Отиди на
Форум "Наука"

Ново антично днк от балканите - ямненските пасторалисти и фермерските дъщери


Южняк

Recommended Posts

  • Модератор антропология

Вчера е излязла нова версия на изследването на Матинесон-Девид Райх за генетичния пезаж на балканите от неолита и бронзовата епоха, обогатено с допълнителни данни. Горещо го препоръчвам на всеки.

Изледването: http://www.biorxiv.org/content/biorxiv/early/2017/09/19/135616.full.pdf

Допълнителните материали, които са по-интересни от самото изследване -http://www.biorxiv.org/content/biorxiv/suppl/2017/09/19/135616.DC4/135616-1.pdf

Таблици и фигури, които са *безценни*:http://www.biorxiv.org/highwire/filestream/57903/field_highwire_adjunct_files/1/135616-2.xlsx

Четох, четох и смях. По едно време ми стана толкова смешно, че не можах да продължа с четенето. Имам предвид следната таблица от линк номер 3:

 

5.3 WHG+Anatolia_Neolithic (AN)+Yamnaya for Bronze Age populations with significant Steppe ancestry: Z score for a male Yamnaya bias

(аутозомно днк:)                               WHG             AN          Yamnaya
                            

Vucedol 5.2% 67.4% 27.5%
Corded_Ware_Germany 10.6% 20.2% 69.1%
Balkans_BronzeAge 10.9% 59.3% 29.7%
Bell_Beaker_Germany 15.0% 37.0% 48.0%
         

(митохондриално днк / Х хромозом, т.е.майчина линия):

WHG    AN    Yamnaya
-5%    130%    -25% -Vucedol
25%    26%    49%-Corded_Ware_Germany
7%    291%    -198% -Balkans_BronzeAge
15%    51%    34%-Bell_Beaker_Germany


Бойна брадва (славяни германци, тохари и евентуално ранни индоиранци - 70% ямненци са се смесили с 10% западноевропейски ловци събирачи и 20% евронеолитни фермери, в резултат на което се е появила културата бойна брадва, в централна европа;Ямненци са придружени от минимално количество ямненки и са си взели жени ловкини и фермерки - индискриминативно, но това е преимуществено миграция на мъже, с тук-там ямненки за цвят, обогатени с букет ловкини, за да запълнят нишата с жените;

Бел Бийкър (келти и евентуално латински племена), аутозомно днк: 15%ловци събирачи, 37% неолитни еврофермери, 48% ямная; тука обаче жените са много по-равномерно разпределени - това е смесена миграция от ямна, евентуално на каравани, защото броят на ямненците е горе долу равен на броя на ямненките - тука е мигрирал народ, не армия; индискриминативно обогатен както с мъжки, така и женски линии от ловци събирачи и на-вече фермери;

и сега стигаме до нахлуването на ямненци на балканите(микенски гърци? Траки? Индоарии? предшествениците на горните три групи?) - което е и на-ранното в европа, предхожда бойна брадва  и бел бийкър: на балканите играта е много груба - ловци събирачи -11% (браво), неолитни фермери - 60% (а? какво?) и ямна - 30%; така, на балканите, аутозомното ямненско днк е 30%, което е горе долу така и в наши дни, а фермрското е цели 60%. И тука идва смешния момент - ямненски женски линии на балканите -минус 198 процента(???)., ловкини събирачки - 7%, неолитни фермерки - ....297% ( двеста деветдесет и седем процента) ( (хах). 297% идват от това, че всеки дошъл ямненец на балканите е заплодили индискриминативно поне 3 балкански неолитни фермерки, преди да загине, предполагам, геройски. Да, грозно, страшно, но и по един абсурден начин смешно - на балканите ямненското днк е по-малко, защото касапницата е била страшна и като се разнесла прахта, не е имало останал ни един жив фермер - само фермерки, средно по 3 на ямненец и - тук там някой ямненец . Цялата бронзова популация на балканите е продукт на безумна и грозна касапница, насочена обаче само срещу фермерите от мъжки пол, избиващи се взаимно и подозирам мъчително с неолитните фермери мъже, но трайно щадящи жените, докато в един момент (този момент може и да е отнел няколко века, на балканите остават предимно фермерки и малобройна група ямненци - а ямненки няма; от фермерските мъжки групи болшинството изчезват а останки от Г2 се оттеглят в планините и евентуално карат на козички (митът за сатирите? Ямненци като кентаври, отвличащи жени? Отвличането на сабинянките? Хм...) . Миграцията на балканите не е на народ, мъже и жени, а на армия от мъже. Наградата изглежда са фермерските жени и дъщери.

Още нещо куриозно - R1a с версия Z93, която в наши дни доминира нативните степняци от байкал до балатон, бележи своето появяване на историческата сцена....тук, в северна добруджа, като част от тази ранна ямненска миграция, която е изключително брутална и драматична. Цялото движение на тази хаплогрупа , стигнала чак до индия и китай, започва от северна добруджа и южна украйна, преди около 5000 години, с появата на ямненци в сегашна северна българия. Тоя 0.5% от съвременните българи, които я носят, е възможно да са потомци ня някои от най-изявените ямненско-балкански главорези от североизточна българия, дали началото на движението на скити, сармати и всякакви други степни хищници по посока сибирската степ и алтай. Но - за българия, тази хаплогрупа, R1a с версия Z93, се явява *локална*, тя тука се е зародила.

Това е само по повърхността на изследването, отново, то е безценно - има хиляди интересни, абсурдни, а може би и трагични неща, които засяга. 

Още нещо, за да осъзнаем куриозността на резултатите - в ямна нашествието на балканите е замесена хаплогрупа R1a1a1 (M417), която се явява ансестрална за почти всички мъже от евразия, принадлежащи към нея в наши дни - от шотландия и норвегия до цейлон и пустинята гоби. Възможно е диверсификацията на тази група - към която принадлежат безброй скити, сармати, индоарии, индоиранци, славяни, викинги, германци и дори шотландци - да се е осъществила именно на територията на северна добруджа и южна украйна, покрай тази безименна армия, навлязла в неолитните балкани преди около 5500 години.

Редактирано от Южняк
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Единственото, което ми хрумва, като гледам горната таблица е, че балканите са прокълнато място. Твърде много кръв се е проляла в тая зона на контакт, твърде много човешки желания са се сблъсквали в нея, твърде желана е била тази земя в течение на много хилядолетия и твърде много генерации са и платили кръвен данък, след което са станали част от прахта и, за да се слеят с нея и да я получат завинаги - само че след смъртта си. Дали ценим, каквото имаме?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

ами още една мелница в българската автохтонната теория, че българите са прародители на всички европейски народи. макар че това ще важи и за украинската такава и за румънската... абе зависи кой от коя камбанария гледа :animatedwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Сигурно. Но, няма да е вярно. Ямненци са автохтонни за ямна, не за северна българия. Неолитните фермери са автохтонни за западна анатолия, или, ако поискаме, за палестина и израел, натуфианската култура. Иранските неолитни фермери (дали начало на финикия, египет, минойски крит и разселили се в източното средиземноморие след вакуума, оставен от разковаването на европейските неолитни фермери, са автохтонни ..ами за северен иран; кавказките ловци събирачи, близки генетични роднини на иранските фермери, които може би са дали нещичко и на прабългарите, освен на ямна, са автохтонни - ами за кавказ. Не за балканите.

Римлянин, мисълта ми е, че автохтонците нямат право - защото балканите не са гореща точка за разселвания, те са обратното - попационен въртоп, който поглъща народите, те са популационна мивка - който влезе в него, изтича по канализацията, изчезва. И те наистина са това - не се шегувам, точно това подсказват изследванията - тука народите потъват, изчезват без следа - затова и написах, че ми изглеждат прокълнато място. Няма народ, който да води началото си от балканите; напротив, има много народи, които са намерили тук края си - идват поредните напети завоеватели, и виждат сметката на предишните напети завоеватели, за да платят накрая и те сметката - на следващите завоеватели. Популационна дупка - страхотна, желана, обожавана земя, където ходим по прахта, останала от всеки, който я е завоювал. 

Ти си римлянин, нали така - само погледни броя на империите от исторически времена, които са воювали за контрол над балканите

1. Персия

2. Македонската Империя

3. Римската Империя

4. Византия

5. Българската Империя

6. Латинската Империя

7. Турската империя.

8. СССР и Европейския съюз засега ги слагам в графа "и други" поради мимолетния им характер, сравнен с предишните империи.

Кажи ми, има ли друг регион в европа - и вероятно в света - с толкова много империи в миналото си? Мисля че няма. Т.е. няма империя, която да не е пожелала и имала за известно време - балканите. Етнодържавите и етносите, дошли да поживеят тук, преди да изчезнат, направо не ги броя.

Това, по което ходим - тая плодородна пръст, е толкова плодородна от телата на неизброимите армии от мъже, намерили края си на балканите. Седем хиляди години. На балканите земята е фертилизирана от милионите мъже ..и жени, намерили края си тука, борейки се със сърце, душа и кръв да имат парченце от нея.

Отново - дали..ценим каквото имаме? Дали знаем на каква цена го имаме, каква цена е плащана от всеки, кото го е поисквал?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Южняк, мисля, че Балканите са втори регион по споменатите от теб критерии.  Първенец е Ориента - Сирия и Палестина.  Шест от седемте империи, които си изброил + Акад, Египет, Хетия, Асирия, Вавилон и Халифата.  

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Имаш право, Евристей. Да направя един завой, хм, няма империя без неолитни фермери в основата си. Тия проклети, неизтребими хора с ралата - ранните европейски неолитни фермери. те са в основата и на 13-те имерии, които заедно изброихме, те са им свързващото звено. Патерн? В края винаги печелят селяните, както казваше един герой на куросава? Или, алтернативно, водата отминава, пясъкът остава, както казваха едни наши комшии, турците, по същия повод? 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Южняк, само показах какъв ще е изводът на средностатистическият автохтонец, който не се вглежда във фактите, а иска да намери оправдание за историческите си суеверия. :animatedwink: 

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 40 минути, Last roman said:

Южняк, само показах какъв ще е изводът на средностатистическият автохтонец, който не се вглежда във фактите, а иска да намери оправдание за историческите си суеверия. :animatedwink: 

ОТ: Зависи от "очите през, които се гледа" :)

Ако се говори за съвременни българи, може да се каже това,частично, с оглед на вълната от инфо, с която ни заля Южняка.

Ако се говори за прабългари или за славяни или за трети, четвърти и т.н., не можем да твърдим за автохтонност.

Звучи леко нелогично, но това показват таблиците и разбира се изводите от по горните постинги.

тоест съвременните българи не са автохтонни по далечно бащина(иненна) линия, но са автохтонни от към другата страна на родата....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, Южняк said:

 

Още нещо куриозно - R1a с версия Z93, която в наши дни доминира нативните степняци от байкал до балатон, бележи своето появяване на историческата сцена....тук, в северна добруджа, като част от тази ранна ямненска миграция, която е изключително брутална и драматична. Цялото движение на тази хаплогрупа , стигнала чак до индия и китай, започва от северна добруджа и южна украйна, преди около 5000 години, с появата на ямненци в сегашна северна българия. Тоя 0.5% от съвременните българи, които я носят, е възможно да са потомци ня някои от най-изявените ямненско-балкански главорези от североизточна българия, дали началото на движението на скити, сармати и всякакви други степни хищници по посока сибирската степ и алтай. Но - за българия, тази хаплогрупа, R1a с версия Z93, се явява *локална*, тя тука се е зародила.

 

То даже май има и археологически податки в тази насока

Petroglyphs from Kangjiashimenji in western China, where the Tien Shan Mountains meet the Taklimakan Desert

a36a3fae1aa17efcba63b8f17f03dc48--ancien

article-2279322-17ADC00A000005DC-902_634

 

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2279322/Is-worlds-pornography-The-incredibly-explicit-images-carved-north-west-China-4-000-years-ago.html

 

Триполска керамика

tripolye-2.jpg

As discussed above, the Kangjiashimenzi tableau represents a ritual that involves frenetic dancing. Even more remote from Xinjiang in time and space is the representation of a ritual dance painted on the fourth-third millennia Cucuteni-Tripolye pottery. This is an agricultural culture found in Romania,[31] around Chisineau, Moldova,[32] and the Ukraine.[33] The same stylized dancers continue to be painted in the subsequent Foltesi-Erbiceni culture dated to the Cucuteni B2-3 phase.[34] These female dances have hourglass figures composed of double triangles; they wear fringed dresses, and pose in the exact stance as those on the Kangjiashimenzi tableau. In Cucuteni-Tripolye culture some dancing women are represented performing within an elliptical shape.[35] This has been interpreted as a cowry shell, long associated with the female reproductive system

http://www.csen.org/Articles_Reivews/Kangjiashimenji_/Kanj.html

 

Древногръцки геометричен стил

andreev_gomerovskoe_obshestvo18-2.jpg

http://www.sno.pro1.ru/lib/andreev_gomerovskoe_obshestvo/6.htm

 

 

Редактирано от tervel
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Казано на човешки език - степните варвари са нахлули с бойните си колесници, разгромили са местните протоцивилизационни ядра от типа на варненската "цивилизация" барабар с Провадия и т. н., опожарили са и са разрушили селищата (масов хиатус), избили са мъжете и са отвлекли жените. 

Класика.

 

За периода примерно 3-ти - 7 век има ли подобни данни?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Готи, хуни, авари /последните унищожават напълно градския живот в Мизия/. Иначе за готските и хунските подвизи пишат нашироко Марцелин и Приск.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология
Преди 12 часа, Thorn said:

Казано на човешки език - степните варвари са нахлули с бойните си колесници, разгромили са местните протоцивилизационни ядра от типа на варненската "цивилизация" барабар с Провадия и т. н., опожарили са и са разрушили селищата (масов хиатус), избили са мъжете и са отвлекли жените. 

Класика.

 

 

Да бяхме едни Омири, да го кажем на човешки език. Сигурно щеше да звучи както си го написал. Ама не сме - друга е епохата, та за това ще го кажем по-иначе, поне аз:нахлули, мъжете избили, а жените ***** - и така 20-тина пъти. Ако обсадата на троя е продължила 10 години, обсадата на караново и провадия е продължила 5 века - толкова са изтраяли крепостните стени в караново, макар че са опожарявани 20-тина пъти. Та сега се чудя Шлиман наистина ли е открил Троя или Троя тепърва предстои да бъде открита  -някъде около провадия :), особено като се има предвид, че според античната традиция ахил е погребан на по-скоро неподходящо място за герой от обсадата на илион - на остров певки, в делтата на дунав.

За пет века балканите са обект на многобройни походи с цел грабеж и покриване с неувяхваща слава, евентуално.

Второто уточнение е че поне първите походи са без колесници, тъй като предполагаемо ощене са изобретени, така че са конни в стил граби и бягай с коня. Последните походи обаче са с колесници.

Третото уточнение е, че има повече фермерски дъщери, отколкото ямненци - различна демография; някои от заплодените фермерки остават на балканите и не са отведени в степта; възможное и Дейвид Антъни да е прав като твърди, че на някои от ямненци им е омръзнало това иди ми-дойди ми между балканите и степта и да са решили да се пишат фермерски царе и са останали на балканите; или просто да са били наети от фермерите (срещу фермерски дъщери) да останат като охрана на фермерските градове;

както и да е, при всяко свое връщане ямненци се срещат тук със собствените си незаконоредени синове и кръстосват мечове с тях, което прави драмата още по-пълна и от илиадата минаваме направо към едип цар и болките на тезей. Койй знае.

Нежду походите фермерската популация се възстановява частично, вероятно с помощта на сатири от хаплогрупа Г, слизащи в домовете на осиротелите фермерки по нощите, подрънкващи с лира и свирещи на дудук, кавал и други омайващи инствументи и облечени в кози кожи, невиждали жена 10 години, на което в наши дни се дължи и недоброто им име (сатири).

След 5 века рейдове в стил троянската война на балканите не остава нищо, което да си струва ездата, освен няколко сатира с козите си по билото на родопите и в ягодинската пещера, където са намерени, хиляди години по-късно, от тракийските *ромпеи*. Хиатус. 

Останките от фермерската популация се местят по егейските острови - тасос, със сигурност, може би самотраки и икария, а и генетиката подсказва, че някои от тях евентуално прекосяват цялата егея и излизат на отсрещния бряг - в египет, и участват в създаването на фараонов египет, където без друго живеят техни братовчеди. Но, за тасос е сигурно. 

Сега идва на-странната част. тоя хиляда годишен хиатус е прекъснат и се появават нови фермери. вероятно постепенно, и с недоумение как е възможно толкова хубава и плодородна земя да празна. Те нямат нищо общо с европеските неолитни фермери и не подозират за драмите, разигравали се по тази земя почти две хиляди години - всичко което виждат е, че е плодородна и подозрително празна, като изключим няколко намусени и мизерни феодални лорда и опърпаните им милиции, които се крият из полуразрушените си крепости и -много възможно - шпрехат на развален микенски. Като виждат новите фермери, опърпаните феодали се развеселяват сакаш им се е паднала шестица от тотото и почват да сучат античен мустак, особено като забелязват фермерските дъщери - и, изглежда, стават изключително дружелюбни и гостоприемни с новодошлите - даже гледат на тях като скъпоценност и може би дар от небето. Потомците на хайдуците от ямна са си научили урока от хиатуса - няма ли фермери, няма дъщери, няма хляб няма нищо - мизерия.

За новодошлите в момента има две хипотези, базирани както на аутозомно днк, така и на хаплогрупи. Тези хаплогрупи са J2, J1 - североирански неолитни фермери и E3 - натуфианските роднини на някогашните европейски неолитни фермери; първата хипотеза е свързана с така наречената кардиална култура от пелопонес - това е неолитна култура, също фермерска; но тези пелопонески фермери са различни от останалите фермери на балканите и европа - те са морска култура, богата на иранско днк; морска, защото миграционните им пътища са по вода - в европа са заселени само в южен пелопонес и крит, откъдето прескачат до островите по хърватия, после в сицилия и южна италия. Материалната им култура е напълно различна от тази на съвременниците им, европеските неолитни фермери; хипотетично, хора с аутозомно днк и същите групи правят миграция на север и постепенно заемат опразнената фермерска ниша на балканите; тоест, разселението им е с изходна точка южен пелопонес. Тази хипотеза беше доминираща дълго време, но сега не е.

Втората хипотеза е по-нова и е свързана с движение от източника - с други думи, новодошлите "ирански" фермери, които се заселват в опразнените крепости и обработват опразнените поля, са миграция с източник източна анатолия и двуречието, които по това време са пренаселени и в недостиг на земя; миграцията е сравнително проследима във времето; но гените на тези хора, дошли след изпаряването напървите фермери, още са тук - в цялото източно средиземноморие, от италия до палестина и разбира се, на балканите.

Това е най-странната част. На балканите евронеолитните фермери са заменени от фермери от североиранската група. С любезното съдествие - или бездействие, на ямненските мелези, настанили се в някогашните крепости на еврофермерите. Разбира се, не минава без драме, защото подновената популация - и богатство отново ще предизвика интереса на степните хищници или поне жителите на по-бедните райони - дали ще го наречем тракийско нашествие, а дали не дорийско, не знам, но това мисля е и друга тема. Поздрави.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

П.С.С. Може би трябва да кажем няколко думи и за съдбата на гореупоменатите сатири, страдащи от 5 хилядолетен посттравматичен стрес дисордер, в резултат не което с глътнати неолитни граматики и  научили да се изразяват на полугръцки или влошен латински,  с придобита фобия от равнини и чуждоезични (чуждо-словесни) люде и поради това останали да подрънкват с китари, флейти и кавали като едни орфеевци из балканските планини, ходейки зад виметата на козичките и сънувайки наяве за неолитни евридики и за всъщност никога неслучило се, славно влахо-цинцарско минало, в което те не са били облечените с кози кожи  странници от планините, чужденци в собствените си земи. Ами вече ги казах. Разбира се - само спекулация, най-вероятно - напълно погрешна.

Редактирано от Южняк
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, Южняк said:

За новодошлите в момента има две хипотези, базирани както на аутозомно днк, така и на хаплогрупи. Тези хаплогрупи са J2, J1 - североирански неолитни фермери и E3 - натуфианските роднини на някогашните европейски неолитни фермери; първата хипотеза е свързана с така наречената кардиална култура от пелопонес - това е неолитна култура, също фермерска; но тези пелопонески фермери са различни от останалите фермери на балканите и европа - те са морска култура, богата на иранско днк; морска, защото миграционните им пътища са по вода - в европа са заселени само в южен пелопонес и крит, откъдето прескачат до островите по хърватия, после в сицилия и южна италия. Материалната им култура е напълно различна от тази на съвременниците им, европеските неолитни фермери; хипотетично, хора с аутозомно днк и същите групи правят миграция на север и постепенно заемат опразнената фермерска ниша на балканите; тоест, разселението им е с изходна точка южен пелопонес. Тази хипотеза беше доминираща дълго време, но сега не е.

Втората хипотеза е по-нова и е свързана с движение от източника - с други думи, новодошлите "ирански" фермери, които се заселват в опразнените крепости и обработват опразнените поля, са миграция с източник източна анатолия и двуречието, които по това време са пренаселени и в недостиг на земя; миграцията е сравнително проследима във времето; но гените на тези хора, дошли след изпаряването напървите фермери, още са тук - в цялото източно средиземноморие, от италия до палестина и разбира се, на балканите.

 

Предварително се извинявам, че се намесвам в темата. Въпросът ми може да прозвучи глупаво, но не или възможно съчетаването на двете хипотези? J2 и J1 -  новодошли ирански фермери, а Е - от кардиалната култура?

Това което съм чел за кардиалната култура е, че те са познавали земеделието, но на много места са предпочитали да се изхранват с рибарство, животновъдство и може би лов. Тези в Хърватия май са от този тип и са по-скоро ловци събирачи с грънци + някоя друга овца и коза, отколкото земеделци. Теорията е, че когато ги изтласкват от крайбрежието, от рибари те се преквалифицират в планински козари/овчари. Преквалификацията е по-лесна в сравнение на тази която ще се наложи на класическите фермери G2, тъй като Е-тата   въобще не са свързани така тясно със земята, като баш фермерите. С това се обяснява и по-благополучната съдба на  E1b1, спрямо G2a.

Сега, кой ги изтласква от крайбрежията не е много ясно. Според едни това са степняците, но според други още класическите фермери са ги принудили да напуснат крайбрежията и да хванат планината. 

При тази теория не е много ясно и как се разпространява групата. Според едни, някое E-V13 e попаднало  или в някоя средноевропейска индоевропейска група още в бронза, или в някоя исторически позната група - я келти, я траки, а може и двете групи и чрез тях. Според други са се размножавали по планините, а в периодите на успокоени равнини  постепенно са слизали и не са свързани с каквито и да е индоевропейски нашествия - било по-древни, било в историческите времена.

Хърватската проба I3948 от това изследване е E-L618. Тя е пряка бащина линия на E-V13 (т.н. европейско Е, най-разпространената Е-група в Европа) и е непосредствено над нея. В изследването не са дали дали е " V13-". Т.е. възможността този човек да е  V13 все още е отворена.

В Европа  има няколко човека E-L618* (отрицателни за E-V13) всички в северната и част. Ако някой се интересува повече за групата, в Молген има специална тема, създадена от носител на E-L618. Има интересни данни, графики, дори и евентуален маршрут по който предците на човека са се озовали в севера.

 

Редактирано от Atom
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Ами хората от кардиялната култура са от J2, предимно. А аутозомното им днк е в съгласие - ирански неолитни фермери. Е3 е от натуфианската култура в палестина, израел и Йордания. Възможно е да е, както казваш, но тази връзка не е сигурна. Сигурни в кардиалната култура са  J2 и връзката с иран или източна анатолия - както като хаплогрупи, така и като аутозомно днк. Не знам, Атом.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Атом, Кардиалната култура е минимално представена в неолитна Европа. Само южните части на пелопонес - дори не целият пелопонес - и буквално още няколко крайбрежни микроивици в средиземноморието. Това - като разпространение - е под 1% от територията на европа. Останалите части са заети от ранните неолитни фермери. Не преувеличава значението им - те потъват в индоевропейското море; съмнява ме да са отговорни за повече от 4-5% от общото днк на европейците - има го у всички европейци, след тези 3000 съвместни години изкаране заедно, между урал, средиземно море, ирландия и скандинавия. Изходните гени - преди 3000 г - различни, но оттогава насам все се уеднаквяват и така чак до наши дни. Да търсиш хора точно от кардиалната култура у българите - или кой да е друг европейски народ е да търсиш игла в купа сено. На всичкото отгоре тази миграция, дало на европейските J и E е много по-масивна, тя надхвърля кардиалната култура, и е - ами по-късна, тя е *след* индоевропейските миграции, докато кардиалната е *преди* евронеолитните миграции дори - в пелопонес е на цели 9000 години, тя предхожда европейските неолитни фермери; докато експлозията на  J и E е само на 4000 години и понякакъв начин е свързана - ами - с индоевропеските народи от средиземноморието - латински племена в апенините, микенци и дорийци в елада, в степта са свързани с дълбоко индоевропейски народи като скити, сармати и ако хората от салтовомаяцката култура са прабългари - и с прабългарите; отново търсиш под вола теле, мисля, че имаш обсесия с автохтонството на власи, куцовласи, арумъни, арбанаси и румънци и ги търсиш под кожата на всеки балканец. Но, всеки си има право на мнение - и ти на твоето. Но честно ти казвам, в момента буквално се притеснявам да общувам с тебе - непрекъснато биеш в една единствена посока, в която съм убеден, че няма нищо и е по-скоро обсесия - автохтонска? Твоя работа. Но моля ти се, не ме занимавай с това.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 5 часа, Южняк said:

Да бяхме едни Омири, да го кажем на човешки език. Сигурно щеше да звучи както си го написал. Ама не сме - друга е епохата, та за това ще го кажем по-иначе, поне аз:нахлули, мъжете избили, а жените ***** - и така 20-тина пъти. Ако обсадата на троя е продължила 10 години, обсадата на караново и провадия е продължила 5 века - толкова са изтраяли крепостните стени в караново, макар че са опожарявани 20-тина пъти. Та сега се чудя Шлиман наистина ли е открил Троя или Троя тепърва предстои да бъде открита  -някъде около провадия :), особено като се има предвид, че според античната традиция ахил е погребан на по-скоро неподходящо място за герой от обсадата на илион - на остров певки, в делтата на дунав.

 

ето един от пра-бабаитите:

http://www.ekip7.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=22844&Itemid=1

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Ами това е селище от най-южната част на ямна, предните постова на ямна живеят врата до врата с неолитните балканци, стотици години. Археологическия хоризонт на ямна:

Fig-1-Geographical-range-of-the-Yamnaya-

Цялото изследване, посветено е на селищата на ямна в българия - имам предвид, ямна има селища в северна българия *отпреди* преселението, те тука са си се оформили хората:https://www.researchgate.net/publication/285673711_Pit_graves_in_Bulgaria_and_the_Yamnaya_Culture

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Южняк said:

отново търсиш под вола теле, мисля, че имаш обсесия с автохтонството на власи, куцовласи, арумъни, арбанаси и румънци и ги търсиш под кожата на всеки балканец. Но, всеки си има право на мнение - и ти на твоето. Но честно ти казвам, в момента буквално се притеснявам да общувам с тебе - непрекъснато биеш в една единствена посока, в която съм убеден, че няма нищо и е по-скоро обсесия - автохтонска? Твоя работа. Но моля ти се, не ме занимавай с това.

Уфф.... човек, какво ти става?

 

Прегледай ми още веднъж въпроса и виж дали имаш каквото и да е основание за отношението си.

Прегледах. Спам. 

 

 

Редактирано от Южняк
спам.
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

От хиперлинка на римлянина - заслужава си да се прочете....

"

Гроб на воин с брадва откриха в праисторическия некропол в Каменово
20 September 2017
 

Гроб на воин с каменна брадва в ръцете, отпреди 6 500 години,(това е традицията, от която води името си културата бойна брадва  - бел. Южняк) беше открит това археологическо лято при разкопките в праисторическия некропол в кубратското село Каменово. Изследователската работа, която продължава за трета поредна година, се ръководи от доц. д-р Явор Бояджиев от НАИМ при БАН, Димитър Чернаков, праисторик от РИМ – Русе и Дилен Дилов, праисторик в РИМ – Разград.

 

20_09_2017_razkopki-12-copy.jpg20_09_2017_razkopki-3-copy.jpg

20_09_2017_razkopki-8-copy.jpgОт 2015 година досега археолозите са открили 15 гроба от некропола, повечето от които са женски и детски. Интересна находка от късната каменно-медна епоха е скелетът с бойна брадва, който вероятно е мъжки, ......

Самите погребани са в ембрионална поза, положени на лявата им страна и всички са ориентирани с глава към изток или североизток. Предполагаме, че това е свързано с култа към слънцето и към прераждането“, разказа един от ръководителите на екипа Димитър Чернаков. (ами не, те заради това наричат културата пит грейв и ямна, заради специфичните погребения. Аман от култисти към слънцето, тия в гроба да не са дъновисти или бели братя??)

.. гробовете на жените и децата се намират в съседни сектори, докато обикновено мъжките са отделени встрани, което говори за райониране на възрастов и полов принцип. Досега не са открити семейни гробове и археолозите предполагат, че хората не са имали семейства, а по-скоро са живели в групи, разделени по пол, възраст и религиозни вярвания. Чернаков сподели своята хипотеза, че мъжете са били начело на йерархичната структура на праисторическото общество, заради по-богатия инвентар, открит в техните гробове...."

-хм, ами картина, която удобно кореспондира с входния постинг в темата - множество жени, погребани отделно с деца, но без мъже до тях, и в отделно погребение степен бараба с богат инвентар и бойна брадва в ръката, но без съпруга до него....ами....можем да кажем, че изглежда има и археологически доказателства за хипотетичната социална структура, каквато я предположих в темата...

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 59 минути, Южняк said:

 

 

Цялото изследване, посветено е на селищата на ямна в българия - имам предвид, ямна има селища в северна българия *отпреди* преселението, те тука са си се оформили хората:https://www.researchgate.net/publication/285673711_Pit_graves_in_Bulgaria_and_the_Yamnaya_Culture

А залените зони и те ли са първоначални, отпреди преселенията? 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Могилни гробове от ранната бронзова епоха в Тракия (55 години по-късно)

Очевидно е, че наличието на над 300 могилни гробове тук (по данни към 2015 г), датиращи в периода 3100 – 2500 пр. Хр., както и фактът, че голяма част от тях във всички видими археологически елементи на погребалния обред са идентични с тези на ямната култура в Северното причерноморие, не са случайни.

http://www.academia.edu/27391640/Early_Bronze_Age_Barrow_Graves_in_Thrace_55_years_later_

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

How asian nomadic herders built new Bronze age cultures

In wagons and on horses, Yamnaya pastoralists left their genetic mark from Ireland to China

112517_nomads_main.jpg

https://www.sciencenews.org/article/how-asian-nomadic-herders-built-new-bronze-age-cultures

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...