Отиди на
Форум "Наука"

Видове насилие върху деца


Recommended Posts

  • Потребител

По своята същност има няколко основни вида насилие. Основно домашното насилие върху деца се поделя на физическо, сексуално, емоционално и занемаряване.

Всяка неслучайна физическа увреда на дете (до 18г.) от родител или друг обгрижващ може да се определи като физическо малтретиране.Като цяло под физическо насилие се разбира всяко удряне, ритане, щипане, раздрусване, пошляпване, изгаряне, хапане, душене и т.н. Може да се включва даване на детето на отровни вещества, неподходящи лекарства или алкохол. Възможно е да се използва ненужна сила при хранене, сменяне на пелена или дреха. В резултат могат да се появят охлузвания, синини, драскотини, подутини и други видими наранявания по тялото на детето, както и вътрешни – счупвания и кръвоизливи. Вредите може да не са причинени умишлено и да са следствие на прилагане на свръх строги мерки за дисциплина или физически наказания. Физическо насилие над дете се наблюдава в още няколко конкретни случая :

 Наказанията са довели до фактури, изкълчвания или забележими наранявания.;

 Наказанието е включвало удрянето на детето с твърди или остри предмети като пръчки или колани с катарами;

 Наказанието е включвало ясна и сериозна загуба на контрол, изразена например чрез хвърляне или блъскане на детето в стена или блъскане по стълби;

 Насилието е включвало необичайни форми на физическо травмиране, например изгаряне или попарване, връзване на детето или държане на главата му под вода.

Тук е необходимо да се различи понятието неглижиране от малтретиране. Неглижирането се определя като неспособност на родителя (настойника) да осигури подходящи грижи, удовлетворяващи потребностите, характерни за възрастта, които детето не е в състояние да си осигури само. Може да е физическо,образователно и емоционално. Физическо неглижиране е налице при :

 Незагриженост за храната, облеклото и подслона на детето;

 Отказ на здравни грижи;

 Забавяне на здравните грижи;

 Изоставяне на детето;

 Неадекватен надзор;

Други форми – например, шофиране в нетрезво състояние заедно с детето.

Образователно неглижиране е налице, когато :

 Родителят позволява и е незагрижен за бягства на детето от училище над определени граници, например над три дни в месеца, за което е бил уведомен;

 Родителят спира детето от училище по различни причини (например, гледане на друго дете, най-малко три дни в месеца) ;

Родителят не отговаря на други образователни нужди на детето, не му осигурява учебници и помагала.

Емоционалното неглижиране се изразява в :

 Неадекватно отглеждане и предоставяне на афективни грижи;

 Допускане на детето да е хронично малтретирано от другия родител или съпруг;

 Позволяване на употреба на дрога и алкохол;

 Позволяване на друго маладаптивно поведение;

 Отказване на психологични грижи на детето.

Сексуалното насилие може да включва сексуален интерес, опипване, разголване на гениталии, орално сексуално действие, вагинално или анално проникване с предмет, вкл. пръсти и пенис, показване на порнографски материали или използване на детето за порнографски цели, воайорство и др. Сексуалното малтретиране над дете е предателство на детското доверие. Когато се говори за сексуално малтретиране то трябва да се различава от неправилното сексуално общуване /misuse/ с детето, инцест, и изнасилване. Общото между всички понятия е злоупотребата със сила и доверие.

Сексуално малтретиране извършено, ако е имало :

 Какъвто и да е генитален контакт между възрастен и дете;

 Каквито и да са манипулации с гърдите или гениталиите на дете, извън културно приетите при къпане на малко дете;

 Склоняване на дете да пипа гърдите или гениталиите на възрастен;

 Показване на гърдите или гениталиите от страна на възрастен пред дете, освен случайното в хода на обличане и къпане;

 Склоняване на детето да показва гърдите или гениталиите си;

 Каквато и да е форма на сексуално общуване (със или без наличие на контакт, разголване или разговори), което е довело до състояние на сексуална възбуда, и независимо от охотата, с която детето е участвало в това сексуално общуване.

Инцестът е сексуална връзка между кръвни родственици, или свързани чрез официална или необичайна връзка на родство- например, между доведени и заварени родители и деца, братя и сестри, съжителства между лица, свързани в степен, която не е позволена от закона.

Неправилното сексуално общуване /sexual misuse/ е когато възрастният не цели удовлетворяване на собствените сексуални потребности при определени дейности с детето, но се предизвиква дразнене в областта на гениталиите или ануса, при което детето може да изпита чувство на възбуда, сконфузеност или обърканост, дълбок срам и зависимост от своето положение – преглед, подмиване, мазане с лекарства, проверяване на наличие на малтретиране, разпит за малтретиране.

Под емоционално насилие се разбира непрекъсната критика, засрамване, унижаване, порицаване, заплахи, подигравки, предизвикване на страх и безпокойство у детето, постоянно недоволство от поведението на детето. Възможно е родителите съзнателно да се дистанцират от детето, да пренебрегват молбите за помощ, за внимание, за насърчаване.

Занемаряване се наблюдава когато родителите не посрещат основните нужди на своето дете – храна, дрехи, дом, топлина и медицински грижи и го оставят без надзор. Те може да пренебрегват нуждата на детето от обич и привързаност, да го оставят да присъства на сцени на насилие, да му разрешават да употребява наркотици и алкохол. Друга форма за незаинтересоваността на родителите към успеваемостта на детето в училище, липсата на грижи за неговата подготовка, снизходителното отношение към постоянните или чести бягства от училище.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител
Под емоционално насилие се разбира непрекъсната критика, засрамване, унижаване, порицаване, заплахи, подигравки, предизвикване на страх и безпокойство у детето, постоянно недоволство от поведението на детето. Възможно е родителите съзнателно да се дистанцират от детето, да пренебрегват молбите за помощ, за внимание, за насърчаване.

Това според мен е основният вид насилие който се прилага към българските деца.

Някои родители съвсем съзнателно насаждат в главите на децата си самовнушения от сорта на:много си тъп,много си зле,нищо не разбираш и т.н.т.,като си мислят,че по този начин ще стимулират децата си към по-големи успехи.Но освен да ги превърнат в комплексари друго няма да направят.

Другото много грозно нещо което наблюдавам,особено сред майките са следните изказвания:

''Съсипа ми живота..;Ако не те бях родила,сега щях да съм еди к'ва си;Провали ми кариерата..''и още един куп глупости.Дори така да е,дори наистина да се е лишила от кариера,то това не трябва да се натяква и да се вменява на детето чуство за вина.

Ако една жена не е разбрала,че най-висшата ценност в нейният живот е да отгледа емоционално здрави деца,то каква жена е това,а камо ли пък майка.

Тук ще спомена и още един, може би типично балкански синдром,който аз като видя,направо полудявам! :swear:

Става въпрос за практиката на сватби и събирания,да се дава на децата ''да опитат малко винце или ракийка''

Седнал ''големият мъж'' да пие и понеже иска и внука си да направи също толкова ''голям мъж''като себе си,бута ли бута чашата с ракията в устата на детето,докато накрая не го разреве!

Това си е направо подсъдно според мен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Струва ми се, че така изброени, нещата отиват малко към взаимноизключващи се.

Напр.

Каквито и да са манипулации с гърдите или гениталиите на дете, извън културно приетите при къпане на малко дете;

Занемаряване се наблюдава когато родителите не посрещат основните нужди на своето дете – храна, дрехи, дом, топлина и медицински грижи и го оставят без надзор.

Неправилното сексуално общуване /sexual misuse/ е когато възрастният не цели удовлетворяване на собствените сексуални потребности при определени дейности с детето, но се предизвиква дразнене в областта на гениталиите или ануса, при което детето може да изпита чувство на възбуда, сконфузеност или обърканост, дълбок срам и зависимост от своето положение – преглед, подмиване, мазане с лекарства

Проблемът е, че често се тиражират такива брошури, от които може да се напрамят противоречиви изводи, без обаче да се разбере каква е същността на проблема. Досещате се, че при едно съвсем малко дете, което не може да се обслужва само има доста повече неща от къпането, които родителите трябва да направят - преобличане, пудрене за да не се подсича и какво ли още не. Това, което е проблем е, ако се прави с цел да се удовлетнори сексуално желание на възрастния. Ще рече, че не е необходимо непременно да са свързани с генеталиите от една страна, но от друга не са необходими за живота и здравето на детето. Правенето на клизма да речем може да е свързана със здравето на детето и макар и неприятна като процедура не е проява на насилие. Напротив, целуването на дете по устните може да си е проява на насилие или поне блудство. Саздаването на погрешна представа в обществото обаче относно това кое е перверзия и насилие е крайно нежелателно - така, възможно е напр. Някой да не се осмели да направи изкуствено дишане на дете, за да не излезе, че проявява сексуален интерес. А тревожното е, че брошури срещу насилието се тиражират от разни организации, които целят да оправдаят по някакъв начин съществуването си и пилеенето на доста средства. Те понякога създават неоснователна истерия, която обаче може да се отрази негативно върху обществото. Много по-полезно би било ако вместо доста объркващи систематизации предлагат съвети как да се постъпи да речем, ако детето бяга от училище.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Много внимавайте с тези материали и с оценката им. Наистина, всевъзможни организации, крънкащи пари откъде ли не, наводняват с такива данни, брушури, анализи, и пр., с което оправдават получените от тях пари. Има и по-нелицеприятни варианти, но това да го оставим настрани.

Не забравяйте, че ГОЛЯМОТО БОЛШИНСТВО ОТ ХОРАТА СА НОРМАЛНИ. В каквито и времена да живеем.....

Такива неща са изключение, те се наблюдават рядко дори в маргиналните махали и катуни.Това е първото, което трябва човек да има на ум.

Второто е, че възпитанието на едно дете е сложен процес. Ако то се почувства безконтролно, ако почувства родителския авторитет накърнен, това може много сериозно да му навреди на самото него.....

Третото е, че такива формулировки могат лесно да послужат или за възникване на синдрома "лов на вещици" (САЩ има няколко много драматични случаи от подобен характер) или, те са много добра среда за т.нар. "злоупотреба с право".

Толкова модни станаха вече делата за дискриминация, зад които стои чиста проба рекет или пък за домашно насилие, зад които стои просто бракоразводна претенция и някой наглец, че това може да потисне действителните случаи, да ги вкара в потока на пренебрегваните и досадили на всички такива...

А иначе това си е престъпна или закононарушаваща дейност, за която, естествено, трябва да има отговорност. Но това е само когато това ясно и точно се докаже. В един от случаите в САЩ психиатър хипнотизира един, който под хипноза си бил припомнил как родителите му го малтретирали сексуално.. Експерти по психология обясняваха колко лесно се внушават такива неща понякога.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Много внимавайте с тези материали и с оценката им. Наистина, всевъзможни организации, крънкащи пари откъде ли не, наводняват с такива данни, брушури, анализи, и пр., с което оправдават получените от тях пари. Има и по-нелицеприятни варианти, но това да го оставим настрани.

Съжалявам, но грешиш за доста неща! Да, вярно е че в България има прекалено много НПО/по мои данни над 900/, но в никакъв случай да спечелиш проект и да се облагодетелстваш с някакви пари от него не е толкова лесно. Първо всеки проект се отпуска за определен срок, изготвя се финансов отчет с приходна и разходна част. Второ се назначава специална комисия която следи дари парите се израсходват по предназначение. А и тези, както с пренебрежение ги наричаш "данни, брошури, анализи" и др. са само една малка част от цялостната работа която се извършва при подобни начинания. Те са само върха на една сериозна и задълбочена работа. Съжалявам ако за лаиците в тази област изглежда като лесен начин за припечелване на пари без да се върши нещо, в никакъв случай това не е така.

Не забравяйте, че ГОЛЯМОТО БОЛШИНСТВО ОТ ХОРАТА СА НОРМАЛНИ. В каквито и времена да живеем.....

Такива неща са изключение, те се наблюдават рядко дори в маргиналните махали и катуни.Това е първото, което трябва човек да има на ум.

Ето тук информацията ти е напълно грешна! Тези неща, както ги наричаш, в никакъв случай не са изключение а са изведени от реалната практика на социолните работници/педагози. До седмица- две ще пусна и някои по конкретни данни от статистически проучвания, за да се увериш как стоят реално "нещата".

Второто е, че възпитанието на едно дете е сложен процес. Ако то се почувства безконтролно, ако почувства родителския авторитет накърнен, това може много сериозно да му навреди на самото него.....

Третото е, че такива формулировки могат лесно да послужат или за възникване на синдрома "лов на вещици" (САЩ има няколко много драматични случаи от подобен характер) или, те са много добра среда за т.нар. "злоупотреба с право".

Това със злоупотребата с право не ми е ясно какво искаш да кажеш. Ще те помоля да ми го разясниш по-конкретно.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Съгласен съм, не е лесно, и такива организции си имат мястото. Но че сред тях изобилстват и такива, които са създадени за едната далавера и с дейността си само вредят и мътят водата, без да допринасят за нищо, си е факт.

Особено драстичен беше примерът с екологичните организации по време на горските пожари. Когато трябваше да се кандидатства за пари, счупиха вратите на министерствата, но когато горяха пожари просто липсваха. Това хич не се вписва в представата ми за сдружение с идеална цел.

Повярвай ми, хората са нормални, обичат дълбоко децата си, грижат се за тях и те израстват нормални. Много е опасно да се слушат организациите за тези неща, защото те, водени от съвсем различни от обявените в уставите им цели, силно преувеличават.

"Злоупотреба с право" е един специфичен термин, обозначаващ формалната употреба на едно право в разрез със смисъла и целта му, като с това се прикрива неправомерна или неморална дейност. Обикновено за това се създава почва, когато закона отстъпи от класическите принципи, за да гарантира нещо. Например:

1/ закона за защита от дискриминация има презумпция за дискриминация - тя значи, че ако например в трамвая настъпиш някой от малцинствата, то ти трябва да доказваш, че не си го настъпил защото е от малцинствата, а заради гравитационните сили на трамвая.

2/ за авторското право - ако някой се оплаче, че в кръчмата ти свири неплатена музика, първо затваряш, а после доказваш, че това не е така... да кажем за около 1 година.

3/ при разводите вече не са редки оплакванията от домашно насилие, без да е имало такова.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Имам чувството, че спорите всичко така изложено на теория..., а в действителност как са нещата...насилието не идва от вкъщи, а от улицата...

В близката една година по медиите се скъсаха да показват кадри от училищата в България, където "децата" какви ли не извращения не показаха...

От там идва всичко...училището вече е равностойно на улицата...родителите са толкова заети, че едва обръщат внимание на децата си и компенсират липсата си с пари, което влошава цялостната ситуация...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това е много вярно! А вместо държавността да си дойде на мястото... сума ти организации ни казват , че това било домашен проблем;)

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз отново не съм съгласен! Мисля, че насилието идва точно от семейството. Причините за това се крият именно там.Каквото и да си говорим в семейството дете би трябвало да се "закърми" с всички основни ценности нормални и общо приети в обществото т.е. трябва да се възпита.

Не съм съгласен с Р. Теодосиев, че държавата не си е на мястото. И в момента има добре изградени и действащи закони. Пример е факта че постоянно се актуализират старите/като промените в Семейния кодекс/ и се създават нови правилници и план-програми, уреждащи възникването на новите отношения и проблеми. Друг е въпроса обаче дали те се познават и прилагат.

Съгласен съм че много от хората се грижат и отглеждат адекватно децата си, но има и много от българските семейства които изкривяват тази представа. Съжалявам, че в момента нямам физическото време да се аргументирам по-точно но до няколко дни ще го направя с конкретни данни.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ох, братче:) Закони има, някои даже се изключват един друг. Но прилагането им е - ....... Вервай ми.

Семейството е първата среда и най-важна за детето, така е... до около 10-11 го. После идат приятелските кръгове и първата институция, с която то се сблъсква- точно училището. И после улицата. А там атмосферата е....

Не са много българските семейства, които деформират нещата, точно там е работата. В някои маргинални среди може би, но дотам.

Въобще, тия програми и т.н. за намеса в хорските семейства нищо добро не носят.

Откак свят светува хората най-добре знаят какво е добро за децата им, та сега ли трябва някой да им го каже!

Хората да не са идиоти?!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Нека видим какво става. Значи хубаво - брошурите са повърхността, а зад тях стои много работа. Но каква? В крайна сметка това, дето е попадало в ръцете на повечето хора е скъпоструващ гланциран цветен лист с някаква картинка и надпис "Не на насилието". Е, и? Какво ви помага тя, ако детето ви не иска да ходи на училище? Може да побеседвате с него - и полза никаква. По-скъпо удоволствие е да го заведете при психолог или психиатър - отново ползата обикновено е никаква. Та какво помага в случая тази брошурка? И дали не е време за библейското правило: "Който жали пръчката, не жали сина си!". Изпитаното старо средство. Е, у нас има и друго: "Бий магаре, по магаре". И в задънената улица да се намери решение на онова дето по точките е родителска незаинтересованост, а на практика е родителска безизходица се пита какво да се прави? Но фондацията е кандидатствала за средства, усвоила ги е, отпечатала е брошури, пратила е някой да ги раздава по улицата и отчета е готов. Но написаното в брошурите не помага на хората с проблем и само създава паника у другите.

Какво да речем се прави срещу филмите и игрите с насилие? Ами нищо. А всеки амирикански филм (пък точно те изпълват ефирното време) е комбинация от 15мин. секс, 30 мин. бой и 45мин. баластра. Да, ама нали ако беше нещо лошо нямаше да го дават по телевизията? И може ли всеки родител да бъде квалифициран, образован и подготвен, та от един поглед да прецени, че това дето минава под зоркото око на иначе експертния ни медиен съвет е нещо лошо и детето не трябва да го гледа. Червените и зелени точка за възраст са нещо в посока улесняваща подбора. Но пък дали някой се замисля, че тези дето са над посочената възраст са хората дате възпитават и дават пример на тези под посочената възраст. Да, зрителите обичат филми с насилие. А културата възпитава развличайки. Но по всичко личи, че кинокултурата възпитава лошо. Но експертите дето правят брошури не критикуват киноиндустрията, защото от там може да идат даренията за фондацията. А тогава е по-вано филма да се продава, а не да възпитава. Разбира се в случая не говоря за нашето кино, защото то се прави с държавни пари иникой ен го гледа.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
Не съм съгласен с Р. Теодосиев, че държавата не си е на мястото. И в момента има добре изградени и действащи закони.

Аз токова нещо не съм казвал..., а че има закони - има..никой не го е отрекъл ;)

Като цяло хората са читави и както КГ казва то от хиляди години са отглеждали поколения след поколения, та сме стигнали до тази технологична ера..., та сега ще ни учат как да възпитаваме...

Без страх от родителя не става...щом ти имаш самочувствието, че си неприкосновен то за какво иде реч тогава...как ще се възпитава дете, което знае, че може да прави каквото си иска и няма да има последици за него...не става така...

Но тук няма такъв проблем, защото родителите си знаят работата и я вършат много добре! (поне повечето)

А според вас...в село, където мъжа работи, а жената е домакиня...мислите ли, че тези хора въобще гледат на тези брошури на сериозно..., че за тях е извор на информация, а камо ли за възпитанието на детето им - ХА!

И още има такива хора...още има...може би на тях все още се държи всичко читаво, което излиза от народа...

А училището...това е другия проблем..., защото от поколението, което съм аз...всички родители са свикнали от социализма...да пращат децата на училище и те там да научат (дори част) що е това възпитание, но сегашното училище няма нищо с онова време...и тук освен да се научиш как да пушиш цигари, да пиеш алкохол, да започнеш да вземаш наркотици и да те пребиват от бой...или ти да пребиваш...а да не продължавам, че...

Българският родител мисля, че има самочувствието, че знае как да възпитава и поради тази причина не се влияе от подобни неща...

А Галахаде много правилни неща казваш!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По принцип и двамата сте прави по същество! Съгласен съм, че голяма част от хората могат и знаят как да възпитават и отглеждат децата си. Но начина по който иронизирате работата на НПО-тата и твърдите че нямат реални резултати не ми се нрави! Да, прави сте, че те действат на парче, че макар и да имат за цел глобално да променят или решат проблема, реалните резултати са доста по-стеснени и по-малки. Но съгласете се, че не е тяхна работа да решават всички проблеми на социалната политика у нас. И все пак дейността им макар да няма значение за малкия човек в село Х, който непризнава друг модел на възпитание освен боя да е недействаща то погледнато глобално за цялата страна има много действащи инициативи които променят към по-добро живота на много хора.

Има една група хорица, на която длъжността им е социален работник/педагог. Това са специалистите които са подготвени да подкрепят семейства изпаднали в някаква нужда. Тяхната роля не е да дават на родителите "акъл" как да възпитават собствените си деца, а да ги запознаят със новите начини за разрешаване на обичайните стари проблеми. Освен тези проблеми с които родителите са свикнали да се сблъскват от стотици години постоянно се появяват нови проблемни ситуации, в които невинаги родителя има някаква идея как да постъпи.Няма нищо лошо, си мисля, ако родителя прецени сам да потърси помощ от тях. Те са длъжни да му посочат множество варианти за справяне с проблема, но в никакъв случай няма да го накарат да постъпи по-определен начин....той сам ще си вземе решението.

Не твърдя че хората са идиоти! Просто няма още изобретено "училище за родители", в което да ни учат как да постъпваме правилно във всяка една ситуация. Друг е въпроса, че хората са свикнали сами да се справят както могат без да търсят съвет като считат това за обидно и че по някакъв начин ги прави лоши родители.Докато хората не променят това свое схващане няма как да се научат да се справят успешно с повечето от проблемните ситуации!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами аз не ги отричам напълно, доколкото има и такива случаи. Но проблемът е точно в това, че "малкият човек от село Х" далеч не е толкова малък, не е такъв тъпак и не си бие децата за щяло и нещяло. Това прави евентуално лумпанът от село Х или град У, бил той с мерцедес или лада, с каскет или с Армани.

Това, което казвам, е че такива случаи на социална патология са единични. А тия организации са повече от тях в пъти ;)

"Училището за родители" съществува от милион години и се казва родителска любов. Тя е направила хората хора откакто свят светува и ще продължи докато свърши света.

Големи и не толкова големи хора са се раждали и създавали чудеса, отгледани от родителите си, далеч преди някой да се седи, че НГО-то Х ще се грижи да ги обучи как се става родител.

Единиците, които не е годен за това, пак ще си я карат по старому, колкото и НГО-та да ги посетят (а тях ги и няма).

Социалните работници и служби са важно нещо, това никой не го отрича. Те си вършат работата във всяко съдебно производство, където участва дете, без значение какво е то.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В случая по същественото е за параноята, която създават тези брошури. Технически погледнато насилие е всяка употреба на сила (независимо колко голяма) за да се направи така че друг (човек или животно) да направи нещо различно от това, което се опитва. С други думи ако едно малко дете се опита да бръкне в ел. контакт и вие му дръпнете ръката - това вече си е насилие. Но пък какво ще се получи, ако го оставите свободно да действа водено от своя естествен порив? А колко много обикновени неща влизат в тази категория - хранене, биене на инжекции.

И стигаме до логичния въпрос - трябва ли въпросните брошурки да стигат до краности, а не да се ограничат само до разумната граница. Но както се каза - има кандидатстване за проекти, финансиране и отчет на средствата. И е някак по-добре за отчета, ако се види, че дейността е разширена и вече се агитира не само срещу побой на деца с причиняване на тежки увреждания, но и да речем да се пречи на естествения порив на детето да си вкара пръстите в контакта (не казано с тези думи, но резултата може да е сходен, ако някой реши на 100 % да следва идеите на брошурите).

Та въпросът е всъщност не трябва ли борбата да не е толкова всеобхватна, а да се търси разумната граница между изблици на жестокост и извратеност и необходимото прилагане на сила, за да се избегнат по-големи вреди?

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Живко...много грешно разбираш думата "сила" когато аз казах, че едно дете задължително трябва да има страх от родителя то това не означава, че той трябва да го бие...това е много погрешно!

Аз не съм за биенето, но всичко се научава с време и за всичко си има начини..., някой се научават така други по друг начин...

Галахад много добре даде примера с детето и контакта...така е и с горещата свещ или печката...има родители оставят детето да се упари, за да знае, че там не трябва да се пипа повече...както казах методи много и не е редно да се дава акъл на родителя как да възпитава детето...това е равностойно на това да му кажеш, че е негоден за родител...всеки родител има самочувствието, че е добър отделен въпрос е колко това е така, но едва ли тези брошури ще променят нещо...може би те са по полезни на младите хора, които още не са родители, но не и на вече родителите...така смятам аз...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Абе много са полезни, няма що. Дъщерята на един приятел, в първи клас, си пристигна и зададе въпрос, от който 4 човека щяхме да обърнем масата: "Тате, аз жертва ли съм на насилие?"

Оказа се, че школото било посетено от някаква патка от тия организации, която напълнила на децата главите с тия брошури и детето се ошашавило. Добре, че се сетило да направи най-естественото нещо - ДА ПИТА РОДИТЕЛИТЕ СИ да й обяснят какво е това.

То направо такива сказки сами по себе си представляват насилие над нормалното развитие на детето!

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Малко да внеса уточнение - Живко по-горе правилно сочи функциите на социалните служители, защото децата имат нужда от държавна закрила. Някои само;) Това е друго, то е свързано и с отговорност, която според мен в тези случаи държавните служители имат много повече, от НГО-тата

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Абе много са полезни, няма що. Дъщерята на един приятел, в първи клас, си пристигна и зададе въпрос, от който 4 човека щяхме да обърнем масата: "Тате, аз жертва ли съм на насилие?"

Оказа се, че школото било посетено от някаква патка от тия организации, която напълнила на децата главите с тия брошури и детето се ошашавило. Добре, че се сетило да направи най-естественото нещо - ДА ПИТА РОДИТЕЛИТЕ СИ да й обяснят какво е това.

То направо такива сказки сами по себе си представляват насилие над нормалното развитие на детето!

Знам, че за никой няма да е изненада ама отново не съм съгласен! Самия факт, че детето за първи път чува думите "жертва" и "насилие" от устата на тази т. нар. патка е доста печален. Той говори лошо за твоя приятел, а не за въпросната госпожа. Точно родителите на въпросното дете за хората които би трябвало да седнат с него и да си поговорят за опасностите в живота и др. такива. Незнам на колко години е детето, но щом е във училищна възраст за мен е достатъчно голямо за този разговор, а това определено е пропуск на самите родители.

Не съм съгласен и че някой се опитва "да се дава акъл на родителя как да възпитава детето". Изцяло негова работа си е да решава как да възпитава децата си. Аз само се опитвам да кажа, че социалния работник трябва да подпомага тези от родителите който са потърсили помощ или на които им е наложана принудително от властите такава. ННо естествено ние българите сме толкова консервативно племе, че ни е трудно да приемем някой да се опитва да ни каже кое е по-добро за нас или децата ни.

Да кажа и за прошурите които толкова отричате... Ами аз мисля че са доста полезна идея и макар и да постигат ограничени резултати. А идеята да се правят все по-агресивни има точно такъв смисъл....кара хората да се смущават и шашкат. Като следствие една част от тях се замислят в/у постъпките си...и ето ти го готовия положителен резултат.

Това определено е моето мнение, с което не ангажирам никой, но твърдо вярвам в думите си!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

:) Точно на този ми познат децата растат идеално, та можеш да му повериш цяла детска градина. Детото беше първи клас и много добре знаеше как да се пази, къде да ходи и с кого да говори и т.н. Не беше усвоила терминологията на НГО-тата, но това е друго ;)

"Патката" е такава, защото като е отишла да обясни на децата тия неща, е трябвало да го направи като хората, а не детето да пита "аз жертва ли съм на насилие или не съм". Това ми е мисълта като цяло. Когато нещо се прави, трябва да е адекватно на обекта си, а не на юруш, както често става у нас....

А пък социалната служба за закрила на детето си е вече институционализирана и си върши работата. Макар, че наскоро се издъниха - когато стана един трагичен случай в Северна България, вместо да дадат детето, което остана само, на дядо му и леля му, с които то беше свикнало и обича, го набутаха в дом за временно настаняване докато "се решал случая". Та чак и с полиция и по т.нар."скрит начин" го отнеха.

В тия неща традиционният морал си е свършил работата, ако се се открива Америка това ще накърни основният принцип на цялата тая работа - интересът на децата...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Той говори лошо за твоя приятел, а не за въпросната госпожа. Точно родителите на въпросното дете за хората които би трябвало да седнат с него и да си поговорят за опасностите в живота и др. такива. Незнам на колко години е детето, но щом е във училищна възраст за мен е достатъчно голямо за този разговор, а това определено е пропуск на самите родители.

Не виждам нищо хубаво в това едно дете, дето наскоро се е научило да чете и пише, да трябва да усвои тънкостите на домашното насилие. Държавата хвърля щури пари за педагози, училищни психолози и какви ли още не служители, а ето че детето трябва експертно да усвои 50-тина точки на насилие и какво да прави в такива случаи. Пита се за какво са родителите, ако не забележат, че детето им редовно е насинявано от учителката или пък учителката ако не вижда, че детето идва редовно насинено.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Не виждам нищо хубаво в това едно дете, дето наскоро се е научило да чете и пише, да трябва да усвои тънкостите на домашното насилие. Държавата хвърля щури пари за педагози, училищни психолози и какви ли още не служители, а ето че детето трябва експертно да усвои 50-тина точки на насилие и какво да прави в такива случаи. Пита се за какво са родителите, ако не забележат, че детето им редовно е насинявано от учителката или пък учителката ако не вижда, че детето идва редовно насинено.

Напротив, даже е много хубаво детето да е запознато с опасностите които могат да го дебнат едва ли не от всеки ъгъл. Не е необходимо да заучава някакви конкретни точки, тази материя все пак не е някоя точна наука, която детето да наизусти. Аз не се питам за какво за родителите, а дори напротив.....смятам че тяхната роля е много голяма да разяснят на детето си по такъв начин и до такава степен проблема, че то да ги разбере и да не се травмира по някакъв начин.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Виж сега...едно дете в първи и втори клас няма нужда...НЕ - Не трябва да се натоварва с това...самото му разбиране за света...не трябва да тръгне със страх...то трябва да е уверено в себе си...не трябва да се оглежда зад рамо да види кой го преследва...то има достатъчно развинтено въображение та остана и да се шашка още от едва първите крачки на самостоятелност...

Когато някой "батко" го срещне и му иска пари или му вземе шапката...детето изпада в някакъв вид страх...и не трябва да отиде да се олаче на социалния работник, а на родителите си...те да му обяснят какво е станало и да го успокоят..., а не да му кажат, че е било жертва на насилие и това е нищо със сравнение това, което е можели да стане...

До навършване на пълнолетие родителите носят отговорност и те са тези, които трябва да казват - кое е редно и кое не...

До някаква степен училището възпитава от тази гледна точка..."как се оцелява на улицата!"

Ти говорил ли си лично с такова дете на 6-7 години за това...говорил ли си за "Проблема - Видове насилие върху деца" и дали те са подложени на такива...

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Детето трябва да ЗНАЕ и да свикне да говори с родителите си, а така...ще страни от тях...особено ако му се каже, че може да бъде обект на домашно насилие, то то ще приеме насилието...като домашно такова, няма да иска да комуникира с родителите си...да се прибира, а след това последиците какви ще са? - наркоман, крадец, убиец...

Това съм го виждал с очите си... Ти имал ли си достъп до хора (деца) страдали от домашно насилие и други страдащи от насилие в училище?

А ако това дете е от 7 до 11/12 годишна възраст...каква личност ще стане?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Напротив, даже е много хубаво детето да е запознато с опасностите които могат да го дебнат едва ли не от всеки ъгъл. Не е необходимо да заучава някакви конкретни точки, тази материя все пак не е някоя точна наука, която детето да наизусти. Аз не се питам за какво за родителите, а дори напротив.....смятам че тяхната роля е много голяма да разяснят на детето си по такъв начин и до такава степен проблема, че то да ги разбере и да не се травмира по някакъв начин.

Тъй, ама в случая трябваше родителите да обясняват, за да отстраняват последиците от травмата, нанесена от "патката". Защото когато такива организации действат от презумпцията, че всички са насилници и това именно обясняват на децата. Това е такъв удар срещу ценностната система, че...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...