Отиди на
Форум "Наука"

лаик-1

Потребител
 • Брой отговори

  46
 • Регистрация

 • Последен вход

Репутация

34 Ученик

Всичко за лаик-1

 1. Родният език,ама баш родният,е този ,който малкото дете проговоря.Родният език на проговорилото дете в Елешница/Благоевградско/,няма почти нищо общо с езика на неговото връстниче в Бургас.В пловдивско- малкото дете иска да хапне ПИЛИ ,а в Елешница-ЧИБАБЧИ .Като поотраснат- и бургазлийчето,и пловдивчанчето,и детето от Елешница залягат и учат български книжовен език,с всичките му правила.В някои географски области книжовният език е близо до този,който изначално са проговорили децата,а в други-мнооого далечен .И да,за някои от тях,голяма част от правилата ще са повече "изкуствени",за други-по малко.Не знам доколко е "изкуствено" правилото за пълния член,но премахването му едва ли ще направи от неграмотния-грамотен.Всъщност,убеден съм,че нивото на грамотност ще си остане без никаква промяна. P.S.Унустамати,(не можа ли да си измислиш по-простичък ник)последният общ работник постъпил на работа при нас,със завършено средно образование,написа в молбата си ,че е роден в град Кържели.Вярвай ми,той не е някакво изключение!Излез малко на улицата
 2. Бях чел,че досега е открита само една монета.....
 3. Моите наблюдения са,че който не познава правилото за пълния член,бая още правила не познава.Който пък познава правилата в българския книжовен език,обикновено познава и правилото за пълния член.
 4. лаик-1

  Интериор на български къщи от 19-ти век

  Не е по темата,но знаете ли какво ми направи най-голямо впечатление разглеждайки картината?Ами,75-тата годишнина,-представена е като една съвсем нормално-достижима възраст.Винаги съм изпитвал огромни съмнения към мнението,че преди сто-двеста години,дедите ни едвам изкарвали до петдесет,максимум до шестдесет години.
 5. Няма две мнения-българинът в Османската империя си е страдалец,животът му е тежък.Но би ли ме подсетил за някои изключително щастливи народи през Средновековието.А разхождал ли си се в днешни дни из българските села.Ако не си-разходи се,и днес ще намериш много страдалци.Пък и щастлив-нещастен,това са си малко относителни понятия. "...защото езикът на селянина му е даден, не - за да плещи, а - за да лиже ботуша на господаря си... и, ако той не лиже господарския ботуш, езикът му следва да бъде изтръгнат!..."-това пък е мотото на съвременния Фружин Асен-ако не се лъжа е модератор във форума.Предполага се,че това е един образован,културен,с демократични възгледи човек.Ако мотото на съвременния Фружин Асен наистина е това,представяш ли си какво е било мотото на средновековния му съименник.И мислиш ли ,че на тогавашният,средновековен български селянин му е пукало чий ботуш ще лиже-на Асен или на Асан?
 6. Не виждам нищо кой знае колко сериозно,предъвквано на всичкото отгоре хиляди пъти.А по-мълчаливо от това-здраве му кажи.Това,че твоето мнение не съвпада с моето,не е причина да ми повишаваш тон(доколкото съм разбрал,червеният цвят означава точно това).С мнението си,съставено само от емотикони,показвам само какви мисли е предизвикало у мен,написаното от Agreeable. P.S.Между другото,не бих имал нищо против ако някой изрази по същия начин това,което мисли,за нещо написано от мен.
 7. Ако няма какво да кажеш по добре замълчи, въпросът е сериозен е не заслужава пост само от емоцикони. Frujin Assen
 8. Ще си позволя да направя и аз няколко обобщения по темата.Михов обясни в няколко поредни,добре аргументирани,обосновани и изчерпателни мнения,какво точно се влага в термина "турско или османско робство" и защо според него това е по-правилния термин,от да кажем "османско владичество или власт".Но той пропуска,според мен,една много важна подробност.Участниците в конкретната дискусия,някои от тях професионални историци,други като мен-просто обичащи и четящи история,а и всички останали неучастващи в спора,но поради една или друга причина изучаващи,преподаващи и осмислящи доста по-задълбочено историческата наука от масовия българин, наистина могат да си позволят спокойно да използват,който и да е от използваните термини.Защото болшинството от гореизброените от мен хора,доста точно знаят,какъв смисъл и емоция влагат в "турско робство" или "османско владичество" и прочие подобни термини.Но какво влагат в термина "робство" ученици сблъскващи се току-що с историята или пък мнозинството българи попрочели нещо(най-вече историята в най-митологизирирания,най-романтично-украсения,най-драматично пресъздадения и политически подсладен вид)в училище?Моите наблюдения са,че при изговаряне на израза "турско робство",болшинството от българите го възприема във възможно най-прекия и бруталния му смисъл:500 години кървави реки,500 години неспиращи върволици от по "три синджира роби",500 години непрекъснато размахван и "употребяван" над робите камшик,500 години скитащи въоръжени до зъби турски тълпи сечащи със своите ятагани всичко живо,което се движи. И всичко това случва непрекъснато и непрестанно-в рамките на 500години!Това вижда мнозинството българи!Точно такива бяха моите виждания преди 21 години,когато за пръв път влязох в турски имбис(малък ресторант за бързо хранене)в Германия и с огромна изненада установих,(когато турците разбраха,че съм българин ),че не само не бях заклан ,ами даже и получих едно много сърдечно обслужване.Затова моето мнение е,че точно в масовия случай трябва да се въведе изразът "владичество" и малко по-достъпно и подробно да бъдат обяснявани негативите на това "владичество",които естествено никак не са малко.А "историците" могат да използват, който израз намерят за добре,по-горе в мнението си обясних защо.
 9. Михов,имаш по един плюс от мен за двете ти мнения .За сега не се сещам с какво друго да те провокирам по въпроса .Поздрави!
 10. Много обосновано и изчерпателно мнение.Но.Но,колко и кои хора и народи са се чувствали свободни през Средните векове,според сегашните ни представи за свободен човек,а,излиза май,че е имало всемирно робство?Не мисля ,че положението на българите в Средновековието е някакъв уникален за времето си случай.А от друга страна: "усещането за безправност,подчиненост,зависимост,бреме,мъка,хомот,покорство" е нещо обичайно за целия тогавашен свят.
 11. Г-н Петков, Поклон пред паметта и страданието на Вашите деди,и това го мисля съвсем искрено,без капка ирония,тя е най-малкото неуместна в конкретния случай! Но тук колегите-съфорумци обсъждат определен казус и Вие с Вашата фамилна история доказвате обратното на това,което твърдите,цитирам Ви: ".....и прадядо ми са били заможни хора"-заможен роб е равно на противоречие. "... имуществото и имотите...-отнети им са насилствено"-роб,с имущество и имоти???-противоречие. "....повечето ратаи....и слугините"-ей това пък направо ме убива-роб с ратаи и слугини????? "....са им взели всичките пари и злато"-роб-пари,злато????? Никой не оспорва жестокостта на събитията,които вашите прадеди са имали нещастието да преживеят.Даже,всъщност-малцина от тях са ги преживели .Но от посочените по-горе и цитирани от мен факти,прадядо Ви е бил всичко друго ,но не и роб. Сещам се за едно турско село(останали са само руини от него),което до 1912г. е било на 5-6км.от моето село в Родопите.Дни преди Балканската война са се изнесли до един към вътрешността на Турция(по-точно, все още Османска империя).Как мислиш,защо ли?И как мислиш,какво се е случило с имуществото ,което не са успели да вземат със себе си? Не си мисли ,че ние българите сме "света вода ненапита". И накрая,- да не вземеш да решиш,че съм някакъв защитник на Османската империя-нищо подобно.Прапрадядо ми е участник в Априлското въстание. Но това е форум БГ-наука,а не форум-БГ родолюбие и патриотизъм и т.н.Форумните участници се опитват да се доближат максимално до обективната истина,каквато и да е тя.Поне това е моето мнение. Поздрави!
 12. Ей,Фружине,спри се малко бе пич,ами то жив човек не остана по тия земи ,бе пич!Война-тотално опустошение,война-тотално опустошение.....и при това по три-четири пъти на година.Добре ,че не съм бил съвременник на тези събития
 13. Ей,Фружине,спри се малко бе пич,ами то жив човек не остана по тия земи ,бе пич!Война-тотално опустошение,война-тотално опустошение.....и при това по три-четири пъти на година.Добре ,че не съм бил съвременник на тези събития
 14. лаик-1

  Залавянето на Васил Левски

  Естествено,че ще ги обяви за криминални престъпници.Всяка тайна организация изисква конспиративност.А те(Димитър Общи и останалите),какво направили,-затръбили,та целият свят да ги чуе,че били откраднали парите за оръжие,с което ще свалят султана???!!!Ако бяха истински революционери, самите те при залавянето им,трябваше да "признаят",че са откраднали парите,за да си живеят "по-готино".А Левски ги е обявил за обикновени криминални престъпници,в опит да предпази от тотален провал и погром създадената от него организация.Какво нелогично виждаш в поведението му?
 15. Г-н Петков,ако всичко това,което сте го изредили е самата истина,то резултатът от това щеше да е: Вариант 1:Вашето мнение нямаше да го има в тази тема,защото и Вие не виждам,откъде бихте се взели Вариант 2:Вашето мнение щеше да го има,но в турски форум Наука,а Вие щяхте да се казвате г-н Ахмед
×