Отиди на
Форум "Наука"

ymgologanov

Потребител
  • Брой отговори

    79
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за ymgologanov

  • Рожден ден 2.05.1975

Лична информация

  • Пол
    Мъж
  • Пребиваване
    София
  • Интереси
    История

Последни посетители

5184 прегледа на профила

ymgologanov's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

80

Репутация

  1. Чудесно изложение. Предполагам ще има продължение за безпилотниците и бомбардировачите. Да споделя и моето мнение за след 20 години. При американците е ясно, че гръбнака ще е Ф35, Ф22 ще го пенсионират дотогава. Ф18Е/Ф мисля, че още дълги години ще ги използват, по мое мнение самолета е много сполучлив. Ф15ЕХ/СХ смятам, че няма да се произвежат в големи серии, по-скоро очаквам да се появи безпилотен прехващач и тежък удрен безпилотник от типа на X47 но по-голям. При бомбардировачите Б21 и модернизирани Б1. Б2 е преклено скъп за експлоатация и мисля, че му изтича времето. Явно стелт технологията се оказва твърде скъпо удоволствие. При руснацие е по-мъглява работата. МиГ-41 ще го има според мен. С огромната територия, която имат да защитават такъв самолета е жизнено необходим. Смятам, че няма да е някакво технологично чудо, по-скоро дълбоко развитие на МиГ-31 с нови двигатели и оборудване и повече композитни материали в планера и никакъв стелт. МиГ31БМ и сега си е много респектираща машина но ресурса им безвъзвратно изтича. Су57 вероятно ще го докарат до 120-150 бройки максимум. Новия лек изстребител на МиГ е малко загадка, определено имат нужда от такъв самолет и имат потенциала да го направят, въпроса е дали првилното лоби ще надделее. При ударните е ясно... с новопоръчаните 76 Су34М и модернизация на сегашните биха могли да докарат една бройка от 200 машини и заедно със стотина С70 да си подсигурят достатъчно мощна ударна авиация. МиГ35 няма бъдеще, Су30СМД и Су35С съм на мнение, че ги произвеждат повече за да поддържат поточните линии, когато не произвеждат за експорт. Но поне едно 20-30 години ще останат в експлоатация. Ту160М2 не мисля, че ще стигне до планираните 50 броя, по-скоро го виждам 20-тина максимум, особенно ако ПАК–ДА излезе сполучлив. Ако не ги удари грандоманщината да започнат да строят самолетоносачи, каквито смятам, че изобщо не им трябват, палубна авиация няма да имат.
  2. ОКБ Сухой разработват 4 канална ЕДСУ още при Т-4, летял за пръв път през 1972г (с резервен механически канал разбира се). Като цяло в самолета има и доста други технически изобретения приложени за пръв път. По него време обаче Туполев коли и беси в авиационната промишленот и самолета така си и остава само прототип за сметка на 'класическия' Ту-22.
  3. По въпроса за алтернативката, предполагам ако не се беше разпаднат съюза щяха да довършат проект 1.44 и да го приемат на въоръжение може би към края на 90-те. Съмнявам се обаче едно-двигателния ЛФМС да го бяха докарали до серийно производство, основно заради липсата да подходящ двигател. Едва ли МиГ щяха да си загубят позициите за сметка на Су както става на практика. Ние, предполагам щяхме да имаме Миг-35 (първия вариант, от 90-те, който е модернизиран Миг-29 с ПХО) за изстребител и вероятно нещо от сорта на сегашния Су-30СМ като ударна/многоцелева машина.
  4. Двата проекта нямат нищо общо. МиГ 1.44 е по схема 'патица' с изцяло завътащо се предно оперение. Освен това не е 'стелт' и не е проектиран да бъде. Планирано е било да се използват радио-поглъщащи материали и екраниране на въздухозаборниците и до там. По-късното на негова база се проектира МФИ-2003, който е бил конкурента на Т-50 но това е вече на практика друга машина. Т-50 си е изпълнен по класическата схема и на практика си е развитие на на интегралната компановка на Су-27 и добавени 'стелт' елементи по конструкцията. До колко е невидим не знам. Вероятно отстъпва не малко на Ф-35 но руснаците по принцип не правят компромиси с аеродинамиката за сметка на незабележимостта. Очаквам ПАК–ДА да е първият им истински 'стелт' самолет но не съм убеден, че им е приоритет.
  5. Аз пък преди три дни се върнах от Крим. За 10 дни обиколихме цялото крайбрежие. Най ме впечатлиха крепостта в Судак и скалния град Ески Кермен. Много ми хареса като цяло, само дето се прекарахме да останем в Керч за парада за 9-ти, вместо да отидем до Новоросийск. Иначе и на мен Италия ми е любимата дестинация.
  6. Пробите от Варненския некропол са Т-М184 https://genetiker.wordpress.com/y-snp-calls-for-ani152/ R1b1a2-V88 https://genetiker.wordpress.com/y-snp-calls-for-ani153/ Ето ги тук всички проби от България https://amtdb.org/records/?country__in=24
  7. Ето тук, който се интересува: https://anthrogenica.com/showthread.php?16377-Southeast-Europe-Balkans-From-Neolithic-to-Modern-times Човека е сложил на плота една камара проби от халколита до сега. Естествено става въпрос за много малко проби но все пак дава някаква представа. Вижда се че съвременните балканци се групират доста близо и не се припокриват с неолитните проби и пробите от бронзовата и желязната епоха. Изглежда, като да става въпрос за микс от местно население и преселници от север формиран през късната античност. На втория плот може да се забележи че съвременните проби на Българи стоят по близко до 'Moldova Iron Age' отколкото до 'Bulgaria Iron Age'.
  8. "В 1984-85 гг. ММЗ "Знамя труда" построил лишь 66 МиГ-23МЛД, однако большое число истребителей более ранних модификаций переоборудовалось в МиГ-23МЛД на военных ремзаводах. " Доставените преди това в България МЛД са изделие 23-22А (експортна модификация за варшавския договор) Петте самолета разменени за МиГ25 са оригинално произведени МЛД за ВВС на СССР - изделие 23-18. Това са различни самолети, даже и на външен вид се различават.
  9. http://gramoty.ru/birchbark/document/show/novgorod/752/ Ето тук употреба на 'Азъ' от около 1100 година.
  10. Позволявам си да споделя тук малко пресни снимки от Фанагория, които успях да направя преди да ме изгони охраната на обекта. До горния град изобщо не можах да стигна. В момента много усилено работят там с най-съвременна техника. Има и няколко снимки от музея в Краснодар, както и от временната изложба с новооткрити артефакти при строежа на Кримския мост. Според картата от музея, Българите ги локализират северно от Кубан. https://photos.google.com/share/AF1QipPDWfGSSkGi0bdV8QprPU5_TACwqtyJtDOS_tMpA-z_ubwWYLCPmFrreUyz2Vpz5A?key=eGRxNFU2MGFKbGZudFlWZ1RPSGRKZDVDM3JKeGN3
  11. Чел съм я сигурно преди 30 години, още седи на видно място в библиотеката. Това е всъщност книгата, която ме запали по антропологията. От тогава обаче доста нови неща има открити. Автора всъщност се казва Марек а Керам е псевдоним.
  12. Не от средновековието но ето един документ от 1857 с имената на главите на семействата от енорията на поп Петър от Летница. Някои имена са със суфикс за бащиното име -у, други са -овъ, някои са записани с професиите.
  13. Малко уточнение - Таримските мумии са R1a (Z93-). https://bmcbiol.biomedcentral.com/articles/10.1186/1741-7007-8-15
  14. Мястото където са били позициите на 33-ти Свищовски полк през Октомври 1916. Едната е полето между Меджетли и Кенали, другата е от Меджетли към Пелистер
  15. Малко снимки от Каймакчалан от 01.05.2018 По целия маршрут беше пълно с артефакти, основно осколки и парчета от снаряди.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...