Отиди на
Форум "Наука"

Атила Дуло

Потребител
  • Брой отговори

    851
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    6

Атила Дуло last won the day on Декември 26 2017

Атила Дуло има най-харесвано съдържание!

Всичко за Атила Дуло

  • Рожден ден 30.04.1973

Лична информация

  • Пол
    Мъж
  • Пребиваване
    Абобан, Буджактан

Последни посетители

9010 прегледа на профила

Атила Дуло's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  • Very Popular Rare

Recent Badges

411

Репутация

  1. Намериха някакви "прабългарски" артефакти около Фанагория преди няколко години и се изказа предположение, че може там (извън града) да е била "зимната ставка" на хана, но аз мисля да са се установявали за малко, за да потъргуват с юдеите и йонийците от Фанагория.
  2. Доколкото "прабългарски" език не е определен, а предполагаем (според мен "прабългарското" формирование е било мултиетнично, мултиезично, мултиконфесионално и т.н.) нищо не може да се каже. Доколкото в Евразия контактите през античността и средновековието не са били рядкост, връзки и влияние има във всички езици, независимо от езиковото семейство. В гагаузкия наравно с другите балкански езици има даже френско влияние). Мисля, че поради историческа обремененост и пропаганда, малко се обръща внимание но балканската езикова и прочие общност. А когато се обръща, всеки "тегли чергата" към себе си. Има "северо" и "източно" тюркско влияние от огурски, къпчакски и даже карлукски (гагаузкия е в групата на огузките тюркски езици) определяни от някои учени, като "древен прабългарски" пласт, но поради липса на достатъчно писмени извори както за "прабългарски", така и за "прагагаузки" не мисля, че такава връзка в момента може да се счита релевантна. Това не изключва "пра"българското участие в етногенезиса на народите в Евразия и в частност на Балканите.
  3. Напротив, много кратко и ясно е изложила нещата.
  4. Никога нищо не е еднозначно, но формата е водещ...))) Нито винаги (във времето), нито навсякъде (в пространството) "В старо време гербовете са били не на народи, а на родове; царските фамилии са имали (или са си приписвали) произход от някой известен владетел и съответно са ползвали негов знак.", но нейсе. А за герба на Мария Палеологина и "Третия Рим" хич не ми се спори. Колкото до "общо управление", заменете го с нещо друго. Или трябва да отречем влиянието на църквата във ИРИ? По добре да разчепкаме "Покръстването на България от Ростислав" или "Ролята на Горазд и другите панонски просветители за разпространението на славянската писменост и език в България". Може и "Достигнали ли са преводите на Кирил и Методий и великоморавски богослужебни книги до България".
  5. Реформите на Константин Велики (324 г.) премахват старото легионно деление на армията. Всяка нова войскова част получава свое знаме (vexillum), на което войниците поставят предпочетен от тях знак. Константин запазва орела на Юпитер на знамето на императорската гвардия с една промяна - новият орел, който става герб после на Византийската, Австрийската и Руската империи, защото те претендират за приемственост и наследственост от Рим, е двуглав. Двете глави на едно тяло означават общото управление над империята от страна на монарха и църквата. А самата династия на Константин си има свой собствен знак - дракон.
  6. Болен е, при това до мозъка на костите. Лични наблюдения. Доктор съм, но не по медицина, затова мнението ми е субективно. Тц.... (бел.мод)
  7. Има. Ако не при него, то съм го срещал "около" неговите последователи и "възродената" БАНИ... Но, ако обърнем Ш-то на цар Иван Големанов (Дебеланов?), ще получим контрамарката на Тертеровци (Дертлиеви ) и ако искам да си направя PR, ще Ви докажа, че това е герба на кримските "татари"... https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Kok_Bayraq.PNG "Постгедерейският период" на д-р Чилингиров не е пример за подражание от сериозни учени, според мен.
  8. Да отворим тогава и темата - "Княз Ростислав - кръстителя на България"??? Иначе ще остане да виси със същата сила въпроса - "защо древнесловенске книги"... Паралела за запознатите ще говори много... Да се замислим тогава трябва и защо "Златният век" е при Симеон, а в Киев при Ярослав. Не искам да омаловажавам българския принос за света, а само да сме обективни и "да не се излагаме пред чужденците", оти "блъгароцентризма" на моменти се доближава до "наследниците" на Санде Филиповски...
  9. Това се опитвах и аз да покажа, че е логично и възможно (и то още от времето на Петър и Светослав) , но уви - засега няма преки доказателства...
  10. Сред гагаузите е била разпространена т.н. "караманлийска книжнина", особено що се отнася до духовната (църковната) сфера (късните публицистика и журналистика, не са ги засегнали много). Тъй като за един от диалектите на "стария" гагаузки (както и конявския), се смята от световната лингвистика точно караманлийския (ISO 639-3 bgx), не без основание се смята, че повечето караманлии са потомци на българското население от Силистренския санджак и Бесарабия на Узи Еялет, преселени в района на Коня и Караман в края на 16, началото на 17 век (след пълния разгром от ОИ на Караманския бейбербейлик), за да се разреди християнското население в региона и да се освободи място за караманите и ногайците. Но по тази тема, както и по темата за етноса на читаците (гаджалите), патриотарите в България си мълчат (уж заради гагаузите - християни)... Да не обидим братята и съседи Турция и Гърция?
  11. Споменават се в изворите, но темата е за гагаузите... За циганите има други теми. http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=14753&page=2
  12. По - западно сме, като Франция: http://www.varnautre.bg/2014/01/04/201676-za_ivanovden_ataka_daryava_oblastnia_s_protest .
  13. http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=7849&page=5#entry297708 ?! ...подобна тема.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...