Отиди на
Форум "Наука"

Неолитен храм край врачанското с. Оходен


Elemag

Recommended Posts

  • Потребители

Откриха най-стария храм на слънцето

С ново сензационно откритие приключи археологическият сезон във Врачанско. Край село Оходен беше намерен най-старият храм на Слънцето на възраст 8 хилядолетия. Чрез наблюдения на небесното светило тук праисторическите хора се ориентирали кога е най-подходящото време за

засяване и прибиране на реколтата, а също така принасяли и дарове за плодородие. Селото стана известно и с намирането на най-старите човешки скелети по нашите земи.

За разлика от английския, според археолозите, българският Стоунхендж е с 3 хиляди години по-стар и е бил погребан под тонове пръст. Подът на праисторическата постройка бил застлан с паваж, а П-образната форма на камъните от облицовката сочела на изток.

Георги Ганецовски, археолог:

- При моя проверка по време на есенното равноденствие и направените измервания се оказа, че формата е ориентирана към слънчевия изгрев и то при положение, че отчитаме изместването на магнитните полюси, което за тези 8 хиляди години се е получило.

И още един интересен факт - десетки глинени и каменни дискове са намерени на едно място.

Георги Ганецовски, археолог:

- В семантиката на ранноземеделската изобразителна символика дискът с точка красноречиво символизира слънчевия диск и оттук можем за говорим за най-ранния храм, посветен на култа към бога Слънце, откриван по нашите земи.

Сензационната находка беше представена на престижен археологически форум в Румъния. На него участваха учени от Съединените щати, Германия, Франция и балканските страни.

http://bnt.bg/bg/news/view/43066/otkriha_naj_starija_hram_na_slynceto

Георги Ганецовски: Едни от най-старите човешки останки в Европа са открити при селището край село Оходен, Врачанско

За археологическите разкопки във врачанското село Оходен Агенция „Фокус” разговоря с археолога Георги Ганецовски.

Фокус: Откога се работи на обекта край село Оходен и кога е открит най-старият скелет в Европа?

Георги Ганецовски: Разкопките на раннонеолитното селище при село Оходен започнаха през 2002 година. Това е осмият археологически сезон, в който работим там. Макар че работим с много малък финансов ресурс и разкопаваме сравнително малки площи, ние вече имаме напредък. Откриваме както праисторически постройки, сгради и жилища, също така и гробове. Единият гроб беше открит през 2004 година и ние нарекохме шеговито скелета Тодорка. Този скелет е експониран в Историческия музей във Враца. Това беше първата жена, представител на хората, носители на производяща икономика. След това открихме още 2 гроба. Сега открихме четвъртия гроб. За първи път, за разлика от другите три погребения, когато става въпрос за женски погребения, сега открихме доказано мъжки индивид с гробни дарове. Открихме глинен съд и дълъг кремъчен нож. Те бяха поставени при тилната част на главата и те много ясно определят разликата между половете при погребалния ритуал. Това е първият мъж, представител на тази ранноземеделска цивилизация, която възниква в края на 7 и началото на 6 хилядолетие преди Христа по нашите земи. Това са първите представители на производящата икономика, от която започва и развитието на съвременната икономика.

Фокус: Доколко е запазен скелетът и към кое хилядолетие е датиран?

Георги Ганецовски: Скелетът е сравнително добре запазен, за да бъде експониран също в зала „Праистория” във врачанския музей. Датировката засега я отнасяме по гробните дарове, които са много точно определящи. Имаме много затворен комплекс, който не позволява по-късни намеси. Съдейки по керамичния съд, находката може да се отнесе към 6 хилядолетие преди Христа.

Фокус: Какви предположения може да се направят за живота по нашите земи от онова време на базата на откритията досега?

Георги Ганецовски: Това, което мога да кажа, е, че ние твърде малко знаем и твърде много подценяваме познанията и уменията на тези наши предци. Очертава се една любопитна картина. Те са боравили само с каменни и кремъчни инструменти и въпреки това са обработвали перфектно букова или дъбова дървесина, за да могат да си построят жилища, които да издържат 30 - 40 години. Също така те са познавали свойствата на огъня, за да могат да добиват ценности, които са били необходими, така и да изпичат най-ранната керамика.

Фокус: При село Оходен има обект, който разкопавате вече 8 години. Може ли да разкажете за обекта, какви находки открихте?

Георги Ганецовски: Засега основните ни направления на работа бяха насочени към опаковането и прибирането на гробното съоръжение при Оходен. Разширяваме проучвания участък в източна посока и буквално днес попаднахме на нови индикации, състоящи се от струпване на археологически материал. Това показва, че сме на път да извадим още едно съоръжение, но не мога да кажа повече.

Фокус: Докога ще работите на обекта?

Георги Ганецовски: Зависи от финансирането. Надявам се да работим до краяна месец юли. Ще се опитам да осигуря средства, за да работим до средата на август. Община Враца финансира дейността ни. Днес имаме заявено желание за подпомагане от частна фирма и ни предстои да подпишем договор за спонсорство.

Фокус: Какво е мястото на вашето откритие в европейската и световната наука?

Георги Ганецовски: Ние говорим за първото заселване на териториите на Балканския полуостров, което се случва в края на 7 и началото на 6 хилядолетие преди Христа. Това, което е интересно, е, че Балканския полуостров се превръща в център на праисторическата цивилизация. От тук започва разселване на север и на запад, за да се колонизира цяла Европа. Това е значението на това откритие.

Фокус: Откритието при Оходен изолирано ли е?

Георги Ганецовски: Проучванията показват, че на 4 км. в южна посока се намира още един обект в района на село Баница. Живот и здраве, моите амбиции са да продължа разкопките и при Баница, за да хвана връзката между двете селища.

Фокус: Доколко обектът при Оходен е социализиран?

Георги Ганецовски: Най-големият проблем е, че достъпът е силно затруднен, пътят е лош, особено при валежна обстановка. Моето желание е тези 800 метра, делящи края на село Оходен и обекта, да бъдат направени с някаква настилка, ако не е асфалт, защото достъпът е силно затруднен и да се направят няколко водоотвеждания, за да може да се социализира обектът.

Фокус: Днес преместихте последната открита находка във музея във Враца. Предстои ли експониране на откритията, за да могат да се видят?

Георги Ганецовски: Предстои процес на консервация, реставрация и експониране във музея във Враца като този процес ще продължи 10 - 15 месеца.

Росица ГЕОРГИЕВА

http://www.focus-news.net/?id=f15299

ОХОДЕН Селище от ранния неолит (2009)

http://www.scribd.com/doc/45850679/OHODEN-Ganetsovski-2009

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

От дир бг

С ново сензационно откритие приключи археологическият сезон във Врачанско. Край село Оходен беше намерен най-старият храм на Слънцето на възраст 8 хилядолетия.

dnes.dir.bg

Чрез наблюдения на небесното светило тук праисторическите хора се ориентирали кога е най-подходящото време за засяване и прибиране на реколтата, а също така принасяли и дарове за плодородие, съобщи БНТ.

Публикувано изображение

Археологът Георги Ганецовски е открил десетки глинени и каменни дискове на едно място

Сн.: Bulphoto

Селото стана известно и с намирането на най-старите човешки скелети по нашите земи. За разлика от английския, според археолозите, българският Стоунхендж е с 3 хиляди години по-стар и е бил погребан под тонове пръст. Подът на праисторическата постройка бил застлан с паваж, а П-образната форма на камъните от облицовката сочела на изток.

"При моя проверка по време на есенното равноденствие и направените измервания се оказа, че формата е ориентирана към слънчевия изгрев и то при положение, че отчитаме изместването на магнитните полюси, което за тези 8 хиляди години се е получило. И още един интересен факт - десетки глинени и каменни дискове са намерени на едно място", заяви археологът Георги Ганецовски.

По думите му в семантиката на ранноземеделската изобразителна символика дискът с точка красноречиво символизира слънчевия диск и затова може да се счита, че това е най-ранният храм, посветен на култа към бога Слънце, откриван по нашите земи.

Сензационната находка беше представена на престижен археологически форум в Румъния. На него участваха учени от САЩ, Германия, Франция и балканските страни

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
"При моя проверка по време на есенното равноденствие и направените измервания се оказа, че формата е ориентирана към слънчевия изгрев и то при положение, че отчитаме изместването на магнитните полюси, което за тези 8 хиляди години се е получило. И още един интересен факт - десетки глинени и каменни дискове са намерени на едно място", заяви археологът Георги Ганецовски.

Изместването на магнитните полюси не влияе на точката на изгрев на слънцето при равноденствие за дадено място. Може да и влияе евентуалното изместване на земната ос на въртене.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

аз нещо не разбрах, за храм ли става въпрос, за светилище ли, за обредно място ли....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

А защо тези глинени и каменни дискове трябва непременно да са култови предмети? Че дискът с точка в средата е соларен символ, това е така. Но да изобразиш слънцето с някакъв знак е едно, а да го обожествяваш със система от ритуали е нещо по-различно. Може такива открития да са направени в Оходен, но от това кратко съобщение не става ясно.

Въобще проблемът за почитането на слънцето по нашите земи през неолитната епоха не е добре изяснен. Посочват се находки от Овчарово, Поляница, Кърджали и други места като доказателства, но съществуват и мнения, че този култ е донесен в Европа през по-късните хилядолетия с проникването на племена от Черноморско-Каспийските степи и последвалата индоевропеизация на континента. Във всеки случай ако се потвърди, че в Оходен наистина е имало храм, посветен на Слънцето, това ще е откритие с голямо значение.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...