Отиди на
Форум "Наука"

Телескоп TESS за търсене на извънслънчеви планети


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Космическият телескоп TESS пристигна в космическия център Кенеди за изстрелване през април

2018-tess-arrives-kennedy.jpg

Космическият телескоп "TESS" пристигна на космическия център Кенеди за изстрелването си през април. Photo credit : NASA's Kennedy Space Center

21 февруари 2018 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Транзитният екзопланетен изследващ спътник или още "TESS" (от англ. Transiting Exoplanet Survey Satellite) беше докаран посредством камион в космическия център Кенеди на 12-ти февруари, съобщи НАСА. Ако всичко мине наред, "TESS" ще излети в космоса не по-рано от 16-ти април с помощта на космическа ракета "Фолкън 9" на СпейсЕкс.

"TESS" представлява космически телескоп, който ще търси извънслънчеви планети посредством транзитния метод - когато дадена планета мине пред своята звезда, тя причинява колебания в яркостта й. На същия принцип работи и космическият телескоп "Кеплер".

Но между "Кеплер" и "TESS" има съществени разлики. Мисиите са много различни. "Кеплер" отговаря на въпроса "Колко често се срещат планети, които са аналози на Земята?". "TESS" ще отговори на въпроса: "Кои са най-близките до нас скалисти планети?".

И докато "Кеплер" изучава една мъничка част от звездното небе в близост до съзвездията Лебед и Лира, то "TESS" ще изучава цялото небе. 

"TESS" е от класа мисии, които само установяват присъствието на извънслънчеви планети и характеризират техния размер и маса. Това все още не е мисия, която ще търси живот около други звезди. С подобна задача ще се занимават бъдещи мощни телескопи като "Джеймс Уеб", който ще излети през 2019 година. С помощта на "Джеймс Уеб" ще могат да се проучат атмосферите на новооткритите от "TESS" звезди и евентуално да се установи наличието на биомаркери. 

За повече информация: НАСА

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2096-2018-tess-prepared-launch

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

НАСА потвърди, че космическият телескоп TESS е готов за изстрелване през април!

2018-tess-arrives-kennedy.jpg

На снимката: космическият телескоп "TESS" по време на предстартовата подготовка на космодрума Кенеди. Photo credit : NASA's Kennedy Space Center

28 март 2018 г. 22:00 ч.

Светослав Александров. Макар че днес мнозина представители на астрономическата общност тъгуват поради отлагането на изстрелването на телескопа "Джеймс Уеб" от 2019 за 2020 година, не всичко е трагично по отношение на космическата астрономия. Днес НАСА потвърди, че един от най-интересните космически телескопи е в готовност за старт следващия месец. Телескопът "TESS" (на английски: Transiting Exoplanet Survey Satellite) може да излети с ракета "Фолкън 9" още на 16-ти април. 

"Един от най-големите въпроси при изучаването на екзопланетите е: ако даден астроном открие планета в обитаемата зона около своята звезда, дали тя би била интересна от гледната точка на биолог?", коментира Джордж Рикър, ръководител на мисията и учен от Масачузетския технологичен институт. "Очакваме TESS да открие множество планети, чиито атмосферни характеристики, които притежават потенциални следи за присъствието на живот, биха могли да бъдат измерени прецизно от бъдещи наблюдатели".

Напомням на читателите, че т.нар. "обитаема зона" на дадена планета означава това разстояние от звездата, което би позволило присъствието на вода в течно агрегатно състояние на повърхността на въпросната планета.

След като "TESS" бъде изстрелян, космическият телескоп ще се отправи към Луната за изпълняването на гравитационна маневра. Ако тя е успешна, телескопът ще се позиционира в 13.7-дневна орбита около Земята. Шестдесет дни след старта ще започне основната научна мисия.

"TESS" е екипиран с четири широкоъгълни камери, които ще наблюдават 85% от цялото небе. На базата на транзитния метод телескопът ще търси планети около близки до нас звезди - т.е. звезди, намиращи се на по-малко от 300 светлинни години от Слънцето. Според учените данните от телескопа ще бъдат анализирани в продължение на дълги години.

"Започва нова епоха в екзопланетните проучвания", смята Стивън Райнхарт, учен от проекта.

Източник: НАСА

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2143-2018-tess-ready-for-launch

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Космическата ракета Фолкън 9 е в готовност да изстреля телескопа Тес следващата седмица

2018-tess-arrives-kennedy.jpg

На снимката: космическият телескоп "TESS" по време на предстартовата подготовка на космодрума Кенеди. Photo credit : NASA's Kennedy Space Center

13 април 2018 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Тази сряда в 21:30 ч. българско време на стартовата площадка в Кейп Канаверал компания СпейсЕкс проведе статично запалване на 9-те двигателя "Мерлин" на първата степен на ракетата "Фолкън 9". Журналисти, намиращи се в региона, докладваха, че са видяли дима от запалването, а компанията потвърди в Туитър [1], че изпитанието е приключило.

Така ако всичко мине по план, изстрелването ще е факт най-рано на 17-ти април в 01:32 ч. българско време. Очаква се ракетата "Фолкън 9" да вмъкне в орбита космическия телескоп "Тес" (на англ. TESS = Transiting Exoplanet Survey Satellite)

"Тес" е следващата мисия на НАСА след "Кеплер", която ще търси извънслънчеви планети с размер и условия сходни с тези на нашата Земя. Но докато "Кеплер" наблюдаваше само една малка част от нощното небе, "Тес" ще сканира цялото небе от своята необичайна 13.7-дневна елиптична орбита. При това той ще търси планети около най-близко разполжените звезди - тези на разстояние по-малко от 300 светлинни години от Слънцето. 

Очаква се само през първите две години от началото на мисията "Тес" да открие 20 000 нови планети.

За повече информация: НАСА

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2165-2018-tess-ready-to-launch-next-week

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Ракета Фолкън 9 изведе в орбита космическия телескоп Тес!

2018-19-april-tess-launches.jpg

Кадър от излитането тази нощ. Photo credit : NASA TV

19 април 2018 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Тази нощ в 01:51 ч. българско време от стартовата площадка 40 на Кейп Канаверал, Флорида, излетя космическата ракета на СпейсЕкс "Фолкън 9". На борда на нея се намираше космическия телескоп на НАСА "Тес", който ще търси планети извън нашата Слънчева система, включително такива, които могат да поддържат живот.

За СпейсЕкс изстрелването беше важно, тъй като първата степен на ракетата извърши успешно кацане върху плаваща платформа в океана. Това бе първото кацане от февруари, когато се приземиха страничните ускорители на ракетата "Фолкън Хеви". Оттогава насам четири други ракети "Фолкън 9" полетяха, но техните първи степени бяха изхвърлени в океана, тъй като СпейсЕкс искаше да освободи хангара си за полетите на новата модификация на "Фолкън 9" - "Блок 5". 

Нека сега се върнем на полезния товар - космическия телескоп "Тес" (на англ. TESS = Transiting Exoplanet Survey Satellite). Ракетата изведе телескопа в трансферна орбита към Луната. Точно така - "Тес" ще повдига периодично орбитата си, докато извърши облитане на Луната на 17-ти май на разстояние от нея 8 100 километра. Но телескопът няма да се задържа дълго в пространството около естествения ни спътник, а с помощта на лунна гравитационна маневра той ще се позиционира в своята окончателна 13.7-дневна околоземна орбита с параметри 108 000 на 373 000 километра. Това е орбита в 2:1 резонанс с Луната. 

Официално научната мисия ще започне след около 60 дни. Основната задача на телескопа "Тес" е да търси извънслънчеви планети посредством т.нар. транзитен метод. Накратко казано, когато една планета мине пред диска на своята звезда (транзит), тя причинява колебания в нейната яркост. "Тес", подобно на предишния телескоп "Кеплер" (който вече почти остана без гориво и скоро ще приключи мисията си), ще е в състояние да открие хиляди извънслънчеви планети.

Но за разлика от "Кеплер", който наблюдаваше малка порция от нощното небе, за да търси екзопланети на разстояние между 300 и 3 000 светлинни години от Земята, телескопът "Тес" ще се фокусира върху близки до нас звезди, разположени на разстояние от 30 до 300 светлинни години. При това ще се изучават звездите с 30 до 100 пъти голяма яркост от тези на "Кеплер", което ще позволи по-нататъшни изследвания и с други прибори.

"Целите, които "Тес" намери, ще са фантастични обекти за изследвания през идващите десетилетия", смята Стивън Райнхарт, учен от космическия център Годард и работещ по телескопа. "Започва нова епоха в екзопланетните изучавания".

Основната мисия на телескопа се очертава да продължи 2 години.

За повече информация: НАСА

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2176-2018-19-april-tess-launches

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Космическият телескоп Тес проведе първото запалване на двигателите си за повдигане на орбитата

2018-tess-launch-earth.jpg

Изглед към Земята по време на изстрелването на телескопа "Тес". Photo credit : NASA/SpaceX

23 април 2018 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Космическият телескоп "Тес", който излетя успешно на 19-ти април, проведе своята първа корекция на полета в космоса. Маневрата беше осъществена късно в събота, а двигателят бе запален за около 50 секунди.

Основната цел на запалването беше да се провери работоспособността на двигателите. Всичко на борда на летателния апарат е наред!

Общо шест запалвания са планирани, за да може телескопът да достигне до окончателната си научна орбита. 

Напомням на читателите, че след като "Тес" неколкократно увеличи своя апогей, той в един момент ще се сближи с Луната. Това е планирано да стане на 17-ти май, когато телескопът ще се окаже на разстояние от нея 8 100 километра. Благодарение на лунна гравитационна маневра "Тес" впоследствие ще се позиционира в своята окончателна 13.7-дневна околоземна орбита с параметри 108 000 на 373 000 километра. Това е орбита в 2:1 резонанс с Луната. 

След това научната мисия може да започне. Основната задача на "Тес" е да търси извънслънчеви планети, намиращи се на разстояние от 30 до 300 светлинни години от нас - това ще са най-близко разположените до нашата Земя екзопланети. Някои от тях могат да се окажат подходящи за търсенето на живот. 

За повече информация: TESS Twitter

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2185-2018-tess-completes-first-correction

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Космическият телескоп Тес запали успешно двигателите си за сближение с Луната

2018-tess-launch-earth.jpg

Изглед към Земята по време на изстрелването на телескопа "Тес" на 19-ти април. Photo credit : NASA/SpaceX

7 май 2018 г. 10:40 ч.

Светослав Александров. Днес екипът на космическия телескоп на НАСА "Тес" оповести в Туитър [1], че втората маневра по време на перигей е приключила успешно. Двигателите са се запалили по план за 7-секунди, време, което е било напълно достатъчно, за да се изпрати космическият телескоп на път към Луната.

Облитането на естествения ни спътник ще е факт на 17-ти май, като "Тес" ще се озове на разстояние 8 100 километра от лунната повърхност. 

С помощта на лунната гравитация телескопът ще се позиционира в своята окончателна околоземна орбита в 2:1 резонанс с Луната, като орбиталните параметри ще са 108 000 на 373 000 километра. От това място "Тес" ще сканира почти цялото нощно небе, за да търси планети около други звезди, намиращи се на разстояние между 300 и 3 000 светлинни години от Земята. Особено голямо внимание ще се обърне на планетите, намиращи се около звезди с 30 до 100 пъти по-голяма яркост от тези, изучавани от предишния космически телескоп "Кеплер". Когато бъдат открити такива планети, те ще бъдат подложени и на по-нататъшни изследвания с по-мощни научни инструменти, които евентуално биха потвърдили или отхвърлили наличието на живот на тяхната повърхност.

Напомням на читателите, че "Тес" беше изстрелян успешно на 19-ти април с космическата ракета на СпейсЕкс "Фолкън 9". Очаква се телескопът да работи в космоса в продължение на две години. 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2204-2017-tess-fires-engines-moon

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

(ОТ) Извън големия технологичен успех (Браво!) ... малко хумор за подобна възможност в откриването на извънземен интелект:

http://slovo.bg/showwork.php3?AuID=261&WorkID=9535&Level=2

Шантавата планета

 

Илюстрация © Борис Димовски— Ха да кацнем, ма!

— Да ти умра на кацанията!

От тези реплики си пролича, че след двадесет и пет годишен съвместен полет отношенията между завеждащия всички науки (съкратено ЗВН) и астронавигатора бяха се поизострили. И все пак ЗВН беше началник. Астронавигаторът включи автомата за приземяване върху неизвестни планети и започна да си черви устните за всеки случай.

Пантелей Джонсън отдавна беше свикнал на критиките на Ганка Голдуотър. Затова не им обръщаше внимание. Затова не чу, когато тя му каза:

— Пък пази се все пак!

Той влезе в компенсиращата камера, включи външна атмосфера, хлопна предния капак на шлема си и изскочи от космолета.

Почвата му се стори някак еластична. Анализаторите не даваха никакви резултати за химически състав на околната среда.

— Хайде де! Да не би да са се повредили? — рече на глас Пантелей Джонсън и моментално му отговори Ганка Голдуотър:

— Ти все за повреди бълнуваш! А не се питаш да не би нещо в тебе да не се е...

Пантелей изключи връзката с космолета. Поне сега можеше да си позволи самостоятелност. Той извади джобния багер и го пусна в действие, за да вземе парче почва за изследване в разширените лаборатории на Земята. Има си хас! Всички атоми са известни. Химията не е патент на нашата галактика. Навсякъде хелият е хелий, натрият е натрий, водородът е водо....

— Хъ-хъ-хъ! — прекъсна мислите му някакъв чудноват глас.

Пантелей се стресна. Това не беше Ганка, защото той благоразумно я беше изключил. Това можеше да бъде само...

—: Хууууу-ху-ху... — изтрещя шлемофонът.

Пантелей бе минал тримесечно лечение против страх, но все пак усети, че коленете му омекнат. Пред него джобният багер изгребваше десетина тона местна почва.

— Прибери си машинката! Гъдел ме е! — изрева неистово гласът в шлемофона.

— Слу... слушай, другарче, стига с тия тъпи номера. Показвай се, докато е време, защото иначе аз мога...

— Хиииии-хи-хи... Нищо не можеш! Спирай си машинката, че от смях ще си променя орбитата! То бива гъделичкане, бива, ама...

И внезапно Пантелей Джонсън разбра. Той говореше с цялата планета. Досега беше направил дванадесет полета извън галактиката. Беше срещал кристални хора, газови хора, хора дървета, но никога не беше допускал, че ще види такава форма на живот — цяла планета — едно същество.

При това планета, която говори на български и има гъдел! А интересно как ли се храни?

Като че ли дочул неговите мисли, Гласът се обади:

— Бе, аз бях закусил това столетие, но щом като не спираш да ме ядосваш, ще трябва и тебе да те хапна...

Пантелей Джонсън едвам успя да включи радиовръзката с космолета, да извика:

— Ганке!... Пардон... Другарко Голдуотър! Пази се! — и земята под него се разтвори и той потъна в недрата на планетата човекоядец.

На седемстотин километра под повърхността температурата започна да пробива антитемпературните устройства на скафандъра и Пантелей реши, че ще се изпържи млад и зелен, но в следващия миг някъде вляво се мярна корпусът на потъващия със същата скорост космолет и Джонсън успя да се качи в движение в компенсиращата камера.

— Ганке! — извика той, изтръска силикато-алуминиевите бучки от скафандъра си и прегърна астронавигатора.— Като ще мрем, заедно да мрем значи!

Но на Ганка не й се мреше. Тя, като всички практични жени, реши, че все пак е по-добре да се живее, отколкото да се мре. Затова включи кибмоз №7 и зададе въпрос:

— Като знаеш всичко, ха кажи как да се отървем!

Времето, докато тракаха релетата, докато виеха повишаващите се волтажи, докато кибмозът решаваше трудната задача, Пантелей използува, за да се прости с Ганка. Той й се извини за двадесет и пет годишните неприятности, които й беше създал, изслуша речта й на тема „Аз пък ти рекох да не кацваме тук!“ След това я целуна два пъти по носа (по устата не се целува, защото не е хигиенично) и в това време кибмозът се обади:

— Трябва ентероколит.

Двамата космонавти се спогледаха, като че ли някой им беше прочел стихотворение на меркуриански.

— Тоест как? — попита Пантелей. — Дай допълнителни данни!

— Планетата ви е изяла — отговори кибмозът. — За да ви извади отново от недрата си, трябва да получи ускорение в храносмилателната система. Затова трябва да получи разстройство — на нея й действуват разслабително вещества от категорията Г—4...

Пантелей и Ганка се спогледаха. Г—4! Ами че те имаха тонове отпадъци от Г—4, които се чудеха къде да дянат! Пантелей веднага посегна към ръчката за изхвърляне на отпадъци. Космолетът леко трепна и минута след това в микрофона на кабината се зачу Гласът:

— Ъх. Какво е това, бе? От две вечности не ми се е случвала такава работа. Трябва да съм изяла нещо мишаво.

Пантелей Джонсън и Гайка Голдуотър изживяха всички колики, гърчения и въздишки на Шантавата планета (както те я нанесоха в аслрокартите си), докато накрая специално за тях бе организиран нов вулкан, през който те бяха изхвърлени в космоса...

Това са засега сведенията за Шантавата планета. Тези дни се завръща космолетът с Пантелей и Ганка. От тях ще научим повече подробности.

...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Космическият телескоп Тес успешно прелетя край Луната

2018-tess-first-image-small.jpg

Космическият телескоп "Тес" направи своята първа снимка. На нея се виждат над 200 000 звезди. Photo credit : NASA/TESS-MIT

18 май 2018 г. 18:55 ч.

Светослав Александров. Космическият телескоп на НАСА "Тес" се сближи по план с Луната на 17-ти май, съобщи екипът на мисията в Туитър [1]. По време на сближението телескопът беше на разстояние 8 253.54 километра от лунната повърхност. 

Другата голяма новина от мисията е, че "Тес" направи успешно своята първа снимка с помощта на една от четирите камери на борда [2]. Ярката звезда в долната част на снимката е Бета Кентавър, а освен нея се виждат над 200 000 други звезди в рамките на това единствено изображение. В горния десен ъгъл е мъглявината "Торба с въглища".

Напомням на читателите, че "Тес" (на англ. TESS = Transiting Exoplanet Survey Satellite) беше изстрелян успешно на 19-ти април в 01:51 ч. българско време с помощта на ракетата на СпейсЕкс "Фолкън 9". Телескопът ще търси извънслънчеви планети (екзопланети) на разстояние между 30 и 300 светлинни години от Земята, като ще се използва т.нар. "транзитен метод". Облитането на Луната беше с цел поставянето на телескопа в специална орбита в 2:1 резонанс с естествения ни спътник, от която ще наблюдава 85% от нощното небе. 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2219-2018-tess-flies-by-moon

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Новоизстреляният космически телескоп Тес е в добро състояние, започва научни наблюдения в края на юли

11 юли 2018 г. 18:45 ч. Днес НАСА оповести [1], че космическият телескоп "Тес" е в добро състояние. Бордовите системи и камерите работят според очакванията. Космическият апарат е навлязъл успешно в своята окончателна научна орбита. Официално научните наблюдения ще започнат в края на месец юли.

Всяка новоизстреляна мисия преминава през такъв пробен период, за да се види какво е състоянието на научните инструменти и дали са необходими допълнителни настройки, преди да започне същинската работа. 

2018-tess-first-image-small.jpg

Космическият телескоп "Тес" направи своята първа снимка през месец май. На нея се виждат над 200 000 звезди. Photo credit : NASA/TESS-MIT

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2292-2018-tess-starts-science-mission-end-july

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Телескопът е мъртъв, да живее телескопът!

31 октомври 2018 г. 08:05 ч. Днес НАСА оповести, че поради цялостно изразходване на горивото на борда, космическият телескоп "Кеплер" бе пенсиониран. Той беше изстрелян през 2009 година и в продължение на почти едно десетилетие откри над 2 600 извънслънчеви планети.

Но "Кеплер" не си отива, без да остави наследник. През април тази година НАСА изстреля новия телескоп за търсене на планети - "Тес". Той ще наблюдава 200 000 от най-близко разположените до нас звезди, а новооткритите от него, както и от "Кеплер" светове, ще бъдат по-нататък изучавани за установяване на евентуална биологична активност. 

Kepler Multiple Transits

На илюстрацията - множество планетни системи. Credit : NASA

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2433-2018-kepler-retires

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Космическият телескоп Тес откри своята първа извънслънчева планета с размера на Земята

2019-tess-first-earth-sized-planet.jpg

Илюстрация от художник: планетата HD 21749c, първата планета с размера на Земята, открита от "Тес", както и планетата HD 21749b, която не е скалиста и е по-малка от Нептун. Image credit : Carnegie Institution of Science/Robin Dienel

16 април 2019 г. 07:45 ч.

Светослав Александров. Не е изминала и една година от изстрелването на новия космически телескоп "Тес" (стартът му бе на 19-ти април 2018-та с ракетата на СпейсЕкс "Фолкън 9"). Но той вече успя да открие своята първа планета с размера на Земята! 

Освен нея в същата звездна система е открита и газова планета, която е по-малка от Нептун. Находките са публикувани в научна статия, която е приета за публикация в списанието The Astrophysical Journal Letters. За потвърждаването на наличието на планетите е използван наземният телескоп Магелан 2 от обсерваторията Лас-Кампанас в Чили, който е направил независими наблюдения. 

Звездата, около която се намират планетите, има 80% от масата на Слънцето и е разположена на 53 светлинни години от Земята. Планетата HD 21749b има 23 пъти по-голяма маса от земната и радиус 2.7 пъти по-голям от земния. Плътността й е показател, че планетата притежава съществена атмосфера, но не е скалиста. Изучаването й може да спомогне на астрономите да разберат състава и еволюцията на атмосферите на тези планети, които са по-малки от Нептун. HD 21749b обикаля за около 36 земни дни около звездата си.

Другата планета HD 21749c е тази, която е с размер като този на Земята и обикаля около звездата за осем дни. Нейната точна маса и състав тепърва ще бъдат установени.

Научният екип съобщава, че благодарение на телескопа "Тес" учените за пръв път ще са в състояние да измерват масите, атмосферните условия и другите свойства на малките екзопланети. Въпреки че такива планети са доста често срещани в нашата галактика, тепърва предстои да научим повече за тях и да разберем доколко приличат и се отличават от планетите в нашата собствена Слънчева система. 

Източник: Carnegie Science

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2728-2019-tess-discovers-first-earth-sized-planet

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Американският космически телескоп Тес отбеляза една година работа в космоса

2019-tess-first-earth-sized-planet.jpg

Илюстрация от художник: планетата HD 21749c, първата планета с размера на Земята, открита от "Тес", както и планетата HD 21749b, която не е скалиста и е по-малка от Нептун. Image credit : Carnegie Institution of Science/Robin Dienel

29 юли 2019 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Космическият телескоп на НАСА "Тес" бе изстрелян на 18-ти април 2018-та година посредством ракетата на СпейсЕкс "Фолкън 9". През месец юли 2018-та той започна своята основна научна мисия. Днес, година по-късно, равносметката е следната: телескопът е открил общо 21 извънслънчеви планети и е събрал данни още за свръхнови, черни дупки и други астрономически явления. 

На 18-ти юли "Тес" приключи с картографирането на южните съзвездия, след което насочи камерите си към северните. Когато и техните наблюдения приключат през 2020-та година, телескопът ще е картографирал около три четвърти от небето.

Напомням на читателите, че "Тес" търси извънслънчеви планети на базата на т.нар. пасажен метод - т.е. той наблюдава за периодични колебания в яркостта на звездите, които се причиняват от преминаващите пред тях планети. Телескопът изучава звезди, които се намират на разстояние до 300 светлинни години от Земята - т.е. той открива най-близките до нас извънслънчеви планети.

"Предишният телескоп "Кеплер" направи забележително откритие - средно погледнато, във всяка звездна система има една или няколко планети", съобщава Пади Бойд, учен от космическия център на НАСА "Годард". "Телескопът "Тес" прави следващата стъпка. Ако планетите наистина са навсякъде, нека да открием тези, които обикалят около близкоразположените до нас ярки звезди, тъй като те ще бъдат тези, подложени на по-нататъшни изследвания посредством наземни и космически телескопи, както и посредством следващото поколение от научни инструменти, които ще се използват за десетилетия напред". 

Планетите, открити от "Тес" до този момент, са с размери от 80% от този на Земята до газови гиганти, сравними с Юпитер и Сатурн и дори по-големи от тях. Подобно на "Кеплер", така и "Тес" успява да открие множество планети, които са по-големи от Земята, но по-малки от Нептун. 

Освен планети, космическият телескоп "Тес" откри за пръв път данни и за съществуването на комети около друга звезда: в случая това е Beta Pictoris, която се намира на 63 светлинни години от нас. Астрономите бяха в състояние да установят наличието на три обекта, които са твърде малки, за да са планети и които притежават ярко оформени опашки. Не на последно място, телескопът е наблюдавал шест свръхнови в различни галактики, които по-късно бяха потвърдени и от наземни космически телескопи. 

За повече информация: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2910-2019-july-tess-one-year-space

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Новият американски космически телескоп Тес откри първата си потенциално обитаема планета с размера на Земята

2020-7-jan-tess-first-habitable-zone-pla

Планетата TOI 700 d през погледа на художник. Image credit : Goddard Space Flight Center 

8 януари 2020 г. 17:30 ч.

Светослав Александров. За пръв път новият космически телескоп на НАСА "Тес" успя да открие планета, приблизително с размера на Земята, която се намира в т.нар. обитаема зона около своята звезда. Това е разстоянието от звездата, което позволява съществуването на вода в течно агрегатно състояние на нейната повърхност. Откритието не доказва със сигурност, че на планетата има живот, но това е една от планетите, притежаващи потенциала да са обитаеми. 

Звездата TOI 700 е сравнително близо до нас - на около 100 светлинни години в съзвездието Златна рибка.  Тя е от типа "червено джудже" - с 40% по-малка и с 50% по-хладна от нашето Слънце. Телескопът "Тес" е установил наличието на три планети, обикалящи около нея. Най-вътрешната планета TOI 700 b е приблизително с размера на Земята и обикаля около звездата за 10 дни. Втората планета TOI 700 c е 2.6 пъти по-голяма от Земята (вероятно представлява газообразен мини-Нептун) и прави една обиколка около звездата за 16 дни. 

Най-интересна е третата планета - TOI 700 d. Размерът ѝ е само с 20% по-голям от този на Земята и прави една обиколка около звездата си за 37 дни. Планетата се намира на идеалното разстояние от звездата, което позволява на повърхността ѝ да има вода в течно агрегатно състояние. 

Космическият телескоп "Тес" е направил още едно интересно откритие с помощта на Улф Куукир - току-що завършил гимназист, който се е присъединил през лятото на 2019-та към центъра на НАСА Годард като стажант. Куукир е работил в рамките на общодостъпен проект, позволяващ обикновени граждани да се включат в сериозна научна мисия. 

Планетата TOI 1338b е своеобразен Таутин - обикаля едновременно около две звезди! Намира се на около 1 300 светлинни години от нас в съзвездието Живописец. Двете звезди обикалят една около друга в рамките на всеки 15 дни. Едната от тях е с 10% по-масивна от Слънцето, а другата притежава само една трета от слънчевата маса и е по-бледа. TOI 1338b е единствената засега известна планета в тази система. Тя е 6.9 пъти по-голяма от Земята - т.е. размерът ѝ е между този на Нептун и Сатурн. Планетата обикаля в една равнина с тази на звездите, така че от нея редовно биха се наблюдавали звездни затъмнения.

Напомням на читателите, че космическият телескоп "Тес" бе изстрелян на 18-ти април 2018-та година посредством ракета на СпейсЕкс "Фолкън 9". Телескопът работи във висока околоземна орбита и задачата му е да сканира 85% от небето, за да открие най-близкоразположените до нас извънслънчеви планети, както и да определи кои от тях са най-подходящи за по-нататъшно изследване и търсене на живот. 

Източници: НАСА 1, 2

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3135-2020-tess-earth-size-planet

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Американският космически телескоп Тес установи две лета и две зими на новооткрита планета!

Kelt-planet.jpg

На илюстрацията: планетата KELT-9 b. Credit: NASA's Goddard Space Flight Center/Chris Smith (USRA)

3 юли 2020 г. 17:15 ч.

Светослав Александров. Нека да е лято! Горещините у нас вече започнаха и сега е времето да им се порадваме, защото знаем - едно лято никога не стига. Какво ще кажете за две? Това на Земята е невъзможно, но е реалност на странната планета KELT-9b.

Откритието е направено посредством космическия телескоп на НАСА "Тес", който в периода между 18 юли и 19 септември 2019 г. наблюдава общо 27 пасажа на планетата пред нейната звезда. Резултатите от проучванията са публикувани на 5 юни 2020 г. в научното списание The Astronomical Journal

Планетата KELT-9b е 1.8 пъти по-голяма от Юпитер и се намира на 670 светлинни години от нас в съзвездието Лебед. Тя представлява газов гигант и е винаги обърната с едната си страна към своята звезда, което означава, че там цари вечен ден, а на срещуположната страна е вечна нощ. Планетата прави една обиколка около звездата си само за 36 часа - толкова продължава една местна година.

KELT-9b получава 44 000 пъти повече енергия от звездата си в сравнение с тази, която получава нашата Земя от Слънцето. Поради това температурите от дневната страна надхвърлят 4 300 °C - т.е. планетата е даже по-гореща от някои звезди! Интензивното нагряване е причина атмосферата буквално да се изпарява и да отлита в космоса.

Звездата, около която обикаля планетата, е също много особена - тя е два пъти по-голяма от Слънцето и с 56% по-гореща от него. Но тя също така се върти около оста си 38 пъти по-бързо от Слънцето - поради този факт звездата е сплескана откъм полюсите и е издута откъм екватора. Така полюсите са по-нагрети и по-ярки, докато екваториалният регион е по-хладен и по-блед. Нещо повече, разликата между температурите на полюсите и на екватора е от порядъка на 800 °C.

И ето какво се случва: с всяка обиколка около звездата, KELT-9b е подложена на различни условия. Планетата се нагрява всеки път, когато премине над северния или южния полюс, и се охлажда, прекосявайки ширините. Така се наблюдават две лета и две зими в рамките на всяка една година, но тъй като годината е само 36 часа, продължителността на един сезон е около 9 часа. 

Безспорно KELT-9b е много интересен свят, който ще бъде проучван и занапред! 

За повече информация: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3452-2020-kelt-summer-winter

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор Космически науки

Космическите телескопи Тес и Хъбъл откриха извънслънчева планета с водни пари в нейната атмосфера

2022-tess-exoplanet-water.jpg

На илюстрацията: планетата TOI-674 b, която съдържа водни пари. Image credit : NASA/JPL-Caltech

19 януари 2022 г. 18:25 ч.

Светослав Александров. Космическите телескопи на НАСА "Тес" и "Хъбъл" откриха нова и интригуваща извънслънчева планета - една от малкото известни на човечеството към днешна дата, за които е потвърдено, че в атмосферите им има водни пари. 

Планетата е обозначена като TOI-674 b и се намира в съзвездието Помпа, на разстояние 150 светлинни години от нас - за астрономическите мащаби това е съвсем близко до Слънчевата система. Освен близостта, още няколко фактора допринасят за това планетата да е удобна за проучвания. Нейната година е изключително къса - тя прави една обиколка около звездата си за по-малко от два дни, като честите пасажи пред въпросната звезда позволяват преминаващата през атмосферата звездна светлина да бъде редовно анализирана посредством спектрографи - напр. от типа на тези, монтирани на току-що изстреляния телескоп "Джеймс Уеб". TOI-674 b е и сравнително голяма планета, газов гигант, малко по-едра от Нептун, а този тип планети се изучават по-лесно в сравнение с дребните скалисти светове като Меркурий, Венера и Марс. Също така самата звезда е от типа червено джудже - наполовина по-дребна в сравнение със Слънцето и е по-хладна, не се вижда с просто око от Земята. Това отново представлява предимство за астрономите - светлината на ярките и горещи звезди маскира тази на кръщащите около тях планети. Температурите на TOI-674 b са от порядъка на 360oC - т.е. имаме една гореща планета с гореща атмосфера, чиито спектри се изследват по-лесно от тези на по-студените светове. 

TOI-674 b бе открита от един от най-новите космически телескопи на НАСА - телескопа "Тес", който беше изстрелян през 2018 година. Впоследствие атмосферата на планетата бе изучена от телескопа-ветеран "Хъбъл", който сне нейните спектрални характеристики. Именно така стана ясно, че въздухът на TOI-674 b е богат на водни пари. 

Любопитен факт за новооткритата планета е, че тя принадлежи към класа на т.нар. "пустинни Нептуни". Тъй като към днешна дата са установени хиляди извънслънчеви планети, знаем, че статистически сред тях този тип, които са с размери като на Уран и Нептун, близкоразположени са до своята звезда и са горещи, се срещат много рядко. Учените предполагат, че пустинните Нептуни се образуват на далечно разстояние от слънцата си и впоследствие вторично се приближават към тях. 

Много неща за TOI-674 b все още не са известни - например, какво е точното количество на водните пари, дали атмосферата притежава тежки елементи и дали в нея се реят облаци. За разгадаването на тези загадки могат да се използват спектрографите на новия космически телескоп "Джеймс Уеб", който скоро ще пристигне около точката на Лагранж Л2 от системата Земя-Слънце и до половин година неговата научна мисия ще започне. 

Източник: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4327-2022-hubble-tess-water-atmosphere

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Американският космически телескоп Тес откри две нови извънслънчеви планети

two-new-exoplanets-discovered.jpeg

Илюстрация на новооткритите извънслънчеви планети. Image credit : NASA/JPL-Caltech

17 юни 2022 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Космическият телескоп на НАСА "Тес" откри две нови скалисти извънслънчеви планети, които са съвсем близо до нашата Слънчева система - на 33 светлинни години от нас. И откритието идва тъкмо навреме - най-новият и най-мощен космически телескоп "Джеймс Уеб", който бе изстрелян в края на 2021-ва и тепърва започва научната си програма, ще може да ги изследва в детайли. 

"Джеймс Уеб" е в състояние да проведе подробни анализи на атмосферите на извънслънчевите планети и така да установи дали в тях има вода, въглероден диоксид и други съставки - включително такива, които могат да са показателни за съществуването на живот.

В случая обаче учените предполагат, че новооткритите планети са необитаеми. Те обикалят около звездата HD 260655, която е от типа червено джудже. Първата планета, HD 260655 b, е 1.2 пъти по-голяма от Земята, а втората, HD 260655 c - 1.5 пъти. Проблемът е, че и двете са много близо до звездата си - HD 260655 b прави една пълна обиколка около нея за 2.7 земни дни - толкова продължава местната година. А HD 260655 c обикаля за 5.7 дни. Счита се, че температурата на HD 260655 b е около 435oC, а на HD 260655 c - 284oC. 

Но именно краткият орбитален период е този, който гарантира чести пасажи на планетите пред диска на звездата им и поради това биха били сравнително лесни за изучаване. Също така, макар и да са вероятно необитаеми, учените са силно заинтригувани от характеристиките на атмосферите им. Никой не знае от какъв тип са атмосферите на планети, които са толкова близо до звездите си. 

Предполага се, че атмосферният състав е свързан с химичния състав на планетарната повърхност. Благодарение на измерването на размера и масата на планетите, учените са успели да изчислят тяхната плътност. HD 260655 b има плътност, която перфектно съвпада с тази на Земята. Но HD 260655 c е по-различна - нейната плътност загатва, че тя е бедна на желязо и е богата на силикатни минерали.

"Тези планети не са цели, на които ще търсим живот", пишат авторите на научната статия, която бе приета за публикуване в списанието Astronomy & Astrophysics. "Системата HD 260655 представлява уникална възможност за сравнителни планетологични проучвания на скалистите светове". В такъв случай те могат да бъдат подложени на последващи спектроскопски изследвания от "Джеймс Уеб". "Тези последващи наблюдения ще ни помогнат да си подобрим познанията за образуването и еволюцията на системите им".

Към настоящия момент учените смятат, че около 40% от червените джуджета, към които се числи и звездата HD 260655, притежават земеподобни планети, условията на които са подходящи за живот. Проблемът е, че червените джуджета често пъти изригват и поради това е възможно т.нар. "обитаемите зони" (т.е. зоните около звездите, които позволяват съществуването на вода в течно агрегатно състояние) да са стерилни. Но това е само предположение - все още знаем прекалено малко за другите звезди и техните планети.

Така че новооткритите две планети, макар и да са прекалено горещи, ще ни помогнат да разберем по-добре планетарните системи на червените джуджета. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4585-2022-tess-telescope-discovers-two-exoplanets

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...