Отиди на
Форум "Наука"
SAlexandrov

Телескоп TESS за търсене на извънслънчеви планети

Recommended Posts

Космическият телескоп TESS пристигна в космическия център Кенеди за изстрелване през април

2018-tess-arrives-kennedy.jpg

Космическият телескоп "TESS" пристигна на космическия център Кенеди за изстрелването си през април. Photo credit : NASA's Kennedy Space Center

21 февруари 2018 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Транзитният екзопланетен изследващ спътник или още "TESS" (от англ. Transiting Exoplanet Survey Satellite) беше докаран посредством камион в космическия център Кенеди на 12-ти февруари, съобщи НАСА. Ако всичко мине наред, "TESS" ще излети в космоса не по-рано от 16-ти април с помощта на космическа ракета "Фолкън 9" на СпейсЕкс.

"TESS" представлява космически телескоп, който ще търси извънслънчеви планети посредством транзитния метод - когато дадена планета мине пред своята звезда, тя причинява колебания в яркостта й. На същия принцип работи и космическият телескоп "Кеплер".

Но между "Кеплер" и "TESS" има съществени разлики. Мисиите са много различни. "Кеплер" отговаря на въпроса "Колко често се срещат планети, които са аналози на Земята?". "TESS" ще отговори на въпроса: "Кои са най-близките до нас скалисти планети?".

И докато "Кеплер" изучава една мъничка част от звездното небе в близост до съзвездията Лебед и Лира, то "TESS" ще изучава цялото небе. 

"TESS" е от класа мисии, които само установяват присъствието на извънслънчеви планети и характеризират техния размер и маса. Това все още не е мисия, която ще търси живот около други звезди. С подобна задача ще се занимават бъдещи мощни телескопи като "Джеймс Уеб", който ще излети през 2019 година. С помощта на "Джеймс Уеб" ще могат да се проучат атмосферите на новооткритите от "TESS" звезди и евентуално да се установи наличието на биомаркери. 

За повече информация: НАСА

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2096-2018-tess-prepared-launch

  • Харесва ми! 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

НАСА потвърди, че космическият телескоп TESS е готов за изстрелване през април!

2018-tess-arrives-kennedy.jpg

На снимката: космическият телескоп "TESS" по време на предстартовата подготовка на космодрума Кенеди. Photo credit : NASA's Kennedy Space Center

28 март 2018 г. 22:00 ч.

Светослав Александров. Макар че днес мнозина представители на астрономическата общност тъгуват поради отлагането на изстрелването на телескопа "Джеймс Уеб" от 2019 за 2020 година, не всичко е трагично по отношение на космическата астрономия. Днес НАСА потвърди, че един от най-интересните космически телескопи е в готовност за старт следващия месец. Телескопът "TESS" (на английски: Transiting Exoplanet Survey Satellite) може да излети с ракета "Фолкън 9" още на 16-ти април. 

"Един от най-големите въпроси при изучаването на екзопланетите е: ако даден астроном открие планета в обитаемата зона около своята звезда, дали тя би била интересна от гледната точка на биолог?", коментира Джордж Рикър, ръководител на мисията и учен от Масачузетския технологичен институт. "Очакваме TESS да открие множество планети, чиито атмосферни характеристики, които притежават потенциални следи за присъствието на живот, биха могли да бъдат измерени прецизно от бъдещи наблюдатели".

Напомням на читателите, че т.нар. "обитаема зона" на дадена планета означава това разстояние от звездата, което би позволило присъствието на вода в течно агрегатно състояние на повърхността на въпросната планета.

След като "TESS" бъде изстрелян, космическият телескоп ще се отправи към Луната за изпълняването на гравитационна маневра. Ако тя е успешна, телескопът ще се позиционира в 13.7-дневна орбита около Земята. Шестдесет дни след старта ще започне основната научна мисия.

"TESS" е екипиран с четири широкоъгълни камери, които ще наблюдават 85% от цялото небе. На базата на транзитния метод телескопът ще търси планети около близки до нас звезди - т.е. звезди, намиращи се на по-малко от 300 светлинни години от Слънцето. Според учените данните от телескопа ще бъдат анализирани в продължение на дълги години.

"Започва нова епоха в екзопланетните проучвания", смята Стивън Райнхарт, учен от проекта.

Източник: НАСА

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2143-2018-tess-ready-for-launch

  • Харесва ми! 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Космическата ракета Фолкън 9 е в готовност да изстреля телескопа Тес следващата седмица

2018-tess-arrives-kennedy.jpg

На снимката: космическият телескоп "TESS" по време на предстартовата подготовка на космодрума Кенеди. Photo credit : NASA's Kennedy Space Center

13 април 2018 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Тази сряда в 21:30 ч. българско време на стартовата площадка в Кейп Канаверал компания СпейсЕкс проведе статично запалване на 9-те двигателя "Мерлин" на първата степен на ракетата "Фолкън 9". Журналисти, намиращи се в региона, докладваха, че са видяли дима от запалването, а компанията потвърди в Туитър [1], че изпитанието е приключило.

Така ако всичко мине по план, изстрелването ще е факт най-рано на 17-ти април в 01:32 ч. българско време. Очаква се ракетата "Фолкън 9" да вмъкне в орбита космическия телескоп "Тес" (на англ. TESS = Transiting Exoplanet Survey Satellite)

"Тес" е следващата мисия на НАСА след "Кеплер", която ще търси извънслънчеви планети с размер и условия сходни с тези на нашата Земя. Но докато "Кеплер" наблюдаваше само една малка част от нощното небе, "Тес" ще сканира цялото небе от своята необичайна 13.7-дневна елиптична орбита. При това той ще търси планети около най-близко разполжените звезди - тези на разстояние по-малко от 300 светлинни години от Слънцето. 

Очаква се само през първите две години от началото на мисията "Тес" да открие 20 000 нови планети.

За повече информация: НАСА

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2165-2018-tess-ready-to-launch-next-week

  • Харесва ми! 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

УСПЕХ: Ракета Фолкън 9 изведе в орбита космическия телескоп Тес!

2018-19-april-tess-launches.jpg

Кадър от излитането тази нощ. Photo credit : NASA TV

19 април 2018 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Тази нощ в 01:51 ч. българско време от стартовата площадка 40 на Кейп Канаверал, Флорида, излетя космическата ракета на СпейсЕкс "Фолкън 9". На борда на нея се намираше космическия телескоп на НАСА "Тес", който ще търси планети извън нашата Слънчева система, включително такива, които могат да поддържат живот.

За СпейсЕкс изстрелването беше важно, тъй като първата степен на ракетата извърши успешно кацане върху плаваща платформа в океана. Това бе първото кацане от февруари, когато се приземиха страничните ускорители на ракетата "Фолкън Хеви". Оттогава насам четири други ракети "Фолкън 9" полетяха, но техните първи степени бяха изхвърлени в океана, тъй като СпейсЕкс искаше да освободи хангара си за полетите на новата модификация на "Фолкън 9" - "Блок 5". 

Нека сега се върнем на полезния товар - космическия телескоп "Тес" (на англ. TESS = Transiting Exoplanet Survey Satellite). Ракетата изведе телескопа в трансферна орбита към Луната. Точно така - "Тес" ще повдига периодично орбитата си, докато извърши облитане на Луната на 17-ти май на разстояние от нея 8 100 километра. Но телескопът няма да се задържа дълго в пространството около естествения ни спътник, а с помощта на лунна гравитационна маневра той ще се позиционира в своята окончателна 13.7-дневна околоземна орбита с параметри 108 000 на 373 000 километра. Това е орбита в 2:1 резонанс с Луната. 

Официално научната мисия ще започне след около 60 дни. Основната задача на телескопа "Тес" е да търси извънслънчеви планети посредством т.нар. транзитен метод. Накратко казано, когато една планета мине пред диска на своята звезда (транзит), тя причинява колебания в нейната яркост. "Тес", подобно на предишния телескоп "Кеплер" (който вече почти остана без гориво и скоро ще приключи мисията си), ще е в състояние да открие хиляди извънслънчеви планети.

Но за разлика от "Кеплер", който наблюдаваше малка порция от нощното небе, за да търси екзопланети на разстояние между 300 и 3 000 светлинни години от Земята, телескопът "Тес" ще се фокусира върху близки до нас звезди, разположени на разстояние от 30 до 300 светлинни години. При това ще се изучават звездите с 30 до 100 пъти голяма яркост от тези на "Кеплер", което ще позволи по-нататъшни изследвания и с други прибори.

"Целите, които "Тес" намери, ще са фантастични обекти за изследвания през идващите десетилетия", смята Стивън Райнхарт, учен от космическия център Годард и работещ по телескопа. "Започва нова епоха в екзопланетните изучавания".

Основната мисия на телескопа се очертава да продължи 2 години.

За повече информация: НАСА

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2176-2018-19-april-tess-launches

Share this post


Link to post
Share on other sites

Космическият телескоп Тес проведе първото запалване на двигателите си за повдигане на орбитата

2018-tess-launch-earth.jpg

Изглед към Земята по време на изстрелването на телескопа "Тес". Photo credit : NASA/SpaceX

23 април 2018 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Космическият телескоп "Тес", който излетя успешно на 19-ти април, проведе своята първа корекция на полета в космоса. Маневрата беше осъществена късно в събота, а двигателят бе запален за около 50 секунди.

Основната цел на запалването беше да се провери работоспособността на двигателите. Всичко на борда на летателния апарат е наред!

Общо шест запалвания са планирани, за да може телескопът да достигне до окончателната си научна орбита. 

Напомням на читателите, че след като "Тес" неколкократно увеличи своя апогей, той в един момент ще се сближи с Луната. Това е планирано да стане на 17-ти май, когато телескопът ще се окаже на разстояние от нея 8 100 километра. Благодарение на лунна гравитационна маневра "Тес" впоследствие ще се позиционира в своята окончателна 13.7-дневна околоземна орбита с параметри 108 000 на 373 000 километра. Това е орбита в 2:1 резонанс с Луната. 

След това научната мисия може да започне. Основната задача на "Тес" е да търси извънслънчеви планети, намиращи се на разстояние от 30 до 300 светлинни години от нас - това ще са най-близко разположените до нашата Земя екзопланети. Някои от тях могат да се окажат подходящи за търсенето на живот. 

За повече информация: TESS Twitter

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2185-2018-tess-completes-first-correction

  • Харесва ми! 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Космическият телескоп Тес запали успешно двигателите си за сближение с Луната

2018-tess-launch-earth.jpg

Изглед към Земята по време на изстрелването на телескопа "Тес" на 19-ти април. Photo credit : NASA/SpaceX

7 май 2018 г. 10:40 ч.

Светослав Александров. Днес екипът на космическия телескоп на НАСА "Тес" оповести в Туитър [1], че втората маневра по време на перигей е приключила успешно. Двигателите са се запалили по план за 7-секунди, време, което е било напълно достатъчно, за да се изпрати космическият телескоп на път към Луната.

Облитането на естествения ни спътник ще е факт на 17-ти май, като "Тес" ще се озове на разстояние 8 100 километра от лунната повърхност. 

С помощта на лунната гравитация телескопът ще се позиционира в своята окончателна околоземна орбита в 2:1 резонанс с Луната, като орбиталните параметри ще са 108 000 на 373 000 километра. От това място "Тес" ще сканира почти цялото нощно небе, за да търси планети около други звезди, намиращи се на разстояние между 300 и 3 000 светлинни години от Земята. Особено голямо внимание ще се обърне на планетите, намиращи се около звезди с 30 до 100 пъти по-голяма яркост от тези, изучавани от предишния космически телескоп "Кеплер". Когато бъдат открити такива планети, те ще бъдат подложени и на по-нататъшни изследвания с по-мощни научни инструменти, които евентуално биха потвърдили или отхвърлили наличието на живот на тяхната повърхност.

Напомням на читателите, че "Тес" беше изстрелян успешно на 19-ти април с космическата ракета на СпейсЕкс "Фолкън 9". Очаква се телескопът да работи в космоса в продължение на две години. 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2204-2017-tess-fires-engines-moon

  • Харесва ми! 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

(ОТ) Извън големия технологичен успех (Браво!) ... малко хумор за подобна възможност в откриването на извънземен интелект:

http://slovo.bg/showwork.php3?AuID=261&WorkID=9535&Level=2

Шантавата планета

 

Илюстрация © Борис Димовски— Ха да кацнем, ма!

— Да ти умра на кацанията!

От тези реплики си пролича, че след двадесет и пет годишен съвместен полет отношенията между завеждащия всички науки (съкратено ЗВН) и астронавигатора бяха се поизострили. И все пак ЗВН беше началник. Астронавигаторът включи автомата за приземяване върху неизвестни планети и започна да си черви устните за всеки случай.

Пантелей Джонсън отдавна беше свикнал на критиките на Ганка Голдуотър. Затова не им обръщаше внимание. Затова не чу, когато тя му каза:

— Пък пази се все пак!

Той влезе в компенсиращата камера, включи външна атмосфера, хлопна предния капак на шлема си и изскочи от космолета.

Почвата му се стори някак еластична. Анализаторите не даваха никакви резултати за химически състав на околната среда.

— Хайде де! Да не би да са се повредили? — рече на глас Пантелей Джонсън и моментално му отговори Ганка Голдуотър:

— Ти все за повреди бълнуваш! А не се питаш да не би нещо в тебе да не се е...

Пантелей изключи връзката с космолета. Поне сега можеше да си позволи самостоятелност. Той извади джобния багер и го пусна в действие, за да вземе парче почва за изследване в разширените лаборатории на Земята. Има си хас! Всички атоми са известни. Химията не е патент на нашата галактика. Навсякъде хелият е хелий, натрият е натрий, водородът е водо....

— Хъ-хъ-хъ! — прекъсна мислите му някакъв чудноват глас.

Пантелей се стресна. Това не беше Ганка, защото той благоразумно я беше изключил. Това можеше да бъде само...

—: Хууууу-ху-ху... — изтрещя шлемофонът.

Пантелей бе минал тримесечно лечение против страх, но все пак усети, че коленете му омекнат. Пред него джобният багер изгребваше десетина тона местна почва.

— Прибери си машинката! Гъдел ме е! — изрева неистово гласът в шлемофона.

— Слу... слушай, другарче, стига с тия тъпи номера. Показвай се, докато е време, защото иначе аз мога...

— Хиииии-хи-хи... Нищо не можеш! Спирай си машинката, че от смях ще си променя орбитата! То бива гъделичкане, бива, ама...

И внезапно Пантелей Джонсън разбра. Той говореше с цялата планета. Досега беше направил дванадесет полета извън галактиката. Беше срещал кристални хора, газови хора, хора дървета, но никога не беше допускал, че ще види такава форма на живот — цяла планета — едно същество.

При това планета, която говори на български и има гъдел! А интересно как ли се храни?

Като че ли дочул неговите мисли, Гласът се обади:

— Бе, аз бях закусил това столетие, но щом като не спираш да ме ядосваш, ще трябва и тебе да те хапна...

Пантелей Джонсън едвам успя да включи радиовръзката с космолета, да извика:

— Ганке!... Пардон... Другарко Голдуотър! Пази се! — и земята под него се разтвори и той потъна в недрата на планетата човекоядец.

На седемстотин километра под повърхността температурата започна да пробива антитемпературните устройства на скафандъра и Пантелей реши, че ще се изпържи млад и зелен, но в следващия миг някъде вляво се мярна корпусът на потъващия със същата скорост космолет и Джонсън успя да се качи в движение в компенсиращата камера.

— Ганке! — извика той, изтръска силикато-алуминиевите бучки от скафандъра си и прегърна астронавигатора.— Като ще мрем, заедно да мрем значи!

Но на Ганка не й се мреше. Тя, като всички практични жени, реши, че все пак е по-добре да се живее, отколкото да се мре. Затова включи кибмоз №7 и зададе въпрос:

— Като знаеш всичко, ха кажи как да се отървем!

Времето, докато тракаха релетата, докато виеха повишаващите се волтажи, докато кибмозът решаваше трудната задача, Пантелей използува, за да се прости с Ганка. Той й се извини за двадесет и пет годишните неприятности, които й беше създал, изслуша речта й на тема „Аз пък ти рекох да не кацваме тук!“ След това я целуна два пъти по носа (по устата не се целува, защото не е хигиенично) и в това време кибмозът се обади:

— Трябва ентероколит.

Двамата космонавти се спогледаха, като че ли някой им беше прочел стихотворение на меркуриански.

— Тоест как? — попита Пантелей. — Дай допълнителни данни!

— Планетата ви е изяла — отговори кибмозът. — За да ви извади отново от недрата си, трябва да получи ускорение в храносмилателната система. Затова трябва да получи разстройство — на нея й действуват разслабително вещества от категорията Г—4...

Пантелей и Ганка се спогледаха. Г—4! Ами че те имаха тонове отпадъци от Г—4, които се чудеха къде да дянат! Пантелей веднага посегна към ръчката за изхвърляне на отпадъци. Космолетът леко трепна и минута след това в микрофона на кабината се зачу Гласът:

— Ъх. Какво е това, бе? От две вечности не ми се е случвала такава работа. Трябва да съм изяла нещо мишаво.

Пантелей Джонсън и Гайка Голдуотър изживяха всички колики, гърчения и въздишки на Шантавата планета (както те я нанесоха в аслрокартите си), докато накрая специално за тях бе организиран нов вулкан, през който те бяха изхвърлени в космоса...

Това са засега сведенията за Шантавата планета. Тези дни се завръща космолетът с Пантелей и Ганка. От тях ще научим повече подробности.

...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Космическият телескоп Тес успешно прелетя край Луната

2018-tess-first-image-small.jpg

Космическият телескоп "Тес" направи своята първа снимка. На нея се виждат над 200 000 звезди. Photo credit : NASA/TESS-MIT

18 май 2018 г. 18:55 ч.

Светослав Александров. Космическият телескоп на НАСА "Тес" се сближи по план с Луната на 17-ти май, съобщи екипът на мисията в Туитър [1]. По време на сближението телескопът беше на разстояние 8 253.54 километра от лунната повърхност. 

Другата голяма новина от мисията е, че "Тес" направи успешно своята първа снимка с помощта на една от четирите камери на борда [2]. Ярката звезда в долната част на снимката е Бета Кентавър, а освен нея се виждат над 200 000 други звезди в рамките на това единствено изображение. В горния десен ъгъл е мъглявината "Торба с въглища".

Напомням на читателите, че "Тес" (на англ. TESS = Transiting Exoplanet Survey Satellite) беше изстрелян успешно на 19-ти април в 01:51 ч. българско време с помощта на ракетата на СпейсЕкс "Фолкън 9". Телескопът ще търси извънслънчеви планети (екзопланети) на разстояние между 30 и 300 светлинни години от Земята, като ще се използва т.нар. "транзитен метод". Облитането на Луната беше с цел поставянето на телескопа в специална орбита в 2:1 резонанс с естествения ни спътник, от която ще наблюдава 85% от нощното небе. 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2219-2018-tess-flies-by-moon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Новоизстреляният космически телескоп Тес е в добро състояние, започва научни наблюдения в края на юли

11 юли 2018 г. 18:45 ч. Днес НАСА оповести [1], че космическият телескоп "Тес" е в добро състояние. Бордовите системи и камерите работят според очакванията. Космическият апарат е навлязъл успешно в своята окончателна научна орбита. Официално научните наблюдения ще започнат в края на месец юли.

Всяка новоизстреляна мисия преминава през такъв пробен период, за да се види какво е състоянието на научните инструменти и дали са необходими допълнителни настройки, преди да започне същинската работа. 

2018-tess-first-image-small.jpg

Космическият телескоп "Тес" направи своята първа снимка през месец май. На нея се виждат над 200 000 звезди. Photo credit : NASA/TESS-MIT

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2292-2018-tess-starts-science-mission-end-july

Share this post


Link to post
Share on other sites

Регистрирай се или влез в профила си, за да коментираш.

Трябва да имаш регистрация, за да може да коментираш.

Регистрирай се!

Регистрацията на нов акаунт в нашата общност е много лесно!

Нова регистрация!

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×