The first immunization

Автор: Неделин Бояджиев

От препоръката да се пият по осем чаши вода на ден до предупреждението за престой в студено помещение, когато човек е болен, някои медицински митове издържат на проверката на времето, без значение колко пъти са били опровергавани. Тук са споменати само 10.

10 duties related to medicine


Мит 1: Ваксините могат да предизвикват грип или аутизъм.

Слуховете, че единна ваксина против грип може да причини грип са „нагла лъжа“, казва д-р Рейчъл Врийман, съавтор на книгата „Не поглъщайте дъвката, която дъвчете! Митове, полуистини и откровени лъжи за тялото и здравето“, издадена през 2009 г. Противогрипната ваксина съдържа мъртви грипни вируси, но те са мъртви. А мъртъв, вирусът не може да бъде възкресен, за да причини грип.“, казва тя. Митът, за ваксини, които причиняват аутизъм, есе е появил през през 1998 г. в статия в списание „The Lancet”. Няколко родители на деца аутисти смятали, че децата им са придобили аутизъм, след като са получили ваксини срещу морбили, паротит и рубеола. За съжаление, такива митове са твърде издръжливи, а науката пилее средства и време, за да ги опровергава, вместо да вложи усилия в намирането на ефективно лечение за множество заболявания.

Мит 2: Приемайте витамини и хранителни добавки и винаги ще сте здрави.

Все по-голям брой проучвания сочат, че витамините и хранителните добавки не само може да са неефективни, но биха могли дори да бъдат и опасни. Например, хората приемащи витамини С и Е, могат да получат предразположение към рак, според проучване, публикувано в списание „Stem cels” („Стволови клетки”). Изследването показало, че високи дози от тези антиоксиданти може да доведе до генетични аномалии. Също така, едно изследване, публикувано тази година във вестник „Cancer Research”, свързана добавката рибено масло с поява на рак при опитни мишки. Американската Комисия по храните и лекарствата (FDA – Food and drug Administration) не изисква добавките да бъдат регламентирани по един и същи начин като лекарствата. В резултат на това безопасността на много от добавките не е строго проучена. Освен това, на етикетите или в листовките с инструкции може да има необосновани твърдения и дори – груби грешки в препоръките за дозиране. Няма нужда да се притеснявате от предозиране, обаче, ако приемате витамините от истинската храна, а не – под формата на хапче.

Мит 3: Студеното време може да ни разболее.

сватбена фотография (33)

Този мит е често срещана по целия свят, но това твърдение не е вярно. Изследвания са показали, че можем да почувстваме по-симптоми на настинка – реални или измислени – когато тялото ни бъде охладено. Но ниските температури не ни правят по-податливи към въздействието на вирусите. Това е известно от 1968 г. Всъщност, възможно е излагането на по-ниски температури да помогне на тялото ви по някакъв начин. Някои учени предполагат, че настинките са по-чести в по-хладните месеци, защото хората си стоят вкъщи или – в затворени пространства за по-дълго време, като по-тясно взаимодействат един с друг и така микробите имат повече възможности за разпространение.

Мит 4: Човекът използва едва 10% от своя мозък.

Нникой, който твърди това, не основава прокламацията си на сериозни научни изследвания. Днес ние можем да сканираме мозъка и да измерваме активността му във всеки един момент. Вероятно на хората им харесва идеята, че човекът все още не е достигнал своя пълен потенциал.

Мит 5: Захарта превръща децата в малки чудовища.

kids-games

Трудно е да се намери някоя майка, което не вярвам, че това е така. Но това твърдение е вярно само в главите на майките. Захар или сладки неща често се дават на децата от време на време, когато правилата са разхлабени и има много други деца наоколо – по време на рождени дни и празници. Този факт стои зад постоянство на настощия мит. Едно изследване от 2004 г. доказа, че ефектът на захарта върху детската психика е нулев. Вярата в този мит води до самовнушения сред родителите.

Мит 6: Ако имате мозъчно сътресение, трябва да останете в будно състояние.

Сътресенията на мозъка са относително често явление. Винаги се налага да се потърси медицинска помощ, но те рядко са тежки или живото-застрашаващи. Предупреждението пострадалият да стои будни след мозъчно сътресение, най-вероятно се е родило в резултат на недоразумение, свързано с определен вид травма на главата, която включва кървене и последваща кома или смърт. Но това е много необичайно и не се отнася за хората с „нормални” мозъчни сътресения. Ако сте били прегледани от лекар, и той е казал, че имате леко мозъчно сътресение, не е нужно да се притеснявате, че някой ще трябва да ви буди на всеки кръгъл час.

Мит 7: Дъвката остава в стомаха ви в продължение на 7 години.

Макар да е вярно, че много от съставките на дъвката като еластомери, смоли и восъци, са несмилаеми, това не означава, че те ще се мотаят в нашите черва за вечни времена. Огромна част от това, което ежедневно ядем, дори – неща, които се препоръчва да се ядат, като фибрите, например, са негодни за консумация. Но храносмилателната ни система е стабилна. А всичко онова, което не може да поеме, тя изхвърля от организма. Въпреки лепкавостта си, дъвката не „залепва” за червата ни. Напротив, тя е едно от първите неща, които ще се появят в тоалетната чиния.

Мит 8: Четене в тъмното или седене прекалено близо до включен телевизор или компютърен монитор може да увреди вашето зрение.

student-depressed

Приглушената светлина или взирането в телевизора отблизо безспорно може да причини болка в очите. Но няма доказателства, че тези практики водят до дългосрочни вреди за зрението. Днешните телевизори и компютърни монитори са относително безопасни, в сравнение с тези от близкото и по-далечното минало. Ако вие или вашето дете сте склонни да седите „опасно близо” до компютърния мпнитор или до телевизора, то може би е време да проверите дали не страдате от късогледство. Слагането на очила може би ще премахне този навик.

Мит 9: Трябва да пиете поне по 8 чаши вода на ден.

Като цяло, ние не се разхождаме в дехидратирано състояние. Телата ни са много добри в регулирането на нивото на влажността на организма. Осем чаши вода на ден – това е мит, датиращ вероятно от 1945 г., когато се появи новината, че възрастните трябва да приемат по около 2,5 литра вода на ден (еквивалентно на около осем чаши). Премълчава се, че немалка част от тези 2,5 л. вода идват не само от течностите, но – и от храната. Тази препоръка следва да бъде изменена така: Пийте и яжте толкова, че да натрупате по около осем чаши течности на ден!.

Мит 10: Трябва да изчакате един час след хранене, преди да отидете да плувате.

[ File # csp7410284, License # 1186569 ] Licensed through http://www.canstockphoto.com in accordance with the End User License Agreement (http://www.canstockphoto.com/legal.php) (c) Can Stock Photo Inc. / monkeybusiness

Този мит е разрушил много летни следобеди, принуждавайки млади и стари, да се потят в жегите. Няма специална причина да не се плува след ядене. Вярно е, че каквито и да било енергични упражнения може да се окажат неприятни (въпреки че не са опасни) след огромно празнично преяждане. Но за повечето от летовниците, които нагъват солети, чипс и сандвичи, това едва ли е повод за загриженост. Колкото до спазмите – можете да получите спазми по всяко време, независимо дали сте яли или – не.

 По материали от:

 http://www.myhealthnewsdaily.com/