Отиди на
Форум "Наука"

Военните совалки на американските ВВС


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ! Ракета Фолкън 9 на СпейсЕкс изведе в орбита малката совалка на американските ВВС

2017-7-sept-falcon9-mini-shuttle-launche

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

7 септември 2017 г. 19:05 ч.

Светослав Александров. Днес в 17:00 ч. българско време от стартовата площадка 39А на космическия център Кенеди във Флорида излетя космическата ракета "Фолкън 9" на СпейсЕкс. Ракетата изведе в орбита малкия космически самолет на американските военно-въздушни сили "X-37B". След полета първата степен извърши поредното за СпейсЕкс успешно кацане върху суша.

Това е петата мисия за "X-37B". За разлика от предишните четири, които разчитаха на ракети "Атлас 5", използващи построени в Русия двигатели на първата степен, този път "X-37B" летя за пръв път на изцяло американска ракета с изцяло американски двигатели. Полетът за пореден път доказва, че "Фолкън 9" осигурява независимост на американската космонавтика от руска технология.

Засега двата космически самолета "Х-37B" са единствените крилати космически апарати на САЩ, които след успешен орбитален полет могат да извършват кацане върху писта (макар и да не са единствените възвращаеми - корабите "Драгън" също са за многократна употреба, но кацат с парашути в океана). Така този тип технология не е загубена, независимо че през 2011 година НАСА пенсионира космическите си совалки.

Но "X-37B" не са апарати на НАСА, а на военно-въздушните сили на САЩ. Военните не казват какви са мисиите на тези мини-совалки, нито какъв полезен товар пренасят в багажника си. Единственото официално становище е, че това са "операции по развитието на възвращаеми космически технологии".

Засега СпейсЕкс държи рекорд по най-много изстрелвания за 2017 година, изпреварвайки други частни фирми в САЩ, Китай и Русия. Днешното изстрелване обаче е последното за известен период от време - космическият център Кенеди се готви да посрещне мощния ураган Ирма, който има потенциал да нанесе сериозни материални щети на стартовите площадки.

Поради необходимостта ракетите да се изстрелват възможно най-близо до екватора, за да се пести гориво, както и да се изстрелват над океан, за да не застрашават хората, основният космодрум на САЩ се намира във Флорида - един чудесен щат, който се радва на топло време, когато в по-голямата част от страната е покрита от сняг. Но това удобство се отплаща - Флорида е редовно поразяван от тропически бури и урагани. Сградите на НАСА са ураганоустойчиви и поради това ураганът Харви не успя да увреди космическия център Джонсън в Хюстън. Сградите в Кенеди са също устойчиви - по-старите издържат на ветрове със скорост 170-200 км/ч, а по-новите издържат и на ураганни ветрове със скорост 210 км/час. При все това ураганите не са безобидни и периодично увреждат инфраструктурата. Така например през октомври 2016 година Метю причини щети за милиони долари.

Ирма също може да причини сериозни щети тази година. Предстои да разберем какви ще са последиците от неговото преминаване. Ако обаче стартовите площадки бъдат засегнати, възможно е СпейсЕкс да не е в състояние тази година да проведе дебютния си полет на тежкотоварната "Фолкън 9 Хеви".

Запис от изстрелването: Тук (Youtube връзка)

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1894-2017-falcon-9-launches-mini-shuttle-usaf

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...