Отиди на
Форум "Наука"

Ракети за малки спътници


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Стартовият прозорец за втория полет на ракетата Електрон се отваря на 8-ми декември

2017-rocketlab-window-opens-dec-8.jpg

Снимка на ракетата, която предстои да излети следващия месец. Photo credit : Rocket Lab

30 ноември 2017 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Частната компания Рокет Лаб оповести вчера в Туитър(източник), че десетдневният стартов прозорец, в рамките на който трябва да излети втората ракета "Електрон", ще бъде открит на 8-ми декември.

Компанията оповестява също така, че за пръв път изстрелването ще бъде излъчвано на живо.

Напомням на читателите, че космическата ракета "Електрон" е висока 17 метра и може да извежда полезен товар от 150 килограма в околоземна орбита. Това е специализирана ракета за малки спътници, най-вече от типа CubeSat. До този момент всички малки спътници или са били извеждани като вторичен товар от ракета, назначена на друга мисия, или от борда на "Международната космическа станция". Това означава, че създателите им нямат голям избор върху това в каква орбита ще попаднат. С въвеждането на специализираните ракети стават възможни и специализирани мисии на малки спътници - включително междупланетни. Ако компания Рокет Лаб проведе успешни тестове на "Електрон", още догодина ракетата може да изведе на път към Луната апарати, разработени от фирмата Муун Експрес. Засега е сключен договор общо за три изстрелвания до Луната.

Първият полет на "Електрон" беше проведен през месец май тази година. Ракетата успешно навлезе в космическото пространство, но третата степен не достигна желаната височина от 500 километра.

По време на тогавашния полет "Електрон" нямаше спътници на борда. Този път обаче, независимо че полетът все още е тестов и продължава да има съществен шанс за провал, ракетата ще се опита да изведе три малки спътника - един спътник за заснемане на Земята "Дав" и два "Лемур-2".

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1986-2017-rocket-lab-electron-dec-8

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Еха!! Дронове в Космоса! Достъпен космос за малки и големи. Ето това вече ще изведе хората още по-нататък в Космоса... 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Индийската ракета PSLV изведе в орбита 31 спътника

2018-12-jan-2018-pslv-launches.jpg

Кадър от изстрелването тази нощ. Photo credit : DD News/ISRO

12 януари 2018 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Рано тази сутрин в 5:59 ч. българско време индийската ракета PSLV излетя успешно от космическия център Сатиш Дхауан. Това бе първият полет на ракетата след провала през август миналата година.

В орбита бяха благополучно изведени 31 спътника.

Основният полезен товар беше спътникът CartoSat-2F - последният от серията индийски спътници за дистанционно сондиране на Земята. Спътникът ще бъде управляван от Индийската космическа изследователска организация ISRO.

Останалите спътници бяха международни - имаше два построени от Великобритания спътника: Carbonite-2 и Telesat-LEO-1, първи финландски спътник на стартъп компанията ICEYE, четири спътника Dove на частната компания Planet Labs, четири спътника Lemur-2 на компанията Spire Global,Akryd-6A на Planetary Resources, южнокорейски университетски спътник CNUSail-1 (който ще тества технологии за слънчево плаване!), още един корейски спътник KAUSAT-5 с гайгеров брояч на борда и инфрачервена камера, демонстрационни спътници Tom и Jerry, които ще проверят дали сателитите могат да формират виртуален телескоп за бъдещи астрофизични мисии, френски спътник PicSat с интерферометричен инструмент, който може да положи основата на създаването на съзвездие от микроспътници за търсене на планети около други звезди и други.

Запис от изстрелването: тук (Youtube връзка)

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2040-2018-12-jan-isro-launch

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Исторически успех: Рокет Лаб изстреля ракетата Електрон до орбита!

2018-21-jan-electron-successfully-reache

Кадър от изстрелването тази нощ. Photo credit : Rocket Lab

21 януари 2018 г. 09:25 ч.

Светослав Александров.  Днес, на 21-ви януари 2018 година, се случи събитие, което безспорно може да се определи като историческо. Днес в 03:43 ч. българско време от космодрума Махия в Нова Зеландия излетя ракетата "Електрон" на американската частна компания Рокет Лаб. 

Броени минути по-късно ракетата благополучно достигна до орбита. За пръв път ракета, специализирана в изстрелването на миниатюрни космически апарати, успя да изпрати спътници в правилната им орбитална позиция! 

Историческото изстрелване беше излъчено на живо в интернет.

По време на днешния полет имаше три спътника на борда на ракетата - два "Лемур", създадени от компанията Спайър Глоубъл, както и един "Дав" на фирмата Планет.

Очакваме с нетърпение следващите полети на Рокет Лаб. В рамките на един от тях компанията трябва да изпрати към Луната апарат на Муун Експрес. Ако този апарат успее и кацне благополучно на повърхността на нашия естествен спътник, той може да спечели международното състезание за лунни мисии Google Lunar X Prize.

Междувременно революцията за малки космически апарати е в разгара си! CubeSat-ите, които доскоро можеха да летят само като вторичен товар на стандартни носители или да бъдат освобождавани от борда на "Международната космическа станция", вече разполагат със собствена ракета. При това "Електрон" се очертава да е една от многото малки ракети. По-късно през 2018-та година очакваме дебютите на ракетите на компаниите Вектор и Върджин Орбит.

Но в историята най-често се запомня кой е първенецът - и това е Рокет Лаб - малка американска компания, основана от Питър Бек през 2006 г., която разполага с космодрум в Нова Зеландия. 

Запис от изстрелването: Рокет Лаб (Youtube връзка)

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2052-2018-21-jan-electron-flight-success

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Звездата на човечеството: огледален спътник, изведен тайно от Рокет Лаб в орбита, който свети ярко на нощното небе!

the-humanity-star.jpg

"Звездата на човечеството" - огледален изкуствен спътник, изведен от частната компания Рокет Лаб на 21-ви януари. Photo credit : The Humanity Star

25 януари 2018 г. 17:00 ч.

Светослав Александров.  Когато на 21-ви януари частната компания Рокет Лаб изстреля за пръв път ракетата си "Електрон" до орбита, първоначално беше оповестено, че на борда пътуваха само три спътника - два "Лемур" на Спайър Глоубъл и един "Дав" на Планет.

Оказа се обаче, че компанията ни е предоставила още една чудесна изненада! Без да оповестява предварително, в орбита е бил изведен тайно още един, четвърти спътник. Този спътник е огледален, наподобява на диско топка и свети ярко на нощното небе. Името му е "Звездата на човечеството". 

Целите на спътника силно напомнят тези на руския спътник "Маяк", който беше изведен в орбита на 14-ти юли 2017 година. Това бе първият спътник, който беше построен в Русия със средства, набрани посредством групово финансиране (или още известно като "краудфъндинг"). За съжаление спътникът не успя да разгърне огледалото си в орбита. 

Днес Рокет Лаб успява там, където създателите на "Маяк" не можаха. "Звездата на човечеството" наистина се вижда лесно от Земята. Спътникът е създаден от американския предприемач и основател на Рокет Лаб - Питър Бек.

"Звездата на човечеството" прави една пълна обиколка около Земята на всеки 90 минути. От време на време минава и над България. За да видите кога се очертава да премине над нас, можете да отидете на сайта на инициативата:

http://www.thehumanitystar.com

Там винаги има актуална карта на местоположението на спътника. 

Очаква се "Звездата на човечеството" да престои в орбита около девет месеца, след което ще падне обратно на Земята. Спътникът ще изгори в атмосферата напълно, без да остави никакви следи от присъствието си както в космоса, така и на земната повърхност - т.е. няма да остане като космически боклук. 

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2061-2018-rocket-lab-humanity-star

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Япония изстреля изкуствен спътник с рекордно малка ракета!

2018-3-feb-ss-520-launch.jpg

Снимка от днешното успешно излитане. Photo credit : JAXA

3 февруари 2018 г. 10:20 ч.

Светослав Александров. Броени седмици след като американската компания Рокет Лаб изстреля успешно за пръв път до орбита 17-метровата микроракета "Електрон", днес имаме нов пробив в областта на малките космически апарати! Тази сутрин в 07:03 ч. българско време от японския космодрум Учиноура излетя благополучно микро-ракетата "SS-520-5" и тя достави малък спътник в орбита.

С това Япония влезе в историята на космонавтиката като страната, изстреляла успешно най-малката орбитална ракета. Дължината на ракетата "SS-520-5" е 9.54 метра, диаметърът й е половин метър, а стартовото тегло възлиза на 2 600 килограма. Никога досега толкова малка ракета не е доставяла благополучно спътник в космическото пространство!

Космическият спътник, изведен в рамките на днешния полет, носи името TRICOM-1R. Това е сателит от типа CubeSat и тежи едва 3 килограма. Спътникът е идентичен на TRICOM-1, който беше изстрелян в началото на 2017 година с ракета от същия тип, но тогава полетът завърши с провал. 

Двустепенната ракета "SS-520" не е нова - тя дебютира през 1998 година като суборбитален носител. Но за днешния полет тя беше екипирана с мъничка трета степен и така бе преобразувана в ракета от орбитален клас. 

Разработката на малки космически ракети е перспективен дял в космонавтиката. Една от областите на космическите науки, която силно се разви през последните години, е областта на малките изкуствени спътници. Както неведнъж съм подчертавал на страниците на КОСМОС БГ, днес за под $100 000 долара всеки човек може да построи спътник от типа CubeSat, а за още толкова може да го изстреля. Доскоро възможностите за полети на малки апарати бяха ограничени - те или се извеждаха като вторичен товар на големи ракети, или се пускаха от борда на "Международната космическа станция". 

С въвеждането на микроракети в експлоатация обаче става възможно малките космически апарати да летят до специализирани космически орбити. Очаква се през следващите няколко години да бъдат създадени мега-групировки от стотици, даже хиляди малки спътници, които ще служат за наблюдение на Земята, телекомуникационни услуги, научни мисии и т.н. Скоро може да станем свидетели и на първите полети на малки апарати отвъд околоземна орбита, до Луната и Марс. 

Няма спор, че живеем в най-вълнуващите космически времена. Сега, след като станахме свидетели на полета на най-малката орбитална ракета, ще насочим вниманието си към най-голямата - "Фолкън Хеви". Стартът на "Фолкън Хеви" е предвиден за 6-те февруари.

И ако се чудите колко по-голяма е най-голямата ракета в сравнение с най-малката, достатъчно е да кажем, че в носовата част на "Фолкън Хеви" могат да се поберат 13 ракети от типа "SS-520-5" (източник).

Запис от изстрелването: тук (Youtube връзка)

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2073-2018-jaxa-success-micro-rocket

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Ричард Брансън посети космическата компания Върджин Орбит

11 април 2018 г. 16:57 ч. Днес предприемачът Ричард Брансън оповести [1], че наскоро е посетил Върджин Орбит, най-младата компания от конгломерата Върджин Груп. Екипът на тази компания разработва ракета "ЛончърУан", която ще излита от борда на модифициран самолет "Боинг 747". Ракетата ще трябва да извежда в орбита малки спътници, най-вече от типа CubeSat.

Според Брансън работата по ракетата е вече в напреднал етап, прогресът е видим, всяка седмица се преодоляват нови предизвикателства и в близкото бъдеще ще бъде проведен първият полет. Екипът на Върджин Орбит се надява този дебют да е факт до края на 2018-та.

Напомням на читателите, че Върджин Орбит беше създадена през март 2017 година. Първоначално работата по ракетата се координираше от Върджин Галактик, но с отделянето на Върджин Орбит като самостоятелна компания различните космически фирми на Брансън могат да бъдат фокусирани върху различни цели. Върджин Галактик продължава да работи върху пилотираните космически кораби "СпейсШипТу", като корабът "Юнити" от тази серия преди броени дни проведе своя първи ракетен полет. От друга страна безпилотните изстрелвания на изкуствени спътници остават в ръцете на Върджин Орбит. 

virgin-orbit-launcher1.jpg

На снимката: ракета "ЛончърУан", която ще лети от борда на модифициран "Боинг 747". Photo credit : Virgin Orbit

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2164-2018-branson-visits-virgin-orbit

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Върджин Орбит за пръв път прикачи ракета към самолета-носител Боинг-747

27 октомври 2018 г. 08:44 ч. Върджин Орбит, една от космическите компании на Ричард Брансън (другата e Върджин Галактик), демонстрира реален прогрес, след като ни бяха показани снимки от първото реално прикачване на ракета "ЛончърУан" към модифициран "Боинг-747". Компанията се надява да проведе първия полет на ракетата през идните няколко месеца. 

За разлика от компания Върджин Галактик, която ще провежда пилотирани космически полети с помощта на кораби "СпейсШипТу" до суборбиталното пространство, Върджин Орбит ще изстрелва малки спътници до околоземна орбита. Чрез изстрелване от въздуха, а не от наземна площадка, Ричард Брансън се надява да намали цената по извеждането на товари в космоса. 

За повече информация: Върджин Орбит

vorbit.png

Photo credit : Virgin Orbit

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2427-2018-virgin-orbit-mated-boeing-first-time

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Частната американска компания Рокет Лаб изстреля ракетата Електрон на своя първи комерсиален полет!

2018-11-november-electron-launches.jpg

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : Rocket Lab

11 ноември 2018 г. 10:20 ч.

Светослав Александров. Днес официално започнаха комерсиалните превозвания на малки спътници със специализирани ракети! Американската частна компания Рокет Лаб проведе своето първо редовно изстрелване на ракетата "Електрон" в 05:50 ч. тази сутрин, а в космоса бяха изведени шест спътника - два за компания Spire Global, два за Fleet Space Technologies, един за Geo Optics Inc., един за програмата Irvine CubeSat STEM. Всички спътници бяха вмъкнати в техните целеви орбити. 

Преди официално да влезе в експлоатация, ракетата "Електрон" е летяла два пъти преди. Дебютът й бе през май 2017-та година. Тогава тя достигна до космоса, но не можа да влезе в орбита. Въпреки всичко ръководството на Рокет Лаб остана доволно от полета - рядко се случва изцяло нова ракета да стигне космическото пространство от раз. Вторият полет бе проведен на 21-ви януари тази година. Всичко мина успешно и в орбита бяха въведени спътници на Planet Labs и Spire Global. Освен тях Питър Бек, създател на компанията, тайно изстреля още един спътник "Звездата на човечеството". Този спътник бе с диаметър 1 метра, с форма на дискотечна топка и светеше ярко в небето с отразена светлина. Това подразни някои от професионалните астрономи, тъй като ярките спътници пречат на определени научни наблюдения.

Напомням на читателите, че Рокет Лаб, макар и да е американска фирма, провежда своите полети от космодрум, разположен на полуостров Махия в Нова Зеландия. Считано от 2019-та година компанията ще започне да изстрелва ракети и от Средноатлантическия регионален космодрум в Уолопс, САЩ.

Ракетите "Електрон" са изключително иновативни. Нейните двигатели "Ръдърфорд", които се произвеждат в Калифорния, САЩ, са първите, при които горивните помпи се захранват от електричество и цялото гориво се изгаря в главната горивна камера, без част от него да се пренасочва към помпите. 

Няма спор - днешният полет е от изключително голямо значение за индустрията на малките спътници. Доскоро хората, които искаха да изпратят спътник в орбита, нямаха големи възможности - спътникът или трябваше да лети като вторичен товар на ракета, или да бъде качен на някой кораб към "Международната космическа станция" и да бъде освободен от борда й. Това силно ограничаваше избора на орбита. С ракети като "Електрон" обаче купувачът сам ще може да избира в коя орбита да изстрелва спътниците си. В бъдеще такива ракети ще позволят да изпращат и малки спътници към Луната или планетите. 

Очакваме първите полети на малки ракети и на други компании. В САЩ на финалната права са фирмите Вектор и Върджин Орбит. Няколко китайски стартъп компании също работят по създаването на орбитални ракети за малки спътници. В края на октомври ракета на китайската фирма Ландспейс се опита да достигне до орбита, но поради аномалия в работата на третата степен полетът завърши с неуспех. И все пак няма спор - това е нова пазарна ниша, в която конкуренцията е голяма, а пазарът е далече от насищане. Все още има много повече спътници, които стоят на Земята и чакат да бъдат изстреляни, отколкото ракети за тях. 

Запис от изстрелването: тук (Youtube Link)

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2449-2018-11-november-electron-successful-flight

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Частната компания Върджин Орбит осъществи успешно първия полет на самолета Космик Гърл с прикачена към него ракета Лончър Уан

2018-18-nov-virgin-orbit-first-test.png

На снимката: вчера самолетът на Върджин Орбит "Космик Гърл" излетя за пръв път с прикачена ракета-носител "Лончър Уан". Photo credit : Virgin Orbit

19 ноември 2018 г. 20:30 ч.

Светослав Александров. Вчера космическата компания Върджин Орбит, основана от сър Ричард Брансън, извърши първия тестов полет на самолета-носител "Космик Гърл" с прикачена към него ракета "Лончър Уан". Полетът приключи благополучно и доказа, че самолетът, който представлява модифициран Боинг 747-400, може да превозва безпроблемно ракети във въздуха. Ако всичко мине по план, първото изстрелване на "Лончър Уан" от борда на "Космик Гърл" ще бъде проведено в началото на 2019-та година. 

Вчерашният полет на "Космик Гърл" продължи около 80 минути, в рамките на които беше изпробвано излитането, кацането и общото поведение на скачения комплект ракета-самолет.

Напомням на читателите, че Върджин Орбит е една от двете космически компании на Брансън. Другата е Върджин Галактик. Нито една от двете фирми все още не е провела реален космически полет, макар че зад гърба си имат много успехи в рамките на тестовата си програма. Целта на Върджин Галактик е да превозва туристи до космическото пространство на кратки суборбитални полети. Върджин Орбит се цели в спътниковия бизнес - Брансън се надява със започването на редовните полети цената на сателитните изстрелвания да спадне драстично. 

Но докато Ричард Брансън ще обере големи овации, ако Върджин Галактик изпрати първия човек в космоса след приключването на програма "Космическа совалка" (според предприемача първият пилотиран полет ще е факт до седмици), в областта на малките спътници вече има победител. В началото на 2018-та година американската ракета "Електрон" на Рокет Лаб за пръв път достигна орбита, а на 11-ти ноември конкуретната компания проведе успешно комерсиален полет на спътници. Върджин Орбит е вече в позицията на догонващ. Разбира се, няма гаранции, че и Върджин Галактик няма да се озове в тази позиция. Четири компании целят изпращането на човек в космоса през близките месеци. В суборбиталната област пряк конкурент на Върджин Галактик е Блу Ориджин, а в орбиталната - Боинг и Спейс Екс. Всички компании имат реален шанс да проведат успешно пилотиран космически полет в обозримо бъдеще. 

За повече информация: Върджин Орбит

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2462-2018-virgin-orbit-first-captive-carry-test

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Успех: частната американска ракета Електрон на Рокет лаб изведе в орбита първата си мисия за НАСА

2018-16-december-electron-launches.png

Кадър от днешното излитане. Photo credit : Rocket Lab

16 декември 2018 г. 10:00 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 08:33 ч. българско време от новозеландския космодрум на полуостров Махия излетя американската космическа ракета "Електрон" на компания Рокет Лаб. По-малко от час по-късно в околоземна орбита бяха изведени 13 спътника като част от мисията на НАСА ELaNa-19.

ELaNa е съкращение от Educational Launch of Nanosatellites - т.е. това са малки спътници, чиято основна цел е най-вече образователна. Спътниците ще изпълняват различни задачи в космоса - например един от тях ще измерва нивото на радиация в поясите на ван Алън, друг ще тества технологията "слънчево плаване", трети ще проверява ефективността на роботизирана технология, произведена посредством 3D печат. 

Днешният полет бе трети и последен за Рокет лаб през 2018-та година. Първият полет бе през януари, все още изпитателен, а въпреки рисковете ракетата достигна до орбита и изведе четири спътника. Вторият се случи месеци по-късно, през ноември, с шест спътника. Самият факт, че сега имаме нов полет толкова скоро след ноемврийския, доказва потенциала на частната компания. Тя се утвърждава като редовен превозвач на малки изкуствени спътници, а конкуренцията в лицето на сходни американски компании като Вектор и Върджин Орбит, както и на няколко китайски стартъпа, остава далеч назад. Нито една от тези конкуренти фирми не е успяла да изведе дори и един тестов спътник към настоящия момент. Разбира се, през 2019-та нещата могат да се променят. 

Запис от днешния полет: тук (Youtube link)

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2501-2018-rocket-lab-launches-nasa-mission

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Успех: частната американска ракета Електрон изведе в орбита спътника R3D2

2019-29-march-electron-launches.jpg

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : Rocket Lab

29 март 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Днес в 01:27 ч. българско време космическата ракета "Електрон" на американската компания Рокет Лаб излетя успешно от космодрума на полуостров Махия в Нова Зеландия. Тя успешно изведе в орбита спътника R3D2 на американската агенция за изследователски проекти за нуждите на отбраната DARPA.

Името на спътника е съкращение от Radio Frequency Risk Reduction Deployment Demonstration, като мисията му е да утвърди технологията на нова огледална антена за подобряване на комуникациите на малките космически апарати.

Днешният полет бе пети за ракетата "Електрон", която дебютира през 2017 година, и четвъртият успешен. В рамките на тези четири благополучни мисии Рокет Лаб е доставила общо 25 спътника в орбита.

Основателят на компанията Питър Бек планира отсега нататък да бъде провеждан по един полет веднъж месечно. Не всички от тези полети ще излитат от Нова Зеландия. Компанията строи стартова площадка и на територията на американския космодрум Уолопс, като първото изстрелване от неговата територия е предвидено за тази есен. Иначе Рокет Лаб си е американска фирма със седалище в Калифорния. 

За повече информация: Rocket Lab

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

По-безопасно гориво:

https://megavselena.bg/nasa-shte-testva-novo-po-bezopasno-i-po-efektivno-raketno-gorivo/

НАСА ще тества ново, по-безопасно и по ефективно ракетно гориво

stmd_gpim_0.jpg

Горивото, което задвижва повечето космически кораби днес, е изключително токсично за живите организми. Това обикновено не е голям проблем, когато изпращаме нещо в космоса, но все още може да създаде някои рискове, ако злополука доведе до падане на космически кораб обратно на Земята или при боравенето с него. Това е и основен проблем за инженерите, които ежедневно работят с горивото и космическата техника.

От НАСА смятат, че може да има решение за всичко това под формата на нова, „зелена” алтернатива, която да замени силно токсичния хидразин с нова формула, която е много по-безопасна и, както се оказва, дори по-мощна от модерните ракетни горива.

Както обясняват от НАСА в своя блог, новото, розово оцветено гориво, е много по-безопасно за хората. Работата с токсичния хидразин изисква значителни предпазни мерки, включително ръкавици, костюми за цялото тяло и дори маски за кислород. Екологичната алтернатива на ракетното гориво все още трябва да се обработва внимателно, но не изисква същите невероятно строги правила, като своя предшественик.

Ползата за НАСА и другите космически агенции е, че зареждането с гориво може да се извърши по-рано в процеса преди стартиране, при това излиза по-евтино.

Като допълнителен бонус, новото, по-безопасно гориво е с около 50% по-ефективно от по-токсичния вариант, като дава на космическия кораб по-голяма свобода за маневриране или пътуване на по-големи разстояния със същото количество гориво.

Първият реален тест на новото гориво в космически полет ще стане по-късно този месец, когато SpaceX ще пусне сателит от програмата на НАСА Зелена мисия (Green Propellant Infusion Mission GPIM).

Космическият кораб ще даде възможност на НАСА да тества горивото и да определи дали то ще е подходящо за бъдещи мисии. Ако всичко върви добре, то може да бъде следващият стандарт в ракетното гориво, предлагайки повишена безопасност и по-голяма ефективност.

...

...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Частната американска компания Върджин Орбит проведе тестово освобождаване на ракета от самолет-носител!

2019-virgin-orbit-without-rocket.jpg

На снимката: самолетът "Космик гърл" се завръща след успешното освобождаване на неговата ракета. Photo credit : Virgin Orbit

10 юли 2019 г. 20:05 ч.

Светослав Александров. Днес е голям ден за комерсиалната американска космонавтика, след като частната компания Върджин Орбит проведе успешно изпитание, благодарение на което се придвижи една стъпка по-близо до постигането на орбитален космически полет. В хода на изпитанието бе изпробвано освобождаването на космическата ракета "ЛончърУан" от самолета-носител "Космик гърл". 

"Космик гърл" всъщност представлява модифициран "Боинг 747". Самолетът играе ролята на въздушна стартова площадка и той ще позволи на Върджин Орбит да извежда спътници в най-различни орбити, без да е нужно компанията да се съобразява с географските особености на наземен космодрум.

В рамките на днешния полет ракетните двигатели не бяха запалени, но това и не беше целта на теста. Инженерите просто искаха да проверят дали "ЛончърУан" е стабилна към момента на освобождаването и през първите секунди на свободно падане. 

Когато Върджин Орбит започне комерсиални полети, очаква се цената на изстрелване да възлиза на около $12 милиона - много ниска от тази на повечето съществуващи ракети. 

Напомням на читателите, че Върджин Орбит е една от двете космически фирми, основани от предприемача Ричард Брансън. Другата е Върджин Галактик - единствената компания, която след приключването на програмата "Космическа совалка" е осъществила пилотиран космически полет от територията на САЩ. Две пилотирани изстрелвания бяха проведени съответно през декември 2018-та и февруари 2019-та година, като в космоса по суборбитална траектория бяха изпратени общо петима астронавти. Понастоящем пилотираният кораб "Юнити" претърпява модификация, в рамките на която той ще бъде оборудван с пътническа кабина, след което ще се отправи към космодрума Спейспорт Америка в Ню Мексико за завършването на полетната му програма. 

Върджин Орбит е компанията за безпилотни изстрелвания на Брансън и нейният фокус е свързан с изстрелването на микроспътници в орбита. Понастоящем това е най-печелившият пазар в съвременната комерсиална космонавтика, поради което се счита, че шансът Върджин Орбит да оцелее дълго време в бъдеще е по-голям от този на Върджин Галактик. 

За повече информация относно днешния тест: Върджин Орбит

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2863-2019-virgin-orbit-successful-drop-test

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки
On 10.07.2019 г. at 20:38, Skubi said:

+ още един боклук над главите ни.....Браво....😡

Ето това либерално неомарксистко мислене убива прогреса! 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 59 минути, SAlexandrov said:

Ето това либерално неомарксистко мислене убива прогреса! 

Кой прогрес? На лакомият Крез? Защото Земята в момента не на там се върти.....Képtalálat a következÅre: âpollution on the word cartoonâ

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки
Преди 9 минути, Skubi said:

Кой прогрес? На лакомият Крез? Защото Земята в момента не на там се върти.....

Тая картинка е толкова малоумна, колкото малоумна е оная майка на Грета незнамкояси, дето уж виждала как въглеродният диоксид се носи във въздуха. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 минути, SAlexandrov said:

Тая картинка е толкова малоумна, колкото малоумна е оная майка на Грета незнамкояси, дето уж виждала как въглеродният диоксид се носи във въздуха. 

Ами трябва да се слези на нивото на профиториантираните защото освен € $ % това друго не виждат....Но ето малко от това което в момента пътува за китна България, след поройните дъждове в Украйна и Румъния.....Стараят се да го съберат но.....3 метра е дебел слоят.

Но топика беше за ракетките които също се наредиха в сроя на замърсители на екологичната среда. Независимо дали се връщат или не.....Хайде да не го разводняваме с политическа икономия или икономическа политика.....

😕

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Китайската частна компания айСпейс първа изведе спътници в орбита!

2019-25-july-ispace-launch.jpg

Снимка от днешното изстрелване на ракетата "Хипербола 1". Photo credit : iSpace

25 юли 2019 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Днес е голям ден за комерсиалната космонавтика, след като частна космическа фирма в Китай за пръв път изпрати спътници в орбита! Компанията се казва айСпейс, а нейната ракета "Хипербола 1" достави общо пет сателита в космическото пространство. 

Твърдогоривната ракета "Хипербола 1" е дълга 20.8 метра, диаметърът ѝ е 1.4 метра, стартовата ѝ маса е 31 тона, а максималната ѝ товароподемност е 260 килограма в 500-километрова орбита. Тези специфики показват, че нишата на айСпейс е в областта на микроспътниците, т.е. компанията не може да бъде пряк конкурент на СпейсЕкс и Блу Ориджин, а на други американски компании за микроспътници като Рокет Лаб и Върджин Орбит. Практически всички новопоявили се частни компании в Китай разработват ракети за микроспътници, докато големите ракети и амбициите за пилотирана космонавтика си остават в полезрението на държавната космонавтика. 

Един от изведените днес спътници е за нуждите на фирмата Space Science and Technology Engineering Development Co., Ltd., вторият е създаден от Пекинския политехнически университет, а три от останалите спътника ще останат прикачени към горната степен на ракетата-носител.

За повече информация (на китайски): iSpace press release

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2905-2019-25-july-ispace-reaches-orbit

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

СпейсЕкс обяви евтини полети за $15 000 на килограм. Ден по-късно Главкосмос също смъкна цените.

6 август 2019 г. 19:20 ч. Вчера американската космическа компания СпейсЕкс оповести новите си цени за полети на микроспътници. Съгласно текущата ценова политика, изстрелването на 1 килограм полезен товар до околоземна орбита на борда на американска ракета "Фолкън 9" вече ще възлиза на $15 000. 

Днес руската компания Главкосмос, която е отговорна за полетите на микроспътници на борда на ракетите "Союз", също оповести драстично понижение на цените. Това бе съобщено от новинарската агенция РИА Новости. Миналата година цените са били $20 000 - 30 000. С други думи, цената за изстрелване на борда на руска ракета пада наполовина. 

Колко хубаво нещо бе възникването на частната космонавтика и появата на реална конкуренция. 

2019-12-june-spacex-launch.jpg

Кадър от изстрелването на ракета "Фолкън 9" през юни тази година. Photo credit : SpaceX

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2923-2019-spacex-glavcosmos-lower-prices

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Частната компания Рокет Лаб тръгва по пътя на възвръщаемостта с изстрелването на ракетата Електрон на 28-ми ноември

2019-rocket-lab-announces-reusability.pn

Първата степен на ракетата "Електрон" ще е възвръщаема. Image credit : Rocket Lab

 

25 ноември 2019 г. 18:30 ч.

Светослав Александров. Стартовият прозорец на следващия полет на ракетата "Електрон" се отваря на 28-ми ноември в 09:56 ч. българско време и ще продължи до 12-ти декември. Но освен че полетът в България става известен покрай символичното изстрелване на книгата "Аз, виртуалният астронавт", далеч по-важното е, че частната компания Рокет Лаб тръгва по пътя на възвръщаемостта. 

Нека да подчертаем - основната цел на мисията е извеждането на спътници в космоса. Ще бъдат пуснати в орбита шест сателита от типа "Покеткюб" - това са микросателити с формата на куб с ръб 5 сантиметра. Микросателитите са произведени от частната компания Alba Orbital по заявка на други организации и фирми. Книгата "Аз, виртуалният астронавт" на Светослав Александров, заедно с много други снимки, са качени на микрочип, който се намира в освобождаващото устройство (т.нар. "диспенсър") на име AlbaPod. Чипът е качен по заявка на компанията Mini-Cubes, осигуряваща услугата по изстрелване на дигитални продукти и той ще изгори в атмосферата след приключването на дейността на AlbaPod по освобождаването на сателитите. Ето какви са "Покеткюб"-овете: 

ATL-1: Унгарски микроспътник за тестване на нови изолационни материали в космоса.

Fossasat-1 и Fossasat-2: Испански интернет сателити

NOOR1A и NOOR1B: Спътници на частната американска компания Stara Space, които ще тестват телекомуникационни технологии в околоземна орбита

SMOG-P: Още един унгарски спътник за измерването на антропогенното електромагнитно замърсяване от космоса.

Освен тези микросателити, на "Електрон" ще лети и спътник на японската компания ALE, който ще се опита да симулира изкуствени "падащи звезди"-т.е. ще пусне изкуствени метеори, които ще навлязат в атмосферата. 

И докато най-важното е тези спътници да влязат в целевите си орбити, Рокет Лаб ще започне първоначалните си проучвания относно предстоящата възвръщаемост на ракетата "Електрон". Идеята е в рамките на полета да бъдат изпитани новите системи по насочване и навигация, новите компютърни системи и датчици, системата за ориентация на първата степен при повторното навлизане в атмосферата. Очакванията са да бъдат събрани ценни данни, които ще се анализират от наземните техници и така те ще спомогнат за разработването на възвръщаема система. Подчертавам, че при този предстоящ полет първата степен на "Електрон" все още няма да бъде върната и използвана отново. В бъдеще, след като първите степени си свършват работата, те ще навлизат обратно в атмосферата, след което ще се разгръща парашут и специален хеликоптер ще ги прихваща, докато се спускат към Земята. Системата се отличава от тази на СпейсЕкс, при която двигателите на първата степен се запалват и степените кацат меко. Счита се обаче, че парашутният метод е по-лесен за изпълнение от технологична гледна точка.

Очакваме с нетърпение предстоящия полет и пожелаваме успех на Рокет Лаб! 

За повече информация: Рокет Лаб

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3077-2019-rocketlab-reusability-28-november

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Ракетата Електрон ще излети не по-рано от 6-ти декември заради лошо време

2 декември 2019 г. 21:30 ч. Американската компания Рокет Лаб оповести, че работата по тръбопровода на стартовата площадка, който свързва наземната инфраструктура с втората степен на ракетата "Електрон", е на привършване и ракетата скоро отново ще е в готовност за изстрелване. 

За съжаление метеорологичните условия в района на п-ов Махия са лоши и това води до отлагане най-рано за 6-ти декември. И това е най-скорошната възможна дата: екипът ще продължи да наблюдава времето и ако се наложи, може да има допълнителни забавяния.

Окончателният срок, когато се затваря стартовият прозорец, е 12-ти декември. Ако ракетата не излети в този времеви период, може да се стигне до продължително отлагане. Може би дори след Нова година...

Няма как - дори "виртуалният астронавт" зависи от прогнозата за времето :)

2019-29-nov-electron-scrubbed.jpg

Снимка на ракетата "Електрон" на стартовата площадка. Photo credit : Rocket Lab

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3083-2019-rocketlab-net-6-december

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 50 минути, SAlexandrov said:

Ракетата Електрон ще излети не по-рано от 6-ти декември заради лошо време

2 декември 2019 г. 21:30 ч. Американската компания Рокет Лаб оповести, че работата по тръбопровода на стартовата площадка, който свързва наземната инфраструктура с втората степен на ракетата "Електрон", е на привършване и ракетата скоро отново ще е в готовност за изстрелване. 

За съжаление метеорологичните условия в района на п-ов Махия са лоши и това води до отлагане най-рано за 6-ти декември. И това е най-скорошната възможна дата: екипът ще продължи да наблюдава времето и ако се наложи, може да има допълнителни забавяния.

Окончателният срок, когато се затваря стартовият прозорец, е 12-ти декември. Ако ракетата не излети в този времеви период, може да се стигне до продължително отлагане. Може би дори след Нова година...

Няма как - дори "виртуалният астронавт" зависи от прогнозата за времето :)

2019-29-nov-electron-scrubbed.jpg

Снимка на ракетата "Електрон" на стартовата площадка. Photo credit : Rocket Lab

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3083-2019-rocketlab-net-6-december

И тези щутчки ще фърчат с нея....Két új magyar zsebműhold, fent az ATL-1 másodpéldánya, jobbra lent a SMOG-1, a SMOG-P ikerpéldánya

SMOG-P  (1PQ)

и

ATL-1 (2 PQ).

Разработени от ученици и професори на  BMGE Budapest.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Американската компания Върджин Орбит изпълни последния полетен тест преди изстрелването на сателити!

2020-virgin-orbit-last-major-test.jpg

На кадъра: модифицираният "Боинг 747" лети с прикачената към него ракета "ЛончърУан" по време на изпитанието на 12-ти април. Credit : Virgin Orbit

13 април 2020 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 12-ти април, американската компания Върджин Орбит изпълни последния си полетен тест, преди да започне с изстрелването на спътници. Модифицираният самолет-носител "Боинг 747" излетя с прикачената към него ракета "ЛончърУан", която бе заредена с керосин и течен азот. 

Полетът продължи около час и 57 минути. В рамките на изпитанието бе отрепетирано обратно броене, както и маневрите, необходими за освобождаването на ракетата от борда на самолета.

"ЛончърУан" работи с керосин и течен кислород. По време на предходни изпитания нейните резервоари бяха пълнени с вода и все още не бе изпълнен криогенен тест. Това се случи вчера, макар че като предпазна мярка бе използван неексплозивен течен азот вместо кислород.

През идните седмици инженерите на Върджин Орбит ще проверят какви са резултатите от тестовия полет преди да пристъпят към първото космическо изстрелване. Предполага се, че анализът ще отнеме известно време, затова все още не знаем кога ще се случи дебютният космически полет. Вероятно ще е факт до края на 2020-та.

Напомням на читателите, че Върджин Орбит е една от двете космически компании, основани от предприемача Ричард Брансън. Върджин Орбит е посветена на изстрелването на спътници, докато другата, Върджин Галактик, е фокусирана върху суборбитални пилотирани космически полети. В края на 2018-та и в началото на 2019-та пилотираният кораб "Юнити" летя в космоса с хора на борда - това бяха първите два пилотирани космически полета на САЩ след приключването на програмата "Космическа совалка" през 2011-та година. През февруари тази година "Юнити" бе преместен на космодрума Спейспорт Америка, където ще продължи с полетните си изпитания, след което ще се пристъпи към туристическите полети. Но кога ще започнат те, не е ясно - понастоящем туризмът е замръзнал в цял свят заради епидемиологичната обстановка.

За повече информация: Върджин Орбит

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3295-2020-12-april-test-results-vo

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...