Отиди на
Форум "Наука"

Средновековни църкви


Recommended Posts

  • Потребители

И малко скални параклиси:

HPIM1428.jpg

По случай предстоящия празник на св. Пателеймон - скалния параклис от Мадара - както се вижда в днешно време е разкрасен доста. За съжаление от черквите, скалните килии, параклиси и гробници в Мадара са останали само руини и дупки.

И нещо доста по-добре запазено, но не в България, а византийско в дн. Турция:

HPIM1595.jpg

Параклис № 25 в Гьореме, Кападокия

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

А сега тъй да се каже са симетрия - двата края на епохата.

Базиликата в крепостта на Туида е от самото начало на християнството като официална религия, т.е. от ІVв. с един доста сериозен ремонт през VІв., но със запазване на първоначалния план.

HPIM1239.jpg

И един голям скок, с който се стига кажи-речи до навечерието както на Великата Френска революция, сиреч началото на Новото време, тъй и до българското Възраждане - иначе казано съвсем в края и на понятието за Средновековие в най-широк смисъл, както в световен, тъй и в национален мащаб - онова дето е по средата между античността и новото време.

Дворецът на инвалидите и армейската катедрала "Свети Луи"

120724_125932.jpg

Френски класицизъм от времето на Луи ХІV, т.е. това си е вече към края на онова дето може да мине за късно Средновековие, тъй като вече е съвсем близо Великата френска революция и периода на Новото време. Ефектът на комплексът се дължи на чудесното експониране спрямо мостът "Александър ІІІ" и параклисът с висок позлатен купол (на снимката). Имало е поле, където сега е оформен един доста голям площад.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребители

Днес е Арханелова задушница, а на 8 ноември е Архангеловден. тъй че днешната добавка е посветена на интериора на манастира на св. Наум край Охрид, чието официално име е на небесния покровител на първия ктитор княз Борис Михаил І.

http://historicalcities.narod.ru/ohrid_lake/naum/church_in/ohrid_lake-naum_church_in.htm

HPIM0129.jpg

Ктиторският портрет на княз Борис Михаил І при входа в притвора на храма.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребители

Днес е празникът Въведение Богородично - ден на християнското семейство и християнската младеж.

А днешният обект е катедралният храм на Овечка митрополия

HPIM1531.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Созопол

                 12321351003_3f4d67b377_z.jpg

 

               12321354533_c97d0670ee_z.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 5 седмици по-късно...
  • Потребители

Честит Стефановден. По случай днешния празник - последната част снимки за Виенската катедрала "Свети Стефан", в който са показана част от украсата на интериора

stephansdom_9.jpg

Олтарът "Свети Петър и свети Павел"

А на снимката на Ребека е созополския параклис "Христос"

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребители

Остават няколко часа до Великден. Тъй че нещо като поздрав за празника - руините на петкорабната татраконхиална раннохристиянска базилика в Охрид. Тя се намира близо до построената от св. Климент черква посветена на св. Панталеймон.

HPIM0222.jpg

Тук се виждат наредени - на преден план са руините на петкорабната базилика, а на заден план са руините на трикорабната и реконструкцията на Климентовата "Свети Панталеймон".

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребители

Париж, Храмът "Свети Медерик" (също и "Saint-Merri") - пламтяща готика от ХVІв. Тъй като има сходен план с Нотр Дам е наричана Малката Нотр Дам.

HPIM0716.jpg

През социализма гледах донякъде тъпа детска пиеска, в която Бастилията молеше Нотр-Дам да й даде няколко от своите статуи, за да се украси и да не я бутнат. Но истината е съвсем друга - статуите на Нотр Дам са сред най-пострадалите части от сградата. Та същото се е случило и с тези на "Свети Мери", тъй че сегашните са от ХІХв. и са правени по подобие на тези на Нотр Дам преди да бъде направена твърде творческата й реставрация.

HPIM0720.jpg

За съжаление фигурите не се виждат много добре заради предпазните мрежи, но птичките са си доста голяма напаст за парижани.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребители

На патерица по случай празника на св. София (Мъдрост) и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов втората част за сливенският храм "Света София" - интериор

HPIM1176.jpg

А откога е сградата засега въпросът остава открит. През 1836г. е направено значително преустройство на средновековната постройка. Но дали старата сграда е била съборена напълно или част от нея е била запазена все още не е съвсем ясно. То всъщност май и средновековната е просто част (един кораб) от по-стара трикорабна базилика - сиреч това дето е стигнало до покръстването е било поправено.

Та над южния вход се отброяват 4 мазания и боядисвания - жълто, синьо, светло синьо и бяло.

HPIM1183.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...