Отиди на
Форум "Наука"

Втората Световна Война


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Дискусията около "Морски лъв" е преместена тук - 

 

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...
  • Мнения 585
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

Здравейте някой може ли да ми каже защо Хитлер не е минал през турция за Баку и нефтените кладенци на близкия изток???

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Рибентроп предлага на Хитлер военните действия срещу СССР да започнат през Полша и Украйна, а не - през Турция, както искал ген. Ромел.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Много разпиляване на сили би било това, а няма от къде да бъдат свалени. Освен това инфраструктурата през Мала азия тогава е била много зле. А и Турция е държала неутралитет сравнително благосклонен към Германия, била е използвана като един вид балканска Швейцария, където да могат да се водят преговори на неутрална територия.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

Честно казано ВСВ не ми е толкова любима, колкото ПСВ, но ми е интересен следният въпрос- не е ли било възможно Турция да бъде мобилизирана на страната на Германия? А дали така Хитлер щеше да има повече шансове? А ако се бяха включили и испанците( и било ли е възможно)?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Испанците се включват, макар и само с една дивизия на Източния фронт. Но по принцип армията им не е нищо особено в тази епоха - от 21 дивизии, само 1 е механизирана, всичко останало са пешаци с пушки на рамо баш тип ПСВ. При Турция положението е още по-зле, а и тя е държана в шах от британците откъм Иран и Близкия Изток. Практически и да се бяха включили турците и испанците да бяха пратили повече хора, всички те щяха да са просто мръвки търчащи срещу тракащите картечници и това нямаше да промени хода на войната. Тя вече не е като миналата, а доста по-високо технологична. Дори и нашата тежест, на България, тогава е неимоверно по-малка в сравнение с ПСВ, поради същите причини.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Здравейте искам да си копирам една Германска трудова книжка deutsches reich arbeitsbuch със свастиката искам да си я копирам на принтер изцяло всички страници търсих в нета но не успях да намеря за сканиране ако някой от вас знае ще съм му много благодарен!!!

deutches.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

Здравейте някой може ли да ми каже имената на хора срещали се с хитлер и починали след 2001 година или все още живи знам само за Рохус Миш.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами за последната му секретарка се сещам - Traudl Junge, тя 2002 почина. Имаше документален филм по спомените й, а и в Дер Унтерганг ги бяха ползвали.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Понеж не получих отговор от следящите и следилите темата, да приключа дългите си изложения - за има няма 10 денонощия братската нам Норвегия геройски пада в борбата с третия райх, една от петте дивизии бяга славно в Шведско, барабар с оркестъра, другите просто се разбягват или дезертират, малко се предават на германците по причина, че не са свършили първите две неща, накрая Куислинг и приятели спретват една дружеска на немците губерния со всичките й нацистки прелести и те така до 1945г. Да разказвам ли за "еройската" съпротива на Белгия, Холандия, Франция и британския корпус после, или си го знаете?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

За Бенилюкс и скандинавските никой досега не съм чувал да го успорва това (явно е вън от интересите на русофилофобите :) ). Като изключим датския игрален филм за епичната им няколко часова съпротива, за който ако нсе се лъжа вече стана дума тук или в темата за филмите.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Понеже не е честно към уважаемите потребители на форума, така и към мен, ще довършим Везеровото учение.

Норвежки сили: 1а и 2а дивизии в района на Осло, 3а в Кристиянсен, 4а в Берген и 5а в Трондхайм плюс една специална - 6а в Нарвик. ВВС броят 180 самолета, надеждно остарели. ВМС плюс всичко включват около 50 китобойни кораби, преоборудвани на стражеви, нещо което правят и съветите в Северно море. По-добре са нещата с бреговата охрана. Така например Осло-фиорд се защитава от десет 150мм. оръдия, две 305мм., две 280 мм. стационарни, 57 и 40 мм зенитни, както и стационарни торпедни апарати - всичко това в крепост Оскарсбьорг.

Немски план и сили: идеята е с два транспортни ешалона, като първия е бавноходен и маскиран, само с техника и муниции, който да пристигне по-рано на местата за десант и да изчака втория ешалон, който вози само войската, общо 8500 л.с. Морският войскови десант се разделя на 6 групи, приблизително съвпадащи с норвежките дивизии. 1ва група - Нарвик, 200 войника, 10 есминеца и прикритие - Шарнхорст и Гнайзенау. 2а група - Тронхайм, 700 войника, 4 есминеца, няколко транспорта и прикритие - Хипер. 3та група - Берген, 1900 десантника, 5 транспортни кораба, 7 торпедни катери, 2 миноносеца и 1 канонерка, прикритие - Кьолн и Кьонигсберг. 4та група - Кристиянсен и Арендал, 1100 десантника, 5 транспорта, 7 торпедоносеца и 3 миноносеца, прикритие - Карлсруе. 5та група - Осло, 2000 личен състав, 9 разни кораба, 8 тралщика, 3 миноносеца, прикритие - Емден, Лютцов и Блюхер, които също носят десантчици. 6та група - Егерсун - батальон велосипедисти с охрана 4 тралщика. За летищата са отделени парашутисти от Луфтвафе. На 3 април тръгва първия ешалон, а на 7 април групите за Тронхайм и Нарвик, а на 8 април останалите.

На 9 април в 4,30 немският посланик Бройер връчва ултиматума на Германия, който общо взето изисква капитулация. Властите са объркани от цялата обстановка, затова го отклоняват, но опитват да преговарят с немците, а норвежкия ГЩ започва "частична и скрита мобилизация". Тука почва тяхната драма, на норвежците. Също като в Полша една част от патриотите се явяват сами в моб. пунктове, докато част от върхушката явно не й се бие. След войната част от патриотите и съпротивата са преследвани, като комунисти.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Редактирано от Rogi
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По същото време първите десанти вече дебаркират. На подстъпите към Осло е потопен Блюхер от бреговата отбрана. Много години не се знаеше от какво точно е потънал, но последните изследвания, вкл. с подводни апарати, показват че отговорен за потапянето му е торпедната брегова батарея, като също и оръдията му нанасят известни поражения, но в крайна сметка е получена команда "Отбой" и останалите немски съдове успешно дебаркират заедно с парашутистите. По обяд, на реквизирани автобуси, коли и камиони немците влизат и превзимат Осло, а без съпротива са превзети Берген, Кристиянсен и Тронхайм. Два норвежки кораба опитват някаква съпротива пред Нарвик, но са потопени от германски есминци. Кралят и правителството се оттеглят, като първия едва се изплъзва от немска спецгрупа, която се опитва да го залови. Същия ден е сменен командващия, който издава заповед за водене на "задържащи боеве". Първа норвежка дивизия заедно с командира си ген. Ерихсен бяга в Швеция изоставяйки главната военноморска база Хортен. 2ра, 3та и 4та дивизии като цяло се предават в плен, също с офицерите си. 5та дивизия с командир Лаурантзон без бой оставя града и летището и започва отстъпление към шведската граница. Но в старата крепост Хегр, гарнизона съставен предимно от доброволци под командването на майор Холтерман решава да се бие. Бият се 4 седмици но това не попречва немския полк да "разгроми" дивизията и да плени остатъците й, които не успяват да избягат в Швеция. За около 6 денонощия норвежката армия е ликвидирана, т.е. самоликвидира се, като отбрана водят само 6та специална дивизия и остатъци от 4та  и 2ра. При това ситуацията в Нарвик е доста напрегната. Спецполка на Дитл среща упорита съпротива на 6та дивизия, като при това немската авиация не може да помогне, до отстъплението на 5та дивизия, която изоставя летище Вернес и едва тогава радиуса й на действие достига Нарвик. Обрат обаче последва от действията на Съюзниците, които потапят немските кораби в Нарвик и така десанта се увеличава до над 4 000 души от екипажите на потопените кораби.

В това време по море почват да се сблъскват немски и английски кораби, като последните са авангард на съюзното нахлуване в Норвегия. На 9 април случайно се срещат Ринаун и Гнайзенау, в краткия артдуел пострадват и двата кораба. На 10 и 11 април английската палубна авиация потапя Кьонигсберг и един есминец, съответно при Берген и Трондхайм.  От 10 до 13 април, при смазващо превъзходство - линкора Уорспайт, самолетоносача Фюриес, над 10 есминеца и други съдове, от Съюзниците е потопен немския десант в Нарвик. Както казахме, с екипажите от немските кораби и планинския полк Дитл успява да се оттегли от града и да завладее жп линията от Швеция към Нарвик.

Редактирано от Rogi
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Действия на съюзниците:

В ход е тяхната операция по овладяването на полуострова с цел подпомагане на Финландия с/у СССР и отрязване на Германия от него. Първоначално са отделени 24 бригада шотландски стрелци, 146 английска териториална пехотна бригада и 5 френска алпийска полубригада. Десанта се ръководи от ген. Макези, флота от адмирал Корк. Освен че имат малко различаващи се заповеди, двамата се и карат, което не води до добър резултат. На 14 април се стоварват съюзниците на 60км северно от Нарвик, но остават там 3 дни без действия, заради препирните и противоречивите заповеди, като допълнително изнервят командира на 6та норвежка дивизия ген. Флейшер, който иска бързо и незабавно настъпление към Нарвик. Съюзното командване решава да раздели силите и стоварва останалите войски южно и северно от Трондхайм с цел при сливащи се направления да овладее този град. Северно, при Намсус командва ген. Уайрт с около 6200 войници. На същия ден - 17 април в Ондалснес се стоварва 148 териториална бригада под командването на бриг. ген. Морган, която съвместно с норвежците овладяват жп гара Домбос. Норвежците събират там около 5000 войника под командването на ген. Рюге - новия командващ. Целите на страните обаче са твърде различни и между войските има сериозно недоверие, което се отразява и на бойните действия. Между 20-23 април се водят битки на подстъпите към Трондхайм, но малочислените германци обръщат в бягство английската бригада и в нея остават всичко на всичко 450 живи войници. Затова на 23 април в Ондалснес се стоварва и 15 пехотна бригада с командир Пейджет. В крайна сметка съюзниците само събират към 13 000 войника при Тронхайм срещу 2000 немци, но така и не успяват да овладеят града. В крайна сметка е решено да се изостави всичко и да се борят само за Нарвик, като на 1 май последния кораб напуска Намсус, а на 3 май норвежката армия капитулира, без тези на север. Там до 8 май допълнително идват 27 френска алпийска полубригада, част от чуждестранния легион и полската бригада във Франция, общо 25 000 л.с.  След 20 дни боеве своеобразният корпус на Дитл е притиснат, Нарвик е овладян, но вече е взето решение от новия минпред Чърчил да се изтеглят от Норвегия, който по начало е противник на операцията. Към 08 юни са изведени и последните съюзнически войски заедно с краля (братовчед на датския) а на 10 юни останките от норвежките войски капитулират. Кригсмарине открива ариегарда на Съюзниците и Шарнхорст и Гнайзенау потапят авионосеца Глориес с два есминеца, като Акаста нанася повреди на Шарнхорст. В цялата баталия, като изключим корабите, загубите са следните: Убити и ранени норвежци - 1700, англичани - 4400, французи и поляци - 530. Германците губят 1317 убити, 1604 ранени и 2375 безследно изчезнали. Самолети - 127 немски и 112 противникови са свалени.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересно написано. Бавареца Дитл е любимец на Хитлер , който явно е имал слабост към всичко баварско. Като Генерал полковник Дитл командва най- северната немска армия - 20 армия в полярните области на Норвегия, Финландия (провинция Лапландия) и полярна Русия - Карелската република и Мурманска област. Армията на Дитл е трабвало да измине само няколко десетки км до Мурманск и да отреже СССР от най - важното неблокирано пристанище в европейската част , където са пристигали корабите на конвоите от Англия, САЩ и Канада. 

Немското разузнаване успява да намери някаква руска карта , но не успява правилно да разчете картата. Напразно немците търсят ПЪТИЩА в Полярна Русия. То и в неполярна Русия пътищата се отличават от тези в Германия и Европа , за полярна да не говорим. Там няма пътища, има направления. Това което немците погрешно приемат за пътища в Мурманска област се оказват някави телефонни кабели. Заради безпътицата настъплението на немците спира след няколко километра. Така и не достигат до Мурманск. Опита им да се окопаят или поне да си построят някакви помещения или землянки също завърщва с неуспех. Вечно замръзналата земя в полярна Русия е по - твърда и от бетон. А полярните дърветата - джуджета там са с височина 20 - 30 см. Какво убежище можеш да си построиш с дърво високо 20 см и дебело колкото храст ? 

"То что рускому пофиг немцу смерть." Даже без големи боеве самото пребиваване в полярните области се отразява тежко на физическото и психическото състояние на нордическите арийци. Дитл настоява пред Хитлер за рокада, смяна на войниците. Германците започват да сменят на всеки 6 месеца войниците си в полярните области. Когато пътуват на Юг към Германия и Европа немците се радват като деца че напускат полярните области . Когато достигат столицата на Лапландия -  Рованиеми немците плачат от радост когато виждат работещи електрически крушки. Там на Ж П гарата се срещат със замяната си. Питат сменящите от къде идват. Получават отговор.

- Ние идваме от Атина ! 

- Ех какъв невероятен късмет сте изкарали ! Там край Печенга и Мурманск е още по- хубаво отколкото в Атина !

Спускайки се на юг към Ботическия Залив и Балтийско море по ж п линията немците се смеят представяйки си какво чака замяната от Атина в района на полярния кръг. 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Мда, до скоро се считаше, че е ирония на съдбата това, че Блюхер е потопен от брегови батареи на Круп от миналия век. Действително получава тежки повреди по средната и рулевата част, особено при попаденията от 280 мм батареи, но въпреки това крайцера си остава на вода и не губи ход още доста време. До момента, в който не започват да се чуват мощни подводни взривове, наред с това започват експлозии и от горе след като пламъци обхващат собствените му снаряди и те започват да се взривяват. Попаденията трябва да са били от торпедните брегови батареи на о. Кахолм, но най-вероятно и 2-те забелязани по-рано британски подводници (а може би и повече да са били) успяват да го ударят някъде по същото време.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Някакъв линк за двете субмарини да очакваме ли? Битките във Франция, Белгия и Холандия ще обсъдим ли или да се върнем на моята идейка? Крива или права, досега свясни аргументи нямаше против.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Тритон и Сънфиш са двете субмарини забелязани по пътя към Осло, първата даже му скача на бой, но в открито море крайцера успешно маневрира и избягва торпедата.

Линкове:
https://en.wikipedia.org/wiki/HMS_Triton_(N15)

https://en.wikipedia.org/wiki/HMS_Sunfish_(81S)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • 4 years later...
  • Потребител

За да не отварям нова тема ще постна тук два клипа с цел да повдигна следните въпроси:

1. Какви са средствата на разположение на съветските ВВС към 22.06.1941 за ранно предупреждение?

2. Дали разгрома на съветските ВВС не е предопределен още от самото начало, съдейки по битката при Халхин Гол?

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 9 часа, новорегистриран2 said:

1. Какви са средствата на разположение на съветските ВВС към 22.06.1941 за ранно предупреждение?

Още не съм изгледал клиповете. Но ако имаш предвид, радарите за ранно предупреждение, които имат англичаните, или радари и станции за радио разузнаване, които ползват немците, то руснаците такова нещо нямат. Нямат през цялата война, не просто през лятото на 41-ва. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, Amazonski said:

Още не съм изгледал клиповете. Но ако имаш предвид, радарите за ранно предупреждение, които имат англичаните, или радари и станции за радио разузнаване, които ползват немците, то руснаците такова нещо нямат. Нямат през цялата война, не просто през лятото на 41-ва. 

Чак за радари не бих се осмелил да мечтая🙂, но поне наблюдателни постове, прожектори, патрулиращи самолети. Само от едно японско нападение руснаците губят 100 самолета. Същото, но в много по-големи мащаби се случва 1941.

Явно има нещо било то организационно, било в снаряжението (или съвкупност от множество фактори), което позволява на врага да изненада съветските ВВС.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Войска_ВНОС

Редактирано от новорегистриран2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 45 минути, новорегистриран2 said:

Явно има нещо било то организационно,

От линка който си дал от Уики,(ако ще му вярваме) Червената армия е имала някаква радиолокационна техника и система. Плюс въздушно наблюдение. Но ако не са имали,тогава защо са разположили ВВС на границата с Германия?! Трябвало е навътре в територията на СССР да ги базират. На 200-300км. да речем.Там ще могат много по-лесно да ги опазят.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...