Отиди на
Форум "Наука"

Топ Потребители

  1. scaner

    scaner

    Потребител


    • Харесвания

      198

    • Брой отговори

      15326


  2. resavsky

    resavsky

    Модератор История


    • Харесвания

      136

    • Брой отговори

      13616


  3. gmladenov

    gmladenov

    Потребител


    • Харесвания

      102

    • Брой отговори

      8775


  4. Warlord

    Warlord

    Глобален Модератор


    • Харесвания

      100

    • Брой отговори

      11269


Най-харесвано

Показва най-харесваното съдържание от 16.03.2024 от всички места

  1. Абе тамплиерите са виновни. И евентуално илюминатите. Може и Ватикана да е финансирал джихадистите.За акулите от Уолстрийт да не говорим.Въобще целия свят се чуди само как да нарани руснаците. Добре,че е Путин да ги брани
    9 9 харесвания
  2. Нито смятаме, нито вярваме. Оценяваме на база наличните факти. В този смисъл пръст може да имат и Господ Бог и извънземните в тоя атентат. Но като подредим различните версии по намаляваща вероятност, украинците с много отстъпват на версията за ИДИЛ и за вътрешен заговор на силовите структури. А не си фантазираме като тебе.
    8 8 харесвания
  3. Анекдот от изборите в Русия: Панфилова докладва на Путин за резултатите от изборите. - Има две новини - лоша и добра. - Добрата новина: Избран сте за президент. - Лошата новина: Никой не е гласувал за вас.
    8 8 харесвания
  4. Единият го вкараха в залата в кома и с катетър. И той е давал самопризнания. А другите от побоищата гледат като идиоти. Между другото от разследването стана ясно, че дамбата за милиард пари, която пропусна и потопи Орск е прогризана от мишки. Все още не са ги обявили за украински.
    7 7 харесвания
  5. За пореден ден - огромни руски загуби в техника:
    7 7 харесвания
  6. Украинците ако искаха просто да предизвикват терор има много начини да го правят. С тези дронове, които имат и ползват биха могли да ги насочат срещу граждански цели и да усетят руснаците на собствен гръб какво всеки ден се случва с цивилните в Одеса, Влов, Харков, Киев и други големи градове. Те знаят, че ако действат като руснаците ще загубят и малкото подкрепа в Русия от все още непромитите мозъци, така че за чии им е да настройват потенциални приятели срещу себе си? Атентати на Украйна срещу цивилни е САМО И Единствено в тяхна вреда и САМО в полза на Путин и шайката му, дето не спира да плаши с трета световна. Уктаинската тактика да удрят рафинерии, заводи и подобни съоръжения е много по-добра, защото при нея се нанася голяма вреда с никакви или изключително малко ранени и жертви. Но на теб няма смисъл да ти се обяснява. Теб факти и логика не те вълнуват. Щом е против твоята вяра не ти дреме кое е истина или вярно.
    7 7 харесвания
  7. Руските загуби за днес. За пореден ден - големи загуби в техника:
    7 7 харесвания
  8. Докато си редиш конспиративния пасианс, имай предвид следното: Атентатът е доста аматьорски. Ако беше по-професионален, извършителите със сигурност нямаше да ги хванат, а сигурно и повече жертви щеше да има. Та за какво им е на украинците такъв пишман атентат? Само за да ги обвинят, че те са организаторите, а иначе ефект никакъв. И това са същите украинци, които успешно потопяват кораб след кораб и успешно обстрелват рафинерия след рафинерия. И сега същите тези професионалисти ще спретнат един толкова нескопосан атентат?
    7 7 харесвания
  9. Очевидно? На какво основание? Факти? Защото фактите са много интересни. Терористите идват с кола, за 15 минути стрелят и подпалват седалките и си отиват със същата кола. Дошли са по някои оценки 4-6 човека, тръгват си 4, очевидци засичат и времето. В съседна сграда свързана с директен коридор, Крокус Экспо-2, се намира отдел на полицията "Павшино". Отделът разполага с 12-15 коли, оръжейна стая. Загадъчно всички полицаи изчезват. Появяват се след час при медицинските екипи. До половин час отвън се събират медицински екипи, но не могат да влязат вътре да помагат на ранените, защото според правилника първо трябва специалните части да прочистят от терористи. Специалните части пристигат около час и половина след началото на стрелбата. За целта е трябвало да изминат 3 километра с превозните си средства, които пеша се минават за по-малко от час нормално ходене. Специалните части минават по терена, но медицинските екипи изчакват и пожарът да намалее. През това време, почти два часа, част от ранените умират от кръвозагуба. Много хора се задушават от пушека в тоалетните и на едно от стълбищата. Пада и горящият таван в залата, където по някои оценки е имало до 200 души, погребани под него. И още любопитни съвпадения и протакания има... Всичко това са факти, не "очевидности" някакви. И тези факти не говорят ли за умишлена зелена светлина за теористите от руска страна, за да има повече жертви и новините да са по-сочни после? Не е ли това много по-смислена и логична версия от украинската изсмукана от палците хипотеза? Не твърдя че е верна, но се опитай да търсиш смисъл в нещата, а не да повтаряш опорките на пропагандистите без да мислиш.
    7 7 харесвания
  10. Значи имаме предпоставена теза, като използването на очевидно, всеизвестно, всички знаят и други подобни категорични обобщения говорят за липса на аргументация. И след това започва смукането на аргументи, които трябва да докажат, това което сме приели за очевидно. Като аргументите и доказателствата са "може", предположения и филмови сценарии. Тоест предпоставената теза е много далеч от очевидна, а по-скоро очевидно е ,че пишещият е има силно изразена склонност към потвърждение. И само като контраст на филмовите сценарии, малко факти. Русия беше предупредена от ЦРУ за очакван терористичен акт. Тогава от руска страна вместо да благодарят започнаха да обвиняват запада, че искал да уплаши руснаците и да вкара несигурност. А сега Мара пак обвинява запада, че не са им дали имената, датата и мястото. Абе все западът е виновен...и украинците. Защо точно за това събитие мерките за сигурност, които по принцип са включвали металдетектори и проверка на багажа, са били разхлабени. Между другото, охранителната фирма е била собственост на Росгвардия. Защо е имало такова забавяне в действията на спец службите. При условие, че залата се намира до щаба на ОМОН им е трябвало над час да отидат там. След това, в противовес на цялата руска досегашна практика са оставили терористите да разтсрелват заложниците, че и да избягат. След това, при условие, че Русия е милиционерска държава и е пълно с камери, тия си карат свободно над 300 км. Така, че или службите за сигурност, за които работят стотици хиляди са некадърни, или са позволили на терористите да извършат, това което са извършили. Всъщност има и трети вариант. Службите са се доказали като некадърни още от чеченските рейдове и в момента срещу украинските диверсии, а руското ръководство просто се възползва от случая, за да нахъса и обедини ватниците. Показателни са първите журналистически статии, които веднага вкараха украинска следа. След това и изказването на Путин за отворения коридор. Като тук се пропуска, че трябва да минат през стотици километри руска територия, плюс фронтова такава. Дали ГУР и терористите са толкова тъпи или са развили невидимост? Украинските диверсанти действащи срещу военни и инфраструктурни обекти, досега просто изчезваха на руска територия. В допълнение, вече имаме обявена война, при това не само срещу Украйна, а и срещу запада. Ония същия запад, който предупреди Русия( и това беше много лошо). Та някак много удобно му се получи на Путин, не мислиш ли. А както знем, това не му е за пръв път. Помним един друг терористичен акт преди години, които също нямаше логически смисъл и беше отречен и от самите чеченци, но докара втората чеченска касапница и вдигна рейтинга на Путин, който дотогава беше никой.
    7 7 харесвания
  11. https://t.me/operativnoZSU/140881 Равносметката за Черноморския флот от началото на войната.На 22 февруари 2022 година разполагаха с 13 големи десантни кораби.Към днешна дата седем от тях вече са унищожени-повече от 50 процента .
    7 7 харесвания
  12. Любопитно българско участие във войната в Украйна! (надписите на снарядите) https://t.me/zloyodessit/21460
    6 6 харесвания
  13. - Не всички психопати са извършители на престъпления. - Не всички извършители на престъпления са психопати. Това като начало. Какво е инкриминирано като престъпление в различните общества е различно, в различните векове пък съвсем. Без съвместими статистически данни сравнения не могат да се правят. Статистиката на престъпността няма как да бъде определена с точност ретроактивно. Статистиката на престъпността и до ден днешен (при условие, че такава се води в само някои държави) не е точна, защото има т.нар. сива зона - недокладвани на властите престъпления. Освен това има и неразкрити. Освен това за извършителите на престъпления рядко се води диагностична статистика, защото доколкото са вменяеми (може да им бъде вменена вина, а психопатите са вменяеми), подлежат на законно преследване; разграничението психопат - не психопат не е толкова важно, за да се документира статистически. Важна за продължителността на присъдата е обществената опасност. От което следва, че сред десет извършители на престъпления никой никъде не регистрира колко са психопатите, защото за закона като цяло това е без значение. Такива са ни законите. А това е така, защото държавите не се интересуват от това дали всички, които имат нужда от психотерапия, ще я получат (за да влагат време и усилия да диагностирицат кой е психопат и кой- не), интересуват се от това извършителите на престъпления да бъдат наказвани, тоест статистика кой от престъпниците е психопат, кой е нещо друго - не им е важна. От което следва, че на вашите въпроси не може да се отговори. Не може да се счита, че хората боледуват повече или по-малко от психиатрични заболявания и личностови разстройства сега или когато и да било, защото няма и няма как да има подкрепяща което и да било твърдение в едната или в другата посока статистика, която да го доказва по категоричен начин. Като цяло обаче се приема, че хората не страдат от психически заболявания с по-висока честота днес, отколкото когато и да било преди. Само диагностичните инструменти са по-развити, но далеч не са перфектни, защото се основават на категории, изработени с някаква цел, които пък зависят от културата, обществените нагласи, политиката. Това, което се е считало за разстройство преди - и диагностицирало като такова - може да отпадне изобщо от класификациите. Напр. хомосексуализмът не се счита за психично заболяване днес. За сметка на това имаме разграничение между аутизъм и аспергер, примерно, тоест вместо едно разстройство днес диагностицираме две. По друга квалификация пък и аутизъм, и аспергер, са разстройства от аутистичния спектър (тоест не две отделни разстройства, а едно разстройство, но в различна степен). Статистиката пък зависи от това какво и как квалифицираме. Съшото важи и за психопатиите. DSM класифицира разстройствата по някакъв принцип, но от това не следва, че тези класификации са точни или че няма да бъдат променени с времето. Такива промени в DSM се правят периодично. Тогава какво сравняваме с какво, ако не знаем какво точно сравняваме? Сравнения могат да се правят само с що-годе съвместими и събирани по сходен начин статистически данни. Каквито нямаме.
    6 6 харесвания
  14. ВАС отмени спирането на демонтажа на Паметника на съветската армия Върховният административен съд (ВАС) обезсили разпореждане на Административния съд в София, с което по жалба на Сдружение „Изправи се.БГ“ и група физически лица бе наредено да се преустанови демонтиранането на паметника на Съветската армия, съобщиха от съда. ВАС приема, че разпореждането на първоинстанционния съд е недопустимо, тъй като Сдружение „Изправи се.БГ“ и физическите лица нямат правен интерес от обжалването. Действията по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на „Паметника на Съветската армия“ не засягат правната сфера на искателите и не накърняват техни субективни права и интереси. https://euronewsbulgaria.com/news/26546/vas-otmeni-spiraneto-na-demontazha-na-pametnika-na-suvetskata-armiya
    6 6 харесвания
  15. И в днешната сводка се отбелязват големи руски загуби в техника. Анализатори казват, че 90% от предвоенното количество съвременни танкове са унищожени, сега се вкарва в бой техника с музейно качество - производство 60-те години на миналия век, до изчерпване на запасите. Но темпото на унищожение е добро, стига да се запази:
    6 6 харесвания
  16. Видеото показва възможностите на електрическия ток за интелектуалното израстване на хората Хора, които се обясняваха с преводачи на руски, само за седмица електрическа терапия по топките и ушите проговориха бързо на руски! Че и всезнаийковци станали, кактото ги попитат това отговарят. И ти, Маке, след такава терапия ще признаеш, че си убил Кенеди. Няма значение дали си се родил до тогава или не...
    6 6 харесвания
  17. Резултатите ще бъдат мъчителни за тълкуване. Може би въпроси като произход на старите българи ще се нуждаят от преосмисляне и преформулиране. Възможно е отговорите на тези въпроси да се преместят в друг домейн, отвъд палеогеномиката, или да се върнат обратно в традиционните дисциплини, които се занимават с тях. За съжаление, резултатите от палеогеномичните изследвания ще бъдат много отворени за разнообразни интерпретации и вероятно палеогеномиката няма да бъде този краен арбитър, на който някога се надявах да бъде. Но резултатите са такива, защото реалността е била такава и те я отразяват. Много въпроси ще останат напълно без отговор и се опасявам, че заглавието на темата ще бъде един от тях. Или, може би, въпросът би бил перифразиран като каква е връзката на старите българи с генезиса на славяните или, алтернативно, кои всъщност са били ранните славяни и каква е била връзката им с ранните българи, ако има такава? PS. Трябва да добавя, че след успешното анализиране на повече от 700 стари генома от късноантичната и ранносредновековната епоха, все още няма ясни отговори на нито един от големите въпроси, коeто поставя под въпрос способността на палеогеномиката изобщо да помага за решаването на въпросите, свързани с историята на ранните българи. Може би след още десет години и още няколко хиляди генома от Западна Евразия. Сега знаем повече и можем да изключим някои от екстремните хипотези, но това е всичко.
    6 6 харесвания
  18. Мостовете, тунелите и ж.п. линиите са легитимна военна цел в настоящата война. И украйнците имат пълно право да ги унищожават, и това не се брои за терористичен акт. От друга страна, историята с иконите е супер смешна. 70 кг експлозив са 3 туристически раници. Трима човека ги нарамват, и тихомълком минават границата и ги пренасят пешком до където трябва. Или ги качват на няколко безпилотника и ги пускат тихомълком да кацнат някъде в Русия, където да ги чака който трябва. Доказано е, че това може да стане безпрепятствено, с всичките дронове които минаха хиляди километри без някой да ги забележи. Това да пъхат взривния материал в икони, да минава половин Европа и 15 гранични проверки, е баламосване от ФСБ. Преди два месеца имаше подобна схема, в Грузия, Пратка от 14 килограма експлозиви С-4 бяха обиколили половин Европа, включая Румъния, България и Турция, за да влязат през грузия в Русия. Една ръчна чанта. Смешно е. И е супер бавно, рисковано и неефективно. Е, не можа да се получи скандал в полза на Русия, сега опитват пак. Трябва им някой когото да нарекат терористи, щото светът вече само тях ги припознава за такива...
    6 6 харесвания
  19. Зависи какво е ударено. Тези нефтепреработвателни установки, дето ги удряха последният месец, са под санкции, правят се за конкретният завод, китайските не стават за случая, и е много голям проблем да се намери замяна и да се поправят, което се вижда и на практика. Тези 5-6 дена вече са се разтегнали на месец и повече. По различни оценки тези удари са лишили европейската част на Русия от 13-17% от преработката. В резултат на което цените на бензина скачат и Русия е принудена да внася дори от Беларус бензин. И забележи, това е само началото. Просто сега се развърта производството на безпилотници в Украйна, досегашните удари от 1-2 безпилотника бързо ще се мащабират на 20-50 безпилотника и повече. И тогава ще стане страшно. Още сме в самото начало. А 1000 километра виждаме, че не е никакъв предел.
    6 6 харесвания
  20. Съобщава се за дронова атака над предприятие в град Елабуга, Татарстан. Според местни жители взривовете са станали на територията на специалната икономическа зона "Алабуга", която се намира под града. По предварителна информация са засегнати един от заводите и общежитие, очевидци говорят за два пристъпа. Към момента няма информация за пострадали. https://t.me/Crimeanwind/56690 Ето видео на самият удар, вижда се безпилотникът как се удря: https://t.me/stranaua/149285 P.S. Там е изграден рускят завод за безпилотниците "Shahed". Разстоянието до Киев по права линия е над 1500 километра. Също така наблизо има нефтопреработвателно предприятие "Элаз-Нефтепродукт". Допълнително, дронове са долетяли до завод ТАНЕКО в Нижнекаменск. Гори част от нефтопреработвателна установка. https://t.me/Crimeanwind/56705
    6 6 харесвания
  21. Нямат нищо общо с дроновете. Това са гравитационни тежки бомби, на които заваряват ламаринени крила и така стават планиращи, сиреч самолетите - носители по-малко рискуват, защото ги пускат по-далеч от фронта или по-далеч от украинските градове, които евентуално са защитавани от ПВО. Това са евтини бомби, каквито имат в неизвестно какви големи количества още от СССР. Спасението от тях се нарича F-16, които могат да свалят самолетите-носители или Patriot в по-големи количества, които да се разположат в близост до фронта, т.е. с презумпцията, че могат да бъдат ударени от ватната армия. Засега обаче нито един F-16 не са дали на Украйна. Като сравнение на кръволока Сталин американците дадоха през войната няколко десетки хиляди самолети.
    6 6 харесвания
  22. Ти няма ли да почнеш да се храниш нормално? Откакто почна оня твой вегански експеримент съвсем изперкваш. От височината на самолет се вижда колко силно пристрастен си към Русия (прикриващ се зад неутралност и други гледни точки), как замиташ всички факти, които са неудобни и си измисляш някакви твои "логически връзки". И не почвай пак да ми обясняваш какви логически грешки правя - ти си пристрастен до мозъка на костите ти, затова и все ръсиш такава жалка и нефелна пропаганда. Поне се постарай повече, че поне малко да звучи реалистично бе, човек. Не да изглежда смешно само.
    6 6 харесвания
  23. Мисля, че ще е безопасно да съобщя едно наблюдение от изследването ни на днк от миналото на българските земи. След 700 секвенирани образци, от близо 300 образци от територията на първото българско царство (на север от стара планина), за всичките му 2 века и половина, почти няма индивид от хаплогрупа J1 и J2. Същите отсъстват и в образците от тракийската и елинистичната епоха, както на север, така и на юг от Балкана. И се появяват вкупом в южна Б-я (Тракийската равнина) в периода 1000-1200 г сл.н.е.Днес българите от тези хаплогрупи са близо 20% от българската популация. Предшествениците им е възможно да са влезли в българските земи откъм византия (различни региони на централна и източна анатолия), в сравнително големи маси (хаплогрупата е доминираща в образците 1000-1200 г), в южна българия, през време на византийското управление. Процентът се доближава до тези 25% анатолийски компонент у съвременните българи, обявени в изследването на дунавския лимес на оладе и райх. Това подсказва, че изводите им от изследването на лимеса през славянските миграции са били веврни. Хаплогупата, една от най-разпространените днес в б-я, отсъства напълно в тракийската древност, бронза и неолита и първите образци са отново в южна българия, късно-римската имперска епоха, но масовото им присъствие е от 1000 г. от.н.е. нататък и то първоначално само в южна българия. Друг куриоз от изследването е наличието на масивна пакистано-ирано-афганистанска популация (диаспора?) в централна южна българия, оформила се в късно-римската-ранно византийската епоха в централна южна българия и в к-на с/ка същои станала част от българския етнос с времето. За траките можем да очакваме изненади (или не съвсем), защото секвенирахме десетки тракийски образци от периода на заселването на траките в БГ и мисля, че там ситуацията е доста ясна; изненадани ще са, най-вероятно, тракоманските хахавелници. Други резултати които мисля е безопасно да споделя е че, в Б-япрез желязната и античната епоха, освен траки, има и ясно отчетливи други групи, свързани с палеобалканските времена. Ев-13 не изглежда задължително свързана с траките, а с други, палеобалкански, етноси с малко известни днес имена. Но балканите (конкретно българия) без съмнение са хъб за ев-13, през всички епохи, като според мен обаче групата се е появила за пръв път на балканите *от североизток*, в много ранни, предисторически времена, в рамките на животновъдна икономика, на която е била носител, практикувана в зимни пасища в низинте и летни във високите планини на балканите (моя спекулация) и оказала се учудващо издържлива на всевъзможни превратности на съдбата и промени през хилядолетията, десетки пъти намирала убежище на балканите през трудни времена, в лицето на дестки всъщност различни племена, дошли от различни посоки, на които Балканът набързо е ставал майка, когато стане лошо и трудно. Но контекста на появата на тази хаплогрупа тук ще ви учуди. Излишно е да казвам, че славяни и прабългари носят масово нов елемент на балканите през впн, като от самото си влизане тук, прабългарите са в изключително тесни отношения с една славяноподобна група, може би анти, може би севери, които не са точно със славянски, а спредславянски, или славяноподобни геноми и според мен са не точно славяни, а липсващото звено между славяни и прабългари, да го кажем така. За отношенията между двете групи е достатъчно да кажем, че ползват общи некрополи и имат еднакъв или подобен ритуал още от навлизането си на балканите с аспарух. Но това го казвам аз и няма гаранция, че ще се окаже че е така и че колегите ще се съгласят с твърденията ми (извън това, че двете групи, прабългари и техните съюзници, Х, ползват общи некрополи с еднакъв ритуал, който е инхумация. Възможно е с тях да има и *трета група* съюзници, която обаче ползва кремация, въпреки че погребва в прабългарски некрополи, поради което засега не може да се каже нищо за нея, но по-нататък, след анализ на аутозомното днк от християнския период, ще стане по-ясно.
    5 5 харесвания
  24. Според два израелски източника на изданието “Ню Йорк Таймс”, крайният резултат от снощната атака на Иран и неговите прокси сили срещу Израел изглежда така: 185/185 или 100% унищожени дрона; 103/110 или 93.6% свалени балистични ракети; 36/36 или 100% прихванати крилати ракети. Авиобазата "Неватим", не "Рамон", както отбелязахме по-рано, е получила малки щети от удара с балистични ракети. Въпреки това, медийният офис на израелската армия показа кацането на изтребител Ф-35 на пистата след изпълнение на бойно дежурство тази сутрин. https://t.me/drmjournal/8051 ------------ Nikkei: Азия реагира с тревога на драматичната ескалация на напрежението в Близкия изток, след като Иран изстреля дронове и ракети в първата си директна атака срещу Израел. САЩ и редица западни съюзници незабавно осъдиха стъпката на Иран, на фона на опасенията, че тя може да означава опасно разширяване на конфликта, който разтърси Близкия изток и света през последните шест месеца, включително сериозни смущения в корабоплаването в Червено море. Няколко азиатско-тихоокеански държави направиха тревожни изявления. Правителството на Индия заяви, че е "сериозно обезпокоено от ескалацията на враждебните действия между Израел и Иран, която застрашава мира и сигурността в региона". По същия начин Министерството на външните работи на Китай заяви, че е "дълбоко обезпокоено", като същевременно призова международната общност и "особено влиятелните държави" да играят "конструктивна роля в поддържането на регионалния мир и стабилност". Но изглеждаше, че сблъсъкът може да изостри още повече разделението в света. В публикация в X, която по-късно беше изтрита, китайската правителствена медия Global Times първоначално обвини за конфронтацията "провала" на международните организации да "осъдят атаките на Израел срещу ирански дипломатически обекти", като изтъкна Съвета за сигурност на ООН. Министерството на външните работи на Пакистан, който неотдавна размени въздушни удари със самия Иран, заяви в изявление: "Днешното развитие на събитията показва последиците от разпадането на дипломацията. Те също така подчертават сериозните последици в случаите, когато Съветът за сигурност на ООН не е в състояние да изпълни задълженията си за поддържане на международния мир и сигурност." Иран заяви, че обстрелът е бил в отговор на израелските "престъпления", включително удара по консулството му в Дамаск на 1 април. Израелското правителство нито потвърди, нито отрече ролята си в този удар, при който бяха убити няколко ирански военни служители. Китайското външно министерство нарече иранската атака "преливане на конфликта в Газа", което според него трябва да бъде прекратено. Междувременно Министерството на външните работи на Япония заяви, че "категорично осъжда тази ескалация", като обеща да "положи всички необходими дипломатически усилия, за да предотврати по-нататъшното влошаване на ситуацията". Австралийският министър-председател заяви в изявление, че ескалацията представлява "сериозна заплаха" за сигурността на Израел и целия регион, като добави: "Австралия ще продължи да работи с международната общност за засилване на натиска върху Иран да прекрати дестабилизиращите си действия." Министерството на външните работи на Тайланд заяви, че страната е "силно обезпокоена" от развоя на ситуацията и поиска "всички страни да проявят максимална сдържаност, за да не се влоши допълнително положението". Мисията на Иран в ООН заяви в изявление след това, че "въпросът може да се счита за приключен". Не беше ясно обаче дали Израел ще се съгласи, тъй като преди това се закани да отговори на всяка пряка атака. Подготвяйки се за евентуален ответен удар, въздушните превозвачи, включително Malaysia Airlines и Singapore Airlines, заявиха, че ще пренасочат полетите си, за да избегнат иранското въздушно пространство. Според държавната телевизия CCTV посолството на Китай в Иран е посъветвало китайските граждани и компании да вземат предпазни мерки. В дните преди иранската атака държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е поискал от Китай да използва притегателната си сила спрямо Иран, за да помогне за предотвратяване на подобна ескалация. Кризата изглеждаше, че ще засенчи посещението на германския канцлер Олаф Шолц в Китай. След като Шолц пристигна в Чунцин в неделя, неговият говорител заяви в изявление: "С тази безотговорна и неоправдана атака Иран рискува да предизвика регионален пожар." Той добави, че "Германия стои плътно до Израел" и че "сега ще обсъдим по-нататъшните реакции в тясно сътрудничество с нашите партньори и съюзници от Г-7". https://t.me/drmjournal/8052 -------------- Президентът на САЩ Джо Байдън заяви: "Нашият ангажимент към сигурността на Израел срещу заплахите от Иран и неговите пълномощници е железен", на фона на съобщенията, че американски и няколко други държави сили са помогнали за отблъскване на иранската атака. Според съобщения в американските медии обаче Байдън е сигнализирал на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху, че Вашингтон няма да подкрепи контраатака. https://t.me/drmjournal/8054 ------------- Началникът на щаба на въоръжените сили на режима на Иран Мохамад Багери каза днес на иранските медии: „Нашият отговор ще бъде много по-голям от военните действия тази вечер, ако Израел отвърне на Иран.” Той предупреди Вашингтон, че всяка подкрепа на израелско отмъщение ще доведе до атаки върху американски бази. https://t.me/drmjournal/8055 ------------ Трима души са загинали в Йордания, след като ирански дрон се е разбил при прехващане от ПВО. - тази информация е от около 3 часа сутринта, до сега няма нови данни за пострадали, но и не намирам коментари от страна на самата Йордания.
    5 5 харесвания
  25. Украйна удари самолетен завод във Воронежка област Украйна е нанесла удар по самолетен завод в руския град Борисоглебск във Воронежка област, предаде украинската агенция УНИАН, като се позова на украинското военно разузнаване. В резултат от нападението с безпилотни летателни апарати са поразени основни производствени мощности, заяви пред Радио "Свобода" говорителят на Главното разузнавателно управление (ГУР) към украинското министерство на отбраната Андрий Юсов, предаде БТА. https://t.me/insiderUKR/72816 https://dnes.dir.bg/svyat/ukrayna-udari-samoleten-zavod-vav-voronezhka-oblast
    5 5 харесвания
  26. Ако беше истински русофил по убеждение, щеше да мълчиш при такива очевидни провокации. /както Капитана направи/ И да слагаш тук полезна за нас информация /не пропаганда/такава, каквато украинската страна премълчава...Например за украинските загуби. Ако си верующи русофил....няма смисъл да се спори с теб, защото Ти на пропагандата ще вярваш, а не на очите си.... Но ако го правиш за пари, тогава има смисъл от упоритоста, защото трябва да изпълниш нормата за написани на ден Х коментари на У форуми....Много парички трябва да ти плащат за да ставаш за смях пред хората... Кое от трите?
    5 5 харесвания
  27. Гледай сега, преди да квалифицираш останалите виж себе си и дали не вярваш в измислици и фалшификации. После чак давай мъдри съвети на останалите. Щото ако следваш някаква псевдонаука в крайна сметка неизбежно един ден ще прогледнеш и ще трябва да се обърнеш срещу това, което днес си говорел. Преди време и аз бях така запален и Джагфара ми беше интересен, като дори си го купих на хартия. За това обаче съжалявам, тъй като като се зачетох в книгата явно проличаваше навсякъде, че става на въпрос за фалшификат. Фалшификацията се вижда още в самото начало, където Нурутдинов е съчинил легенда за това, как оригинала на сборника бил изчезнал на татарски и как само някакво руско копие било запазено не при кой да е друг, а при чичо му или вуйчо му. Ако искаш да проучиш сам това защо джагфара е шашмалогия и каква е причината в него да има толкова съвпадения с други източници, вземи проучи малко биографията на Нурутдинов, който е единствения източник за съществуването и появта на сборника. Ето малка сводка от биографията му: Ф. Нурутдинов през 1973 г. завършва Историко-филологическия факултет на Казанския държавен университет. През 1973-1993г Ф. Нурутдинов работи като научен сътрудник в Държавния обединен музей в Казан. През 1975-1980 г. Ф. Нурутдинов е обучен като историк-източниковед в аспирантурата на Казанския институт за език, литература и история на Казанския филиал на Академията на науките на СССР „Г. Ибрагимов“. През 1988 г. Ф.Г.–Х. Нурутдинов става ръководител на казанския клуб на любителите на българската история и култура „Булгар ал-Джадид”. Тоест Нурутдинов е професионален историк източниковед, като при това е главния булгарист в Татарстан!!! От тук насетне е лесно да схванеш защо има толкова съвпадения с други източници в романа му. Просто той познава повечето основни източници за българската, славянската, тюркската и степната история. Това, византийски източници, латински източници, български източници и всякакви други са шега работа за този научен сътрудник и академик. Подкован с всички тези неща, които е изчел през кариерата си на учен за него е било лесно да компилира нещо подобно като джагфара. Има толкова много други примери на автори на подобни фалшификати, които не са и на половина ерудирани и запознати с източниците. И в крайна сметка Нурутдинов е имал хиляди възможности да лансира джагфара ако беше оригинален още като е бил млад, но го прави едва през 1993 година, тоест когато всички ограничения за псевдонауката и фалшификациите падат, и когато се нарояват всякакви автори на книги, които вече в новата демокрация могат да печелят пари като автори. Ето един текст на Ж. Войников относно Джагфара - ПАНТЮРКИСТКИТЕ «ИЗВОРИ-ФАЛШИФИКАТИ» НА ФАРХАТ НУРУТДИНОВ И НЕОВАИСОВСКОТО ДВИЖЕНИЕ В ТАТАРСТАН, където да описани основните аргументи защо е фалшификат. Към тях бих добавил още един важен аргумент. Нурутдинов навсякъде в книгата обяснява лично за читателя множество непонятни термини, без разбирането за които няма как да прочетеш и разбереш нещата. Тоест Нурутдинов не е оставил нищо без контрол и е обяснил повечето названия, географски обекти и събития. При истинските извори обикновено непонятните термини се изясняват през годините чрез научни дискусии и спорове, а не от един автор.
    5 5 харесвания
  28. Ахаа, значи за там не прилагаме Бръснача на Окам, защото се подразбирало)(от теб). И там доказателства на бива да се търсят. Потвърждаваш моето мнение. Съжалявам, но както ти сам каза ПЪРВОСИГНАЛНОТО мислене, изключва логичнотото такова. Твоето е вяра, която се родее с религиозната. Язък, че толкова скачаш на вярващите, след като ти си сущи талибан. С тази разлика, че ти наизустяваш и повтаряш без замисляне(това е харам) не текстовете на корана, а казаното от руската пропаганда.
    5 5 харесвания
  29. Първоначалните версии са се случвали пред свидетели - жителите на блока. Те са видяли жълтият цвят и особената миризма на "захарта", пред тях е направен първичният анализ, на тях шефа на МВР е изказал благодарност за бдителността. Да, всичко това са го преразказали журналистите. Но нищо от последващата патаклама по темата не се е случило пред свидетели. Нито опитът част от веществото да бъде взривено (това е безумие, първо се носи в лабораторията да се разбере какво е, чак после се правят опити за взривяване ако е взривно вещество, и то обикновено да се утилизира цялото количество, по устав), тоест това е част от мъглата която внася ФСБ. И всчки твърдения нататък само се спускат отгоре, без свидетели и доказателства, и противоречията остават. Именно за това тази версия - за умишлено взривяване на блоковете от ФСБ - е жива и до днес, защото няма никакви доказателства които да я опровергават, а обратно, всичко сочи към нея. Това че официално е отхвърлена в даденият контекст е ясно - следователите са длъжни да не хванат собствените си следи Остави го Кац. Той е политик, не следовател. Изказва собственото си мнение, също толкова неподкрепено, както и всички които оправдават ФСБ. Ако поразровиш, има и много журналисти които изказват противна на неговата теза. Което, разбира се, не е аргумент, но трябва да те накара да мислиш, а не да вярваш. Дяволът винаги е в детайлите, а тук те силно миришат.
    5 5 харесвания
  30. Така излиза. Украинците не случайно целят колоните, в които постъпва суровия петрол. Опитът от досегашните удари показва, че това изключва от работа, т.е. спира цялата рафинерия. По данни на агенциите на този етап около 11 процента загубите от ударите, а според Михаил Крутихин са към 25-30 процента. И как реагират руснаците. Казват в техния лъжлив стил, че се наложил внепланов ремонт, защото дрон е паднал на рафинерията (паднал, а не я е ударил). Според един техен никому неизвестен зам. министър това никак не ги притеснява, защото суровият петрол, който не може да постъпва в дадена рафинерия се пренасочва към експорт. Но това не е добре, а е зле за великия руски глубинен народ. От това доставчиците на суров петрол са доволни, защото от експорта печелят повече. Но това е относително казано. Защото ползват сенчест флот и много фалшиви фирми - прекупчици, чиито бази са в чужбина. Съответно огромна част от печалбата отива в сметките на разни припутински величия, които са засеяли децата и любовниците си в омразния запад, а не се връща в бюджета.
    5 5 харесвания
  31. Няма данни за щетите. Може да са малки, но може и да не са. Ти спекулираш. Освен това ти за всичко го икарваш, че руснаците бълха ги ухапала. Унищожили им половината флот - бълха ги ухапала. Унищожили им сума ти самолети - пак бълха ги ухапала. Какво са самолетите, ако не един куп тенекии. Ама нали знаеш, че ако прекалено много бълхи те ухапят, можеш да умреш.
    5 5 харесвания
  32. Ами не забеляза ли тепсиите вътре, с много детайли и клапани? Не си, очевадно. Защо така избирателно подхождаш? Дали могат, е много спорен въпрос, след като не ги произвеждат а ги внасят. Те за това и повечето ударени производства още не са се възстановили. Така че представите ти и реалността тук се сблъскват в неразрешим конфликт Те преди войната нямаха производство на пирони, внасяха 100%. А тези колони са доста по-сложни от пироните. Погледни, те и космически кораби строяха, някога бяха на първо място. Сега издишат напълно. Деградацията не прощава, и само расте с времето. Особено при режим който не го е еня за бъдещето, а само за грабежа и властта. Автаркията в съвременни условия е изключително скъпо обществено устройство, с много плачевни перспективи... Маке, продължаваш да разсъждаваш в предполагателно наклонение, без никакви факти. Няма добре да завърши тая работа...
    5 5 харесвания
  33. Инцидента с моста в Балтимор за мен е атентат на руснаците.Правя се на Путин.
    5 5 харесвания
  34. То по тая логика какво да кажем за Русия на теротироята, на която има откровенно ислямистко формирования Чечня, а нейният лидер е изключително активен и влиятелен.
    5 5 харесвания
  35. След подобно безумно твърдение, следва да се дадат източници или доказателства, защото ако не се дадат, може да следва банан. За пореден път се проявяващ като прекрасен кандидат за пропаганда с таргет 70-80-90 айкю. По по-мек начин не се сещам как да го кажа.
    5 5 харесвания
  36. Ти пледираш за научност, а си пример за конспиративно мислене. Засега фактите са, че ислямски теористи са направили атентат в Москва. Ти, обаче, си убеден, че атентатът е дело на лошите украинци (и техните спонсори - гадните наглосаксонци). Значи ти отхвърляш фактите и вместо това вярваш на конспиративна теория, за която няма никакви доказателства. След което пледираш за научност.
    5 5 харесвания
  37. Защо им е на украинците тайно да пращат четирима брадати да убиват посетителите на концерт,като един дрон може да свърши същата работа? Впрочем,украинците винаги атакуват с дрон само военни цели,но сега изненадващо решили да пратят терористи в Москва да убиват цивилни на концерт! Някаква логика?!
    5 5 харесвания
  38. https://www.rbc.ua/ukr/news/zsu-atakuvali-neptunom-korabel-kostyantin-1711436572.html По последни данни цели четири руски кораби са пострадали при атаката в неделя сутрин.Това си е направо черноморска Цушима.
    5 5 харесвания
  39. Кои ние? Енодий е писал за огурите прабългари, не за славяните българи ако следваме националната линия. Аз не знам, но някой ако знае да сподели дали студентите в историческите факултети задават неудобни въпроси, упражняват ли критично мислене или се носят по течението изпит да дойде-друг да мине. ,:)
    5 5 харесвания
  40. Да не забравяме, че в руский мир всичко се върти около батюшката. Инаугурацията на путин пое към ура, както написа един прозорлив потребител в Туитър. Като потвърждение днес гледахме изумени вечерните новини в БГ. Всички пол. партии една след друга, начело с перзидента, се изредиха да осъдят теракта в масква и да изразят съчувствие към москвичите, които вече 2 години нямат нищо против ежедневните терористични убийства на украинци.
    5 5 харесвания
  41. Не знам дали 6-месечната прогноза ще се сбъдне, но като цяло се вижда, че дронове ще има все повече. Тук на форума се коментира, че неизбежно и на дроновете е им намерят цаката, но аз не съм толкова сигурен. Дроновете са като комарите. Ще се намерят някакви отбрани, но като цяло напастта ще си остане. Дроновете само подчертават какъв анахронизъм е войната. Защо трябва хора да се избиват очи в очи, когато с дронове могат да се извършат по-големи и по-значими поразии.
    5 5 харесвания
  42. Естония е информирала съюзниците си, че е открила няколко големи партиди артилерийски боеприпаси, които могат да бъдат закупени за Украйна от трети страни. Общата стойност на договорите се оценява на 2-3 млрд. евро и вероятно става дума за 800 000 - 1 200 000 снаряда. Снарядите включват 122-милиметрови артилерийски снаряди и ракети за РСЗО "Град", както и 152- и 155-милиметрови снаряди. https://t.me/drmjournal/7931 ----------- Украинският президент Володимир Зеленски подписа законопроект за намаляване на възрастта за наборна военна служба, след като първоначално отхвърли закона, приет от парламента преди почти година. Според уебсайта на парламента законът сваля възрастта от 27 на 25 години. https://t.me/drmjournal/7932
    4 4 харесвания
  43. Действително са докарали Абрамси в Александруполис и след това трябва да пристигнат тук, ако вече не са. Не пишат точно колко са. https://bulgarianmilitary.com/2024/03/24/greek-communists-halt-american-abrams-tanks-en-route-to-bulgaria/
    4 4 харесвания
  44. 1. Toeст си създаваш плашило, приписвайки ми нещо, което не съм казал, нито имал на ум, за да напишеш накрая "Трябва ли от сега насетне руснаците да приемат всяко нещо излязло от ЦРУ като достоверно?! " Което пък няма никаква връзка с дискусията. 2. Говорят....сигурно гръмогласно-аналогично на очевидно по-горе. И също толкова висящо във въздуха и опиращо се само на твоя confirmation bias. 3. Отзад напред, самите израелци не твърдят, че Русия е пряко замесена в клането. А ХАМАС от години събират въоръжение и се готвят за подобен сценарий. А що се отнася до теротистичния акт в Русия- досега как действаха от ИД? Някой им казваше къде да направят терористичен акт и им съдействаше ли? И кой е казал, че е съвпадение. Тъкмо сега са решили, че службите са заети и ще е по-лесно......примерно. Може самите терористи да са решили, че сега е моментът да се надигнат мюсюлманите, които са масово мобилизирани и пращани в Украйна. Възможни сценарии бол. Но да и аз не смятам, че е съвпадение и, че са получили помощ...от Русия. Точно сега след като две години Русия действа не особено резултатно срещу Украйна, при вече похабен ресурс от последната мобилизация и при постепенно влошаващи се икономически показатели.....А кой най-добре би помогнал на терористите да преодолеят всички мерки за сигурност, които много услужливо са смекчени за случая, от руските служби? По този начин давайки възможност на Путин да обвини пак Украйна. Да нахъса обществото, то да забрави за всичките провали и да се обедини отново около вожда в свещена война, а защо не и мобилизация.
    4 4 харесвания
  45. Идил са публикували и видеа с участващите терористи, отпреди и по време на атентата, което доказва причастността им в него. Виж това със заловените таджики, които щели да бягат в Украйна, по всяка вероятност е постановка на Кремъл, с цел да оправдаят действията си против Украйна и за да си намерят повод да обявят нова мобилизация.
    4 4 харесвания
  46. Украински източници съобщават, че руски разузнавателни безпилотни самолети са били забелязани над Житомирска област, Северна Украйна, вероятно идващи откъм Беларус. Съобщава се също, че руски ТУ-95 са изстреляли ракети над Каспийско море по посока на Украйна. -------- ️ Според руски военни кореспонденти село Козинка в Белгородска област е било разрушено в резултат на въздушни удари на руските въоръжени сили. Има опасения, че подобни действия се очакват и в други населени места, окупирани към момента от руските бунтовнически части. https://t.me/drmjournal/7801
    4 4 харесвания
  47. Крайно време беше. Досега Путин по цял ден заплашваше, а Западът мълчеше - уж да няма ескалция, но така Западът изглежда нерешителен и страхлив. На Путин трябва да му в ясно, че неговите номера не минават.
    4 4 харесвания
  48. Ето какво ми отговори Павлина Върбанова: Здравейте, Няма основание за запетая. Поздрави, д-р Павлина Върбанова kaksepishe.com Надявам се, че ще е полезно за всички! Благодаря много за отговорите ви и за помощта! Хубав ден!
    4 4 харесвания
  49. https://t.me/operativnoZSU/140009 По скоро символично но руските бунтовници превземат село в деня на изборите.Село освободено от Путин.
    4 4 харесвания
This leaderboard is set to Sofia/GMT+03:00

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...