Отиди на
Форум "Наука"

Най-старият град в Европа


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

bulgaria-2.jpg

Би Би Си: Най-старият град в Европа е открит в България !!!
Укрепеното с крепостни стени селище се намира в близост до Провадия, Варненско.
Археолозите смятат, че в градчето са живели около 350 души и определят възрастта му на между 4700 и 4200 пр. н. е. – около 1500 години преди началото на Микенската цивилизация.

http://www.historyofinformation.com/expanded.php?id=3758

Едно репортажче на CNN за най-стария град в Европа:

http://cnn.com/video/?/video/bestoftv/2012/10/27/bulgaria-oldest-town.cnn

Новината на български:

Най-старият град в Европа е край Провадия

Град на повече от 6500 години, който може да се смята за най-стария в Европа, разкриха археологът проф. Васил Николов и неговият екип. Праисторическото селище се намира край солодобивната мина до Провадия, която пък е с датировка шестото хилядолетие преди Христа.

Учените са натъкнаха на укрепителна стена, подсилена с камъни, на двуетажни жилища, както и на некропол с площ 5 декара, който датира от няколко века по-късно и е със запазени скелети. Знатното градско средище се е развивало благодарение на добива на сол, която е била най-ценният ресурс в миналото. Потвърждава се хипотезата, че именно срещу солта местните хора са получавали златото и медните предмети, открити във Варненския халколитен некропол. Откритията на проф. Николов се потвърждават от учени от Великобритания, Япония и Германия.

Градът е възникнал в средата на VI хилядолетие пр. Хр. с производството на сол. По-късно производството е изнесено извън него, а селището е било застроено предимно с двуетажни къщи и е оградено с каменна стена. Първата каменна стена е създадена около 4700 г. пр. Хр. и е била дебела около 2 - 2,1 м., а височината й е била над 3 м. "Съвременният човек си представя такива стени за Античността и Средновековието, но в случая става дума за V хилядолетие пр. Хр. - нещо, което е невероятно дори и за специалистите", обясни проф. Николов. По-късно тази стена е била разрушена най-вероятно от земетресение.

http://www.segabg.com/article.php?id=619011

Мнение на един италиански професор, защо откритото селище не може да е град:

Италиански професор изключва най-старият град в Европа да е у нас


Под заглавие "Най-древният град в света е в България, а може би - не" италианският седмичник "Панорама" помества в научната рубрика на новия си брой информация за археологическата находка край Провадия, пише БТА.

Авторът обективно излага фактите около откритото селище, което датира между 4700 и 4200 година пр. Хр., след което цитира мнението на професора по история в Римския университет "Сапиенца" Андреа Кардарели.

"Провадия не притежава характеристиките, които обикновено се срещат в градовете. Следователно биха могли да съществуват още по-древни селища. Откритието обаче запазва изключителното си археологическо значение и в максимална степен ще допринесе за разгадаване на изпреварващото развитие на югоизточната европейска зона, която има фундаментална роля като място за връзка между близкия и средния изток и Европа," отбелязва професорът.

Но защо, пита журналистът, Провадия не може да бъде смятана за най-древния град в Европа?

"Един град не може да има само няколко стотици жители. Обикновено те са няколко хиляди и освен монументалната гражданска и религиозна архитектура, е необходима силно разчленена социална организация, добре структурирана политическа власт, комплексна обществена йерархия, разделение на труда, което предвижда разнообразни специализирани фигури. Още през 8-то и 7-то хилядолетие пр. Хр. в Близкия изток съществуват големи селища със значително по-развити характеристики от тези на Провадия. Например, Чатал Хююк в Турция е с предполагаеми над 5 хиляди жители, но дори при тази находка археолозите не говорят за "град" и този термин се употребява за центрове в Месопотамия от края на 4-то хилядолетие пр. Хр. Ето защо Провадия не може да бъде смятана за на-древния град в света или дори в Европа," отговаря професор Кардарели.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=996376

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Дали "Солницата" е град, според мен е твърде рано да се каже. Има доста въпроси, на които засега няма отговор. Колко процента от въпросната могила са разкрити? Това ли е цялото селище и има ли останки от жилища и сгради извън "циклопските" стени? Възможно ли е могилата да е по-скоро цитадела, а останалата част на селището да е обградена с палисада и т.н. Много е вероятно, изявленията на ръководителя на разкопките, проф. Васил Николов, да са целели покрай сензацията за най-стар град в Европа, едно по-сериозно финансиране на този интересен обект. До сега държавата е отпускала само 20 000 лв годишно, а според сайта на община Провадия за 2013 ще бъдат отпуснати близо 390 000 лв,. Изявленията на италианския професор, че археолозите не считали Чатал Хююк за град са само смехотворен опит за оригиналничене.

И една статия на Веселина Сапунджиева от сайта на информационна агенция "Черно Море", с малко повече информация за некропола:

Най-новите разкопки в археологическия комплекс Провадия – Солницата доказват, че мястото е било не само най-старият солодобивен център в Европа, а и най-старият праисторически град на нашия континент. Той е възникнал преди повече от 6500 години, твърди проф. Васил Николов, ръководител на екипа, който проучва района. Археолозите се натъкнали на каменни бастиони, които датират от 4700 – 4200 г. пр. Христа. Някога зад тях е кипяла най-голямата индустрия на своето време Специализираното производство на солните „кюлчета“, които в праисторическата древност играели ролята на пари, превърнало солницата край днешна Провадия в „монетния двор“ на региона. Там се добивали до 5 тона сол от пещ. Каменните стени с дебелина около 2 метра и височина към 3 метра пък са най-масивните укрепления от периода на праисторията, документирани досега на територията на Стария контенент.

В момента проучваме 3 последователно съществували каменни крепости, в които древните хора са пазели от грабители най-ценната суровина за онова време – солта. Тогава златото било единствено белег на престиж. Същата функция имала и медта. За разлика от тях солта позволявала да се развива търговия на дълги разстояния. Като разменна монета тя осигурявала храна и всякакви други блага. На площ от около 105 м в диаметър зад бастиона живеели между 300 и 350 души. Те се занимавали с производствения процес. Обитавали двуетажни къщи и били доста заможни, ако се съди по намерените находки, в това число и медните игли. С тях богатите праисторически мъже закрепвали кокове на главите си – прическа, която съвременните хора свързват с женските коси. За богатството на този праисторически град свидетелстват и намерените керамични съдове, но и проучванията на некропола. Предполага се, че той се простира на площ от около 5 дка. Това лято археолозите открили още 18 гроба. Те датират от края на „златната ера“, когато първата европейска цивилизация с център в района на Варненските езера загива.

Учените се удивляват от странни гробове на убити и разфасовани мъже. Едно от телата изумява с липсата на долните крайници. Гръдният кош бил разрязан и в него били напъхани двете ръце, едната от които била счупена. На този етап можем само да гадаем за причините за това погребение, коментира проф. Николов. Според антрополжката Катлин Максуин от университета в Единбург, която участва в археологическите проучвания, съществува вероятност трупът да е пренесен, след като е започнало разлагането му. При всички положения обаче това е бил знатен човек – до главата му открихме типичната за знатните хора медна игла, уточни проф. Николов. Той призна, че находките свидетелстват за странни обредни ритуали, които нямат аналог по света.


Археолозите открили кост, забита над таза на един от погребаните в некропола мъже. Главата му била покрита с керамичен съд. Труп на жена пък бил мистериозно погребан по очи с вързани ръце и крака, извити зад гърба. Учените се натъкнали и на тяло, което било повторно погребано. За него се предполага, че е на мъж, убит с медна брадва. Да разгадаеш погребалната обредност на праисторическите хора, е почти невъзможно. Теорията, че ритуалите се правят срещу вампирясване, е напълно абсурдна в тези случаи. Бихме могли да допуснем все пак, че някои имат за цел да попречат на душата да вредителства, призна проф. Николов. Голям интерес за учените представлява и тройният гроб на майка с две деца. Жената е била доста едра, на около 30 години.

Предполага се, че е умряла вследствие на епидемия. По всичко личи, че болестта се е разразила при залеза на уникалния индустриален център. Той е просъществувал към 500 години. Най-вероятно краят на тази цивилизация настъпил с рязко затопляне на времето, в резултат на което солените извори пресъхнали, смятат археолозите. Те вече са убедени, че праисторическият човек въобще не е бил първобитен, както пише в учебниците. Научните публикации за изумителните разкрития за живота през халколита вече са готови, но няма да видят бял свят, преди да мине около година. Точно толкова е необходимо, за да се направи точно датиране на някои от находките в Оксфорд.

Правят музей на солта

Музей на солта ще бъде направен в Провадия. Кметът на общината Филчо Филев съобщи, че в момента се търси подходяща за целта сграда. Музей на солта има в Поморие, но той пази историята на добивите на сол от морска вода през XVIII-XIX в. Музеят край Провадия ще разказва историята на най-старото специализирано производство в света, разясни проф. Васил Николов. Заедно с директора на историческия музей в Провадия Николай Христов той изрази надежда разкопките в солницата да станат достъпни за посетители и да превърнат комплекса в туристическа дестинация.

В момента мястото привлича учени от цял свят – от Германия, от Япония и др. Дарители от САЩ пък спонсорират археологическите проучвания. Тази помощ се оказва незаменима, тъй като държавните 20 000 лв. на година изобщо не могат да покрият разходите. За да работим нормално, са ни необходими поне 100 000 лв., коментира проф. Николов, убеден, че проучванията край Провадия могат да променят напълно досегашните представи на учените за праисторическия свят. Той си е поставил и амбициозната задача бъдещият музей да предлага възстановка на производството на солените „кюлчета“.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Ролята на праисторическите балкани в европейската демография от следващите хилядолетия е ключова., И не защото българите сме "най-най" а заради географията. За съжаление камъните и солта не могат да проговорят. КГ, балкански мед (металът, не пчелния продукт) от същата епоха е открит чак отвъд Урал. Имало е търговски мрежи, имало е какво да се търгува, балканите са привличали с население и богатство. Най-развитата част на Европа. Не е било като сега. Колко ли народи са се родили на балканите?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

навсякъде. Солта освен подправка е и добър консервант. Покрай солниците няма начин да не възникне селище. И в случая с Рим е така.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Солта е нещо много повече. Без захар и хляб можем, но без сол човешкият организъм губи способността да се движи. Това е най-ценената суровина в праисторията.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

разбира се прекомерната употреба на сол вреди на сърдечно-съдовата система и на бъбреците. Но в случая си прав.;)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Най-важното свойство е, че може да съхранява продуктите, а тогава както може да се досетите не е имало хладилници ;) така че това е било единственото средство за консервация и в много случаи стойността на солта е надвишавала тази на златото, включително и през Средновековието.

А търговията в праисторията е безспорен факт, достатъчно свидетелства за движение на стоките и суровините има. Преди време четох за някакъв обсидианов предмет намерен тук, като най-близкото възможно находище откъдето е можело да се добие суровината било някъде в Афганистан. Естествено път на коприната тогава е нямало, както вероятно и странстващи търговци и кервани (поне не на големи разстояния), но интензивна търговия между съседни общности и племена - определено.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Уточнете понятията : това "град" ли е, "село" ли е, или е селищна могила (на снимката)

Доста съм скептичен към такива писания:Археолозите
се натъкнали на каменни бастиони (?), които датират от 4700 – 4200 г. пр.
Христа. Някога зад тях е кипяла най-голямата индустрия на своето време

Първите укрепени стени (укрепени селища) на Балканите се появяват в началото на четвъртото хилядолетие, за което си има определени причини..

Иначе, да - знае се че във Варненската култура се призвежда и търгува със сол, включително със страни от средиземнорието.

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Като цяло пишат, че са открили фортификационни съоръжения /демек стени/. Сега дали това е град в истинския смисъл на думата или укрепени селище от... Протоградски тип - спецовете ще преценят.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

на трапезата КГ.

Тъй, де, ама на чия трапеза? Защото ако има такова селище, произвеждащо солта, къде ли я е пращало? Едва ли на всяка първобитна колиба в съответния ареал... Това говори, че е имало и други селища или обособени места и структури.

В примитивното общество солта няма да се добива в център а по натуралния способ...

Като цяло пишат, че са открили фортификационни съоръжения /демек стени/. Сега дали това е град в истинския смисъл на думата или укрепени селище от... Протоградски тип - спецовете ще преценят.

Това ще да е било за да вардят стоката...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

На снимката се вижда укрепена/фортифицирана селищна могила

(укрепена е за да не се свлече при някое земетресение, или при приливен дъжд?)

/Запознатите с праистория трябва да знаят какво е селищна могила (снимки)/

Другото предположение е екзотично, при условие първите укрепления (стени) на съществуващите селища тук се появяват едва началото на четвърти век.

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

По-долу в раздела е тази тема:

Халколитен град при с. Юнаците (Пазарджишко)

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=7302

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И аз съм скептичен за "фортифицирането". Но ако все пак докажат, че основите са на отбранителни съоръжения и има вътрешна цитадела, това ще бъде достатъчно за да го определим като първия (засега) град на Балканите/Европа. Йерихон на същите основания се счита за такъв (в света).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

На снимката се вижда укрепена/фортифицирана селищна могила

(укрепена е за да не се свлече при някое земетресение, или при приливен дъжд?)

/Запознатите с праистория трябва да знаят какво е селищна могила (снимки)/

Другото предположение е екзотично, при условие първите укрепления (стени) на съществуващите селища тук се появяват едва началото на четвърти век.

Мои лапсус (не в "началото на четвърти век", а "началото на четвъртото хилядолетие" (преди новата ера)

Иначе, за така наречените "фортификации" на селищните могили се предполага (от Васил Николов - изследовател на древния "град" Провадия) следното:

http://naim.bg/contentFiles/ARH_2012_1_res1.pdf

In the Middle and Late Chalcolithic, the settlement on the settlement mound was fortified with a strong fortification system that went through several phases of modifications and development. Probably, he main reason for each reconstruction of the fortifications was either its destruction by an earthquake,or the need to expand the settlement.

Последното изречение, преведено на български е:

Вероятно, основната причина за всяка реконструкция на укрепленията е или разрушаването му от земетресение, или - необходимостта от разширяване на селището.
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Разбира се, че са фортифицирани. Причината за "реконструкцията" на съществуващите фортификации е в разрушението им или в разширението на селището; Т.е фортификациите са създадени, разбира се, да пазят, а са реконструирани - по горните причини. Поне според текста на Ник1. Рядко безсмислен спор. Върху тия фортификации и солната мина има поне 10-тина изследвания, става въпрос за крепост, която е била "модернизирана" повече от веднъж. Нищо ново, и в Караново са разрушавани и строени многократно. Групи на границата на съвременното разбиране за цивилизация, не е ясно от коя страна на тази граница. И да, съвсем очевидно, първите цивилизации в Европа са на балканите; което е и логично, балканите са първата стъпка на земеделците от близкия изток, те са им на пътя, и колелото се завърта, на всичкото отгоре са много богати на природни ресурси, поне по онова време - и районът лесно и бързо забогатява и се свръхпопулира, а където има богатство и голяма популация, там има и принадена стойност, свръхнатрупване, което позволява специализация извънземеделието. Излишък = цивилизация. На всичкото отгоре излишъкът атрактира вниманието на бедните милитаристични групи от причерноморието = политическа динамика и предпоставка за стратификация (победените земеделци губят част от богатството си и определено губят свободата си, а победителите бедняци се превръщат в елит, което е = държава. Вероятно богатото население на региона е причината за появата на протогръцките и прототракийските групи, които слагат ръка както на локалното население, така и на богатствата му; вероятно тези - или подобни на тях - са и причината за фортификациите на селищата от региона, както и за разрушаването им. Прототраките и протогърците слагат точката на неолитните цивилизации на балканите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И аз съм скептичен за "фортифицирането". Но ако все пак докажат, че основите са на отбранителни съоръжения и има вътрешна цитадела, това ще бъде достатъчно за да го определим като първия (засега) град на Балканите/Европа. Йерихон на същите основания се счита за такъв (в света).

Възможно е това да е вътрешната цитадела.

А градът около нея.

А отделно дали град или село, едва ли са правили някога разлика. Правим по-скоро ние.

...

Относно къде е продавана. Ами знаеш кои народи са считали за многолюдни.

...

Както споменаха колегите това е им е бил "хладилника". Без сол всичко ще се развали лятото.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

по-интересен е въпросът защо цивилизацията от халколита изчезва. 3тото хилядолетие е празно......

Редактирано от alvassareiro
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Разбира се, че са фортифицирани. Причината за "реконструкцията" на съществуващите фортификации е в разрушението им или в разширението на селището; Т.е фортификациите са създадени, разбира се, да пазят, а са реконструирани - по горните причини. Поне според текста на Ник1. Рядко безсмислен спор. Върху тия фортификации и солната мина има поне 10-тина изследвания, става въпрос за крепост, която е била "модернизирана" повече от веднъж. Нищо ново, и в Караново са разрушавани и строени многократно. Групи на границата на съвременното разбиране за цивилизация, не е ясно от коя страна на тази граница. И да, съвсем очевидно, първите цивилизации в Европа са на балканите; което е и логично, балканите са първата стъпка на земеделците от близкия изток, те са им на пътя, и колелото се завърта, на всичкото отгоре са много богати на природни ресурси, поне по онова време - и районът лесно и бързо забогатява и се свръхпопулира, а където има богатство и голяма популация, там има и принадена стойност, свръхнатрупване, което позволява специализация извънземеделието. Излишък = цивилизация. На всичкото отгоре излишъкът атрактира вниманието на бедните милитаристични групи от причерноморието = политическа динамика и предпоставка за стратификация (победените земеделци губят част от богатството си и определено губят свободата си, а победителите бедняци се превръщат в елит, което е = държава. Вероятно богатото население на региона е причината за появата на протогръцките и прототракийските групи, които слагат ръка както на локалното население, така и на богатствата му; вероятно тези - или подобни на тях - са и причината за фортификациите на селищата от региона, както и за разрушаването им. Прототраките и протогърците слагат точката на неолитните цивилизации на балканите.

"Крепости" от 5-тото хилядолетие преди Христа?

Дай да ги видим тези изследвания?

(Аз ще ти покажа моите изследвания за това кога се появяват първите укрепления на балканите, ама дай да видим твоите, за да не стане както в дискусията за Хофстеде , в която ти първо говореше и твърдеше че човекът няма нищо общо със социологията, но излезна (от теб) че човекът е "социлогичен" социлен психолог)

Аз не знам някои сериозен изследовател (освен БГ-гейци) да са писали за такива "динамики" в 5-тото хилядолетие преди Христа.

Прототраки и протогърци, "държави" на балканите - през петото хилядолетие преди христа, браво, нямам думи..

На твое място не бих се излагал да пиша такива бисери (глупости), с надеждата да "светна" (пред КГ125 и компания например)

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Ами ето ти две, чети:

http://naim.bg/contentFiles/ARH_2012_1_res1.pdf

http://www.academia.edu/1307853/Archaeology_and_Anthropology_of_salt._A_diachronic_approach

Но това което си написал по темата и постинга ми е толкова несериозно + квалификациите, че те предупреждавам, че втора реакция няма да има.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ценността на солта да я изключим като фактор за укрепленията, тъй ли?

Докато не видим сигурна датировка на "солниците", не можем да твърдим нищо

Неолитът на балканите в по-голямата си част е един сравнително спокоен период. Обществата до средата и края на петото хилядолетие не са "открили" стратификацията, и специлизацията, забогатяването и търговията , и войните (да не говорим и че обществата са и матрилинеарни и матрифокални (нещо като матриархални ама не съвсем), а не патриархални.

може обаче провадийското общество да е някакакъв изолиран случай от общото (да е по напред в "материала") и тогава наистина укрепленията могат да се разглеждат и като военно-фортификационни.

/Ама за това трябва да има повече потвържения и повече мнения, защото едно пиле пролет не прави/

Ами ето ти две, чети:

http://naim.bg/contentFiles/ARH_2012_1_res1.pdf

http://www.academia.edu/1307853/Archaeology_and_Anthropology_of_salt._A_diachronic_approach

Но това което си написал по темата и постинга ми е толкова несериозно + квалификациите, че те предупреждавам, че втора реакция няма да има.

"Излизаш" с българската публикация, която цитирах аз??..

Чакам първата ти реакция - "десетките изследвания" за "крепостите" през петото хиляодолетие.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

ПС

Ето една "смляна" и подредена хрологизация на балканската предистория: .

http://www.eliznik.org.uk/EastEurope/History/history-pre.htm

Добре е да се погледне кога точно идват "варварите", какво "носят", кои и какви са културите преди "варварите" (културите на които "варварите" виждат сметката), защото от 4700-та до 3700 (края на Gumeliţa) -3500 та година преди новата ера има :1000 -1200 години отстояние..

(Дали "варварите" идват точно от "степите", и/или "степите", степи ли са били, или лесостепи, е въпрос на дискусия, де. Някои смятат, че охрата е централноевропейски по произход артефакт)

.

Пак казвам - не изключвам вариантът укрепленията (тези за които се говори и пише, и които са на снимката) да са военна цел, но не го считам като единствения вариант, както правят някои..

Ако се върви по логиката, че всичко което е каменно или масивно - служи единствено, само и винаги за защита, и че всяка паднала масивна стена/градеж е разрушена от нападатели, току виж след 2000 години, когато някои открият падналите ни панелки, да изкарат че бетонът ни е предпазвал от нападателите, с които сме воювали, а панелките са били нашите военни укрепления, които нападателите в края на краищата са разрушили..

(а ние просто сме си правили жилищата по-трайни)

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...