Отиди на
Форум "Наука"

Скито-сарматските военно-племенни обединения, известни с политонима хуни


Recommended Posts

  • Потребител
On 12.07.2018 г. at 14:21, Бобо said:

Находката край Гледачево преобръща представите ни за прабългарите - Tова е първият разкрит у нас масов гроб от ранното средновековие, на юг от Стара планина.(protobulgarians.com — т.е, в района отсъстват или поне все още не са намерени погребения на протославяни от т.н. славянско море през ранното Средновековие.)

Уникален езически гроб, с погребални предмети от злато и бронз, разкриха археолози при разкопки в село Гледачево, община Раднево. Касае се за знатно погребение на мъж и три деца от прабългарски произход. Намерените златни висулки, медальон и типичният бронзов обков за колани показват, че тук са били положени представители на знатен род.

        Коланните гарнитури от погребението на прабългари при с. Гледачево са аналогични на украсите от групата „Врап – Велино”. Изделия в същия стил са известни от Велино, Преслав, Каменово, Варна, гробните комплекси от Дивдядово и Кабиюк (Р. Рашев. Българската езическа култура VII-IX в., С., 2008., 156-157;  M. Даскалов, М. Тонкова. Ранносредновековен колективен гроб със сребърни коланни гарнитури от Гледачево, Радневско, Археология, 2010, 3-4, 78 — 102.; Ст. Станилов. Художественият метал на българското ханство на Дунав (7-9 век), С.,2006 г., 90-142).

Златната висулка и копчета намират паралел в Малая Перешчепина и Ясиново в Украйна (Даскалов, Тонкова 2010, 93-95).

Комплексът принадлежи на колективен гроб, с ясно изразени прабългарски езически практики, срещани в некрополите на Североизточна България (Даскалов, Тонкова 2010, 84). Гробният комплекс от Гледачево категорично няма нищо общо с погребалнитепрактики на християнското (местно) население на Византия.

https://bgr.news-front.info/2018/07/29/nahodkata-kraj-gledachevo-preobrshha-predstavite-ni-za-prablgarite/

Цитирай

 

 

 

 

Редактирано от Сармат
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 1,9k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител
Преди 9 часа, Last roman said:

продажба на булки,

 

Цитирай

 

Откуп (купуване) на мома

Тази форма на брак се среща в паметниците и обичаите на всички славянски народи. При купуването семейството на момъка дава определен откуп на близките на момичето. Даденият откуп се считал като обезщетение за нейната кражба, с която се нанасяло обида на близките на девойката, както и за нейното отглеждане и за получената зестра. С течение на времето откупът претърпял трансформация и се превърнал в задължителен подарък, даван на бащата на момичето – т.нар. бащино право. Постепенно като задължително се налага и даването на определено възнаграждение от страна на семейството на девойката, което било обезщетение за това, че момичето било лишено от бащино наследство. По този начин се наложил институтът на зестрата, наричана още прикя, чеиз.

 

 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 часа, Last roman said:

Между другото, ако прочетем Ксенофонт, а и Херодот,  ще открием доста прилики между циганския манталитет и тракийският такъв. То бива разбойничество, продажба на булки, патологично пиянство и разврат. Честно казано не бих желал да имам нищо общо с неуравновесените варвари, които изворите именуват 'траки', биещи се непрестанно помежду си и неспособни да съградят трайно политическо обединение. За цивилизация пък да не говорим. 

Цигани ?! Едва ли,по-скоро кавказци, това са хора отдадени на войната. Нищо друго не е от значение,те живеят за да убиват, грабят и да се обогатяват и прославят. Трудно е било да обединиш народ от професионални убийци, работата е за робите а свободния живее да убива и граби. Най голяма радост им доставя победата и показване на главите на победените, дори бойния им вик е уникален,щом се отбелязва в доста извори. Какво такова са крещяли и как, за да уплашат почти всички противници? Иначе изброеното от теб е характерно за всички,без изключение, нормално е за хората. Цивилизация има и е самобитна и богата сама по себе си. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 часа, Last roman said:

Траките не са ни роднини :)

Е, рода са ни,макар и далечна. 

 

Преди 10 часа, Бобо said:

А бее.....със сигурност са роднини на скитите!😏🙂...Може и да не ни харесва.....,ама натам отива работата.

Траките са едно понятие въведено от гърците за северните от тях племена.Те при всички случаи са включвали и скити.Мойто ли разбиране за траките е грешно?

Възможно е-Просто ме поправете!

Родството важи,ако ние сме скити,разбира се-въобще не изключвам възможнжстта да сме и тюрки,или нещо от сорта.....

На този етап няма как да говорим за друго,освен за вероятности.

А те не изключват траките!!!!

Ами не сме скити, нито някакви други, ние сме българи. Дали скитите са ни роднини, ами може да имаме скитска кръв но тя идва от сарматите дето преди това са покорили скитите.Ако под скити имаш впредвид арийте като цяло, тогава да ние сме част от скитите,но това не е коректно.Тия скити са си имали имена. И как чрез родството със скитите стигна до извода,че сме тюрки? Как ги вадите тия изводи?

 

Преди 2 часа, Сармат said:

https://bgr.news-front.info/2018/07/29/nahodkata-kraj-gledachevo-preobrshha-predstavite-ni-za-prablgarite/

НАХОДКАТА КРАЙ ГЛЕДАЧЕВО ПРЕОБРЪЩА ПРЕДСТАВИТЕ НИ ЗА ПРАБЪЛГАРИТЕ

 

Това вече е камък в градината на славянофилите и привържениците на славянското море. :ag: 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
On 29.06.2018 г. at 18:54, Aspandiat said:

Ето ти го описанието на Атила в "Гетика" на Йорданес. Монголоид.

Jordanes.jpg

https://archive.org/stream/gothichistoryofj00jorduoft#page/102/mode/2up

П.П. Бел. мод.

Илияне, понеже в този форум действията ти са като на типичен трол, че на всичко отгоре и неграмотен, ти предлагам 2 варианта:

1. Да почнеш да защитаваш твърденията си с аргументи и факти и да престанеш да я караш на принципа "аз ти казвам, че е/не е така, защото аз така казвам".

2. Да ти наложа преглед и одобрение на коментарите от модератор без краен срок на ограничението.

Изборът е твой. Но при първия пример за това, че продължаваш по старому, ще ти наложа наказанието директно.

3953247-5970909.jpg?v=1316589107
Кат изключим окосмението, винаги ми е приличал на Чингис хан.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 23 часа, makebulgar said:

 

Когато завладяват новите земи римляните налагат властта си със сила, като тази сила са легионерите, които обичайно идват от другата страна на империята или от Италия. Местните нямат много права, и чак през 3 век Рим дава права на всички поданици. В Тракия Рим взема властта през 1 век, като това става след въвеждане на много войска, потушаване на бунтовете на траките, и заместване на тракийските владетели с римляни. Тоест няма как траки да събират данъците. Наследници на траките събират данъци чак след няколко века когато сред балканците вече не съществува тракийско самосъзнание.

 

 

Не,че искам да продължавам безсмислени спорове,но аз винаги се стремя да не говоря празни приказки.Та това го слагам просто за протокола!

https://btvnovinite.bg/lifestyle/liubopitno/unikalna-nahodka-razkri-imeto-na-parvija-plovdivski-kmet-snimki.html

Първият управител на града под римско управление е пряк наследник на тракийската царска династия на Одрисите. Градоначалникът е бил и главен жрец на римската провинция Тракия и по негово време Филипопол е обявен за метрополия.

 

2111236039.jpg
 

 

Надписът преобръща представите за датировката на Античния театър в Пловдив. Съоръжението е построено не при император Траян, както се смяташе досега, а поне 20-30 години по-рано.

Наследниците на Одриската царска династия са управлявали Филипопол чак до 4 век след Христа, а градът е влязъл доброволно в рамките на Римската империя, като съюзен град. Новите разкрития показват, че древният Пловдив е бил най-значимият градски център в древна Тракия преди присъединяването към Рим.

Преди 15 часа, Last roman said:

Романе,и защо реши ,че това е въпросния инструмент за който говоря.Наистина ли не схващате?Става въпрос за инструмент с точно определени музикални параметри,не за какъв да е струнен инструмент!!!!Инструмента е с точно определени параметри,и с точно определено име навсякъде където е познат....Направо ме учудвате с подобно повърхностно отношение?!?!?

Както казах,подобни неща чудесно служат като маркер за движение на преносителите си.В много случаи дори по-точно и от гените!

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
1 hour ago, decapitator said:

3953247-5970909.jpg?v=1316589107
Кат изключим окосмението, винаги ми е приличал на Чингис хан.

Атила не е толкова "представителен" за народите под негова власт , защото е обичайно елитите да са с по-особен етнически състав, даже и често със съвсем различен. Примери - бол. Романови, Вилхелм Завоевателя, римската аристокрация над етруските и т.н. По-важно е, че при описанието на белите хуни Прокопий изрично споменава, че те, за разлика от "познатите ни хуни", т.е. тези на Атила, са с приятна външност. Иначе е много вероятно Атила наистина да е имал монголоидни черти - "плосък нос", "малки очи" и до днес се използва в разговорния език за описанието на монголоидните черти. Вероятно тънък монголоиден елит властва над сарматски маси, точно както при хазарите.
Колкото до одриския управител на Филипопол - наистина не разбирам, Бобо, как това прави българите траки или доказва автохноските "теории"? Ами то по тая "логика" руснаците са българи, щото Киприан е митрополит на Киев и на цяла Русия, не ли? Най-нормално е местната аристокрация да съхранява своите привилегии. Но това не променя факта, че римляните регулярно изпращат балканските рекрути в Британия, пълнят гладиаторските училища с траки и заселват хиляди колонисти от всички краища на империята по Дунавския лимес. Показателната е съдбата на тракийския царчок във вила Армира - къмто 3 век вече е ашладисан родът му с хора от Северна Африка. Какво повече да коментираме?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 8 часа, Сармат said:

Гледачево отдавна се прочу, но не толкова заради колана тип "Врап-Велино", каквито има поне 5-6 известни по нашите земи, а заради висулката от злато "перешчепински тип". Такава висулка може да присъства единствено у прабългарите, тъй като аварите например нямат въобще "перешчепински хоризонт" в комплексите си. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 2 часа, _magotin_ said:

Атила не е толкова "представителен" за народите под негова власт , защото е обичайно елитите да са с по-особен етнически състав, даже и често със съвсем различен. Примери - бол. Романови, Вилхелм Завоевателя, римската аристокрация над етруските и т.н. По-важно е, че при описанието на белите хуни Прокопий изрично споменава, че те, за разлика от "познатите ни хуни", т.е. тези на Атила, са с приятна външност. Иначе е много вероятно Атила наистина да е имал монголоидни черти - "плосък нос", "малки очи" и до днес се използва в разговорния език за описанието на монголоидните черти. Вероятно тънък монголоиден елит властва над сарматски маси, точно както при хазарите.

Също така отбелязва, че са живеели в изолация и не са се мешали с другите хуни, риляните и персите. Тоест тези чистокръвни хуни са били с бели тела и не толкова грозни като останалите ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Имам няколко въпроса хората  четящи  и пишещи в форума .

 

На Чингис хан първото име е  Темуджин .Може ли да приемем ,че Авитохол е  станал Атила  по някой време?

Кой народи в днешно време се родеят с Хуните  освен Унгарците ,Турците и малка част от Българите .?

Има ли извори за за унгарци ,тюрки да са участвали в този съюз ?Имена ,титли  или нещо друго записано , както  при Текста  на Българските  владетели ?

Хазарския цар Йосиф се хвали с победата си над Българите  .Няколко века по рано Енодий в "Похвално слово за крал Теодорих" отново говори за Българите  и победата над тях.Има ли нещо от този тип за тюрки ,унгарци между 3-7 век написано ?

 

Освен Аварите има ли друго племе ,орда ,хорда :) да е преминало през земите на Българите преди разделянето на Кубратовите синове

Има ли  минимални следи от ДНК с кавказки произход на Българите в Македония или Волжка България -Татарастан ?

 

 

Редактирано от Сармат
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Малко за развлечение и разнообразие. Имам приятел умерен привържение на разните теории на заговорите. Беседването е понякога интересно, забавно, смешно. 

http://ydara.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2825:2013-08-16-14-39-57&catid=158:2015-05-09-09-24-36&Itemid=249

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Към феновете на бащицата Авитохол - Атила : що след смъртта на бате Бледа скалата на експанзионистичната успеваемост тръгва … стремглаво надолу !?   Ужасно земетресение срива стените на новата столица Константинопол и.....Бащицата като самостоятелен владетел тръгва на юруш към богатствата на Нове Рим , но е пресрещнат при Лом рийвър. Изходът от сражението е меко казано дискусионен , но в никакъв случай не може да се припише за хунска победа ! И то точно заради промяна на първоначалния замисъл/цел на похода - батисване на останалия без стени (полувъзстановени) Константинопол. Авитохол се задоволява с един  грабеж и прибиране в ...дървения си дворец. Натам е ...Каталаулум  и....качествено поражение (пердах) за бащицата !  Ке види Хонория (римска принцеса му се иска на нереза му с нерез, имащ стотици женоря) през крив макарон !  Грозен е за нея бре ! Грозен !  Няма за него римска синя кръв , не ! Той не е синеокия и висок Джерард Бътлър от Холивуд бре ! Не е !  

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Системата не ми дава да кача някои що годе реалистични образи на Атила на база описанията на Приск Панийски , че още и Тракийски и Йорданес Готски . Всичко друго е , но не и на ариец . Съжалявам !  Продължавам да сквернословя : Освен и за не дотам зашеметяващата му външност, Бащицата се оказва и не чак толкова добър пълководец , колкото и да не ни се иска -  носещ се по течението на статуквото извоювано от чича му и брат му (съвместно да, но самостоятелно...ъ...не джала )

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1 hour ago, Сармат said:

Имам няколко въпроса хората  четящи  и пишещи в форума .

 

На Чингис хан първото име е  Темуджин .Може ли да приемем ,че Авитохол е  станал Атила  по някой време?

Кой народи в днешно време се родеят с Хуните  освен Унгарците ,Турците и малка част от Българите .?

 

Знаем само,как го наричат римляните,  друг източник е именника. Ако Атила и Авитохол са едно и също лице най-вероятбно се е казвал Авитохол, все пак своите така го наричат. 

Има още доста,монголи,разни малцинства в Китай,като Уйгурите,ранзни казахи,узбеки,тюркмени,афганистанци,некой друг кавказец,въобще почти цяла Средна Азия, а отскоро и руснаците правят вяли опити за присвояване, башкири и татари, и въобще всеки който има някакво преселение в историяте си претендира за близост,много е престижно. Иначе всички от китайци до европейци са единодушни,че преки потомци сме ние,другите се присламчват полекичка.

1 hour ago, Сармат said:

 

Има ли извори за за унгарци ,тюрки да са участвали в този съюз ?Имена ,титли  или нещо друго записано , както  при Текста  на Българските  владетели ?

Хазарския цар Йосиф се хвали с победата си над Българите  .Няколко века по рано Енодий в "Похвално слово за крал Теодорих" отново говори за Българите  и победата над тях.Има ли нещо от този тип за тюрки ,унгарци между 3-7 век написано ?

 

Освен Аварите има ли друго племе ,орда ,хорда :) да е преминало през земите на Българите преди разделянето на Кубратовите синове

Има ли  минимални следи от ДНК с кавказки произход на Българите в Македония или Волжка България -Татарастан ?

 

 

НЕ изобщо не се споменават,никъде. Унгарците започват да имат претенций като се установяват в Панония. Тюрките никога не са претендирали на родство или нещо друго. 

Тюрките се споменават във връзка с аварите през 7 век.

Не аварите са първите. Има разни претенций за други но там е полет на фантазията и разсъждения без покритие. Няма други освен аварите или поне няма документирани.

Да има всички българи имат кавказки следи в ДНК, македонците са българи следователно имат,както и гърците половината сърби и румънците. За татарите не знам,ДНК им е доста различно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не аварите са първите. Има разни претенций за други но там е полет на фантазията и разсъждения без покритие. Няма други освен аварите или поне няма документирани.

Значи Българите идват като част  като подчинено племе  на  Хуните или те самите са  били  начело на  Хуните и другите  племена са левитирали покрай тях .По -малко вероятно ми се струва да са заварено местно население .Изкуствената черепна деформация също дава насока към хунското ни ДНК.

 

НЕ изобщо не се споменават,никъде. Унгарците започват да имат претенций като се установяват в Панония. Тюрките никога не са претендирали на родство или нещо друго. 

Значи отпадат като вариант .

 

За мен лично Руснаците са заели мястото на Българите в днешно време .

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На практика,преди около 2500 години е имало в Евразия един народ,който е бил по малък само от индийския!

Като отчетем,че писателя не е бил чувал за китайците ,а също и ,както ме осведомиха тука,че /език /на прабългарски значело и народ,и каквото и още и да отчетем-няма как да не предположим,че Херодот също е смятал така/че език е равностойно на народ!/,и всъщност говори за народа/днес вече са народИ/,който днес е именуван славяни!!!!!

Като попрочетем малко история,разбираме,че по някое време РИ навлиза доста сериозно в ареала на този народ!

.....Дори хуните да са от по-източен произход-те са само катализатора на един неизбежен процес,който е започнал векове по-рано с обратна посока,и истинския двигател на този процес,е именно този народ,за който говори Херодот.

Дали съм прав?!?...Просто няма начин да е другояче!Дребните детайли може да са много важни,но в крайна сметка не може да пренебрегваме цялото,ако искаме да си изясним нещата!Защото този процес,това противопоставяне изток -запад е доооста стар процес,вероятно породен от географията и свързания с нея начин на живот,който пък формира различни ценности и идеали на различните географски ширини...Знам ли!Но този процес на противопоставяне си продължава и днес....Не знам по какви закони...

Та, дали руснаците,или ние......Все тая!Балканите са контактна зона!!!България едва ли е имала шанс за нещо по-голямо като територия и значение...

 

 

 

...

 

Редактирано от Бобо
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 7 часа, Сармат said:

 

Значи Българите идват като част  като подчинено племе  на  Хуните или те самите са  били  начело на  Хуните и другите  племена са левитирали покрай тях .По -малко вероятно ми се струва да са заварено местно население .Изкуствената черепна деформация също дава насока към хунското ни ДНК.

 

Реално хуните и българите без значение дали са едно и също нещо или са сродни с пристигането си в Европа дават началото на нещо съвсем ново,новите народи и ДНК изменят новопристигналите. Няма значение кой е бил начело, българи и хуни са абсолютно идентични, погребалните обряди съответстват толкова много,че не е реално два различни народа толкова много да си приличат. И това е не само при трупополагането,ами и при трупоизгарянето. Просто са неразличими едни от други. Единственния коз на противниците на това са котлите но според мен тези котли те просто са ги донесли със себе си и с времето са ги изгубили. Просто са свършили. Тука те се смесват със сарматите и кавказците а както твърди Южняка те и преди това са си имали сериозна сарматска и кавкавзка жилка. Всъщност това най-вероятно са някакви сако-сармати. 

Преди 7 часа, Сармат said:

За мен лично Руснаците са заели мястото на Българите в днешно време .

Кое място?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 7 часа, Бобо said:

На практика,преди около 2500 години е имало в Евразия един народ,който е бил по малък само от индийския!

Като отчетем,че писателя не е бил чувал за китайците ,а също и ,както ме осведомиха тука,че /език /на прабългарски значело и народ,и каквото и още и да отчетем-няма как да не предположим,че Херодот също е смятал така/че език е равностойно на народ!/,и всъщност говори за народа/днес вече са народИ/,който днес е именуван славяни!!!!!

Като попрочетем малко история,разбираме,че по някое време РИ навлиза доста сериозно в ареала на този народ!

.....Дори хуните да са от по-източен произход-те са само катализатора на един неизбежен процес,който е започнал векове по-рано с обратна посока,и истинския двигател на този процес,е именно този народ,за който говори Херодот.

Дали съм прав?!?...Просто няма начин да е другояче!Дребните детайли може да са много важни,но в крайна сметка не може да пренебрегваме цялото,ако искаме да си изясним нещата!Защото този процес,това противопоставяне изток -запад е доооста стар процес,вероятно породен от географията и свързания с нея начин на живот,който пък формира различни ценности и идеали на различните географски ширини...Знам ли!Но този процес на противопоставяне си продължава и днес....Не знам по какви закони...

Та, дали руснаците,или ние......Все тая!Балканите са контактна зона!!!България едва ли е имала шанс за нещо по-голямо като територия и значение...

На кои процес, и кои народ, изразявай се ясно? Нищо не разбрах.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 3 часа, bulgaroid said:

Реално хуните и българите без значение дали са едно и също нещо или са сродни с пристигането си в Европа дават началото на нещо съвсем ново,новите народи и ДНК изменят новопристигналите. Няма значение кой е бил начело, българи и хуни са абсолютно идентични, погребалните обряди съответстват толкова много,че не е реално два различни народа толкова много да си приличат. И това е не само при трупополагането,ами и при трупоизгарянето. Просто са неразличими едни от други. Единственния коз на противниците на това са котлите но според мен тези котли те просто са ги донесли със себе си и с времето са ги изгубили. Просто са свършили. Тука те се смесват със сарматите и кавказците а както твърди Южняка те и преди това са си имали сериозна сарматска и кавкавзка жилка. Всъщност това най-вероятно са някакви сако-сармати. 

Кое място?

Много бих поспорил по пълната идентичност на българи и хуни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, resavsky said:

Много бих поспорил по пълната идентичност на българи и хуни.

Давай, относно погребенията съм любопитен с какво ще ме обориш? :D Дори гробовете на ранните хуни току що пристигнали поразително приличат на българските, въпреки започналите да се появяват различни влияния. Ще се радвам да науча нещо ново.

Редактирано от bulgaroid
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

И колко собствено хунски погребения знаеш?Внимавай с отговора защото империята на Атила е мултинационална държава в която същинските хуни вероятно са малък управляващ елит.Сарматски елементи в империята на Атила си има повече от достатъчно но те не са истиниските хуни.И ще ти дам един жокер : при същинските хуни няма ИЧД.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
On 5.08.2018 г. at 1:33, makebulgar said:

Това разбира се, че не е вярно. Тези съпоставки с циганите обикновено ги правят из интернета разни необразовани лаици, които са против автохтонците. Тоест на автохтонските небивалици и атаки, се отговаря с каквито средства имат хората. Сравняват траките с циганите и съответно трябва да се дистанцираме от траките.

Напрактика обаче няма нищо подобно, и това което пишат и Ксенофонт и Херодот са просто техните гледни точки относно траките при написването на книгите им. Гледни точки които са ограничени като информация и са от позицията на едни типични елини. При това и за двамата не е много сигурно дали въобще са ходили в Тракия. Затова и написаното от тях трябва да се чете с едно на ум. Ако за тях зестрата е продажба на булки, то явно не са я разбирали, и само са чували за нея. Разбойничеството също е обяснимо, доколкото през онзи период траките завземат много елински колонии. Пиянството и разврата също са преекспонирани. Не са си пиели виното разредено като гърците, но и днес много хора го пият чисто, а с вода разреждат само бедняците, които принципно нямат много вино. Елада никога не е била силна във виното, и днес разчитат там на маслини, а не на грозде.

Ксенофонт е ходил в Тракия и доста добре е описал маймънджулъците им. Това с 'циганите-траки', разбира се е ебавка с автохтонците, но прилики в разбойническия манталитет и на двата етноса има. А и 'циганин' си е по-скоро състояние на духа и такива хора си ги има във всяко едно общество ;)

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 15 часа, Бобо said:

.....Дори хуните да са от по-източен произход-те са само катализатора на един неизбежен процес,който е започнал векове по-рано с обратна посока,и истинския двигател на този процес,е именно този народ,за който говори Херодот.

 Да, ама не, както казваше другаря Бочаров. Просто от изток идват племена, които избутват други племена от дотогавашните им местообитания, те на свой ред също избутват други в посока на запад и т.н. Накрая хуните завладяват всички. Голям Великотракийски план-заговор за спасение на "братята" траки от римски гнет е нямало.

 Аспарух и той се е оттеглял от натиска на хазарите и идея си е нямал че участва в такъв велик план.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, resavsky said:

при същинските хуни няма ИЧД.

При сюнну няма ИЧД. При хуните си има. Теорията за връзка между сюнну и хуни е като теорията за тюркския произход на прабългарите, само че още по-бедна откъм аргументи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, resavsky said:

И колко собствено хунски погребения знаеш?Внимавай с отговора защото империята на Атила е мултинационална държава в която същинските хуни вероятно са малък управляващ елит.Сарматски елементи в империята на Атила си има повече от достатъчно но те не са истиниските хуни.И ще ти дам един жокер : при същинските хуни няма ИЧД.

Значи една сюрия съветски и западни учени изобщо не са съгласни с теб, а мани ги тия жокери. Или говориш за погребения с изгаряне? Няма друг вариант. Имам тука около 15-20 изследвания дето няма нито едно сходно с твоето твърдение. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...