Отиди на
Форум "Наука"

Има ли бъдеще човешкото същество


dedenze

Recommended Posts

Всички се надяват, че има и то светло и добро. Това е заложено в позитивното мислене, надежда и стремеж към усъвършенстване. Не съм религиозен, но ще кажа - дай Боже. Защото факторите от които зависи това, са толкова много и значими. Те са в микро и макро сферата, често резултат на нашите действия и незнание. Отварям тази тема за размисъл с надеждата, че всеки ще формира чувство за отговорност към бъдещето и наследството, което оставяме след нас.

С ограничените си познания ще се опитам да изложа някои от най-големите опасности свързани с човешката дейност. Бих се радвал ако някой допълни и разшири темата.

Екологичната катастрофа е едно от най-опасните неща. В природата всичко е взаимно свързано и всяка некомпетентна намеса е фатална. Чернобил и последиците от ядрените опити са малък пример за това. Сега главната опасност идва от глобалното затопляне. Мнозина ще кажат, какво чак толкова, ще се измени малко и сравнително бавно крайбрежната ивица, някои селища ще се преместят, няма да има ледници на полюсите… Истинската опасност не е там.Най-големите запаси от метан са в северните части на Русия. Метанът е под налягане по- високо от 80 – 100 атмосфери и се добива от сравнително малка дълбочина. Вечно замръзналият почвен слой пречи да бъде спонтанно освободен в атмосферата. Затоплянето ще промени тези обстоятелства. Ако това, все пак се случи, той ще се възпламени в такова количеството за, което специалистите твърдят, че ще последва нов ледников период. Дали някой ще оцелее може само да се гадае. Това не е приказка за плашене на непослушните деца, а реалност. Хората по света, започнаха да го осъзнават. Въвеждат се ограничения за въглеродните емисии. В борбата може всеки да участва пряко, достатъчно е да изключим ненужните консуматори на електричество, да ползуваме колите си само когато трябва, да не горим, да преработваме излишните неща, да изолираме топлинно сградите...

Противопоставянето, войните и тероризма директно застрашават всички. Често създават екологични катастрофи. Вече на всички е ясно, че при използуването на ядрено и биологично оръжие, няма победители, еднакво ще пострадат всички . Финансовите интереси в тази сфера са толкова големи, че разума е игнориран напълно. Изказват се много съмнения, че световният икономически център на 11. 09. бе унищожен от американци, а не от терористи. Как смятате, при прехвалената, американска, отбранителна система – пътнически самолет да се забие в Пентагона, след 30 минути полет и да не бъде предварително прихванат и свален ? Високите сгради бяха скъпи и тежки за обслужване и създаваха в годините много проблеми. Истината трудно ще излезе наяве, мога само да кажа, че те бяха добре застраховани и сега застрахователите плащат.

Военните, "миротворчески" и други операции, по правило се плащат от "победените" доста солено. Даже си имаме и "прясна" бомба паднала в Горна баня – София от атаката срещу съседна Сърбия с глава от "обеднен" уран. Всеки производител на оръжие се възползува и резултатите в най- ново време са – Ирак,Сърбия,Афганистан, Чечня …. Даже знаем кои ще са следващите.За съжаление в "обработените" държави нищо не се е променило, само омразата е нарастнала.!

Най- опасно и страшно е духовното опустошение на човечеството. Стремежа към големи и бързи печалби, създадоха понятието- идеален потребител. Всички хора трябва да се превърнат в такива създания. Развитието на телекомуникациите създаде отлична почва за това. Живот в нереален, розов свят, дрога, насилие и връщане към мускулите и първичното. Игри, забавления, развлечения в неадекватен, илюзорен свят. Сексуални извращения и фантасмагории. Любими филми за деца без грам научна фантастика- Звездни войни, Хари Потър, Властелина на пръстените …В тези, все пак се прокрадват и утвърждават някои човешки добродетели, но има такива сеещи само тъпота и насилие.

Хората не се срещат, не разговарят, предпочитат виртулната връзка. Но човешкото същество не е устроено така, на него е нужен обществен живот и реализация. Без това е обречен на гибел. Робинзон Крузо е идеализиран, фантази герой в описания от автора живот, реално няма да оцелее и година. Преди време излезе един филм Идиотокрация. Замисъла е сатирично да опишат възможните последици от новите човешки ценности и начин на живот. Този филм днес става все по- актуален и комедийната съставка на филма започва да звучи зловещо.

Много хора тук във форумите за наука по един или друг повод задават въпроса, защо се стигна до тук – лошо образование, чалга култура, "борчески"или липса на ценности, проституция, дрога, насилие, сексуални извратености и бездуховност. Това се катализира от прехода към псевдодемокрация, роди се още през 70 –те години на миналия век. Нарича се пазарна икономика. Несъвършенния човек не обича много да работи и учи, лошия пример е много по- заразителен от добрия. Противопоставянето на живота и морала на родителите е другия катализатор. Хитрите рекламодатели, производители и печалбари, активно се възползуват от това и попадат в благодатна почва. В някои по- развити страни, хората се опитват да предпазят поне непълнолетните от фалшивите внушения и реклами. Има редица закони и правила, които се спазват. Ние тук 20 години сме разграден двор място за секти, пошлост и претопяване.

Всички религии по света, приемат че разумният човек се състои от тяло и душа. Душата изисква духовна, качествена храна, тогава и тялото е здраво и силно. Духовната храна няма материални измерения, в повечето случаи не се предлага на щанда, защото не носи печалба, не е пазарна и модна. Кой съвременен тинейжър ще изгледа или изчете наведнъж "Война и мир" на Толстой , а е нужно ! Когато остарее ще разбере, защо и какво е пропуснал, ако все още има останало нещо, с което да мисли.

Хората неусетно, бързо и реално вървят към ликвидиране на духовността. Тогава се губи и смисъла на живота. Да аз мисля, че това е най- голямата и реална опасност за човечеството !

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

...Каква апокалиптична картина рисува тази статия...

А Властелина на пръстените е особено вредна!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

http://vbox7.com/play:99848099

Джордж Карлин си го казва както е. Според мен всяка цивилизация достига този момент, когато показва доколко е способна да се справя с природата. В случая - да я спасява. Може би пък сме прекалено несъвършени.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

...Каква апокалиптична картина рисува тази статия...

А Властелина на пръстените е особено вредна!

Майтапиш се, нали? :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Майтапи се, разбира се.

Дедо ако живееше в Китай или Германия или пък беше получил 1/2 Витошка по реституция, светът щеше да ти изглежда прекрасен!

И екологичните проблеми се преувеличават и терористичните, и всичко!

Хората днес имат един - единствен проблем и той е "левичарството". Убиването на инициативата, втълпяването на страх пред преобразуването на света, пред прогреса и технологиите... мафиотщинатарл агресивната политкоректност....

Редактирано от Р. Теодосиев
Link to comment
Share on other sites

Относно парите и реституцията, припознал си човека - и цяла София да е моя, няма да ме направи по-щастлив. Свинските удоволствия не ми харесват, предпочитам духовните !

Редактирано от КГ125
пиши на кирилица!
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Майтапиш се, нали? :)

**

Донякъде се майтапя, но не съвсем. "... Там където горят книги, по-късно започват да горят хора..."

***

Виждам, че статията е написана със сериозни намерения и не е единствената на тази тема. Но ми прави впечатление, че не се дава никаква идея как да бъдат решени тези проблеми , освен да си спрем тока.

Фактологията, също не е точна.. с тези уранови глави и т.н. статията започва да звучи направо конспиративно.

***

Затова ще обобщя в едно изречение - Сериозни намерения, но несериозно звучащи..

Поздрави Б.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това са те модерните леви и еколози - да спрем всичко и да идем в каменната ера, па белким човечеството се спаси.

Ако повечето от тия спасители прекарат една седмица на някой пуст остров, няма да се върнат от там.

Техниката е проста - вземате разни неща от савременната технология и започвате да плашите хората с тях.

АЕЦ-а ще гръмне...Да, ама няма. Ще им гръмнат идеите, и то много скоро, защото това е трупане на глупост след глупост и на лъжа върху лъжа.

Link to comment
Share on other sites

Бях намислил да не отговарям , но считам че е недопустимо някой под моето име да дописва и вписва тъпотии, вменявайки ми изказвания които не съм правил. Така, че дано КГ знае колко ЯЕЦ - а са гръмнали до сега и какви са пораженията, колко успяха и колко не успяха, катастрофи да предотвратят, необичаните от него еколози по света. Не виждам и никаква връзка на левичарството с темата. Разумният човек не бива да си зарива главата в пясъка и да мисли, че се е спасил. КГ свалете смешно демократичните, десни, розови очила ! Само преди няколко месеца, гърмяха бомби складирани на 5 км. от София, добре, че тротила не се взриви тогава -само 20 тона. Загрижеността не е плашене, а повод за размисъл и реакция - от това ли се страхувате или се надявате, че някой ще ви спаси персонално ако си платите?

Благодаря на г-н Богданов за мненията. Мисля, че е невъзможно и по силите на един човек да даде решения на един толкова сложен въпрос. Фактологията обаче е точна и няма нищо " конспиративно" - необогатеният уран отдавна се използува в боеприпасите. Много от странните заболявания, природни аномалии, от последните войни се приписват на него. Все още няма подробно изследване за влиянието му върху хора и природа. Темата е много обширна, затова още в първите редове съм написал, че бих се радвал ако някой я допълни и разшири, но без политически заигравки.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
А Властелинът на Пръстените е особено вредна!

Това пък защо? :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

***

Благодаря на г-н Богданов за мненията. Мисля, че е невъзможно и по силите на един човек да даде решения на един толкова сложен въпрос. Фактологията обаче е точна и няма нищо " конспиративно" - необогатеният уран отдавна се използува в боеприпасите. Много от странните заболявания, природни аномалии, от последните войни се приписват на него. Все още няма подробно изследване за влиянието му върху хора и природа. Темата е много обширна, затова още в първите редове съм написал, че бих се радвал ако някой я допълни и разшири, но без политически заигравки.

Този тип ракети не носят заряд с обогатен уран. Има такива снаряди ползвани по време на войната в залива. Ракетата беше най-проста анти-радарна ракетка...

Това пък защо? :post-20645-1121105496:

Драги Глишев, тази книга може да бъде адски въздействаща. Не е книжен труп /както определи Стоиедин - Хари Потър и аз споделям мнението му/ и резултатът е, че има хора които не се разделят с нея. Най-малкото на теб трябва да ти обяснявам, че под повърхностния слой на романа се крият още нива /за напреднали/, а всяко нещо което може да въздействува може да се окаже не толкова безобидно. Това имах предвид в поста си...

По-скоро има нещо друго... Бях много изненадан, че точно тази книга ще се окаже в подобен списък .. .на книги без особена стойност... как да не го коментираш?

А колкото до Робинзон Крузо - от векове съществува спор между нея и Гъливер на Суифт... но това е друга тема...

Поздрави Б.

Редактирано от Б.Богданов
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Уважаеми Дедеце,

Обръщам се така към вас, просто защото не знам името ви... Винаги съм мислил, че е малко смешно да се коментират проблеми без да се дава и най-малката идея за решението им. Аз не мисля, че е във възможностите на един човек да предложи решение на всичко! Но поне да даде идея за решаването поне на един - дори да звучи невероятно, откачено и т.н. Това имах предвид в поста си...

Поздрави и успех в разбуждането на гражданската ни съвест! Б.Б.

П.С. Не търсете сарказъм с последното изречение... такъв просто няма..

Поздрави Б.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Мда, то зависи кое как въздейства... но не се изразих добре. Кому как въздейства, ето така е по-точно. Отровата е в количеството. Или може би в това дали приемаш книгата "на гладно". Важи не само за книгите, разбира се. Инак аз съм от хората, за които в частност "Властелинът... " е малко нещо настолен и то е точно защото прилича на глава лук, която белиш, белиш и плачеш, плачеш, а тя все не свършва. Все пак ми се струва, че по-скоро е от полезните книги. Много обичам лук :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Мда, то зависи кое как въздейства... но не се изразих добре. Кому как въздейства, ето така е по-точно. Отровата е в количеството. Или може би в това дали приемаш книгата "на гладно". Важи не само за книгите, разбира се. Инак аз съм от хората, за които в частност "Властелинът... " е малко нещо настолен и то е точно защото прилича на глава лук, която белиш, белиш и плачеш, плачеш, а тя все не свършва. Все пак ми се струва, че по-скоро е от полезните книги. Много обичам лук :)

Добре казано - частта с лука. А дали е полезна или не.. е това е тема на друг разговор..който няма да бъде много къс. Просто ще зависи кой колко дебел лук държи близо до очите си.

Извинете за спама...

Редактирано от Б.Богданов
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Относно парите и реституцията, припознал си човека - и цяла София да е моя, няма да ме направи по-щастлив. Свинските удоволствия не ми харесват, предпочитам духовните !

Че какво ти пречи, като имаш половин Витошка, да ходиш на коннцерто, бре!

И как така ще наричаш хората, които притежават собственост "свини" генерално?

Без тая собственост няма цивилизация, а без цивилизация духовните ти удоволствия ще се свеждат до удряне по някой пън или в най-добрия случай до съзерцяване на някой хубав залез, докато репериш от студ на някоя скала.

Тука наистина се понамесих, обърках бутона за редактиране с този за цитиране. Пишех на микроскопичен лаптоп, нямах кирилица, sorry. Трябваше да се получи цитат и отговор.

Относно парите и реституцията, припознал си човека - и цяла София да е моя, няма да ме направи по-щастлив. Свинските удоволствия не ми харесват, предпочитам духовните !

Че какво ти пречи, като имаш половин Витошка, да ходиш на коннцерто, бре!

И как така ще наричаш хората, които притежават собственост "свини" генерално?

Без тая собственост няма цивилизация, а без цивилизация духовните ти удоволствия ще се свеждат до удряне по някой пън или в най-добрия случай до съзерцяване на някой хубав залез, докато трепериш от студ на някоя скала.

Link to comment
Share on other sites

Уважаеми Глишев и Богданов, не хабете интелектуална енергия . Цитираните от мене филми са касови и много скъпи, с много ефекти, исках да кажа, че те имат стойност на приказка с множество вредни внушения. Нямат нищо общо с научната фантастика. Няма я науката,затова там горят огньове в открития космос, бръмчат двигатели, светло е като в земен ден. Добрата научна фантастика се характеризира с това че читателят или зрителят трудно може, научно да обори, пределено фантастично твърдение. Такива стойностни неща почти не се произвеждат вече, не носят пари. Научна фантастика в изброените произведения няма. Ще кажете, че те са насочени към детската аудитория, още по- лошо. Не бива в 21 век да внушаваш на децата неистини, насилие и пр.... Резултатите от подобни внушения не закъсняват и у нас - дете скочило от 4 етаж с дрехите на Батман.... Най- трудно се пише за деца и най- лесно се печели от тяхната наивност, а всичко се гради основно в първите 7 години. Та тези филми направиха създателите им милионери и подмениха научното с фентази, свръхнереално, това вече е опасно и има последици. Води до изкривяване на възприятията и формира фалшиви ценности и идеални, немислещи потребители.

Никой от нас не е чел истинска критика на тези филми, не се опитва и да я направи, защото това ще му донесе само загуба на време и неприятности. Трябва да се формира гражданско съзнание и отпор на подобни неща. Друга естетична култура, това е неплатено, но човешко задължение на всички с претенции за разум.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Чакай сега, питах конкретно за "Властелина...", който случайно е плод на много дълбока литературна и филологическа ерудиция на автора си (имам предвид книгата, разбира се, филмът е нещо отделно) и който няма научнофатастични претенции, защото там изобщо не става дума за двигатели, открития Космос и т. н.

Иначе не знам четеш ли английски, но ако да - ще ти пратя линк с доста добра критика на "Междузвездни войни", която би те зарадвала.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Заповядай, мисля, че ще ти е интересно: "Star Wars" despots vs. "Star Trek" populists, by David Brin. Разбира се, аз съм на съвсем друга позиция, но текстът никак не е лош.

Иначе стихчето ти е вярно, но самите ХуЛи са ужасно графомански сайт. И аз имам някакви неща там, то кой не прави грешки...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...

Много е трудно да се дадат верните идеи за развитие на човечеството и неговото бъдеще. В подкрепа на написаното от мен ви препоръчвам поредица от филми - Духът на времето. Филмите мгат да се изтеглят безплатно от сайта thezeitgeistmovement.com

и от още много места.Филмите се опитват да дадат и насоките на бъдещото човешко развитие Тук ще дам част от субтитрите към представянето на последният филм от поредицата.

Текста е извадка от субтитрите към филма.doc

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...