Отиди на
Форум "Наука"

Какво правим сами в кухнята?


Recommended Posts

  • Администратор

Науката и кухнята имат много общо! Всеки химик ще ви каже, че най-добрите готвачи са химиците! 

Желанието ми е темите в този клуб на имат разказвателно-развлекателен и най-вече полезен характер. Искам да се дадат ясни и практически съвети за приготвяне на различни ястия, с какво могат да се заменят някой липсващи продукти, какво може да се направи, за да се спестят време и ресурси, но винаги да се приготви нещо изключително вкусно.

Не искам да го обръщаме на кръчмарски приказки, кой какво е ял вчера, а за истински идеи и рецепти, които са ви впечатлявали и бихте ги споделили.

Правя този клуб най-вече, защото от скоро започнах много сериозно да оценявам кухнята и всички качества на ястията. Смятам, че не от всеки става добър готвач, но всеки може да сготви нещо невероятно вкусно! 

Кулинарното изкуство е изкуство, защото изисква много творчество, талант и фантазия.

Редактирано от ISTORIK
  • Харесва ми! 4
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Ето прмер а творчество. Сам съм в кухнята, а ми се хапеа.. Нещо си. Пилешка супа, боб или квото и да е. Рядко готвя. (Не говоря за мен). Какво правим?

Представям Ви смартговенето на Жоро.

1. Първо - допускаме, че има интернет и че може да си служим с него. С тъсачка. Едих нубав сайт е Супичката (бг). "Сваляме си" каквото ни се яде. Нещо подобно ще правят принеите за аромат и храха един ден - зареждате ги със съответните консумативи "пълнители" и сваляте. Е, сега не е катрайдж на принтер, а хладилник.

2. Събираме продуктите. Който не е готил само може да не знае коко е досадно това, както и да следваш точно рецепта. Затова - преценяваш внимателно без кое може и кое с кое се заменя. Средно интелигентен човек ( такъв като читателите на форума - по-интелигентен) може безпроблемно да го прецени и без опит. АКо пък искате - отскачайе специално за сух джожен, човек си преценява;

3. Несръчен но достатъчно съобразителен човек дето го съобразява, може да замени яйчната застройка с млечна и така ще елиминира "опасността" от пресичане и слествието из супата да плуват конци от сватени яйца. Има и една порода хора като мене дето визията не им пречи. Въпреки, че при мене няма да се получи, ще го направя като хората.

Това е изкусвото - не ви трябва аптекарска точност, все едно в продуктите за седем палачинки дали ще ложите 2 или три яйца...

Искате зеленчуци на пара, а нямате от онези модерни гъделчета дето могат да готвят на пара? Просто - на дъното на голям съд - тенджера, поставяте предмети дето ще издържат на вряла вода (керамични чаши и бурканчета или якви метални.. Слагате по-малка скара от грил или още предмети да обрадуват повърхност, наливате вода до ниво под височината им...

В гладните години съм си правил бързовар от кабелче на радиоточка и пластини от кенче с което варях яйца и кафе.. (Опасно! Не го прави!). Как се изпича кренвирш само с вилици да казвам ли? Как се рабиват белтъци на сняг с постояннотоково моторче на ниско напрежение и сламка разцепен на две да казвам ли? Е хладилник не можех да си направя тогава (знаех номера със селитра, ама и цената е от значение), не продаваха свободно пелтие.

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Благодаря, че се включи!

Преди 6 часа, Joro-01 said:

В гладните години съм си правил бързовар от кабелче на радиоточка и пластини от кенче с което варях яйца и кафе.. (Опасно! Не го прави!).

Баща ми беше направил бързоварче с две кафени лъжички, преди няколко години го видях някъде в гаража :animatedwink:

Аз не съм много по готвенето, но последно време се впускам и мога да кажа, че има няколко народни гозби, които ги правя много хубаво! :)

Това са леща, боб, зеле както прясно така и кисело, а кисело зеле вече няколко години си правя сам и става един път! Очевидно повече зимнини умея да правя, защото освен киселото зело наблягам на туршиите, лютите чушки, апетитката и други подобни :animatedwink:

 

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Какво правим сами в кухнята?

Оглеждаме се да не влезе тъщата или жената... докато се тъпчем с храна. 

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 минути, ISTORIK said:

Какво правим сами в кухнята?

Оглеждаме се да не влезе тъщата или жената... докато се тъпчем с храна. 

Имах познат. Имаше язва и от всичко го болеше...Две ястия понасяше язвата му. Супа от коприва и варненско варено изтикано от консервата нарязано на около 1см дебело и запечено в тиганче....Докато майка му беше чудесна готвачка, супер ястия правеше. Оригинали и фалшиви. И тук иди въпросът ми, защото колкото и до ги търся по нета нямаги тези рецепти, не мога ги намери...

Например, фалшива пица, фалшиф хайвер, фалшиви кюфтета и тнт....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз готвя доста добре (поне според мене, де :ag:), ама и доста ме мързи, та често съм търсил и ползвал идеи от нета за нещо бързо и лесно. Един пример, с който сматам, че всеки може да справи. Само препоръчвам да потворите малко с шунка слайс (или друга мръвка) и риган. Става за една ракия време и е значително по-добра от павечето пици, които можете да си поръчате   

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Любимата супа на дядо ми. Супа от запрашка.С разлика, че запрашката баба ми я правеше по-къфява и не слагаше яйца.

с яйца тази правеше...

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

И аз исля, че готва добре. За много яденета 20 - 50? няма да ми трябва нет. В крайна сметка са над 100, защото може да се комбинират, направи ли го с нещо друго, друг сос, то става друго ястие.

По-долу следва описание какво мога, без нет и рецепти, който му е скучно да прескача.

Това примерно са всичките меса - пиле, печено (с ориз, картофи, само пиле (в кесия.., фолио), печотелешко, свинско с разни сосолве (от вино, бира,) с лук без лук, (риба - после ще дам проста рецепта - печена пак във фолио,,), всички тези без ибата стават с прясно или кисело зеле... Само от тука комбинациите са над превишават 20 различни ястия. Пълнени пиле, риба или к'вото и да е. Всички меса и пържени също мога. Пържени карофи , тиквички, риибаима ли смисъл да казвам? Кой не може? Освен ориз нещата могат да се приготвят и с булгур (да обяснявам ли какво е?) Извращения като кинуа няма да ги споменавам, ясно, че ако трябва ще го сготвя без проблем. И кюфтенца (и ккартофени) даже. А, да - кюфтета както си трябва, за скара също (там каймата има значение, по-изгодно е човек да си ги вземе готови за около и под 5 лв в тарелка). С барбекютата се справям добре (естествено, мъжете сме най-силно в месата и печените неща);

Мусака, вкл. и болярска (каквато съм я виждал, само бобът и зелето са разликата), хапна ли нещщо незасукано му "сканирам" рецептата. Фасули - зелен, зрял, някой пробвал ли е нахут? Като фасул се готви;

Супи: пилешка, телешка, кремсупи, гъбена... Мога и от риба, ама не я харесвам. Един път съм правил и нещо накоето северозападняците му викат саламура. Риба с зеленчуци от туршия, става и пилешка.. Не ми харесват, но мога да си ги спомня. ...

Пица, всякакъв вид паста (спагети предимно). Тези двете стават лесно - с каквото имаш останало от хладилника. Десерти - крем карамел (даже без шупли), брюле съм равил, но не съм сигурен, бкекс, курабии (и меденки), бисквитена торта, мляко с ориз..

Гювеч- също е лесен и търпи широк толеранс - като пицата и пастата (спагетите). Аз дори не обичм да следвам рецепти, предпочитам по памет или да измислям. Обикновено не ползвам и градирани съдове за да докарам колиство.

Салати - кой не може, но избягвам. Има кой да ги прави по-добре (и с по-голямо желание) от мене., край, че е досадно вече. Аз изброих прости неща. Има и по-засукани, които за мен не са сложни. майсторството е просто да го направиш. Един мъж трябва да умее да готви. Особено ако от ученическите години се е поотделил...

 

Как готвя? С чаша в ръка. Ако са палачинки чашата обикновено е с кафе. Ако е месо, или посто вечеря - халба бира или чаша вино. Рядко с ракия или уиски.

Използвам такова, имам фурна на 150 м.

И две рецепти от мен:

  1. Пица:

Килограм тесто го използвам между 3и 4 пъти.

Нарязвам по избор нещата - практиката при мене показва, че простот е по-добро. Ако е салам, луканка - на тънко, предпочитам на ръка, нямма ренде. позвам остър керамичен нож. Комбинациите са кашкавал, (обикновено траен) колбас и гъби. Можеи и маслини, но обикновено като не съм взел печурки. Блатът се маже и с (купена) лютеница. Почва се наязването, ка'кавала прес рендето (стъргалото) на стърготини, а после се разточва блата. Фурната мобе да се включи още тогава, при нене е на ок 200 градуса.

1. Тестотто - разточва се топка, от тестото - 250 - 330гр. Точенето да го описвам ли? Точи се тънко почти като кора за баница, щото тестот набъбва.  Докарва се форма почти като дъното на тавата (обчиам прецизността). 2. Разстилане - разстилам "кората" върху намазана с няколко капки олио тава. Ако не съм заел цялото дъно я квърлям във вуздуха така че да се завърти (центробежно разстилане). Освен, че ме кефи да си играя, се получва и равномерно ''центробежно" разстилане на дъото. Мажа блата отгоре с между 1 и 2 супени лъжици лютеница. Нареждам нещата. Във върната за 15- 20 мин - Наблюдава се. Целият процес трае при мен 35-40 мин. Без истиването.

2. Риба:

Продукти и материали:

1. Тава (такава дето да издържа без мазнина, може стара или керамчина, или с лерамично покритие - личен избор);

2. Алуминиево домакинско фолио;

3. Риба; Не е нужно сьомга. Аз съм го правил още и със сьомгова пъстърва, пъстърва, ципуро, 100% ще стане и със скумрия.

4. Черен пипер, млян;

5. Зехтин. Какъвто и да е. Който иска да си слага олио, но за мене фкусът за зехтина е незаменим;

6. И сол разбира се.

Рекапитулация - риба + 3 подправки.

Приготвяне: Аз използвам фолио комкото да загътне изцяло рибата по формата и, като долната част се оформя като ваничка. Там остава зехтина. Рибата се намазва от двете страни, поръсва се със останалите две подправки, пак от двете страни затваря се отгоре (увива се), не чак толко плътно и се слаага във фурната. Половин час и давам някъде, пак в предварително загрята фурна и 200 градуса.

Ще издам една тайна за рибата - тя не иска никакви специфини и много подправки. Особено пък такива зариба. Красотата е в простото. С миенето и всички дейноти е до 50 мин, целия процес.

Резултат от това готвене - малко мазнина отива и не остава излишна освен това, което не можете да отделите от фолиоти :animatedwink: ) и почти ненужно миенето на тава. Трябва си, ама е мн лесно.

За пиенето няма да натрапвам вкус.

 

Редактирано от Joro-01
  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 10 часа, Р. Теодосиев said:

Благодаря, че се включи!

Баща ми беше направил бързоварче с две кафени лъжички, преди няколко години го видях някъде в гаража :animatedwink:

Аз не съм много по готвенето, но последно време се впускам и мога да кажа, че има няколко народни гозби, които ги правя много хубаво! :)

Това са леща, боб, зеле както прясно така и кисело, а кисело зеле вече няколко години си правя сам и става един път! Очевидно повече зимнини умея да правя, защото освен киселото зело наблягам на туршиите, лютите чушки, апетитката и други подобни :animatedwink:

 

Моля те! Не виждам причина да не го направя.

Значи можеш всичко. Това е важното дето правиш, а не да научиш суши примерно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

От вътрешности какво правиш....Много пъто най простите ястия са най....

И до ден днешен щом пролет настане си спомням вкусът на.....на агнешките чравца....

На великден баща ми купи агне, точно престанало да суче, но още не е яло зелено и го одра, наряза,както трябва да се приготви....И тънките черва ки изми, цепна ги на дълго изми ги няколко пъти със солена вода и после застави ме на един стол и на средният ми пръст ги оплете на плитка като прическа на момиче с дълга коса. Така ги сложи в тенджера и ги свари. На другият ден сутринта с тове се събудих, че тази плитка нарязана на около 1см парчета в гореща мас се запича се и с топъл хляб и сиренце си ги закусихме....И до ден днешен тук е вкусът в устата ми.....

Редактирано от Skubi
  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Знам, те печени или или пържени са много хубави. Обаче не ми са попадали откак съм семеен, аз трябва да си ги ям, а времето не ми е толко много, че само за мене да правя нещо. Същото се отнася и за дроб сърма или шкембе чорба, но последното съм си го правил. С купено, очистено шкембе.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако дойдеш някога на тук ще те занеса да ядеш шкембе+мозък+свински крака в една манджа..... 

https://www.youtube.com/watch?v=k43dJQI1lxs

Дига те в рая и е колестерол бомба....

Чорба от бял дроб

и това месо

пък го пекът недалеко където живея...1/2 м2 е една порция....

Редактирано от Skubi
  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Аз в студентските години опитвах да правя и пача и разни карантии, агнешка главичка и др ппдобни, някъде имам снимка на една селска чорбица, която не е за хора със слаби стомаси, ей сега ще я намеря и пусна. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Интересното тук, е че бяхме две седмици на обучение по маджарско и ядохме в едно заведение между обществен стол и селска кръчма, където готвеха много мазно и яко селски манджички и супички. След като се прибрахме от там българите (трима приятели) веднага се събрахме да си сготвим нещо селско от нашия край. :)

FB_IMG_1507706816513.jpg

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 26 минути, Skubi said:

Ако дойдеш някога на тук ще те занеса да ядеш шкембе+мозък+свински крака в една манджа..... 

https://www.youtube.com/watch?v=k43dJQI1lxs

Дига те в рая и е колестерол бомба....

Чорба от бял дроб

и това месо

пък го пекът недалеко където живея...1/2 м2 е една порция....

Благодаря, приятелю!

Ти пък ще кажеш какво искаш да ти донеса от България. Има такава вероятност между другото. Последните 4 години все излизам. Но ако стане ще знаеш някоя седмица или месец предварително.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 19 минути, Р. Теодосиев said:

Аз в студентските години опитвах да правя и пача и разни карантии, агнешка главичка и др ппдобни, някъде имам снимка на една селска чорбица, която не е за хора със слаби стомаси, ей сега ще я намеря и пусна. :)

Аз пача ям даже и студена, свински уши и крака също, но по споменатите по-горе причини не съм си и помислял да ги готвя. Поради което ако ми се наложи (едва ли) вече ще направя кратка справка в нета.

И какво ако човек погледне в нета? Така може да се направи всичко от раз (поне от хората с опит). Само че не си играя със сложни (разбирай пипкави, дето искат вереме) ястия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1 hour ago, Joro-01 said:

Аз пача ям даже и студена, свински уши и крака също, но по споменатите по-горе причини не съм си и помислял да ги готвя. Поради което ако ми се наложи (едва ли) вече ще направя кратка справка в нета.

И какво ако човек погледне в нета? Така може да се направи всичко от раз (поне от хората с опит). Само че не си играя със сложни (разбирай пипкави, дето искат вереме) ястия.

Аз топла си я обичам с настърган чесън, оцет и лют пипер. Но унгарците студена я обичат. 

Пача от риба.

 

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Да не остана по-назад. Шкембенце. Всъщност и за пача няма да търся, ще я направя като шкембе. Не го изгледах, не вярвам да е различно от това дето знам.

И после лют пипер, оцет и чесън :)

Редактирано от Joro-01
  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 13 минути, Joro-01 said:

Да не остана по-назад. Шкембенце. Всъщнос и за пача няма да търся, ще я направя като шкембе. Не го изгледах, не вярвам да е различно от това дето знам.

И после лют пипер, оцет и чесън :)

Баща ми разказваше, като гимназист в Търново на това е прекарал гимназията, защото в щкембеджийницата за 5 стотинки давали такава голяма порция, че за цял ден му стигала. Освен това питките, червеният пипер и чубрицата на масата били безплатни....Посолявал си 1-2 и хайде в джоба за закуска...

 

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 1 минута, Skubi said:

Баща ми разказваше, като гимназист в Търново на това е прекарал гимназията, защото в щкембеджийницата за 5 стотинки давали такава голяма порция, че за цял ден му стигала. Освен това питките, червеният пипер и чубрицата на масата били безплатни....Посолявал си 1-2 и хайде в джоба за закуска...

 

Подправките и сега са безплатни и нерядко са по масите, но питките не са. Къде я намери тая песника, бре?! :D

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Иначе е окол 2.50 лв до 3,50 лв, последното е някъде горната граница в цената. По разните ведомствени столове в предприятията малко над лев, а ако някъде я видиш за същите пари в заведение избягвай да сядаш. Въпреки, че в заведенията със съмнителна хигиена ми е било най-сладко шкембенцето. Най-вероятно щото не се стараят да го мият, но сега май не останаха такива - купуват го почистено.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...
  • Потребител

Обожавам да готвя въпреки, че понякога поради диети не мога да си пробвам манджите. Пускам си радиото в кухнята и веселбата започва. ? Ето една приятна, лесна  и ефектна лятна манджа.

Необходими продукти: 2 тиквички, 1/2 червена камба, около 50 гр. кашкавал гуда, щипка сол, олио

Тиквичките се обелва, режат се на малки кубчета и се запържват в нагорещено олио, през това време се реже камбата на дребно и се добавя. След като придобият леко златист загар се посолява с щипка сол разбърква се и се сервира. Поръсва се с рендосан кашкавал, за да се разтопи хубаво кашкавала ястието може да се сложи за малко в микровълновата.

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Я каква приятна темичка :) . Втората по древност професия (първата я знаем) е тази на химика под формата на готвач. Една рецепта от мен. Салата 'Думитреска' :) , казва се така по понятни причини и защото е заета от рецептата на салата 'Франческа' сервирана в едни пицарии преди 20 год. (и сега може да я има всъщност), но количествата са променени в полза на рибата тон. Та продуктите са ясни: риба тон, лук, кисели краставички и майонеза. И пълнеж обикновенно варени картофи. Сега особеностите. Аз винаги използвам консерви с олио, не в собствен сос. Ако желая да подсиля рибния 'аромат' слагам еквимоларни (т.е. еднакви де) количества риба тон и друга риба, най-често сардини, но в слънчогледово олио. Може да се направи и с пушена скумрия (топло или студено пушена). Важно е да се отбележи, че ако салатата ще престоява, лука не се слага в нея. Слага непосредствено преди сервуране, защото аромата му е много силен. Картофите често заменям с паста, фарфале или пене. Веднъж правих и с какавеле или кончилиони, като пастата се пълни със сместа, ама си е голяма играчка. Ако я правитв за гости и не знаете например дали обичат лук, просто нарежете лука на полукръгове и сложете настрани. Със продуктите може да се направи и пастет и да се консумира намазан на филия, като по желание, лука и краставичката се гарнират отгоре (или само едното от тях0.

БТВ, Скуби преди 3 седмици бях в Будапеща за няколко дни. Абе всичко ми хареса! Ама жена му почти умря от глад, почти всичко е люто. Вечеряхме в едно ресторантче до Оперетата близо до "Андраши" (снимах се със статуята на Калман). Там очевидно сервират специалитети о-но от свинско (навсякаде имаше рисунки на прасета и схеми, как нищо не се хвърля). Та умрях от смях, когато влязоха няколко японски туриста и попитаха каква риба сервират. Келнера съвсем сериозно им обясни, че в Унгария хубава риба няма, тука се яде само свинско или телешко ;) .

  • Харесва ми! 4
  • Благодаря! 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Потребител

Не, не съм кухненска принцеса, но по стар български обичай спретнах питка с късмети!

Весело посрещане на Новата година на всички от мен!

 

image.jpeg

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...