Отиди на
Форум "Наука"

kramer

Потребител
  • Брой отговори

    2721
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    1

Отговори публикувано от kramer

  1. Преди 5 минути, gmladenov said:

    https://t.me/agentstvonews/4005

    Твърди се, че Пригожин се е връщал от Африка. Летял е от Мали до Москва, а в Москва
    се е прехвърлил на частния си самолет.

    И в тоя момент Макрон прави лизбети на Путин :)

    • ХаХа 1
  2. Преди 2 минути, resavsky said:

    Защото то е яд каква Русия ще остави Путин.Ако въобще остави някаква. 

    Според мен психически незрял човек. Гледал съм му навремето предавания. Не беше ли от тия дето подкрепяха Путин, когато искаше едни да ги "мочи в салтире"?

    • ХаХа 1
  3. Преди 1 час, resavsky said:

    Путин че трябваше да се занимава с вътрешното развитие на държавата, да. Ма бившия му съветник що тъй се дави от злоба, бе? А? Интересно. Срещу всичко руско.

  4. Преди 1 час, deaf said:

    Сега научих,че в събота Украйна е унищожила руски свръхзвуков бомбардировач Ту 22 с...дрон! Дрон унищожава бомбардировач!

    Лани май имаше инфо за първата победа на дрон над изтребител. Изтребителят беше украински.

    • Харесва ми! 1
  5. Преди 14 часа, gmladenov said:

    Бързо търсене в чичко Гугъл ми върна следното:
    https://svtv.org/factchecking/2022-05-10/putin-nie-muzhik/

     

    Президентът на Русия, който изпраща наборници да умират в Украйна, сам избегна военната служба,
    като постъпва на работа в КГБ.
    Това, обаче, не е необичайно за руската номенклатура. Министърът на
    отбраната Сергей Шойгу и заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев също
    не са служили в армията.

    Наборна армия до момента в Украйна не се праща.

  6. Преди 3 часа, Atom said:

    Предполагам, че това с КГБ-то е вярно. Путин завършва училище на 17 години, а в армията се влиза след навършени 18. Вероятно наистина си е предложил услугите на КГБ, а те от своя страна са го вербували още тогава като нещатен агент-доносник. 

    Това би обяснило защо след завършването на университета не е призован в армията.  Това с разпределението е изсмукано от пръстите.  Никъде не могат да го разпределят ако не е отслужил военна служба или ако не е освободен от такава.  Най-вероятно въпросът е уреден от КГБ и именно те са издействали специално изключение за него.   Явно като нещатен агент-доносник  си е вършил много добре работата и са решили да го назначат като кадрови служител.  

    Не е бил призван в армията, понеже КГБ си е имало школи, където най-вероятно се е обучавал. Никой няма ей така да го направи офицер.

  7. Преди 20 часа, resavsky said:

    Всъщност най големите подвизи на братушките са били при инвазията на Паскевич  от 1848 година. Незапомнени грабежи в богатите унгарски градове и села .Незапомнени може би от времето на Атила.

    Той Паскевич по произход е от запорожките казаци.

  8. Преди 18 часа, Р. Теодосиев said:

    Изключително умни хора около мен с на много високи социални и професионални позиции са изключително духовно свързани с Русия. Тези хора не са прости и не са умствено повредени, но вярват сляпо в руската пропаганда и не разбират защо американската пропаганда е завладяла всички нас. Аз нямам конкретно обяснение защо тези хора вярват на всичко руско, но виждам, че когато става въпрос за каквото и да не освен Русия те са много аналитични и последователно. 

    Това съм го виждал само в религията, там хората нямат нужда от доказателства, там хората вярват - вярват на един там далече, който казва и ще казва как ще бъде! И то е! Такова, каквото този там далече каже! А тук тези хора ще го посрещнат с всичко, което имат.

    Аз за това не веднъж казвам, че нещата свързани с руската пропаганда минават границата с религията и директно се преплитат. Та в този ред на мисли - ето какво мисли православната църква в Русия по въпроса:

    https://news.bg/int-politics/patsifizmat-nesavmestim-s-pravoslavieto-na-ruskata-tsarkva.html

    Интересно, поповете от Киевско-Печорската лавра, и те ли са агенти на Путин?

    • Харесва ми! 1
  9. Преди 30 минути, scaner said:

    "Сянката на Лубянка". Виталий Портников за идването на власт на чекистите

    Читателите на първото след присъдата писмо на руския опозиционер Алексей Навални са поразени преди всичко от факта, че в този подробен документ, изобилстващ с детайли от най-новата история, няма място дори за споменаване на войната на Русия срещу Украйна като важна част от политическите процеси в момента. Но това отсъствие на Украйна не предизвика у мен лично никаква изненада или емоция. Принципното ми различие в мненията с много руски политици и експерти от 90-те години насам е, че те смятат завоевателните войни на страната си за последица от авторитаризма, докато аз смятам имперския характер на тази държава и общество за основна причина за авторитаризма. Но къде, ако не в Русия, отдавна са се научили да поставят каруцата пред коня?

    Друго нещо, което ме учуди, беше как Навални пропусна КГБ. Съдейки по фактите в писмото му, руският антикорупционен активист все още благочестиво вярва, че през 90-те години на миналия век Русия е имала исторически шанс, който е бил изгубен именно защото Борис Николаевич и неговите роднини са "пуснали коза в градината", т.е. довели са на власт подполковник от КГБ (макар че реалната алтернатива на този подполковник са били други офицери и ръководители на руските служби за сигурност, но това са само излишни подробности). Убеден съм, че не Борис Николаевич е пуснал коза в градината си, а козите са пуснали временно в градината самият Борис Николаевич, за да създадат под прикритието на неговата харизма и неутралност самата "ефективна вертикала" на лудостта, която може да управлява Русия и след края на политическата кариера на Владимир Путин.

    Може би Алексей Навални възприема реалността по този начин, защото разчита не толкова на фактите, колкото на емоциите - собствените си емоции от възприемането на случилото се през 90-те години. Е, може би той има право да го прави. През 1991 г. Алексей е бил само на 15 години и вероятно е бил далеч от така наречените центрове за вземане на решения. А аз бях на 24 години и по силата на професионалната си дейност бях близо до тези центрове, но въпреки това предпочитах да не забелязвам много неща. Надеждите за промени не помагат за трезвото анализиране на ситуацията. Макар че и тогава имаше хора, които предупреждаваха за това кой наистина ще управлява Русия. Сергей Григорянц, който почина наскоро, посвети целия си труден живот на анализа на същността на чекистката система. Но кой слушаше Григорянц през 90-те години, а и след това! Човекът, който видя и определи опасността с абсолютна точност, се оказа маргинална фигура дори в дисидентското движение - и то с основание.

    Често се чудя как ли щеше да се развие животът ми, ако бях разбрал всичко това от самото начало. През 90-те години на миналия век работех в московския вестник "Независимая газета" и все още пазя в архива си удостоверение № 1, подписано от главния му редактор Виталий Третяков - същият Третяков, който днес призовава от екраните на руската телевизия за унищожаване на моята родина. Сега е обичайно да се казва, че "хората са се променили" през годините. Но аз не вярвам в промяната, а в назначенията. Третяков и без това не умееше да се преструва на либерал, но трябваше да се вживее в тази роля - и го направи. Но това е само пример от моя собствен живот. През 90-те години на миналия век всички бяхме буквално заобиколени от чекисти и такива, които от наивност или от желание да са близо до парите и властта допринасяха за изпълнението на програмата за изграждане на чекистка държава.

    Когато Навални разказва как Владимир Гусински поканил генерала от КГБ Филип Бобков да работи за него от суета, аз само горчиво се подсмихвам. Дали Алексей си дава сметка до каква степен чекистите са били интегрирани в почти всички властови и бизнес структури през 90-те години? Дали си дава сметка, че всеки човек, който претендираше за власт и влияние, се нуждаеше от своя Бобков, само за да оцелее?

    Станахме свидетели на много по-мащабен процес от навлизането на бивши чекисти в охранителните фирми на "олигарсите". Процес, започнал още през 20-те години на миналия век, преди столетия - процес на противопоставяне между партийния и чекисткия апарат. Съветските управници даваха на чекистите твърде много власт над партийните служители или ги унищожаваха след вълни от терор - но страхът на партийните служители от чекистите и омразата и презрението на чекистите към партийните служители оставаха непроменени.

    Изглежда, че след 1953 г., след екзекуцията на Лаврентий Берия и неговите сътрудници, партийният апарат е подчинил сигурно КГБ, но това само изглежда така. Още при Андропов единствената реална алтернатива на властта - Министерството на вътрешните работи, оглавявано от всемогъщия Николай Щелоков - беше унищожена. А в годините на перестройката успяха да унищожат и основния конкурент и господар на Лубянка - апарата на КПСС. На 23 август 1991 г. Борис Елцин забрани КПСС на територията на РСФСР. А какво се случи с КГБ? Декоративно преименуване? Отделяне на Службата за външно разузнаване? Може би парламентарен контрол?

    Никаква истинска лустрация. Никакви реформи. Ако искаме да разберем как трябва да бъде, можем да се обърнем към опита на балтийските държави, където КГБ беше забранен и разпуснат, офицерите му бяха лустрирани, а от агентите се изискваше да признаят сътрудничеството си. Или към опита на бившата ГДР, където архивите на Щази бяха отворени за обществеността.

    Как изобщо искахте да видите бъдещето на Русия, ако след рухването на комунизма запазихте непокътнат основния инструмент на тоталитаризма - неговата терористична тайна полиция, огромната му "гвардия" с хиляди агенти и милиони доносници? За какъв шанс съжалявате? От самото начало Русия не е имала дори сянка от такъв шанс, но винаги е имало сянката на Лубянка. И тази ужасна сянка, разбира се, няма да задоволи Русия. Когато Путин говори за "най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ век", той не просто изразява мнението на своите сънародници, а преди всичко на своите колеги военнослужещи, които винаги са искали да "поправят грешката от 1991 г."

    Всеки, който наистина иска промяна в Русия - ако изобщо тя е възможна - трябва да прокълне нейното имперско минало и чекистко настояще. И да осъзнае, че краят на империята и краят на Лубянка са неразделни. Империята се нуждае от своята цинична и измамна "гвардия", а "гвардията" винаги ще бие и унищожава всеки, който наивно вярва във възможността за промяна в империята.

    https://www.svoboda.org/a/tenj-lubyanki-vitaliy-portnikov-o-pisjme-alekseya-navaljnogo/32546236.html

    Е сега какво са "чекистите", наследници на железния Феликс ли или "имперци" каквото и да означава това? 

    • Харесва ми! 1
  10. Преди 15 минути, Tomata said:

    Нищо не измислям и както виждам и ти го знаеш. Подпираш се на криви патерици.. Не разбирам как смяташ да ме обориш ако не представиш достатъчно тежки аргументи. Няма значение. Както писах, това мнение се споделя и от много други хора. Ето ти и колегата Атом имате друга гледна точка. Аз обаче не искам насила никого да мразя или да обичам. 

    Народният съд  е учреден с подписаното примирие със САЩ и Великобритания,  на които България бе обявила война и която бе победена  като съюзник на Хитлер. Създаден е от правителството на Отечествения фронт, в което БКП е имала само 4 министри, които не могат да наложат мнението си.  Съденето  на виновниците за въвличане на България във ІІ световна война и престъпниците от другите европейски страни е потвърдено със споразумение в Лондон на 4-те Велики сили победителки на 8 август 1945 г., с Декларация на Общото събрание на ООН (11 декември 1946) и с Женевската конвенция за защита на жертвите от Втората световна война (1949). В процесите у нас са разгледани простъпките  на 10 920 души. Осъдени на смърт са 2618 души, но са изпълнени 1046 смъртни присъди, другите подсъдими пратени в затвор или са оправдани. Двата военни състава на Народния съд осъждат на смърт 35 военни с различни чинове – от подофицер до генерал, виновни за убийства на пленени партизани, на ятаци,  на мирни граждани и опожаряване на къщи; 38 са пратени в затвор до живот и 74 са с различни срокове в тъмницата.

    Фронтално: Каква е истината за народните съдилища в Европа след войната? (nabore.bg)

     

    За народния съд не зная, но се сещам как САЩ и Великобритания предават хиляди белогвардейци на съветите - начело с Краснов, Шкуро и прочее, заедно с власовците.

    • Харесва ми! 2
  11. Преди 5 минути, Atom said:

    Вазов ли е болшевик?  Все пак това са неговите мисли изказани, чрез литературния му герой.

    Иначе за събитията през 1905: https://bg.wikipedia.org/wiki/Кървава_неделя_(1905)

    И едно музикално описание на същите:

     

    Описал е това, което е срещнал - болшевици.

  12. Преди 1 час, Atom said:

    Малко отклонение. Ето един откъс от Беседа над Княжево на Иван Вазов. Този откъс описва много добре както тогавашната руска действителност, така и отношението на дядо Вазов към нея, чрез думите които е вкарал в устата на своите герои по отношение на такива категории като Отечество, Родолюбие и т.н. Приятно четене:

    – По-лани бях в Ница. В гостилницата, дето бях, столувах се с една малка компания чужденци, между които и двама руси и една рускиня, млада жена, от Москва. Тогава траеше Руско-японската война още, Портартурската обсада траеше. Веднаж, като се завръщах за обяд из главната улица „Avenue de la gare“ и минувах край редакцията на вестник „La Petit Niçois“, съгледах голямо стечение от народ, който с любопитство четеше окачените от редакцията телеграми с големи букви в салона на редакцията. Погледнах и аз на тия грамадни телеграми и останах попарен: там се явяваше, че генерал Щосел предал Порт Артур на Ноги. Поразен от това известие, завърнах се в гостилницата смазан от някаква тежест, като че носех сто кила камъни на гърба си. В трапезарията заварих и русите. Лицата им бяха ясни, даже радостни; от това заключих, че не знаят още скръбната за всяко руско и славянско сърце новина. Побързах да им я обадя, за да споделя с някого горестта си, та да ми олекне.

    За мое голямо учудване, те ми казаха, че знаят вече това. А бяха весели!

    Като видяха недоумението ми, те прибавиха: „И много добре. Това е приятно съобщение.“

    – Как? – извиках аз.

    – Вие се удивлявате, че се радваме за тая катастрофа? Да, тая катастрофа подготвя другите катастрофи за руската войска, които ще унизят и омаломощят днешната Русия.

    – Но вие говорите не като руси, а като неприятели на Русия!

    – Да, ние сме неприятели на Русия, на днешната Русия, ние не обичаме Русия, господине! Днешната Русия – това е тираническият режим, който от дълги векове тегне въз руския народ. Днешната Русия, официалната Русия е враг на истинска Русия, на руския народ. Всичко, каквото съдействува за разклащането на днешната Русия, всичко, каквото подравя основите й, което я приближава до пропастта й, подготвя, улеснява тържеството на новата. Онова, от което ние, интелигенцията, се боехме в тая война, беше да не би да излезе победоносна за нас. Тя би заякчила още за дълги години абсолютизма и гнета на монархията, като би я окръжила с ореола на славата и могъществото. Но руският бог бди над руския народ, та се случва противното.

    Другият млад русин, като да подчертае думите на сънародника си, подзе:

    – Вие, българите, мъчно можете да ни разумеете. Вие имате едно свободно отечество, вие се чувствувате синове на това отечество и го обичате. Обичате го, както френецът обича Франция, немецът – Германия, англичанинът – Англия. Нашето отечество е мащеха за нас, то ни гони, затваря ни в тъмници, праща ни в Сибир, оставя нашата младост и нашите сили и най-благородните пориви на сърцето ни да вехнат и гаснат; то не ни дава въздух. За интелигенцията няма място в Русия, затова нейният срам е наш триумф. Нашето руско сърце се облива с кръв от мисълта, че в проклетите манджурски полета гинат стотици хиляди наши невинни братя. Но ако за възтържествуването на нашите идеали за свобода, правда и светлина са нужни те и още по-големи жертви – нека се дадат. От съкрушението ни на бойните полета може да загине деспотизмът, но истинска Русия ще възкръсне... Да, вие сте щастлив народ и ако и ние обладавахме половината от онова, което вие имате днес, и ние бихме имали едно отечество и бихме го обичали. Но ние, господине, нямаме отечество!...

    Болшевици, джанъм.

  13. Преди 2 часа, Втори след княза said:

    Национализъм извън националните борби за национално формиране или национална независимост е насочен непременно към вътрешен или външен "враг". Националистите чувстват заплаха и искат консолидиране на нацията, основано на реален страх и често фиктивна заплаха.

    Примерно измислен враг е руската заплаха в момента. НАТО въоръжава Украйна да разруши Русия. В съответната политическа тема тук е пълно с текстове, че Русия е слаба и ще се разпадне, а Путин е параноичен бункерен командващ. Явно това означава или е предназначено да означи, че Русия е слаба. Изглежда тези приказки са предназначени да предизвикат лешоядна активност у българските националисти за разправа с лишените от надежди привърженици на славянско братство. Фиктивната заплаха довежда агресия към вътрешен политически съперник, обозначен като враг. Това непременно е край на демокрацията, защото политическото противопоставяне в парламент и чрез избори се превръща в криминално насилие. Изборът на хиляди гласоподаватели бива зачеркнат, а те преследвани.

    Правилно, насърчават луковмаршистите.

    • Харесва ми! 1
  14. Преди 24 минути, Втори след княза said:

    Дали е наивно, че смятам жените за хора и призовавам да спрат убийствата на хора? Не е ли сексизъм отделянето на жената от човеците?

    А ако е за приоритети, смятам, че приоритетно е убийствата на хора от шофьори по пътищата и тези от рецидивисти.

    Щом и Веждичката не издържа...

  15. Преди 14 часа, todorg said:

    Кравчук ,а не Кучма.Как ,може ,да бъркаш тези двамата и да пишеш по темата.Разликата е такава https://bg.wikipedia.org/wiki/Леонид_Кучма#/media/Файл:Вибори_1994-uk.png Ама дори и Кучма в последните си медийни  изяви позиция защитаваща суверинитета на Украйна.

    Може. А ти се научи, че след запетаята се поставя интервал.

  16. Преди 24 минути, ДеДо Либен said:

    То пък щото някога са ни обичали , та сега да почнат да ни мразят.

    Като почнеш от Свентислейф Разбойник и стигнеш до дядя Ваню Аксаковия се либоф.

    Аа, със Свентислейф не се бъзикай, щото знаеш откъде е дошъл :)

  17. Преди 28 минути, skorpion1980 said:

    Единственото сигурно е, че икономически инвалид като Русия, която не е в състояние да си оползотвори несметните ресурси за решаване на вътрешните си проблеми, не може да бъде алтернатива на ЕС и НАТО нито по отношение на сигурността, нито в социално-икономически план. За сигурността питайте арменците и руската "помощ" относно Нагорни Карабах, а за икономиката и социалната политика освен далавери за тесен кръг проруски субекти от скъпи доставки на суровини и рязък спад на жизнения ни стандарт друго не можем да видим, ако да не дава Господ отново се озовем в руската сфера на влияние. Тогава основната промяна би била, че за разлика от сега, средностатистическият българин би заживял по-зле от средностатистическия руснак. И тъй като руска победа в Украйна би увеличила шансовете да плуваме отново в руската орбита, националният ни интерес диктува Русия да загуби тази война, което значи напълно да загуби контрол над окупираните в момента украински територии. Който не е съгласен да представи моля контрааргументи, а не смеещи се човечета.

    Както сам казваш, Русия си има достатъчно проблеми за да е заплаха за нас. В такъв случай какъв ни е интереса да се бутаме като пале пред майка си и да ни намразват за тоя дето духа? 

  18. Преди 3 часа, Димитър Йорданов said:

    Ти кажи за КК (Костадин Костадинов/Копейкин) и Възраждане. Дето искаха да има списъци с иноагенти или ако чужденец плати операция на българин и е над 1000 лева българина пак да се записвам като иноагент. 

    Или кажи за многото лъжи на КК, всяка една от които опровергана и доказана, за лъжите за избити от украинците българи, за лъжите за забрана на българския в Украйна (докато това го направиха руснаците в окупираните територии), за опитите нормален филм да бъде забранен за гледане, защото не се харесвал на феновете на копейкин, за цапането с червена боя от феновете на партията му. За призоваването да бъдат премахнати негови опоненти и просташки език, който използва той и неговите колеги от партията му. Или за държанието им и опит да попречат на други депутати да се изказват от трибуната. За лъжите му покрай ковид пандемията и говоренето против вякдинациите и в същото време тайното ваксиниране на копейкин и неговите колеги , докато обяснява как пандемията е измислица или за присвоени те от него пари за лична изгода и подобни има ли смисъл да припомня? Неговия език - на КК и неговите съпартийци е език на омразата и лъжите. Да си казал дори дума против него и неговите лъжи? Не, не си. Просто защото той подкрепя Путин, а ти си путинист и за теб е по-важно Русия да спечели, отколкото истината. Щом е в подкрепа на Русия и Путин ни един русофил и путинист дума не обелва за безобразията на тези, които ги подкрепят. Къде е тук твоята прословутата безпристрастност и търсене на истината? Кажи де? 

    А щом е срещу Русия, се създаде най-безпринципната коалиция, която е възможно да се създаде, от хора, които се плюеха и не можеха да се гледат. Ба си морала, а? И не съм путинист, свалям примерно шапка на Навални дето се върна да лежи по руските затвори, но за това топки трябват...

  19. Преди 48 минути, deaf said:

    Защото живеем във време,когато всеки трябва да определи от коя страна на барикадата е. Няма мърдане. Цар Борис Трети се е опитал да бъде неутрален,но знаем какво се е получило... Просто България е на такова географско място,че не може и не трябва да бъде неутрална. Геополитика,какво да се прави. Всеки пък,когато България е била неутрална (спрямо османските турци,например),после си е патила жестоко...

    Да, ама фанатиците най-лесно се пребандират...

  20. Преди 13 минути, deaf said:

    е глупав. Да вземе за пример президента Радев. Той наистина е върл русофил (и комунист) на думи,но на практика продава оръжия на Украйна. Как да определим това му действие,ако не като глупост?! Глупост защото си е поставил утопичната идея да върже България за "братска" Русия. Но Реалността не му позволява това. Но той въпреки Реалността,продължава като някое инатливо и разглезено дете да се опитва да вкара България в руската орбита. Е,това не е ли глупост,пак питам?

    Не знам какво води Радев, но в момента на центристите примерно, се гледа като на хора с раздвоение на личността. И то от хора с черно-бяло мислене, като излезли от черно-бял телевизор "Опера".

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...