Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител

Някой знае ли нещо повече за Васил Шамов (туркулог), който разшифрира османска телеграма относно сътрудничеството на поп Кръстьо с тогавшните власти ?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Името е Шанов с "н". Родом от Македония, учил е в турско училище в Битоля, бил е учител в Солун и Битоля. След това се премества в България, където също преподава и работи в Народната библиотека като специалист по османски документи.

Ето нещо за него от спомените на Симеон Радев:

"Васил Шанов живееше в пансиона, но се учеше в Идадието. Турското училище не го направи туркофил. Учител в Битолската гимназия по турски език, участник в революционното движение, в неговата къща се е вадил на циклостил бунтовническият лист, издаван от Вътрешната организация. Много близък с него в битолския пансион, поради отсъствието си от България аз дълго време не бях го срещал. В последните години той работеше в Народната библиотека, в Ориенталския отдел, при разчитането на стари турски документи. Отличен преподавател, той приготвил по турски език две студентки [Бистра Цветкова и Вера Мутафчиева], които сега също работят в полето на турската история във връзките й с нашето минало. Васил Шанов почина неотдавна, чист човек, блага душа, всичките му другари го оплакваха."

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...