Отиди на
Форум "Наука"

Doris

Потребител
 • Брой отговори

  6013
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  43

Doris last won the day on Август 26

Doris had the most liked content!

Репутация

3313 Професор

1 Последовател

Всичко за Doris

Лична информация

 • Пол
  Жена

Последни посетители

43501 прегледа на профила
 1. Какъв Матанов, взел си ги от великосръбските исторически сказки. Това са жупанства - графства или области на съвременен език. Само за сърбите са "држави" :))) Интересно, че съществуването на тези жупанства, управлявани от жупани доказва възприемането на старобългарската дума "жупан" от славяните. Излиза, че славяните са били побългарени, а не обратното, каквато е панславянската теза :)))
 2. Тия много ми напомнят за "Властелина на пръстените", да не си ги взел от там?
 3. Doris

  Помощ със задача по физика

  Ами да, от sinθ2 =0.75 намираме θ2 =arcsin 0.75 = 48°45'
 4. Може като понятия да са по-добри, но половината физика е експеримент. А силата се мери по-лесно и по-директно. Подкрепям това питане.
 5. Doris

  Помощ със задача по физика

  това е законът. Само трябва да се заместят сойностите и да се изчисли с калкулатор.
 6. В гръцкия текст между "склавини" и "българи" е само съюзът "и", както предложи Бобо. Но дори и преводът на ГИБИ не означава категорично различни езици. Същото ще е ако днес някой грък, каже за някого, например за нашия премиер, че говори езика и на българите и на македонците. Ние знаем, че той си говори само на български, но гърците виждат, че и македонците го разбират. А вашият превод окончателно ме убеждава, че има нещо много съмнително в панславянската теория за пославянчването на българите. За всички, които се интересуват от темата за славяните препоръчвам книгите на Игор Коломийцев, които са популярен прочит на модерните идеи на Флорин Курта.
 7. Doris

  Помощ със задача по физика

  Ъгълът на лъча спрямо вертикалата над водата е 90 о а под водата е по-малък и на водолаза ще му се струва, че слънцето вече е изгряло.
 8. Ми то се вижда оригинала в ГИБИ . Не знам от къде си извадил твоя превод, но се вижда, че редът е разместен и че се изброяват народи, а не езици, въобще очевидна тенденциозност! :))))))
 9. Ако се гледа гръбция текст в ГИБИ, баш си е "на славяните и българите". :))))) http://macedonia.kroraina.com/gibi/3/gal/3_160.html http://macedonia.kroraina.com/gibi/3/gal/3_160.html И преводът, даден в ГИБИ е доста по различен от този на Евристей: "Един от неговите първенци, който бил изтъкнат и лукав във всичко , знаел нашия език, както и езика на римляните, на славяните и на българите....." Защо в цитирания превод бил изпратен Мавър, най-видният от сановниците му, който бил много хитър и говорел освен български още гръцки, латински и славянски. има толкова тенденциозно разместване спрямо оригинала ? :)))))
 10. Това е повече от 30 години след завземанетона Илирик от българите, или хайде да го наречем "започването на завземането" или както го е казал авторът на приписката по времето на цар Иван Александър: "от тръгването на българите".
 11. Това е хипотеза, не особено зачитаща смисъла на текста. Специално в текста на приписката за превземането на "долната Охридска земя" има повече подробности, отколкото във византийските хроники. И кои според теб са "истинските българи"? В официалната историография е точно обратното. Даже когато пише за хуни (при нападения през 5 - 6 век), се смята, че това са българи - в ГИБИ може да се види при обясненията под линия.
 12. Йончев, извинявай, но това не е аргумент. Аз цитирам исторически извор, а ти ми отвръщаш, че трябва да сме по-скромни. Сетих се и за един артефакт:
 13. Потомци на българите, завладели тези земи по времето на император Анастасий (според приписка към Манасиевата хроника) "При този цар Анастасий българите започнаха да превземат тази земя, като преминаха при Бъдин. А преди това започнаха да превземат долната Охридска земя и след това цялата тази земя. От тръгването на българите досега са изминали 870 г." http://www.academia.edu/6825011/ПРИПИСКИТЕ_ОТ_МАНАСИЕВАТА_ХРОНИКА_В_ПАТРИАРШЕСКИЯ_И_ВАТИКАНСКИЯ_ПРЕПИСИ
 14. Doris

  Знаете ли физика? Бърз тест.

  Понеже думата "реално" предизвиква по-скоро философски, отколкото физически размисли, замених въпроса "Реално ли е изкривяването на пространство-времето?" с "Доказано ли е експериментално изкривяването на пространство-времето?" .
×