Отиди на
Форум "Наука"

„От София до Чаталджа”, Рьоне Пюо


Recommended Posts

  • Администратор

„От София до Чаталджа”, Рьоне Пюо

post-306-1267376285_thumb.jpg

Една твърде интригуваща книга, представяща по автентичен начин обстановката и атмосферата на Балканската война през очите на Рьоне Пюо - кореспондент на френския вестник „Льо Тан” в България. Ценна е с това, че представя преки впечатления от съвременник, присъствал на мястото на събитието, които са едновременно безпристрастни и в същото време показващи начинът на възприемане на случките, личностите и проблемите от един неутрален представител на западното общество. Разбира се с последвалите събития от 1913 г. и особено след 1915 г., когато България и Франция се явяват вече врагове, а и под влиянието на бясната пропаганда против нас от страна на балканските ни съседи, той заема антибългарска позиция в по-късните си публикации, но това не е важно в случая. Важното е, че чрез тази книга, дори и читателите предпочитащи мемоари на войници или офицери ще имат възможността по същия начин чрез разказ на очевидец попаднал във водовъртежа на събитията да се озоват там и да се докоснат до духа на времето. Като това е една по-различна и по-специфична гледна точка – тази на военния кореспондент и съответните му проблеми, настроения и стремежи. Текстът е хронологически подреден като преобладават дословно цитираните телеграми на автора до Париж, докладващ за напечената обстановка на Балканите с по-късно направени разяснения и разсъждения по тях. Също така наред с любопитните факти има изложени и документи и разкази на хора, с които той се е срещал. Изумителните сцени, на които е бил свидетел Рьоне Пюо, изпращат читателя на вълнуващ поход заедно с българските войски и техните полеви несгоди и победни опиянения към Чаталджа.

Поръчай онлайн - http://book.nauka.bg/partnerbooks.php?ID=29979

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Чудесна книга. Навремето ми беше попаднало старо френско издание и трябва да кажа, че я започнах скептично, а после забравих скепсиса и я изгълтах с удоволствие.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И аз така :) дори бих добавил, че е направо безценна като източник на интересни и неутрално представени факти.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...