Отиди на
Форум "Наука"

Присвояването на Търновската патриаршия през ХVІв.


Recommended Posts

  • Потребители

Макар този въпрос да е бил разгледан още от Марин Дринов, то и днес продължава да има интерес относно онези сведения за присвояването на Търновската патриаршия от Цариградската, които отнасят събитието към ХVІв.

Известно е, че наскоро след превземането на Търново от турците търновският патриарх е изпратен на заточение. Възползвайки се от обстоятелството, че търновската епархия останала без своя архиерей, цариградския патриарх я поставил под управлението на изгонения от Молдова Йеремия, както се вижда от запазения текст за управощаването на митрополита. Това събитие се отнася към 1394г. В писмото на цариградския патриарх до охридския архиепископ, което се датира около 1409г. също се заявява, че Търновската патриаршия вече е присъединена към Цариградската.

Един откъс от „История на Йерусалимските патриарси” написана от йерусалимския патриарх Доситей се сочи като източник на данните, че Търновската патриаршия е била присвоена едва през 1572г. Доситей обаче се позовава на сведението на великия логотет Йеракос и казва, че той е живял през 1572г.

Йеракос, великият логотет, който е живял през 7080 (1572) година, отбелязва, че след завоеванието на Константинопол от турците, бил събран синода в Константинопол и на този синод било изказано

Както се вижда обаче от текста, той може да се тълкува и в смисъл, че синодалното решение е станало скоро след превземането на Цариград от турците, т.е. в средата на ХVв.

Друг източник е Спиридоновата история, както и някои добавки и преправки към Паисиевата история. Спиридон, както и в Дряновския препис на Паисиевата история казват, че ликвидирането на търн. патриаршия е станало едва при султан Селим ІІ по време на т.нар. "Второ разорение на България", като тогава била ликвидирана и бълг. аристокрация. Близък по съдържание, но малко по-подробен е текста към т.нар. Чирпанска или Герова преправка на Паисиевата история . В този разказ събитието е отнесено към 1522г. Датата очевидно не съответства на времето на управление на султан Селим ІІ (1566-1574). Обявилият се за халих султан Селим І Явуз (1512-1520) пък е управлявал до 1520, а през 1522г. вече е управлявал Сюлейман І Великолепни (1520-1566). Разбира се ако сведението на патр. Доситей се е случило през 1572г., то в този случай наистина е станало по времето на султан Селим ІІ.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...