Отиди на
Форум "Наука"

Раб Божи

Потребител
  • Брой отговори

    51
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Раб Божи

Лична информация

  • Пол
    Мъж
  • Пребиваване
    България
  • Интереси
    непостоянни

Последни посетители

578 прегледа на профила

Раб Божи's Achievements

Contributor

Contributor (5/14)

  • Dedicated Rare
  • Collaborator Rare
  • Reacting Well Rare
  • First Post Rare
  • Conversation Starter Rare

Recent Badges

32

Репутация

  1. Искам да попитам, защо “хан Пресиян” ? Ако не греша, в надписа му е ЕК ТЕО АРХОН Пресиан. Даже и КАНАСУБИГИ го няма .
  2. Май и по-назад във времето имаше някаква българска историйка с неточности, написана от някакъв човечец Паисий. Някакви фанариоти, големи ядове брали.
  3. Има един шедьовър на филмовото изкуство - " Форест Гъмп ". Завиждам ти, ако не си го гледал. Та, там има една сцена с Том Хенкс и фатмак от цивилизована армия. Спуквал съм се от смях. Виж сега, не може да лягаме и да ставаме с "комунизъм", "фашизъм", "Русия", "САЩ", "неолиберализъм", "консерватизъм" и т.н. Не казвам, че не трябва да сме ангажирани към случващото се, всеки с разбиранията си, но ! Изпокарахме се българите и много ни е разделено обществото. Идеята на всичко, което написах до тук е да сме по концентрирани в собствената си градинка и по-толерантни един дъм друг. Това е всичко !
  4. Едва ли само в комунистическата казарма е такава логиката. Демокрация и армия са несъвместими понятия. Армията е задължително тоталитарна, за да може командата да слезе светкавично от най-високото ниво до най ниското и да се изпълни. Иначе не е армия, а стадо. Част от обучението е да се изпълняват безмислени фатмашки команди без възражение. Във връзка с написаното от г-н Киров. Бил съм в казармата две години и един ден. Една година в школа за запасни офицери, една година командир на взвод. В момента съм старши лейтенант. Ще застрелям всеки прекрачил границата ни като агресор без оглед на етническа и идеологическа принадлежност ! Извънземните също ! Гена на войници си го носим и предполагам всеки го е усещал в себе си, но наистина не дай си боже да се налага да го проявяваме. Щастливи са нашите поколения, че не са преживели война !
  5. Имаш абсолютното право да изразяваш позицията си пишейки и гласувайки, но се опасявам, че това със социализма и социалната справедливост няма как да се случи, защото всъщност никога не се е случвало. Беше тоталитарно общество със съответната аристокрация. И не заради някаква конкретна БГ изключителност. Да кажем, че и хомосапиенса е подвластен на естествения подбор, който в случая важи и на нива общества. При тези обстоятелства равенството е трудно постижимо. Ако искаме да подобрим обществото си трябва да започнем от образованието и възпитанието на младите, в изграждането на здрава ценностна система с отговорност и мисъл за другия. Нужна е воля и време. И няма да изградим социализма, но да, едно по-справедливо общество.
  6. Не мисля, че и едните, и другите си падат по благотворителност. Освен това не само Русия е на изток, а и написах-урегулирано движение със светофар. Пиша от източен таблет. Телефонът ми е източен, телевизорът ми е източен и колата ми е източна. Имам и катана и два броя танто на библиотеката, но няма да си направя сепуку, ако не сте съгласни с мнението ми.
  7. Аз те разбирам ! Източна Римска Империя, Латинска Империя, Османска Империя, Руска Империя, Трети Райх, СССР. Къде са ? Можеби, българите сме добри в това да оцеляваме напук на всичко. Дебели и инати тикви, но сме тук !
  8. Не съм имал предвид, че не трябва да сме в ЕС или, че трябва да излезем от ЕС. Считам, че България трябва да бъде в ЕС, защото не може да се конкурира с ЕС и останалите играчи. Тоест заради държавен интерес, а не от емоционални подбуди.
  9. Е, май аз го политизирах въпроса, ама Чайковски, Рахманинов, Менделеев варвари ли са ?! Предполагам, че родината им визираш под варварски свят. Що се отнася до онези 45 години, бях на първия митинг на 18ти ноември на “Александър Невски” Не понасям никаква форма на тоталитаризъм и диктат. Водолей съм
  10. Да кажем, че във връзка с темата има някаква изключителност на местоположението ни от геополитическа гледна точка. За съжаление, май само сме страдали от позиционирането си на този красив кръстопът. Първо да се изповядам, че любимите ми музиканти, актьори, писатели и т.н. са британци и американци, демек англосакси, което по никакъв начин не ме прави русофоб, което пък по никакъв начин не ме прави путинист. Та, за съжаление България е мост /мостче/, на който изтокът и западът играят дърпане на въже от време оно.За да не си ожулят лепкавите пръстчета го правят с БГ наемници. Не зная как да се излезе от този омагьосан кръг, да разчистим тая сволоч или булшит /което ви допада/ от моста и да пуснем урегулирано двупосочно движение със съответната маркировка, пътни знаци и светофар /задължително/. Да си събираме парсата от мостчето ръйш ли, да щракаме с охранени пръстчета и да се чувстваме изключително добре ! Мечтите са безплатни !
  11. Изключителни или не, родили сме се българи и ще си останем такива, дори и да ни изстрелят на Марс, което е малко вероятно. От тази гледна точка е абсурдно да изживеем живота си,страдащи от национални комплекси. Това с бай ви Ганя, дето най-често се споменава ми е любимото. Е добре, чели сме го Алеко, но предполагам, особено в този форум все сме попрочели и нещо от Дикенс, Юго, Руските класици и т.н. Бай Ганьо е простоват симпатяга в сравнение с някои персонажи от световната литература. Нито простащината, нито човешката низост са български патент. Ако говорим за някаква изключителност, аз например, когато се почувствам угнетен и погнусен от българската действителност си пускам някой клип на тия велики жени - “ Мистерията на българските гласове” , “ Трио българка” , “ Хор Ангелите” и т.н или от известните индивидуални изпълнителки. Нищо, че съм рокаджия. Някои от тези клипове имат стотици хиляди гледания и хиляди потресаващи коментари от цял свят. Ще цитирам един само, беше на английски : “ Когато слушам това изпълнение се гордея, че съм българин,макар, че всъщност съм германец “ Това е изключително !
  12. Можеби по скоро 4ти вариант или сценарий. След падането на Преслав /971/ от Светослав и впоследствие "освобождаването" от Йоан Цимиски, със заграбването на съкровищницата, българска книжнина попада във византийски ръце и служи при покръстването на Владимир и Киевска Русь, нещо като Великоморавска мисия 2, ако приемем за доказано, че Великоморавската мисия е плод на държавна политика на ИРИ. Може и така да е станало.
  13. Благодаря ! Да разбирам ли, че може да се опрем на теорията на архимандрид Леонид, че Олга е българска княгиня, родом от Плиска ?
  14. Определено имам проблем със заглавието на темата заради политизирането на въпроса. В хоремага бих попитал, как българската писменост и книжнина стигат до Русия. Бих попитал образован руснак, дали знае как славянската писменост и книжнина идват от България в Русия. Образованите го знаят това, но някои трудно го преглъщат, особено влиянието на старобългарския в руския, все пак в момента Русия /РФ/ е около 154 пъти по-голяма като територия и 20 и кусур пъти като население от БГ. Да кажем, че ако използваме термините църковно-славянска писменост и църковно-славянска книжнина всичко е окией /на чист руски/, но без да се отрича съществуването на славяните, те по онова време не са знаели, че ще бъдат наричани така, нали ? Както и да го напишем, фактите са си факти, но нито в български, нито в руски източници, аз поне не съм откривал писания как и защо се е случило това. Със сигурност християни на Русь е имало преди покръстването на Владимир и народа му, тоест има почва за посяване на семето и предполагам вариантите са три : 1. Стихийно. Тръгват от тук ентусиазирани мисионери да учат комшиите да пишат, четат и да се молят на познат език. Проблемът тук е в четенето, че книгата е много скъпо нещо тогава и едва ли ентусиаст може да я притежава и изнесе без позволение на някой голям шеф. Което води до вариант 2. 2. Държавна политика. Възможно ли е Симеон да е имал амбицията за експанзия на североизток с перо и книга, вместо с меч, както срещу ИРИ ? 3. Нещо смесено между предходните варианти. Ще ми е интересно да прочета вашите мнения или ако може да ми пратите някакви линкове да ми се изясни въпроса, доколкото има запазени сведения.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...