята. Завръщането на родната ни планета със събраните проби е планирано за края на 2020-та година. 

За повече информация: JAXA

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2602-2019-hayabusa-preparing-landing-samples

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Хаябуса 2 започна своето спускане към астероида Рюгу, за да вземе проби от повърхността му

2019-21-feb-hayabusa-2-landing.jpg

"Хаябуса 2" засне тази снимка на астероида Рюгу днес, на 21-ви февруари. Photo credit : JAXA

21 февруари 2019 г. 11:00 ч.

Светослав Александров. Автоматичната междупланетна станция на Япония "Хаябуса 2" започна днес своето спускане към астероида Рюгу, за да събере проби от неговата повърхност. Ако всичко мине наред, кацането ще е утре, на 22-ри февруари, като специален механизъм ще изстреля 5-грамов куршум със скорост от 300 m/sec, за да раздроби грунта, а изхвърлените парчета ще бъдат събрани в контейнер пасивно.

Кацането върху повърхността на Рюгу започна 5 часа по-късно от предвиденото поради неочаквани препятствия. Въпреки това екипът реши, че всичко на борда на "Хаябуса 2" е в норма и автоматичната междупланетна станция започна своето спускане със скорост от около 90 cm/sec (за разлика от планираните 40 cm/sec, за да се компенсира забавянето).

Както винаги, ръководството на "Хаябуса 2" реши да публикува снимки от навигационната камера в реално време. Те ще бъдат достъпни на този уеб адрес: http://www.hayabusa2.jaxa.jp/en/galleries/onc/nav20190221/. Така всеки космически ентусиаст ще може да следи на живо прогреса на мисията и да се чувства съпричастен с нея. 

За повече информация: Hayabusa (Twitter)

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2608-2019-21-feb-hayabusa-2-begins-descend

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Хаябуса 2 кацна върху астероида Рюгу и събра проби от повърхността му!

2019-22-feb-hayabusa-2-touches-down.jpg

Една от последните снимки, заснети от "Хаябуса" преди кацането днес, на 22-ри февруари - вижда се сянката, която автоматичната междупланетна станция хвърляше върху повърхността на Рюгу. Photo credit : JAXA

22 февруари 2019 г. 01:40 ч.

Светослав Александров. Днес е ден на голям триумф за японската космонавтика. Автоматичната междупланетна станция "Хаябуса 2" извърши успешно кацане върху повърхността на астероида Рюгу. Нещо повече - благодарение на получената телеметрична информация екипът знае, че е задействан благополучно механизмът за събиране на проби. Командата за изстрелването на куршума към грунта, за да го раздроби, е изпълнена. Очакванията са, че в контейнерите е събрано достатъчно количество материал. 

Екипът няма как да разбере какво е количеството - това ще стане едва след завръщането на Земята през 2020 година. Американската космическа мисия "Озирис-Рекс", която в края на миналата година благополучно пристигна в околностите на астероида Бену, ще може да направи подобна оценка още на място. "Хаябуса 2" не разполага с тази способност. Но въпреки това надеждите за пълен успех са много големи - не просто кацането е минало по план, но цялата програма на автоматиката е изпълнена без абсолютно никакви премеждия. Същото не можеше да се каже за предходната мисия "Хаябуса" през 2005 година. Нейните кацания бяха успешни, но тогава механизмът за събиране на прах и скали не сработи. Само по чиста случайност отделни прашинки попаднаха в контейнерите и това доведе до цялостно изпълняване на научната програма. 

Сега, докато пиша тази новина, "Хаябуса 2" не е на повърхността на Рюгу - автоматичната станция е вече отлетяла и се отправя към изходната си позиция. Екипът непрекъснато комуникира с нея. 

Следващата стъпка пред "Хаябуса 2" е още по-амбициозна - около месец април към астероида Рюгу ще бъде изстрелян снаряд с тегло 2.5 килограма. Мощната детонация ще трябва да доведе до образуването на кратер, дълбок до 2 метра. След като отломките се уталожат (което ще отнеме около две седмици), автоматичната станция ще кацне в изкуствения кратер, за да вземе още проби - това ще са първите проби, взети от вътрешността на астероид. 

Но дотогава има още време. Сега можем да честитим днешния успех на японците - те го заслужават! 

За повече информация: Hayabusa 2 Twitter

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2612-2019-22-feb-hayabusa-2-touches-down-collects-samples

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Вижте невероятното видео от тазгодишното кацане на Хаябуса 2 върху астероида Рюгу

5 март 2019 г. 12:30 ч. Днес японската космическа агенция ни показа видео от кацането на "Хаябуса 2" върху повърхността на астероида Рюгу (натиснете тук, за да бъдете пренасочени към Youtube и да изгледате цялото видео). По-долу съм ви показал фрагмент от него. 

Напомням на читателите, че спускането бе проведено на 22-ри февруари с цел взимане на проби от Рюгу. За тази цел към повърхността бе изстрелян малък куршум, който трябваше да раздроби част от грунта, а учените се надяват, че малки скални късове са попаднали успешно в контейнерите. Завръщането на Земята с пробите е планирано за 2020 г.

Видеото наистина е забележително - вижда се как "Хаябуса 2" приближава повърхността на астероида, а после отлита обратно. Забелязват се множество отломки, получени от съприкосновението на куршума с повърхността. 

2019-hayabusa-touchdown.gif

Фрагмент от видеото, показващо кацането на "Хаябуса 2" върху астероида Рюгу на 22-ри февруари. Credits : JAXA

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2639-2019-hayabusa-2-landing-video

Link to comment
Share on other sites

  • 5 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Армагедон на астероид! Японската мисия Хаябуса 2 спусна взривно устройство върху повърхността на Рюгу!

Hayabusa2-blast-JAXA.jpg

На илюстрацията: автоматичната междупланетна станция "Хаябуса 2" се крие зад астероида, за да избегне отломките от взрива. Image credit : Akihiro Ikeshita / JAXA

5 април 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Трябва да ви призная, че дълго време си мечтаех да напиша това заглавие, макар и с риска да бъде възприето като clickbait. Но Брус Уилис репички да яде :) Тази нощ японската мисия "Хаябуса 2" наистина освободи успешно взривно устройство върху повърхността на астероида Рюгу. Ако детонацията е била осъществена по план, вероятно е издълбан кратер, който ще позволи на учените да разберат какво има във вътрешността на един астероид. 

Към настоящия момент се знае със сигурност, че автоматичната станция "Хаябуса 2" се е спуснала, освободила е 5-килограмовото взривно устройство на астероида, след което безпроблемно се е евакуирала. Предстои да получим потвърждение дали детонацията, която по план е трябвало да стане факт в 05:36 ч. българско време тази сутрин, е била успешна. Това може да отнеме време, тъй като трябва да бъдат заснети снимки с висока разделителна способност на мястото на взрива и да се изпратят към Земята.

Размерът на новообразувания кртер може да е различен според състава на астероида, съобщават от японската космическа агенция JAXA. Ако повърхността на мястото на взрива е песъклива, кратерът може да е с диаметър 10 метра, но ако е скалиста, диаметърът ще е около три метра.

След около две седмици "Хаябуса 2" ще излезе от защитната си позиция зад астероида, където понастоящем се крие от изхвърлените от детонатора отломки, и ще се отправи към стандартната си работна позиция на височина 20 километра от повърхността. След това предстоят да бъдат направени проучвания на новообразувания кратер с бордовите инструменти. Екипът дори се надява, че "Хаябуса 2" ще може да кацне в него, за да вземе проби, които по-нататък да се изследват в наземни лаборатории.

Напомням на читателите, че през февруари автоматичната станция вече успя да събере някои почвени и скални проби от Рюгу. 

Мисията на "Хаябуса 2" продължава - през лятото на тази година предстои да бъде спуснат още един астероидоход "Минерва 2". След това автоматичната станция ще се отправи към Земята. Завръщането на капсулата със събрания материал ще е факт през декември 2020-та година. 

За повече информация: JAXA

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2706-2019-hayabusa-2-blasts-ryugu

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Японската мисия Хаябуса 2 засне мястото на взрива на повърхността на астероида Рюгу

2019-hayabusa-before-after.jpg

Снимката вляво бе заснета на 22-ри март - дни преди да бъде спуснат детонаторът на "Хаябуса 2". Снимката вдясно бе направена преди два дни, на 25-ти април. Ясно се виждат разликите в околния терен. Photo credit : JAXA

27 април 2019 г. 10:45 ч.

Светослав Александров. Ако някога сте се чудили какво щеше да се случи във филма "Армагедон", ако взривното устройство бе задействано на повърхността на астероида, а не в издълбания за него отвор, мисля, че японската мисия "Хаябуса 2" даде отговор на въпроса. 

Напомням на читателите, че на 5-ти април "Хаябуса 2" се спусна към повърхността на Рюгу, за да освободи 5-килограмов детонатор. След това роботизираната станция се евакуира от мястото, заставайки на безопасно разстояние от астероида, за да не попадне под обстрела от отломки. Преди два дни тя се върна в региона, за да заснеме снимки с висока разделителна способност. 

Снимките и другите събрани данни тепърва биват анализирани, но изглежда, че екипът на "Хаябуса 2" е повече от доволен. "Точният размер и формата на изкуствения кратер ще бъдат разучени в подробности в бъдеще, но и сега може да видим, че е променен терен с широчина от около 20 метра. Не очаквахме такава голяма промяна, така че бе положено началото на оживен дебат в рамките на проекта", се казва в официално прессъобщение на страниците на мисията в Туитър. 

Изкуственият кратер бе създаден с изследователска цел. Сега учените за пръв път ще могат да изследват вътрешността на астероид в детайли. Екипът на мисията дори се надява, че ще може да осъществи кацане на мястото на взрива, за да събере ценни проби за по-нататъшен анализ в наземни лаборатории.

Отпътуването от Рюгу по план трябва да се случи в края на 2019-та година, а завръщането на мисията на Земята е предвидено за декември 2020-та. 

За повече информация: Hayabusa 2 JAXA / Twitter

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2744-2019-hayabusa-crater-images

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Японската мисия Хаябуса 2 ще кацне на астероида Рюгу на 11-ти юли

2019-hayabusa-before-after.jpg

Снимката вляво бе заснета на 22-ри март - дни преди да бъде спуснат детонаторът на "Хаябуса 2". Снимката вдясно бе направена на 25-ти април. Ясно се виждат разликите в околния терен и къде е издълбан изкуственият кратер. Photo credit : JAXA

8 юли 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Япония се готви за поредното кацане на астероида Рюгу. На 11-ти юли автоматичната междупланетна станция "Хаябуса 2" ще се спусне към повърхността на астероида, като това ще е втората процедура по взимане на проби с цел по-нататъшната им доставка на Земята. Този път обаче "Хаябуса 2" ще кацне в близост до мястото, където екипът на мисията е издълбал изкуствен кратер!

Напомням на читателите, че създаването на кратера бе осъществено на 5-ти април тази година, след като роботизираната станция спусна върху Рюгу 5-килограмово взривно устройство. На базата на анализа на снимковия материал учените смятат, че е издълбан отвор с диаметър от около 20 метра. 

През изминалите няколко седмици ръководството на космическата агенция на Япония (JAXA) обсъждаше дали си струва "Хаябуса 2" да каца в близост до изкуствения кратер, тъй като процедурата е рискова, а на борда на мисията вече има събрани предишни проби от кацането през месец февруари. Но тъй като издълбаването на кратера бе успешно, това е уникална възможност за учените да получат за пръв път в историята на космонавтиката материал от самата вътрешност на астероид. В крайна сметка Японската космическа агенция реши, че рискът си струва.

"Хаябуса 2" ще започне своето спускане към повърхността на Рюгу на 10-ти юли в около 04:00 ч. българско време. Самото кацане ще е факт 24-25 часа по-късно. 

За повече информация: JAXA

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2854-2019-hayabusa-2-to-land-ryugu-artificial-crater

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Японската мисия Хаябуса 2 започна спускането си към повърхността на астероида Рюгу

2019-hayabusa-before-after.jpg

Снимката вляво бе заснета на 22-ри март - дни преди да бъде спуснат детонаторът на "Хаябуса 2". Снимката вдясно бе направена на 25-ти април. Ясно се виждат разликите в околния терен и къде е издълбан изкуственият кратер. Photo credit : JAXA

 

10 юли 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Японската космическа агенция съобщи, че автоматичната междупланетна станция "Хаябуса 2" е започнала своето спускане към повърхността на астероида Рюгу, за да кацне на него и да събере проби. Напомням на читателите на блога, че роботизираната мисия ще кацне в близост до изкуствения кратер, който бе създаден на 5-ти април тази година посредством взривяването на 5-килограмов детонатор. Това е уникален шанс за учените да получат първите проби от вътрешността на астероид!

Очаква се "Хаябуса 2" да достигне до повърхността късно през нощта или рано сутринта на 11-ти юли.

Както и при предишни кацания, така и днес японските екипи публикуват на живо снимките от спускането, които се заснемат в реално време от навигационната камера. 

Ръководството на мисията съобщава, че спускането е започнало в около 05:01 ч. българско време от височина 20 километра. Към момента на писането на тази публикация (т.е. 08:00 ч. българско време) "Хаябуса 2" се намира на около 15 километра от астероида. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2860-2019-10-july-hayabusa-2-begins-descent

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Японската космическа мисия Хаябуса 2 кацна на повърхността на астероида Рюгу!

2019-11-july-hayabusa-2-second-touchdown

Детайлна снимка на повърхността на Рюгу, която бе заснета днес от автоматичната междупланетна станция "Хаябуса 2" по време на нейното кацане. Photo credit : JAXA

11 юли 2019 г. 07:30 ч.

Светослав Александров. Рано тази сутрин, на 11-ти юли 2019 г. в 04:19 ч. българско време, японската роботизирана мисия "Хаябуса 2" извърши второто си кацане върху повърхността на астероида Рюгу с цел взимане на проби. 

Преди броени минути ръководството на мисията оповести в Туитър, че кацането е било успешно и че изпълнението на бордовата програма на повърхността е протекло според зададените параметри. Това е индикатор, че пробите са събрани, макар че категорично потвърждение ще получим едва след завръщането на "Хаябуса 2" на Земята. Роботизираната станция вече е излетяла обратно от повърхността на Рюгу и е започнала своето завръщане към изходна позиция на 20 километра от астероида. 

Днешното кацане бе много значимо, защото то бе осъществено в близост до изкуствен кратер, издълбан след детонацията на 5-килограмово взривно устройство, доставено на астероидната повърхност през месец април. Това беше първата възможност на учените да получат ценни проби от вътрешността на астероид. 

В хода на мисия "Хаябуса 2" остава още само едно кацане - това на астероидохода "Минерва II-2", планирано за по-късно през това лято. Напомням на читателите, че два малки астероидохода "Минерва 2" се спуснаха успешно на Рюгу на 21-ви септември 2018 г. и изпратиха ценни снимки от повърхността му. На 3-ти октомври 2018 г. върху астероида бе спуснат и европейския апарат "Маскот". 

След като последното кацане на "Минерва II-2" приключи, през ноември или декември "Хаябуса 2" ще започне своето обратно пътешествие към Земята. Няма спор - много ще ни липсва тази мисия с нейните чести кацания! 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2865-2019-11-july-hayabusa-2-landing-success

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Успех: Хаябуса 2 освободи последния астероидоход Минерва 2-2 на път към повърхността на Рюгу

3 октомври 2019 г. 08:05 ч. Вчера японската космическа агенция JAXA оповести, че автоматичната междупланетна станция "Хаябуса 2" е спуснала успешно последния астероидоход "Минерва 2-2" на път към повърхността на астероида Рюгу.

Мисията на "Минерва 2-2" обаче се очертава да е малко по-различна от първоначално планираното. През ноември миналата година ръководството на "Хаябуса 2" оповести, че въпреки факта, че радиокомуникацията между "Минерва 2-2" и кораба-майка протича според очакванията, процесорът не отговаря. Така съществува шанс "Минерва 2-2" да не може да изпрати снимки и научни данни от Рюгу.

Въпреки това японците решиха да продължат напред с кацането. Сега астероидоходът бе освободен от височина около 1 километра и докато той бавно се спуска към Рюгу, учените ще успеят да проучат подробно какво е гравитационното привличане на астероида. 

2019-hayabusa-minerva-2-after-separation

На снимката: астероидоходът "Минерва 2-2" след отделянето му от кораба-майка "Хаябуса 2". Photo credit : JAXA

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3007-2019-hayabusa-deploys-minerva-2-2

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Възвръщаемата мисия Хаябуса 2 напусна астероида Рюгу и започна своя път към Земята

2019-hayabusa-farewell-ryugu.jpg

Eдна от последните снимки на астероида Рюгу от автоматичната междупланетна станция "Хаябуса 2". Фотографията бе заснета днес, на 13-ти ноември. Photo credit : JAXA

13 ноември 2019 г. 07:40 ч.

Светослав Александров. Японската космическа агенция съобщи, че автоматичната междупланетна станция "Хаябуса 2" е започнала своето обратно пътешествие към Земята. На борда на роботизираната станция се намират проби от повърхността на астероида Рюгу, събрани след две успешни кацания по-рано през тази година. 

Нека да припомним най-важните акценти от експедицията. Изстрелването бе проведено на 3-ти декември 2014-та от космодрума Танегашима с ракета "H-IIA". На 27-ми юни 2018-та "Хаябуса 2" пристигна успешно в орбита около Рюгу. На 21-ви септември 2018-та мисията освободи на повърхността два астероидохода "Минерва 1-А" и "Минерва 1-Б", а на 3-ти октомври същата година бе осъществено успешно кацане и на европейския спускаем апарат "Маскот".

На 21-ви февруари 2019-та бе извършено първото кацане на Рюгу с цел взимане на проби от астероида, а на 5-ти април на него бе взривен детонатор, за да може да се разчисти повърхността от отломки и да се осигури възможност да се вземат проби от астероидната вътрешност. Второто кацане бе факт на 11-ти юли, когато "Хаябуса 2" кацна в изкуствено създадения кратер. Отново всичко мина благополучно и пробите бяха събрани.

Какво следва оттук насетне? През следващите две седмици "Хаябуса 2" ще тества работоспособността на йонните си двигатели, след което те ще заработят в пълен капацитет. Завръщането на Земята е планирано за ноември или декември 2020-та, като тогава възвръщаемата капсула ще извърши кацане на територията на Южна Австралия. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3061-2019-hayabusa-2-departs-ryugu

Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

През декември японската възвръщаема експедиция Хаябуса 2 ще се завърне на Земята с проби от астероид

9 ноември 2020 г. 18:30 ч. Още една новина, касаеща възвръщаема космическа мисия! Японската "Хаябуса 2" ще се завърне на Земята на 6-ти декември заедно с проби от астероида Рюгу.

Спускаемата капсула със събрания материал ще извърши меко кацане в района на базата Вумера в Австралия. За тази цел австралийците вече са дали своето разрешение на японската космическа агенция JAXA.

Напомням на читателите, че мисията "Хаябуса 2" бе изстреляна през 2014 година и тя пристигна в орбита около Рюгу през юни 2018-та. През следващите месеци екипите успяха да спуснат благополучно на повърхността на астероида няколко астероидохода "Минерва", както и европейски спускаем апарат "Маскот".  През февруари 2019 г. "Хаябуса 2" за пръв път кацна на Рюгу с цел събиране на проби, а през юни същата година беше колекциониран материал от вътрешните части на астероида, предварително изкопан чрез детонатор. През ноември 2019 г. мисията започна обратното си пътешествие към Земята, така че очакваме с нетърпение предстоящия завършек. 

За повече информация : JAXA

2019-hayabusa-farewell-ryugu.jpg

Eдна от последните снимки на астероида Рюгу от автоматичната междупланетна станция "Хаябуса 2". Фотографията бе заснета на 13-ти ноември 2019 година. Photo credit : JAXA

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3638-2020-hayabusa-2-to-return-earth

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

През този уикенд японската мисия Хаябуса 2 ще се завърне на Земята с проби от астероида Рюгу!

2020-hayabusa-2-reentry.jpg

На илюстрацията: спускаемата капсула на "Хаябуса 2" със събраните от Рюгу проби навлиза в земната атмосфера. Image credit : JAXA

3 декември 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Макар че вниманието на космическите ентусиасти е приковано най-вече върху китайската мисия на Луната "Чанг'e 5", това е само една от общо четирите възвръщаеми междупланетни експедиции, които се реализират през 2020 година. През този уикенд предстои дългоочакваното завръщане на Земята на японската автоматична междупланетна станция "Хаябуса 2" с проби от астероида Рюгу. 

И така, напомням на читателите, че това са всичките четири мисии през 2020 г., специално предназначени да доставят материал на Земята от други обекти в Слънчевата система, или да започнат процеса по доставката на такъв: "Хаябуса 2" на Япония (изучаваща астероида Рюгу), "Чанг'e 5" на Китай (изучаваща Луната), "Озирис-Рекс" на САЩ (която през октомври се спусна и събра материал от астероида Бену) и "Пърсъвиърънс" на САЩ (която ще събере скали от Марс за по-нататъшна доставка на Земята). 

По информация от Японската космическа агенция ще бъде осигурено излъчване на живо, като предаването ще започне на 5-ти декември в 19:00 ч. българско време (линк към Youtube)

Автоматичната междупланетна станция "Хаябуса 2" беше изстреляна преди шест години, на 3 декември 2014-та. През месец юли 2018 година тя пристигна в околностите на Рюгу, а през следващите месеци благополучно спусна на неговата повърхност няколко астероидохода "Минерва 2" и европейския спускаем апарат "Маскот". На 13-ти ноември 2019 г. мисията напусна астероида и започна обратния си път към Земята.

Спускаемата капсула ще трябва да извърши меко приземяване в района на базата Вумера в Австралия. Ако всичко премине наред и се окаже, че в контейнерите има съществено количество скали и прах от астероида, тези проби биха били безценни за науката. Рюгу е от т.нар. С-клас астероиди, което означава, че повърхността му е изградена основно от въглерод и се намира на голямо разстояние от Слънцето. Но учените смятат, че на астероида може да има и органични вещества, останки от раждането на Слънчевата система. 

Така посредством изучаването на пробите от Рюгу, които пристигнат на Земята през този уикенд, изследователите ще потърсят отговор на един от най-вълнуващите въпроси: Как се е появил животът на нашата планета? 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3685-2020-hayabusa-2-return-earth-preview

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Капсулата с пробите от Рюгу се отдели от Хаябуса 2, завръщане тази вечер!

5 декември 2020 г. 10:00 ч. Рано тази сутрин спускаемата капсула се отдели успешно от японската автоматична междупланетна станция "Хаябуса 2". Капсулата лети на правилния път към Земята и се очаква да се завърне с пробите от астероида Рюгу по-късно тази вечер. 

По последна информация от Японската космическа агенция навлизането в земната атмосфера ще е факт в 19:28 ч. българско време. Оставащата част от полета е пасивна, без осъществяването на двигателни маневри. Единственият критичен момент е изхвърлянето на топлинния щит и отварянето на парашута при самото кацане, но това е доста рисков етап. Напомням на читателите, че през 2004 г. въвръщаемата мисия на САЩ "Дженезис" с проби от слънчевия вятър не разгърна парашута си и се разби. За щастие почвата на мястото на падане беше рохкава, омекоти удара и пробите от "Дженезис" бяха спасени. 

Междувременно корабът-майка "Хаябуса 2" изпълни успешно маневри за отдалечаване от Земята и ще прелети край планетата ни на безопасно разстояние. Японската космическа агенция може някой ден да планира допълнителна мисия с посещение на друго небесно тяло. 

2020-hayabusa-2-reentry.jpg

На илюстрацията: спускаемата капсула на "Хаябуса 2" със събраните от Рюгу проби навлиза в земната атмосфера. Image credit : JAXA

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3691-2020-hayabusa-2-capsule-separates

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Спускаемата капсула на Хаябуса 2 се завърна на Земята!

2020-hayabusa-2-reentry-photo.png

Снимка на навлизащата в земната атмосфера капсула на "Хаябуса 2". Photo credit : JAXA

5 декември 2020 г. 20:30 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 19:28 ч. българско време спускаемата капсула на японската мисия "Хаябуса 2" навлезе по план в атмосферата на Земята. Броени минути по-късно екипът потвърди успешното разгръщане на парашута. Измина малко повече време от очакваното, преди да бъде потвърдено, че капсулата е достигнала до земната повърхност и излъчва радиосигнал. След като това се случи, процедурата по завръщането бе обявена за успешна! 

Напомням на читателите, че автоматичната междупланетна станция "Хаябуса 2" беше изстреляна преди шест години, на 3 декември 2014-та. През месец юли 2018 година тя пристигна в околностите на Рюгу, а през следващите месеци благополучно спусна на неговата повърхност няколко астероидохода "Минерва 2" и европейския спускаем апарат "Маскот". На 13-ти ноември 2019 г. мисията напусна астероида и започна обратния си път към Земята.

Днешното завръщане беше последният критичен етап от тази амбициозна експедиция. Сега остава само да се потвърди със сигурност, че в спускаемата капсула има наистина проби от астероида Рюгу. За разлика от американската космическа мисия "Озирис-Рекс", която през октомври успешно кацна и събра проби от астероида Бену и която можеше да снима контейнера директно, "Хаябуса 2" не разполага с начин за качествена преценка или количествено измерване на събраните проби. Дали има камъни и проби от Рюгу ще се разбере едва само след отварянето на капсулата.

Междувременно корабът-майка прелетя безопасно край Земята и продължи своя път в околослънчевото пространство. Благодаря на читателите, които ме информираха, че астероидът, който роботизираната станция ще посети през следващите години в рамките на разширена мисия е вече избран. Това е 1998KY26. Очаква се "Хаябуса 2" да достигне до него през 2031 г. и може дори да се опита да осъществи кацане на повърхността му. 

За повече информация: JAXA

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3692-2020-hayabusa-2-capsule-returns-earth

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...