Отиди на
Форум "Наука"

Завзети ли са българските земи окончателно от oсманците през 1396 година?


Recommended Posts

  • Администратор

Завзети ли са българските земи окончателно от oсманците през 1396 година?

Общоприето е, че краят на Второ Българско Царство идва през 1396 година когато турците нахлуват във Видин и пленяват цар Иван Срацимир. Това събитие е предшествано от превземането на Търново, столицата на Търновското царство, на 17 юли 1393 год. и окончателното падане на царството със смъртта на Иван Шишман и превземането на последната крепост, Никопол, през 1395 год. Последователното превземане на България (1388, 1393, 1395, 1396...) и изникването на нови извори, неизвестни до преди 50 години, подлагат под съмнения дали всъщност 1396 година е последната година от османското превземане на България – всички ли български земи губят свободата си и независимостта си? И за щастие, и за съжаление има голям избор от години предложени от различни историци, които можем да приемем за край на Българската държава. Пламен Павлов и Иван Тютюнджиев предлагат като крайна година 1422, а пък скептиците (В. Златарски и др.) са на мнение, че за реално съществуваща българска държава може да се говори най-много до 1413 год., когато е сключен договор между Видинското царство и турците след битката при Чамурли. Има и такива обаче, които казват, че България е просъществувала 50 години след 1396 и предлагат години като 1430 (от тогава Видин присъства като османски санджак в архивите), 1444 (Битката при Варна и освобождаването на северна България) или пък 1453 (превземането на Константинопол) като крайни дати. Но коя всъщност е наистина годината или поне коя е най-правдоподобната? Този въпрос е много спорен и може би няма конкретен отговор, но основното нещо е, че свободни български територии просъществуват и след 1396 г.

Цялата статия тук - http://nauka.bg/inde..._page&pid=12409

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Относно края на българската държавност и кога са заети българските земи окончателно от oсманците – това са два различни въпроса, на които може да се отговори като се определи :

Кокво разбираме под “българската държавност”

Може ли да има “българската държавност” при васалитет – турски, сръбски, унгарски, на Свещената римска империя.

Що е Угровлахия и какъв е Йоан Мирчо – все пак той е поставен за воевода и владетел от български цар.

Българската Охридска епископия носител ли е на “българската държавност” след 1453 г., и превземането на Константинопол.

И пак стигаме до св. Пимен и забележимото движение от средата/края на ХVI и началото на ХVII век, духовно, христоцентрично движение, което можем да наречем Дълбокото Възраждане. Кой дава парите и разрешенията за въздигането на Софийката “Света гора” и може ли това да е продължение или част от “българската държавност”.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребители

Най-достоверна е 1413г., която се сочи в турските, сръбските и гръцките извори, като латинските също говорят в полза на тази дата. След нея Константин Видински вече живее в Буда, като умира по време на едно свое посещение в Белград през 1422г.

През 1393г. пада Търново, но правителството се мести в Никопол. Ситуацията напомня ПБЦ, когато пада преслав, но царската резиденция се мести в Охрид. Сърбия също губи Белград, до това не е края на ср. държава, тъй като правителството се мести в Смедерево. Или пък както когато англичаните превземат Париж, но това не е краят на Франция, а правителството се мести в Бурж/е. За Видин през 1396г. знаем само, че Еван Страцимир е пленен, но не е ясно дали след отстраняването му царството не е продължил да управлява Константин. За Александър е по-ясно, защото има сведение, че управлява Самсун. При всички случаи както много от турските емирати, най-вероятно и в бълг. държавици са се завърнали на власт владетелите им след битката при Анкара. Що се отнася обаче до края през 1413 - там вече извори бол.

От 1413г. може да има някакво самоуправление, но това дори не е васалитет, а просто християни са включени в турския управленски апарат. По принцип в Осм. империя на най-ниско ниво винаги е имало доста развито самоуправление (да не се бърка с днешното местно самоуправление, защото това сега е такова повече по име, отколкото по същност).

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...
  • Потребител

Пламен Павлов и Иван Тютюнджиев и тяхната теза , че краят на българската държавност е около 1420 година със смъртта на Константин е изказана от преди 15 години поне. Мисля, че може да се намери и в нет-а.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Не е само Видин.Кюстендил запазва някаква автономия до 1431 година Ловеч дори до по късно.Чипровци до края на 17 век.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 2 часа, Staski said:

Пламен Павлов и Иван Тютюнджиев и тяхната теза , че краят на българската държавност е около 1420 година със смъртта на Константин е изказана от преди 15 години поне. Мисля, че може да се намери и в нет-а.

Повече. От 90-те години е. Но заключението им е по-скоро патриотично, отколкото вярно. Все едно да смятаме, че Латинската империя съществува до 1373, когато умира последният носител на титлата "константинополски латински император".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Отговорът на въпросът много зависи от това, що той значи. Какво значи завземане и какво значи български земи. Защото примерно след битката при Анкара Сюлейман връща някои територии и на практика между 1402г. и 1453г. днешният Бургаски окръг е част от византийски апанаж. Казвам византийски апанаж, но владетелят му е син на дъщерята на Константин Деян и е женен за Асеневка (дъщерята на Павел Асен).

Сходно е положението и с дн. Северна България между 1402 и 1413г. В изворите съвсем ясно се говори за турски военни кампании срещу Българите. Т. нар. въстание на Константин и Фружин изобщо не е въстание, а наказателен поход срещу тях, защото помагали на някой си Каралюк (един от прототипите на Крали Марко), а той пък ги ядосал, защото освободил трите синджира роби, които обаче исторически не били българи, а маджари. По-скоро инцидента е бил използван като повод за турското нападение де.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

За мен е до 1422, като Контантин е изгонен от Видин някъде към 20-21. Първото споменаване на санджакбей на Видин е през 1430. Иначе, българска държавност имаме до края на 17 век /работил съм по тия въпроси, но не ми стигнаха знания тогава да го обоснова както трябва, може би е време отново да се заема с темата/.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз също съм на мнение, че българска държавност има поне до края на размириците в Османската държава предизвикани от злополучната битка при Анкара през 1402 година. Същевременно нека и да видим от кои години датират първите османски регистри, било то за тимари или джезие регистри. Повечето изследователи ги отнасят към 50-те години на 15 век.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За мен годината не е от голямо значение, но когато преподавам тази тема освен 1396г отбелязвам и алтернативния вариант - 1421/22г., пояснявайки на учениците събитията след 1402г. и размириците в Османската държава. Според мен Мурад II слага окончателно край на Видинската държава. Вероятно в София имаме полунезависима държава унищожена от Мехмед Фатих през 1454г. Въпроса е българска или сръбска е? Съществуването и трябва да се отнесе между 1443 и 1454г. и пряко следствие от походите на Владислав Ягело. По това време сериозни отстъпки получават сърбите, но след 1456г. са ударени здраво. Воеводата Радич е вероятно васал на Османците, но след превземането на Константинопол Фатих ликвидира владенията му. Въпроса е какво по характер е владението? Отговора за мен е ромейско по модел на управление, сръбско по отношение на елита и българско по население.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...