Отиди на
Форум "Наука"

БЛАГОУСТРОЯВАНЕТО


П. Теодосиев

Recommended Posts

  • Администратор

БЛАГОУСТРОЯВАНЕТО

През XXI век човечеството вероятно ще навести и останалите осем планети и десетките спътници на Слънчевата система, а през следващите векове на третото хилядолетие може би ще достигне и до много други планети, обикалящи около близките звезди. Но отсега може с увереност да се каже, че то никъде няма да срещне планета по-красива, по-приятна за обитаване, по-подходяща за живот от нашата Земя.

Но това още съвсем не означава, че тя е идеална, че не би могла да бъде по-удобна за живот и дори по-красива. Да си припомним само, че 11 на сто от сушата (Антарктида, Гренландия) е покрита от вечни ледове. Не по-малко територия заемат и безжизнените пустини. А колко райони страдат от суша или пък се давят в излишна влага и от наводнения? Ами в климатично отношение? Самият факт, че температурната амплитуда (разликата между най-студената и най-горещата точка) на Земята достига 150°С вече е сигнал, че редът в нашия космически дом не е най-добрият възможен.

Световният океан, който заема повече от 7/10 от земната повърхност, е практически необитаем за хората. А би могъл да приеме милиарди! Поне половината от сушата е крайно неудобна за живот или той съществува там само с цената на неимоверни усилия. 20 милиона км2 от сушата са нажежени или почти мъртви пясъчни, каменни, глинести или солени пустини. Това се равнява по площ на 200 страни като нашата! Сега тези безплодни земи имат шест и половина пъти по-голяма територия, отколкото цялата орна земя. Още по-голяма част от нашата планета е или постоянно, или през значителна част от годината покрита с ледове и снегове. Освен това огромни площи от сушата са заети от полупустинни степи, от непроходими Джунгли, блата или от голи, без почва и растителност планини.

Всички тези факти показват, че нашата планета, колкото и да ни е мила, колкото и да я харесваме и обичаме, съвсем не е благоустроена. Всъщност ние живеем на едно небесно тяло, което до голяма степен е все още диво, некултивирано, а там, където човешката дейност е изменила природната среда, в повечето случаи се е стигнало до нейното замърсяване и дори унищожаване.

От казаното дотук следва категорично, че главната, първостепенната задача на човечеството през XXI век ще е да благоустрои своя космически дом — родната планета. Само така ще може да бъде оптимално решен проблемът за изхранването, за задоволяването на всички материални нужди на човечеството, дори неговият брой да достигне десетки милиарди. Само така Земята ще бъде превърната в «райска градина» — дом, подобаващ на една високоразвита хуманна цивилизация, дом, достоен да приеме гости от който и да е край на Галактиката.

Пътят към благоустрояването на Земята ще бъде тежък, стръмен и много дълъг, но не и безкраен.

За това, какви задачи включва пълното благоустрояване на Земята и как би изглеждало то, не би могло да се разкаже в ограничения обем на едно есе и ние ще се връщаме към този проблем неведнъж. Но най-общо можем да си го представим така.

Първата, най-неотложната задача е да се увеличи площта на обработваемата земя. Сега от 149 милиона км2 суша се обработват около 14 милиона км2 — по-малко от една десета. А според данни на ООН годни за такава обработка са 65 милиона км2, при условие че се извършват нужните мелиоративни и земеукрепителни работи. Решаването само на този въпрос ще даде 4—5 пъти повече селскостопански продукти, отколкото сега и ще може да се изхранва съответно по-многобройно население.

Oбработваемата площ у нас сега заема само 42 на сто от територията на страната ни. На нашата страна! Това означава, че на човек от населението се падат само 5,2 декара и по този показател ние стоим на едно от последните места.

Друга грандиозна задача на бъдещето, но технически и икономически напълно осъществима дори за съвременното човечество (ако вместо да се надпреварва във въоръжаването, влага силите си в благоустрояването на планетата) е преразпределянето на водните ресурси — отводняването на районите, където влагата е в излишък, и напояването на безводните райони, на пустините. Най-ярките в това отношение примери предлагат Сибир—Средна Азия; Африка (Конго—Сахара); Южна Америка (Амазония—пустините) и много други места.

Освобождаването на плодородните равнини за земеделски култури, населяването на планините, преместването на всички (автоматизирани и кибернетизирани) заводи под повърхността са все задачи, с които XXI век или ще се справи, или ще започне осъществяването им.

Но да не забравяме за Световния океан, който заема 71 на сто от повърхността на планетата. Какви възможности предлага той: за морско животновъдство и земеделие; за обитаване на повърхността и на шелфа му; за корекции на теченията му; за целенасочено изменение на очертанията на моретата и на проливите му.

Дошло е време да се сложи край на готованското, разхитителското, пакостническото отношение към родната ни планета. И преди да поемем към звездите, ще трябва да изпълним един синовен дълг към люлката на човечеството, към Земята, която ни е създала и милион години грижовно отглеждала — да я боготворим!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Чуден текст!!!

Някои народи в това отношение нямат какво много да правят. Други, като нашия - имат. Трети са безнадеждни.

Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...