Отиди на
Форум "Наука"

От Искър до Огоста


Recommended Posts

  • Администратор

post-6-0-61059400-1426593613_thumb.jpg

На 27 януари от 17.30 часа Клуб „История“ към АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД и „Дом на енергетика“ организираха представяне на книгата „От Искър до Огоста“ с автор Богдан Николов. Гости на събитието бяха Георги Ганецовски - археолог и автор на предговора към книгата и Елена Николова дъщеря на Автора, които оказаха пълно съдействие за преиздаването на ценните страници, съхранили късчета история не само от региона, а от цялата Врачанска околия. “ От Искър до Огоста“ е книга, която има само едно издание в ограничен тираж от 1996 година. Авторът е известен археолог, историк и краевед, който е описал 151 населени места от Врачанския край. Уникалната книга вече има второ издание след 18 години, като инициатор на идеята е Клуб „История“ към АЕЦ „Козлодуй“, а проектът е финансиран от Атомната електроцентрала и е реализиран с огромната подкрепа на Елена Николова – дъщеря на автора и единствен наследник на безценния труд. Издателство „Мост медиа“ работи над преиздаването на книгата, запазвайки страниците в оригинал от първото издание, като са преработени само някои стари диалектни форми на езика и са заменени с по-съвременни такива за улеснение на читателите. Книгата е с ограничен тираж, с твърда и мека подвързия и не е преиздадена с търговска цел. На кориците няма продажна цена, защото трудът на автора е безценен и дава много важни сведения не само за населените места като топография и събития, а и за хората и родовете, обитавали съответните местности, както и техните наименования, запазени или променени във времето.

http://chitanka.info/book/6231-ot-iskyr-do-ogosta

От Искър до Огоста.pdf

Богдан Николов е уникален човек за целия Северозапад

В Дом енергетика се състоя официалното представяне на една от най-стойностните и уникални за Северозапада книги - „От Искър до Огоста“ с автор Богдан Николов. На хубавия повод присъстваха Георги Ганецовски - археолог и автор на предговора към книгата и Елена Николова дъщеря на Автора. Книгата има само едно издание в ограничен тираж, от който почти не са останали екземпляри от огромния труд на Богдан Николов. Клуб "История" е инициатор на идеята за преиздаване на "От Искър до Огоста", като проектът е финансиран от АЕЦ "Козлодуй". "Богдан Николов е уникален човек за целия Северозапад. Той е недостижим. Малко са районите на България, които могат да се похвалят с такъв обем събрана информация в една книга", каза в началото на представянето Цветелин Христов - председател на клуб "История". Пред многобройните гости няколко думи за автора каза и неговата дъщеря - Елена Николова: "Баща ми е ходил до всяко село, описано в книгата. Събирал е старците и ги е разпитвал за всичко - наименования на местности, история на родовете. През 1987-1988 се появи на бял свят неговия труд от 1 000 машинописни страници. Тогава той отиде до Института по български език към БАН, за да го представи. Дадоха му "зелена светлина" за публикуване, но така и не се намериха пари". За Богдан Николов разказа и археологът Георги Ганецовски. В края на вечерта гостите на събитието раздадоха множество автографи на кориците на второто издание на "От Искър до Огоста" от издателство "Мост медиа". Повече за представянето на книгата четете в следващия брой на вестик "Козлодуй днес".
Влади Кръстева

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
  • Потребител

Баща ми се познаваше с Богдан Николов и му е съдействал при разкопки в нашия район, както  и при събиране на информация от стари хора.

Не знаех , че книгата е преиздадена и чест прави на хората , които са се заели с това...

Има ли вариант да се закупи от някъде - било от Козлодуй или пък от издателството Мост Медия ?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...