Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Гледам сега сериала "Revolution" (2012). Като изключим, че общо взето е микс между тегава семейна драма и доста нереалистичен приключенски екшън в америкън стайл, идеята на сюжета е интересна.

Мистериозна глобална авария води до внезапното изключване на електричеството по целия свят. Всяко нещио, в което има някаква електроника спира да работи - сградите угасват, колите спират по магистралите на място, самолетите в полет изпопадат до един, всякакви комуникационни връзки са прекъснати. И най-лошото - всеки опит тока да бъде възстановен пропада. Никой не знае каква е причината. Цивилизацията внезапно се връща на нивото отпреди Фарадей и се оказва, че ще застине там.

Теории всякакви - божие наказание, извънземна атака, естествен електромагнитен удар довел до електрически колапс на планетата, тайна разработка на военните излязла извън контрол.
В крайна сметка се оказва, че е последното. И не е чак толкова невъзможно, знаем че от край време се разработват такива технологии - бомба/тапа/излъчване, които да скапват електрониката на врага в даден периметър за дадено време и съответно да спрат машините му - в случая в гигантски размери.

Та действието се развива 15 г. след глобалния електрически срив. Как ще изглежда угасналата планета? Хората ще трябва да изоставят градовете, потънали в ръжда и растителност и да започнат сами да си набавят храна, защото няма кой да им я произвежда и докарва до там. Съответно правителствата пропадат, защото няма как да контролират положението - в първите години владее пълна анархия и борба на живот и смърт за пакетче чипс. Постепенно се появяват милиции, на коне и въоръжени с арбалети и мечове, по-рядко пушки и пистолети. Основават се по този начин тиранични местни режими борещи се срещу анархията, но и подтискащи оцелялото население. Съответно и съпротива на това се появява, желаеща да възстанови САЩ. Всеки местен диктатор прави отчаяни опити да открие наново електричеството, с което да стане пълновластен господар над останалите.

Забелязват се и доста "дупки" в така изобразената ситуация - например когато дават буря и гръмотевици в небето (излиза, че все пак някакво електричество има). Отделно за 15 г. целия парафин щеше да се свърши и съвсем нямаше да има с какво да се осветяват през нощта и в затворени помещения, всичките им дрехи щяха да са се изпокъсали и трябваше да започнат наново с кожи от животни и всевъзможни оцелели платове да диктуват новата "мода" ;)
Животните едва ли щяха да оцелеят, ако изведнъж се окаже че на планетата има 7 милиарда ловци-събирачи. Оръжията също щяха да се амортизират и наличните муниции да се изгърмят за 20-ина години, тъй че и конфликтите щяха да се върнат с епохи назад.

Би ли оцеляло дълго така човечеството, би ли намерило алтернатива за нормален живот? Как би изглеждала планетата след 100, 1000, 10 000 г.? Огромен матриал за размисъл ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Би, но ще се върне в зората на 19 век. С каквото са си светели тогава, с това ще си светят и не, няма да свърши парафинът, но ще има големи катаклизми - защото толкова хора, колкото днес живеят на земята, не могат без ток. Ще има войни, разреждане на населението и сериозно връщане назад. Ще пишем с перодръжки и мастила и ще има тотален и бурен възход на занаятите. 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ще трябват що годе сносни лабораторни условия за производството на парафин, а липсата на ток и превозни средства означава, че колкото и да произвеждат все ще бъде недостатъчен и не навреме доставян. Но да - който се хване с тоя занаят, ще е с едни гърди напред в света на угасналата планета ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Tия дена за 3-4 път чувам за подобна идея, явно не малко хора гледат този филм, или сюжета е модерен :)

Вторият път нададох по сериозно ухо и пак не успях да разбера как така тока изчезва.

Ако явлението електричество изчезне, най-малкия проблем ще е парафина, дрехите и т.н. бих го сравнил с появяване на черна дупка около Земята, 1-3 часа и всички/о ще сме богове.

Ако вследствие на експеримент, катаклизъм и подобни, се получи "глобален токов удар", ако не броим съпътстващите проблеми, то за 1-4 дена, едва ли ще е проблем да се възстанови почти до предишното състояние системата, е с някой малки или по-големи проблеми и препятствия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако се сещате - при соца, не се унищожаваха парните локомотиви, а се складираха, отремонтирани. В готовност за ползване при "загуба" на тоци и нефт:)

При катаклизъм в подобие "р-еволюция" - важни ще станат "господарите" на мини и водоизточници за мелници, тепавици и др. цивилизационни технически придобивки... И въпреки това - ще се мре на килограм!, с показаното в сериала избиване на кътници и по други причини, напр. болести, които не се лекуват с билки и ... плацебо - "хомеопатия" ( разбира се, с "разреждане" на микробите по измити части.:))... Ама те са гърмели и с атом - та и от радиацията ще има последствия ... Лоша работа!;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Доколкото си спомням катастрофата във филма се дължеше на наноботи, без неутрализирането на които бе невъзможно възстановяване на ел.централи и електропреносната система. Мисля, че в подобна ситуация, най-големия проблем ще е липсата на вода, особенно за населението на милионните градове. От там следват страховити епидемии и конфликти за контрол над водоизточниците. Липсата на комуникации ще доведе до нещо като феодална раздробеност, а невъзможността за изхранване на огромното население, което в по-голямата си част няма никакви умения за оцеляване в тези условия, до нови конфликти/мини войни и т.н.  

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

На подобна тематика е и филмът "Превъзходство" от 2014 г. /според мен доста подценен/:

http://www.imdb.com/title/tt2209764/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Само да ви кажа, че няма как да стане, с целия арсенал от ЕМП и атомни ЕМП бомби. Особено пък после да не може да се възстанови мигновено. Така че споко дружина. Все едно да изчезнат от лицето на земята химикалките.

Ако се появи батерия (о, sorry, нанороботи днес) дето яде метал и всичко провдящо, има някакви шансове :)

Много по-лесно ще им е да направят такива дето избиват (изяждат) хората

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 3 часа, Малоум 2 said:

Ако се сещате - при соца, не се унищожаваха парните локомотиви, а се складираха, отремонтирани. В готовност за ползване при "загуба" на тоци и нефт:)

 

Това пък беше щото все се готехме за война, та и с ядрено оръжие чак. Има и БелАз-и...

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

В общи линии катастрофични глупости без покритие.

1 Правителството пропада.

Защо? Държавните чиновници са си живи и здрави. Вярно, ще имат доста работа, но никъде няма да се дянат.

2 Няма как да се набавя и докарва храна.

Защо? Обработваемата земя изчезва? Конете и каруците също? Прочее индианците от предколумбова америка нямайки нито впрегатни животни, нито познавайки колелото пак си имат държави и градове и пътища. Вярно хора мъкнат на гръб всичко. Гражданите в принудителен порядък ще бъдат превозени до фермите, ще им се връчи по една мотика и под благия поглед на фермерите (които знаят какво и как следва да се обработва) ще копат по цял ден.

3 Настава анархия.

Защо? Армията и полицията ги разпускат или как. Напротив, обявява се военно положение мобилизира се националната гвардия, вечерен час, бързо съдопроизводство с тежки наказания включително каторжен труд и смърт.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Фружине, нещо не си разбрал - няма никакви комуникации, включително и телеграфа не работи. Как се обявява военно положение и как ще работи държавния апарат  - със сигнални огньове, сигнализация с флагчета, пощенски гълъби, друго? Колко каруци и коне имат гражданите на София, Истанбул, Ню Йорк, та да могат да организират транспорт в милионен град? Какво става след като ти спре водата и най-близката питейна вода е на километри ...

Редактирано от Drake
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Дрейк, как се обявява военно положение? Генерала взема лист хартия и пише... След което този лист хартия се носи на командирите на поделенията, те събират своите подчинени, въоръжават ги с каквото има (ако щеш и пернишки винкели) и излизат да наложат ред. Ред се налага с бой. Държавния апарат ще работи с такива съобщения каквито има, ако е нужно и с пратеници-демек хора които пеша ще предават заповедите. Прав си, гражданите на градовете нямат коне и каруци, тоест ще са принудени да ходят пеша. Големия проблем както каза ще е да докарат в градовете храна и вода и да ги раздават. Незабавно ще се построят каруци с подръчни материали, а като няма впрегатен добитък ще ги влачат хора. Естествено ще има безредици, бягства, побоища, умрели от глад. Ако обаче държавната власт и армията действат бързо и точно (което в сценария априори се изключва) реда ще се запази. Като се обяви мобилизация работната ръка ще се разпредели в принудителен порядък да върши това което е заповядало правителството. Едни ще копаят на нивата, други ще влачат каруци с храна и вода, а армията и полицията ще бие и убива тези които всяват паника, действат самоволно, не желаят да работят и прочее. Поради затруднената комуникация на места ще има и анархия, но тя няма да е повсеместна и ако правителството действа твърдо (разбирай не се гнуси от масови убийства) редът ще бъде възстановен бързо.

Ще е брутално, кърваво и гадно, но анархия не е задължително да има.

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

От тези 7 милиарда много бърже ще намалеем на близо 1-2 милиарда....или още по-малко. Ще оцелеят тези които могат да се самозадоволят с храна, облекло, подслон....За останалото питайте инжинeрите, но разните обекти ги планират за около 50-70 години....Вижте сериалът за земята след човекът. :bg:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 10 часа, Joro-01 said:

Само да ви кажа, че няма как да стане, с целия арсенал от ЕМП и атомни ЕМП бомби. Особено пък после да не може да се възстанови мигновено.

Ами представи си например гигантска електромагнитна бомба, с някакъв механизъм за перманентно излъчване (париране) на всички честоти. Принципно идеята ми беше да се обсъждат последствията от подобен колапс, но и възможността дали той наистина може да се случи - също си струва да бъде обсъдена, даже доста повече.
п.п. не знам точно как е във филма, защото още съм в началото и не са разкрили детайлите за причината.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 11 часа, Frujin Assen said:

Дрейк, как се обявява военно положение? Генерала взема лист хартия и пише... След което този лист хартия се носи на командирите на поделенията, те събират своите подчинени, въоръжават ги с каквото има (ако щеш и пернишки винкели) и излизат да наложат ред. Ред се налага с бой. Държавния апарат ще работи с такива съобщения каквито има, ако е нужно и с пратеници-демек хора които пеша ще предават заповедите. Прав си, гражданите на градовете нямат коне и каруци, тоест ще са принудени да ходят пеша. Големия проблем както каза ще е да докарат в градовете храна и вода и да ги раздават. Незабавно ще се построят каруци с подръчни материали, а като няма впрегатен добитък ще ги влачат хора. Естествено ще има безредици, бягства, побоища, умрели от глад. Ако обаче държавната власт и армията действат бързо и точно (което в сценария априори се изключва) реда ще се запази. Като се обяви мобилизация работната ръка ще се разпредели в принудителен порядък да върши това което е заповядало правителството. Едни ще копаят на нивата, други ще влачат каруци с храна и вода, а армията и полицията ще бие и убива тези които всяват паника, действат самоволно, не желаят да работят и прочее. Поради затруднената комуникация на места ще има и анархия, но тя няма да е повсеместна и ако правителството действа твърдо (разбирай не се гнуси от масови убийства) редът ще бъде възстановен бързо.

Ще е брутално, кърваво и гадно, но анархия не е задължително да има.

Фружине, каква ще е файдата от "реда", ако кървищата са същите като при анархията?

И друго. Полицията няма да може да се справи с безредици от такъв мащаб. Окобено там където в населението има оръжие. Следващия ход е армията - тя има средствата. Но има друг проблем - семействата на военните няма да са в безопастност и много от тях ще отидат при семействата си. Освен ако не мобилизират и семействата и им осигорят защита. 

При социални явления от такъв мащаб, обикновено има разпад на власта, болезнена смърт (на системата) и ново, евентуално помъдряло начало. И колкото по-"развито" е едно общество, толкова по як трясък ще има. А сегашните развити общества имат много уязвими места.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Бомбичките, тенористите и другите ПР глупости ги забравете, те са само да цицка правителството все повече и повече парички от простолюдия народ.

Значи Въпросат е кво ще деним ако спре тока бре! Една реална причина ей тук Геомагнитна буря. Може точно в момента да се развихря една....

Значи хладилникът ти издържа около 24 часа ако не го отваряш на гъсто. Циркото спира. Ако имаш стар гравитационен казан топлиш иначе, имаш ли печка, кюнци да топлиш апартамента? Стар дизелов двигател на който не му е нужен ток да бачка? Огнестрелно оръжие да си опазиш всички тези ценности? И тнт....:bg:

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 8 часа, Warlord said:

Ами представи си например гигантска електромагнитна бомба, с някакъв механизъм за перманентно излъчване (париране) на всички честоти. Принципно идеята ми беше да се обсъждат последствията от подобен колапс, но и възможността дали той наистина може да се случи - също си струва да бъде обсъдена, даже доста повече.
п.п. не знам точно как е във филма, защото още съм в началото и не са разкрили детайлите за причината.

Колкото и да е гигантска, ще има градиент на действието - силата на въздейстшиенамалява на квадрат с разсточнието. Ако е на едномясто. Близки сгради / градове се се изпепляват (от загряването на електромагнитните възли), по-далечните се овъглява..,, на някакво разстояние ще  се усети само като смущение в напрежението, а още по далече - смущение в радиоприемниците.

Ако е антена дето непрекъснато пече в целия спектър и не една, а мержа от анетние, като GSM клетките (абстрахираме се от невъзможността за набавяне на такова количество енергия) вече по-може. Няма нищо дето ще извади със сигурност от строя цялата електрика и електроника и да не опече хората. Да не говеорим, че вълните се и екранират.

Дрейк спомена за нанорботи (за военна разработка) които изваждат от строя всичко дето тече ток, или аз дето казах бактерии, може да е по-възможно. Някой ден в много далечното бъдеще.

 

В действителността доколкото ми е известно.

 

 

Силовите линии, подстанции  и електроцентрали засега се "горят" с графитени бомби - гърми се там при високото напрежение бомба дето разпръсква графитен прах и става късо.. Над Югославия пускаха такива.

Електромагнитна бомба може да го причини лолкално, като гори повече електрониката. Има с конвенционален и ма и с ядрен заряд, но не съм гледаал в подробности - кое какво и къде.

Снаряди разни дето се изстрелват и заглушават за някакво време има..

Доколкото знам от бивши военни наличието на такива възможности е причина танковете да са направени така, че да могат да палят със сгъстен въздух.

 

Реално се поразяват големите възлови места, щото захраването е централизирано. Но няма как да се случи този апокалипсис. Първо яката инфраструктура ще се възстанови.. А днес има малки устройства дето няма как да ги извадят от строя. Моето пелтие генераторче (минути за реклама) от Фън инженеринг как ще го извадиш трайно? Само ако е непрсредствено до бомбата или е в микровълновата печка. Едно фенерче с динамо - също. Батерии и акумулатори - ще се направят нови.

Ако изчезен и познанието от главите на хората - тогава може.

Но освен ток има и световоди / опрични влакна. Има и хидравлика / пневматика. Там закономерностте са като при тока. Има и механика... Пушкалата и дизеловите двигатели, парнатя и стирлинговия ще работят.

 

Така че филмът е плитък, като занмисъл.

 

 

 

 

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Срив на банките и световните инвормационни / навигационни системи може да се предизвика. Никой не е заинтересован обаче. Но до мечове няма да се стигне.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е да, отбелязах вече, че е с доста очевидни дупки по въпросната теза, филма. И аз не мога да си представя, как така при подходящи условия, дори и ръчно сглобени генераторчета няма да произведат ток. Т.е. на лице трябва да е не еднократно въздействаща бомба, а някакво постоянно лъчение, обхващащо цялата планета и захранвано от някакъв енергоизточник.
Ако всичко това е налице и няма повече ток, до мечове неминуемо ще се стигне и никое правителство няма да може да задържи контрола, освен може би в някоя от африканските държави, където няма да настъпят особени промени с това.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

В някаква фантастчна книга (гледах и представянето през социализма в фетското предаване "В сета на книгите") фабулата беше следната..

Експедиция на някаква планета дето забелязват, че няма метал. Местен им казва че щом са дошли няма да си отидат. Роботите им почват да "гинат като мухи". Почва се с микроелектрониката, после по-големите електричсеки вериги.. Металът там се руши. И всичко това става сравннително бързо.

Тогава вече да се случи нещо подобно.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Жоро, достатъчно е да няма ток месец и фондовата борса да не работи седмица. Ню Йорк напр. Ако няма и интернет два месеца ... ти да видиш. ЕМП от атомно оръжие може да изкара от строя и дори и складирани платки с електроника - със сигурност радио и тв апарати и всичко що е вързано за дълга жица. Това включва и много транспортни средства с електроника. Няма банкова с-ма, ток, вода и храна, няма и информация. И става паника. И мазало.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, sirius said:

Жоро, достатъчно е да няма ток месец и фондовата борса да не работи седмица. Ню Йорк напр. Ако няма и интернет два месеца ... ти да видиш. ЕМП от атомно оръжие може да изкара от строя и дори и складирани платки с електроника - със сигурност радио и тв апарати и всичко що е вързано за дълга жица. Това включва и много транспортни средства с електроника. Няма банкова с-ма, ток, вода и храна, няма и информация. И става паника. И мазало.

- фондовата, не виждам какъв и е проблема

- нета за какво ти е ако нямаш ток?

- ЕМП от атом е сила, ама ако има АБ то най-малкият проблем ще ни е липсата на електроника

- транспортните средства, хмм относително

- Банкова система? ТОК. Вода и храна?? а информация заслужава поне 4 ?????? ;)

паника и мазало са ясни, и сега ги има в почти подобен мащаб :)

 

Вкратце, колкото и хубав, приятен, и т.н. да е един филм, от истината е далеч.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

За какво са ви всичките тия глезотийки, ако няма кой да ви докара хляб и да не можете физически да оцелеете за да ги разискате? :)
Първо на това да си отговорим и после на всичко останало?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 22 часа, Warlord said:

За какво са ви всичките тия глезотийки, ако няма кой да ви докара хляб и да не можете физически да оцелеете за да ги разискате? :)
Първо на това да си отговорим и после на всичко останало?

Запали фитилът а сега ги мъмриш, че пелтачът в глупости.....Абе ток кат нема нищо нема....:bg:

Нали?!!!!Thunderstruck

:band1:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...