Отиди на
Форум "Наука"

Цялата активност

This stream auto-updates

  1. За последния час
  2. Не съм съгласен с изводите на американския генерал. Една М777 може да бъде теглена от пикап и да я позиционираш на труден терен - от планини до блата и джунгли. Можеш да я пренесеш с хеликоптер от класа на Чинук, или на малка колесна, или ЖП платформа. Можеш да я транспортираш с тактическа авиация, или дори да я хвърлиш с парашут. Цевта се сменя от разчета на оръдието - в Украйна го правят непрекъснато. Самите украинци я харесват повече от немските самоходни чудовища. С една дума боксируемата има същата огнева мощ, като 40 тонен стоманен варел, или шаси на ТИР, много по-добра тактическа мобилност и струва 5 пъти по-малко. Генерала да си пише за бронираните бригади а не да вади принципни изводи…
  3. В бъдеще, може и да не се дефинира като теглена!
  4. Днес
  5. Не може ли и при СТО, и при ОТО причината за забавянето на хода на часовниците да е една и съща - скоростта на движение? Съгласно обясненията, свързани с ОТО, докато ябълка пада по гравитационната кривина, образувана от материалната концентрация на Земята, в същото време повърхността на Земята се ускорява в противоположната посока, към ябълката. Докато въпросната ябълка се движи по гравитационната кривина, тя се ускорява към повърхността на Земята и все по-високата скорост спрямо първоначалния момент Т0, когато се откъсва, води до забавянето на хода на часовниците на ябълката. Когато накрая ябълката падне върху земната повърхност, тя започва да се ускорява нагоре към Космоса, заедно със земната повърхност, върху която стои. Заради гравитационната кривина видима промяна на местоположението на ябълката няма, но всъщност тя се движи със съответното ускорение и това е гравитационния потенциал, заради който часовниците работят забавено при гравитацията. Ябълката върху земната повърхност се движи със скорост, равна на необходимата за съответното забавяне на хода на часовниците в съответния гравитационен потенциал, но заради гравитационната кривина и’ се налага да изминава и повече пространствен път, затова отстрани изглежда, че си стои неподвижно върху земната повърхност. Пътят и’ през пространство-времето обаче е по-къс и затова и ходът на часовниците и’ е по-бавен. Това би могло да са част от съображенията за така наречения Речен модел. С увеличаването на концентрацията на масата в дадена пространствена област се увеличава и стремежът да бъде достигнато движение със скоростта на светлината, като при пропадане в черна дупка движение със скоростта на светлината се достига винаги, най-късно в центъра на черната дупка (областта на сингулярността), в зависимост от началното направление и скорост на пропадащия обект (в случай, че цялата погълната от черната дупка материя/енергия не се събира в нейния хоризонт на събитията).
  6. Тоест,теглената артилерия ще стане самоходна...
  7. Буксируемите артилерийски системи ще продължат да използват боеприпаси с прецизно насочване, като например насочвани снаряди с GPS или лазерно насочване. Тези интелигентни боеприпаси осигуряват повишена точност и намаляват съпътстващите щети, което ги прави по-ефективни и етични в съвременната война.теглените артилерийски системи стават все по-дигитализирани, те ще се възползват от усъвършенствани системи за комуникация, навигация и насочване. Това ще даде възможност за по-добра координация между артилерийските подразделения и други видове войски, което ще позволи по-ефективна и навременна огнева подкрепа.Бъдещето на теглената артилерия може да включва автономни или дистанционно управлявани системи, намалявайки нуждата от персонал на полето и повишавайки безопасността на артилерийските екипажи. Това също може да доведе до по-бързо време за разгръщане и повишена оперативна ефективност. Теглените артилерийски системи могат да бъдат интегрирани с UAVs за разузнаване, засичане на цели и коригиране на огъня. Това ще предостави на артилерийските единици разузнавателна информация в реално време и ще им позволи бързо да атакуват цели с по-голяма точност. Използването на усъвършенствани материали и производствени техники, като например адитивно производство (3D печат), може да доведе до по-леки, по-здрави и по-издръжливи артилерийски компоненти. Това ще доведе до подобрена мобилност, увеличена огнева мощ и намалени разходи за поддръжка. AI и ML алгоритми могат да се използват за оптимизиране на артилерийски операции, като например прогнозиране на оптимални решения за стрелба, управление на запаси от боеприпаси и анализиране на данни от бойното поле. Това ще позволи на артилерийските части да вземат по-информирани решения и да подобрят общата си ефективност. бъдещето на теглената артилерия вероятно ще включва напредък в прецизно насочваните боеприпаси, цифрови системи, автономни и дистанционно управлявани системи, интегриране на UAV, модерни материали и AI/ML. Тези разработки ще помогнат на артилерийските части да запазят своята актуалност и ефективност в съвременната война, като същевременно намалят рисковете за личния състав.
  8. Хм, да се коригирам .... От музея не споделят това мнение, което наистина едва ли е релевантно, защото това е маска която е излята директно от лицето на "позиращия" - действие което е крайно неприятно и едва ли самият фараон ще се остави да обливат лицето му с гипс. Още повече че отливката е намерена в Ахетатон - столицата на Ехнатон, а баща му не е между живите поне от 6-7 години и никога не е бил на това място. Mask from Amarna Portrait of a Man New Kingdom, Dynasty 18, ca. 1340 BC Gypsum Amarna Height 18 cm Inv.-No. ÄM 21356This life-size mask is one of a series from the workshop of the artist Thutmoses in Achet-Aton (today called Amarna), in Middle Egypt, which was the capital of Egypt during the reign of Akhenaton and Nefertiti. This portrait study gives a unique view of the work technique of the artist; first a form was taken directly from the sitters face and a gypsum copy was made from the mould. The copy was then finished by the sculptor in various details, especially the eyes since these had to be closed when the mask was taken from the face. In these rare instances we are directly confronted with 'real' people even if we do not know their names or anything else about them. https://www.egyptian-museum-berlin.com/c52.php Отделно мумията на Аменхотеп III е открита, частично изследвана и изводите са, че е бил възпълен 45-50 годишен мъж И най-важното : На смъртния си одър фараоните от XVIII и XIX династии излъчват впечатляващо спокойствие пред лицето на смъртта, дори удовлетворение че напускат земния свят Усмихнатите лица на всички тях е показателна за Вярата им във Вечността Съвсем друго е изражението на този тип Неспокоен, мнителен и съвсем различен от типичните образи изобразявани като скулптури, барелефи и живопис. Дали е чужденец или престъпник ? Египет страда жестоко от крадци на гробове - въпреки, че към тях се прилагат все по чудовищни наказания - проклятия, екзекуции на цели семейства и дори живо мумифициране това не спира "гробната мафия" за която няма невъзможно скрита и охранявана гробница. И никое наказание не е страшно, защото ...печалбата си заслужава - десетки килограми злато, скъпоценни камънаци (слоновата кост дори не я пипат) На прима виста това са чужденци, но тиванското жречество мести непрекъснато мумиите в Горен Египет на трудно достъпни места където се предполага, че чужденци няма, въпреки това всички гробници са батисани още от древността . Суровите бандити не се трогват нито от проклятията, нито от тъмнината, нито от сакралността на починалите фараони - разпорват мумиите за да докопат ланци, пръстени, огърлици, гривни, обеци Дали този с отливката не е един от тях ?
  9. Каква изненада - Европейската космическа агенция е взела решение да създаде нова невъзвръщаема ракета, като за тази цел производството се аутсорсне на 50 основни поддоставчика, а от тези 50 основни поддоставчика - на хиляди вторични поддоставчици. И когато тези поддоставчици започват да вдигат цените на продуктите си и да извиват ръце, шефовете почват да си скубят главите и да се жалват "къде сбъркахме". Ако този манталитет не се промени, Мъск е бетониран монополист до 2040-та година. И даже да се промени, не знам дали някой ще може да го догони. "Старшип" не ни пада от небето, разработката е от 2012 година... Шефът на френската космическа агенция обвини поддоставчиците за високата цена на Ариана 6 На илюстрацията: европейската ракета “Ариана 6”. Photo credit : ESA 29 март 2024 г. 10:32 ч. Светослав Александров. Вчера, по време на събитието 2024 Spatial Perspectives, шефът на френската космическа агенция Филип Батист обвини поддоставчиците за високата цена на новата европейска ракета “Ариана 6”. Новината бе съобщена от журналиста Ендрю Парсънсън. “Европейската космическа индустрия, която е основно френска, се намира в опасност”, каза Батист. “Не се движим достатъчно бързо. Трябва да се придвижим бързо, да намалим циклите, цените, в противен случай ще умрем”. Конкретно за “Ариана 6”, която трябва да проведе своя дебютен полет това лято, Батист каза: “липсват ни десетки милиони евра, които не може да намерим сред европейските поддоставчици”. Напомням на читателите, че основната причина за възхода на Илон Мъск се корени в това, че той се опълчи на общоприетата докъм началото на 21-ви век “мъдрост” в аерокосмическата индустрия. Според тази “мъдрост”, понеже космосът е изключително рискована област, по-добре е фирмите да се фокусират върху това да правят един-единствен компонент, съответно когато се постави задача да се построи ракета, производството на различните компоненти се аутсорсва към поддоставчици. Мъск правилно осъзна, че това бе основната причина за застоя в ракетно-космическата индустрия след края на епохата “Аполо” и за високата цена на ракетите. Затова СпейсЕкс се разви като вертикално интегрирана компания. Повечето от компонентите на “Фалкън 9” (над 75%) се произвеждат от СпейсЕкс и само малка част от поддоставчици. Парсънсън цитира и думите на Олив Андерс, изпълнителен директор на Сафран, която притежава 50% от дяловете на АрианаГруп. Андерс определя, че високата цена на “Ариана 6” се дължи на политиката на Европейската космическа агенция (ЕКА) за геополитическа възвръщаемост на разходите за космонавтика към държавите-членки на агенцията. “Реалността днес е, че поддоставчиците са наложени на Арианагруп от съответните държави и тези партньори се крият зад географската възвръщаемост с цел да попречат на останалите решения да станат конкурентоспособни”, категоричен е Андерс. И досега не знаем колко струва едно изстрелване на “Ариана 6”. АрианаГруп първоначално смяташе, че началната цена ще е €70 милиона, но в края на 2023 г. дъжавите-членки на ЕКА взеха решение да се дават допълнителни субсидии на предприятието – €340 милиона годишно. Така реалната цена на едно изстрелване възлиза грубо на повече от €100 милиона. При това положение “Ариана 6”, която е невъзвръщаема ракета, няма никакъв шанс да конкурира частично възвръщаемите ракети на “Фалкън 9” и “Фалкън Хеви”, които са многократно по-евтини. А какво остава за ракетите “Старшип”, когато станат цялостно възвръщаеми. https://cosmos.1.bg/space/2024/03/29/ariane-6-blames-subcontractor/
  10. Липсват само "колективния запад" над Буданов, а над него "световното еврейство" дето са най-големите нацита в историята на света.
  11. Новият sci-fi сериал на Netflix „3 Body Problem“ – адаптация по романа „Проблемът с трите тела“ от Cixin Liu. Известните продуценти Дейвид Бениоф и Д. Б. Уайс, познати с работата си по „Игра на тронове“, отново ни представят нещо ново и интересно. Сериалът започва с брутална сцена от Китайската културна революция, която представя мъченията и убийството на професор по физика. Следват преплетени сюжетни линии - от една страна историята на дъщерята на професора, която е изпратена в трудов лагер, а по-късно е привлечена към мистериозен научен проект, и от друга - случващото се в наши дни, когато самоубийствата на известни учени по цял свят поставят началото на разследване, което ще доведе до разкритието на невероятни тайни. Въпреки визуалните ефекти, звездния актьорски състав и мистериозния сюжет, „3 Body Problem“ не успява напълно да се откъсне от абстрактността на оригиналния роман. Според критиците сериалът е впечатляващ и провокиращ на моменти, но заплахата, която представя, е по-скоро метафорична и далечна. Липсват герои, с които зрителите да се свържат емоционално. „3 Body Problem“ не е следващият „Игра на тронове“, но продуцентите отново доказват, че няма невъзможни за екранизиране романи.
  12. Нямам, разбира се. И за това твърдя, че това е спекулация, хипотеза, предположение, начално условие, за да можем да тръгнем от някъде и да изградим някакъв работещ модел. И ако някога получим неразрешими противоречия в този модел, тази спекулация ще бъде една от първите, които ще бъдат преразгледани и отхвърлени - както се прави непрекъснато, при всички модели. Затова и наблягам на тоя въпрос, за да вдене Младенов колко предразсъдъци има набити в главата и че измерването не винаги лежи на измерими величини И че спекулаците са легитимно средство в науката, защото няма друг начин.
  13. Какво е Проблемът с трите тела? В класическата физика, Проблемът с трите тела се отнася до изчисляване на движението на три обекта, взаимодействащи си под влиянието на гравитацията. За разлика от задачата с две тела, където движението може да се определи с висока точност, Проблемът с трите тела е нерешим в общия случай. Причината е, че гравитационното взаимодействие между трите обекта е нелинейно. Това означава, че малки изменения в началните условия (позиции и скорости) могат да доведат до драстично различни траектории в дългосрочен план. Нерешимостта на Проблема с трите тела има следните последици: Непредсказуемост: Не е възможно да се предскаже с абсолютна точност как ще се движат трите обекта в бъдеще. Хаос: Движението може да стане хаотично, с внезапни и непредсказуеми промени. Нестабилност: Орбитите на трите обекта могат да станат нестабилни, водят до сблъсъци или изхвърляне на един от тях. Има ли решение? Въпреки че Проблемът с трите тела е нерешим в общия случай, съществуват различни подходи за намиране на решения за конкретни ситуации. Числени методи: Тези методи използват компютри за изчисляване на траекториите на трите обекта за определен период от време. Аналитични методи: Тези методи използват математически уравнения за описване на движението на трите обекта. Приблизителни методи: Тези методи правят опростявания на проблема, за да го направят по-лесно решим. Приложения: Проблемът с трите тела има множество приложения в астрономията, физиката и инженерството. Астрономия: Използва се за изучаване на движението на планетите, звездите и галактиките. Физика: Използва се за изучаване на атомната структура, молекулярната динамика и хаоса. Инженерство: Използва се за проектиране на космически кораби, спътници и роботи. Решаването на Проблема с трите тела е важен проблем в науката и инженерството. Въпреки че е нерешим в общия случай, съществуват различни подходи за намиране на решения за конкретни ситуации. Тези решения са важни за разбиране на движението на небесните тела, както и за проектиране на космически кораби и други технологии.
  14. Международният съд нареди на Израел да разреши безпрепятствения достъп на хранителни помощи до Газа, където част от населението е изправено пред неизбежен глад. Решението на съда е сериозен правен отпор на твърдението на Израел, че не блокира доставките на помощи. Състав от съдии в най-висшия съд на ООН издаде решението след извънредна мярка през януари, задължаваща Израел да допусне спешна помощ. Съдиите, които бяха единодушни в решението си, заявиха, че палестинците в Газа са изправени пред влошаващи се условия на живот, а гладът и гладуването се разпространяват. "Съдът отбелязва, че палестинците в Газа вече не са изправени само пред риск от глад ..., а че гладът настъпва", заявиха съдиите. В своето правно обвързващо решение съдът заяви на Израел да предприеме "всички необходими и ефективни мерки, за да осигури незабавно, в пълно сътрудничество с ООН, безпрепятствено предоставяне в голям мащаб от всички заинтересовани страни на спешно необходимите основни услуги и хуманитарна помощ", включително храна, вода, гориво и медицински консумативи. Международният съд също така нареди на Израел незабавно да гарантира, че "неговите военни не извършват действия, които представляват нарушение на което и да е от правата на палестинците в Газа като защитена група съгласно Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид, включително като възпрепятстват чрез каквито и да е действия предоставянето на спешно необходимата хуманитарна помощ". Израел отрича да извършва геноцид и твърди, че военната му кампания е самозащита. Съдиите също така призоваха за незабавното освобождаване на всички заложници, държани от Хамас, като повториха искането на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, приета в понеделник. Макар Израел да твърди, че допуска помощ в Газа, високопоставени служители на ООН, САЩ и други международни организации, както и неправителствени организации, обвиниха страната, че възпрепятства предоставянето на животоспасяваща помощ на 2,3-милионното население на Газа. https://t.me/drmjournal/7886
  15. Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши обяви плановете си за прилагане на нови контрамерки срещу "незаконни, принудителни, агресивни и опасни атаки" от страна на китайската брегова охрана в Южнокитайско море. Маркос не уточнява какво ще включват контрамерките, а само, че те ще бъдат "пропорционални, обмислени и разумни" на атаките на Пекин. Двама филипински служители по сигурността обаче заявиха пред Associated Press, че съветниците препоръчали на Манила да използва по-бързи военни кораби вместо наети граждански кораби при доставката на персонал и доставки за военноморските сили, разположени на плитчината Втори Томас. Плитчината е потопен риф в Южнокитайско море, който е оспорван както от Китай, така и от Филипините, наред с други държави. От края на 1990-те години Филипините разполагат малък контингент от военноморски сили на кораб, който умишлено е стоварен на плитчината, за да служи като териториален пост. През 2016 г. Постоянният арбитражен съд в Хага постанови по дело, заведено от Манила, че историческите претенции на Китай към района нямат правно основание. Пекин обаче продължава да отхвърля решението на трибунала. По-рано Китай изпрати кораби на бреговата охрана да обкръжат плитчината, за да попречат на филипинските кораби за снабдяване да достигнат до кораба, който продължава да бъде активно експлоатиран от филипинските военноморски сили. Това доведе до многократни враждебни действия между китайски и филипински кораби, включително миналата събота, когато китайската брегова охрана обстрелва с водни оръдия филипински кораб за снабдяване, ранявайки трима членове на екипажа. Пекин нарече операцията "законно регулиране, прихващане и изгонване" на чуждестранен плавателен съд, който "се е опитал насилствено да навлезе" в китайски води. В четвъртък говорителят на китайското министерство на отбраната обвини Манила за развалянето на връзките между двете страни и обвини Филипините, че разпространява "дезинформация, за да заблудят международната общност". Чуждестранни правителства осъдиха неотдавнашните действия на Китай. В сряда министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин нарече операцията на Пекин "опасна" и потвърди ангажимента на Вашингтон към Договора за взаимна отбрана от 1951 г., според който Съединените щати и Филипините ще се защитават взаимно, ако едната от тях бъде нападната, включително в Южнокитайско море. За разлика от предшественика на Маркос, Родриго Дутерте, който даде приоритет на икономическото сътрудничество с Пекин, Маркос провежда по-остра политика по отношение на Китай и се ориентира по-близо до САЩ. Миналата година Маркос предостави на Вашингтон по-голям достъп до филипинските военни бази и разшири съвместните учения над Южнокитайско море. https://t.me/drmjournal/7889
  16. Това не е адекватен пример. Ние познаваме законите в близката околност на Земята, включая и планетите. Въпросът е - същите ли са законита на разстояние милиард светлинни години? Пет милиарда? Там атомите същата конструкция ли имат, същите енергетични нива ли имат, каква е дължината на излъчване на жълтия натриев дублет (линия D) там, за да можем да предскажем какъв е спектъра на излъчването там, за да оценим червеното изместване спрямо спектъра тук? И в този контекст питам - какви доказателства има за това? Или е само удобна спекулация? И не, не се приемат обяснения, че това се наричало "измерване" и че еди кой си авторитет казал еди какво си. Физиката разчита на доказателства, не на мнения. Е?
  17. След ВСВ Сталин се отказва от идеята да присъедини Европа към СССР... Според свидетелството на Джилас излиза,че Сталин е причината Тито да скъса с него. Тито е бил против императивната политика на Сталин...
  18. Според изчисленията планетите е трябвало отдавна да се сблъскат,но те необяснимо се движат точно по своите орбити без да се блъскат. Това е хомогенност и "система". Не казвам,че Бог направлява планетите,но и няма научно обяснение.
  19. Севастопол е далечко за Пейтриътите, не знам и от линията на фронта дали могат да метнат до там, но знам че ще е прекалено неблагоразумно да ги рискуват така. Явно руското ПВО има проблеми със системата за разпознаване свой-чужд. И положението в случая е ей такова:
  20. Украинците говорят за руските планиращи бомби, от които нямало спасение. Те са нещо като дроновете, но се пускат от въздуха и са с 100 пъти по-голям взрив.
  21. Вчера
  22. Явно това ще е новата опорка. Ама каквато и да е причината всяка загуба в авиацията си е тежка.
  23. Моментът, в който изтребител Су-27 се разбива в морето близо до бреговете на Севастопол. Според една от версиите самолетът е бил свален от тяхното си ПВО по време на въздушна тревога. Според друга е имало техническа неизправност на двигателя.
  24. Турция е на път да се превърне в най-големия продавач на артилерийски снаряди за САЩ още през тази година по данни на Bloomberg. Пентагонът е закупил 116 000 готови боеприпаси от турската компания Arca Defence с цел доставка през тази година. Съединените щати водят преговори и за увеличаване на покупките на експлозиви от Турция, за да увеличат производството на артилерийски боеприпаси, необходими за Украйна. Турският подизпълнител Repkon изгражда инфраструктура в Тексас, за да произвежда около 30% от всички 155-милиметрови артилерийски снаряди, произвеждани в САЩ до 2025 г. ------------- Френският новинарски и аналитичен канал LCI показа (https://www.tf1info.fr/international/video-document-lci-comment-l-ukraine-combat-la-russie-et-wagner-en-afrique-2290212.html) нови кадри от сраженията на украинските специални части в Судан. Според материал (https://www.wsj.com/world/ukraine-is-now-fighting-russia-in-sudan-87caf1d8) на The Wall Street Journal от началото на март, председателят на суверенния съвет на Република Судан генерал-лейтенант Абдел Фатах ал-Бурхан е поискал помощ от Зеленски, след като през лятото на 2023 г. бунтовниците са обсадили суданската столица Хартум. Както сме писали по-рано, Руската федерация разполага с достъп до златни мини в Судан, както и сили, действащи на страната на бунтовниците на Хемеди. Судан е важен за Москва, за да преодолява санкциите върху икономиката на Руската федерация. https://t.me/drmjournal/7882 ------------- Ръководителят на руското външно разузнаване Наришкин е на посещение в Северна Корея от 25 до 27 март, за да задълбочи двустранното сътрудничество между Москва и Пхенян и да обсъди по-широката регионална сигурност. https://t.me/drmjournal/7883
  25. Сраженията в Украйна определиха бъдещето на теглената артилерия, което според американските военни е към своя край. Ръководителят на Командването за усъвършенствани разработки на американската армия генерал Джеймс Рейни заяви (https://www.defenseone.com/threats/2024/03/future-not-bright-towed-artillery-army-general-says/395289/?oref=d1-homepage-top-story) на 27 март, че военното ръководство е свидетел на края на актуалността на тези системи. "Аз лично смятам, че сме свидетели на края на ефективността на теглената артилерия. Бъдещето на буксируемата артилерия не е много оптимистично", заяви Рейни на конференцията AUSA Global Force. Изказването на Рейни подчертава промяната на парадигмата в подхода на армията към артилерийските системи, като сигнализира за спешната необходимост от модернизиране на артилерийските способности на армията. Традиционно армията разчита на комбинация от теглена и самоходна артилерия, като първата се доставя до огневите позиции с армейски превозни средства. Въпреки това Рейни подчерта, че бъдещите артилерийски системи трябва да бъдат предимно мобилни, и се застъпи за платформи, способни на "постоянно движение" с минимално време за разгръщане. Американският генерал изрази интерес към проучването на автономни и роботизирани артилерийски системи за комбинирани настъпателни операции. Сухопътните войски трябва да продължат да се фокусират върху разширяването на обхвата на своите системи и огневата мощ на артилерията със специфична цев. Тези усилия идват на фона на съобщенията, че руската армия използва безпилотни самолети, за бързо насочване. Според проучване (https://static.rusi.org/359-SR-Ukraine-Preliminary-Lessons-Feb-July-2022-web-final.pdf) на Кралския институт за отбранителни изследвания (RUSI) някои артилерийски части на руските въоръжени сили, използващи собствени безпилотни самолети, могат да поразяват цели в рамките на 180 секунди от откриването им. Това наблюдение на RUSI повтаря предупреждението (https://www.businessinsider.com/ukraine-war-shows-towed-artillery-more-vulnerable-in-future-2023-10) на Джеймс Рейни, който миналата година подчерта, че дори 10 минути за разгръщане няма да са достатъчни във война срещу добре оборудван враг. Бъдещето на артилерията е да обстрелва врага и след това да се оттегля незабавно, без да губи ценни минути за разгръщане и изтегляне. https://t.me/drmjournal/7879
  1. Зареди още активности

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...