Отиди на
Форум "Наука"

новорегистриран

Потребител
  • Брой отговори

    9
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за новорегистриран

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

новорегистриран's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

3

Репутация

  1. В една паралелна Вселена (дълбоко уважаваният и почитан от мен) български цар Борис Трети приема предложението на Сталин за разположение на съветски бази в България. но при условието, че след абдикацията си БКП избере за свой генерален секретар(лидер, вожд, водач или както искате го наречете) другарят Борис Сакскобургготски и той застане начело на страната. Каква би била реакцията на Сталин, Хитлер, Чърчил? И най-вече как биха реагирали съседите ни?
  2. Когато България успорва вече установения ред, това означава, че България успорва превъзходството на Византия. Така че в случая ромеите нямат голям избор - трябва или да признаят българите за равни (или нещо повече) или да се борят с претендента. Донякъде същото е в бокса.
  3. Благодаря за пояснението. Говорейки за Манцикерт, ето едно хубаво клипче за битката.
  4. Дали Византия е имала потенцияла да продължи с отвоюването на загубените си земи в Близкия изток?
  5. Без да спекулирам само ще спомена, че от средата на 5 век (когато хунските набези в Европа са към края си), от северна Средна Азия в посока юг се появяват няколко племена, наричащи себе си, които хионити, бели "хуни", червени "хуни". Също така има алкхонни "хуни". За всички тях се знае малко, сигурно е само, че са били европеиди и след тях рядко вече можем да срещнем европеиди в северна Средна Азия. Налице е изследване, според което през 4 и 5 век Средна Азия е обхваната от "най-лошата суша в региона за последните 2000 години" цък. Всичко това идва да покаже, че имаме (що годе) ясна причинно-следствена връзка защо, кога и как. Остава само да се даде отговор на въпроса "Кой?" От това, което прочетох днес, оставам с впечатлението, че има косвена връзка между хунну и хуните. Но само толкова. Трябва да е ясно, че тези групи само носят името(предполагаемо) на хунну и че останките от истинските хунну (най-вероятно) са асимилирани в микс от скити/сармати, угри, деца от смесени бракове с китайски пленници и т.н. някъде в Средна Азия. ---------- През седмицата ще разровя из нета, за да видя какво показват археологизите през последните (поне) 5 години, защото напоследък китайците от една страна и, японците, корейците и монголците, като че ли се състезават в търсенето на хунну. Т.е. има място за спекулации от всички... Надявам се и повече хора да помогнат с информация.
  6. Благодаря за насърчаването. Не бих отказал помощ с материали относно съдбата на населението в северните части на Средна Азия през 1-4 век.
  7. Привет на всички, Следя от няколко дни интересната дискусия и се появиха някои въпроси, на които не можах сам да си отговоря. Затова реших да ги задам и на вас: 1. В първите страници потребителят Южняк споменава, че при нищожнитя компонент източноазиатско днк у нас, доминира "китайския", а не "японския" (предполагам тук спада алтайския като цяло) компонент. Ако това е така, се питам какви са били контактите на кумани, печенеги и узи с китайците? Не бих искал да навлизам в дълбоките води, но скитски/сарматски племена са имали директен контакт с китайците цък. 2. Във "федерацията" Хунну е имало достатъчно голям скитски/сарматски етнически (а предполагам и културен) компонент, за да бъде забелязан в наши дни при археологическите проучвания. Което за мен предполага смесване на хунну със скити в по-голяма от досега предполаганото. Та, възможно ли е, след разгрома на северните хунну през 1 век. сл. Хр. и оттеглянето им на запад, те да са овлекли със себе си (разбирай завладели и смесили се) със скити/сармати. И колкото по на запад са стигали толкова повече се "европеизират". ----- Няколко критични вметки: 1. Ако хунну са еволюирали в хуните, то не бива да се очаква, че те са едно и също. Разликата е 2-3 столетия, няколко хиляди километра, друг климат. При такива разлики няма как да не настъпи коренна промяна у хунну, с очевадно преимущество на скитското/сарматското. Достатъчна, за да може да се каже, че хуните са нещо различно, възникнало на базата на смесване на хунну с други племена, или че хунну само са дали "началния тласък" без да играят решаваща роля в етногенезиса на хуните. 2. Тъй като съм предостатъчно зает, нямам времето да проуча каква е съдбата на европеидното население в северните части на Средна Азия в периода 1-4 век. 3. Също така до ден днешен, достатъчно голям брой историци и археолози отричат каквато и да е връзка между хунну и хуни. И това не бива да се пренебрегва. Смятам, че някои от доводите им са много основателни. Скоро възнамерявам да допълня поста си.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...