Отиди на
Форум "Наука"

Тоталитаризъм В България


Recommended Posts

  • Администратор

Можете ли да дадете определение на понятието Тоталитаризъм в България!

(1944 до 1989)

Искам да чуя вашето мнение по този въпрос.

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 263
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Глобален Модератор

Не знам дали това е правилния термин за периода. "Тоталитаризъм" по начало значи власт и политическо устройство, в което държавата силно и многостранно контролира повечето аспекти на живота. Това е евфемизъм, идещ да замести думите "комунизъм" и "фашизъм", когато не може да се произнесат. Понятието "тоталитарен режим" цъфна у нас след 1989 год., с който уж променящите се "социалисти" се опитаха да се разграничат от предходния режим.

Та, ако иде реч за България и за периода 1944-1989 г., аз предпочитам "комунизъм". Да, той беше тоталитарен. Отличаваше се с:

1/ Висока, почти 100% държавна собственост върху целия производтсвен и икономически ресурс;

2/ Определена, но малка степен на лична свобода и собственост (един апартамент до 120 кв. по ПРАВИЛО, вила, една кола на семейство и туй то; не, че хората не намираха начини да заобиколят тая работа, но по начало не беше достъпно.)

3/ Брутално налагане на жесток терор, насилие и беззаконие в началото и постепенно смекчаване на режима от 60-та насам, но през 1968 след чешките събития, ново затягане, но не толкова грубо, и ново смегчаване през 80-тте.

4/ Мизерия и тотално ограбване на хората през 50-тте и сериозен тласък напред и до голяма степен подобряване на живота през 70-тте.

5/ Невероятно тъпа пропаганда и символика, стигаща до абсурди и смехории /"Високи добив!" "Сталин ни ги даде" например е един поздрав и отговор, който са се опитали да наложат през 50-тте; после става смешно/. В един момент се въвежда постепенно и национална символика, която в началото е тотално отречена и заради нея хората са били наричани "фашисти";

6/ Национално предателство през 45-49-та, когато насила карат Благоевградско да се пишат македонци и поправянето му след това;

7/ "Нормален патриотизъм", съчетан с тъповата комунистическа символика след това;

8/ Силна и голяма армия /това му дай на българина!/, но малко с отровена атмосфера от прекаления диктат над войниците по съветски образец;

9/ По начало безправие - не можеш да протестираш почти по никакъв начин и трябва да си мълчиш;

10/ Пълен държавен контрол над и без това държавните медии;

11/ Еднопартийност - БКП е "партията", с БЗНС - казионни хрантутници за парлама; организиране на хората от деска възраст в тоталитарни организации /"Чавдарче" - от 9 до 12 год., "Пионер" - от 12 - 14; ДКМС - 14 до 25 ли беше, 30 год. ли беше; за всички останали -ОФ; смешното е, че първите две са копие на скаутската символика, а пионерската връзка иде от каубойските шалчета, през скаутската кърпа, през съветските пионери, та до нас:))); чавдарчетата имаха едни готини калпачета, като на Бенковски, и сини връзки/. Постепенно тоталитарните организации останаха кухи и бяха само трамплин за кариера на натегачи и подмазвачи, иначе се занимаваха само с глупости и простотии и хората бягаха от техните мероприятия, а властта ги искаше там, но не ги натискаше твърде много.

12/ Жесток, брутален милиционерски произвол; смегчен, разбира се, след 60-та, когато се закриват концлагерите и остават само нормалните затвори. Що народ обаче е ял бой по районните управления, не е за разправяне. Сега се фукат, че имало висока разкриваемост на престъпленията тогава - че как няма да има, като ги смилаха от кьотек, та и невинните си "признаваха".

13/ Зависим съд - ако партията му каже нещо - това е.

14/ Тотален контрол на политическата полиция над хората, все по-дискретен обаче, не така груб и жесток, както е било в началото.

15/ Много хвалби, глупава, креслива и лъжлива пропаганда как всичко се подобрявало все повече и повече;

16/ Шпиономания- почти всяка информация беше държавна или служебна или не знам си ква си тайна;

17/ Липса на стоки по магазините - викаха му "дефицит" - пари има, стоки нема. Оттук - продажби под масата на свои хора; ВРЪЗКИТЕ бяха заместител на парите. Сива икономика, донякъде преследвана от властта;

18/ Тотално национализиране и изземване на собствеността - след 44-та - директно и безапелационно, после - чрез отчуждаване на имоти и плащане с ниски цени, а пък вместо къщата ти и двора ти ти дават, АКО ИМАШ ПРАВО, едно апартаментче и трябва да си доплатиш.

19/ Немаше западни коли, от 70-тте насам; за коли се даваха 10 тогавашни заплати на държавата и се чакаше от 5 до 17 години, за да купиш Лада, Москвич, Шкода и Вартбург. Запорожките, който от вас знае какво е това, бяха без ред и май трабантите.

20/ Спокойствие, особено от 70-тте насам, когато хората заживяха по-добре. Голямо, страхотно спокйойствие. Баба ми не си заключваше вратата даже когато излизаше. Веднъж, като открадна някой някакви дънки от един простор /а, да, дънките се продаваха на черно/, дойде цяла оперативна група милиционери, събра хлапетата от махалата и ги разиграва цял ден, докато разбра, че не са местни крадците.

21/ Известен ред в държавата. Обаче трябва да си мълчиш, иначе ДС почва да се занимава с тебе да не си враг.

22/ Антизападна пропаганда, колко било зле там, но и опити за сътудничество със запада, че там бяха технологиите, които ние все не можехме да си направим.

23/ Цензура, но не силна - минаваха по-добрите западни филми и книги, не всички, естествено.

От 44-та до 89-та - голяма смегчаване.

Еми тва е; не се препоръчва на никой, само 10% от тоя строй е положително нещо, останалото е свинщина. Ниско ниво на услугите, нискокачествени стоки, по магазините те обиждат и гонят. Грозни панелки, сринаха цели квартали на София с дворчета и къщи.

А, да. ЖИТЕЛСТВО. АКо не си жител на даден град, не можеш да живееш в него, нито да купуваш имоти.

Всеки имот, който се продава и купува, минава през държавата, тя беше нещо като брокер - определяше и цената, определяше и кой да купи. Сещата се - свои хора по начало. Затова изобретателния народ заменяше москвич за апартамент /това беше позволено/ и плащаше под масата.

ЖИЛИЩНА КРИЗА в градовете- е нема жилища и това е. По 2-3 семейства са живели в един апартанмент, докато дойде ред да им ДАДАТ /но си го плащаш/. Частно строителство е почти забранено в София и големите градове. По селата можеха и се правена огромни и даже немислими днес къщи, властта си затваряше очите, че ти е разрешила 60 кв., а ти си направил 200.

По селските магазини - хляб, масло, олио, захар, вафли, гумени цървули и ботуши и дотам. За едно копче - отиваш в града или се обаждаш на братчеда в София. Може обаче и той да ти се обади да му купиш акумулатор. Хората като видеха нещо и го купуваха, та като потрябва да не го търсят, може да го няма. Това водеше до дребнавост.

Опашки. Опашки, да ти писне. За книги също. "Извинете, за какво е опашката?" "Ами, ПУСНАЛИ са банани."

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Беше много изчерпателен за което ти благодаря и за жалост всичко е вярно...

ПП Това ми напомня на вицовете на Шкумбата...ще ги кача и ще дам линкове...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ама моля:)

Тъй като всяко нещо има две страни, имаше и готини моменти. За нивото, на което беше държавата, хората имаха достатъчно, даже им стигаше. Властта успява, според мен някъде в периода от 1970-1980-та, да достигне прилично ниво на развитие, за съжаление обаче пречупена през психологията на самата власт, която се състоеше от 60-годишни бивши селяни, неразбиращи докрай СЪВРЕМЕННОСТТА. Ако нямаш претенции за нещо по-модерно, имаше предостатъчно. Мътно помня една сватба в едно село, която трая 5-6 дни и нощи нон стоп, като понякога над 200 души се скъсаха да ядат и да пият в 2-3 къщи едновременно и това не затрудни особено родителите на младите, които не се отличаваха с голяма заможност.

Само че властта не може или по-скоро не щя да разбере, че светът се променя и не може да остане на ниво критерии от 1945-та година. И понеже беше всевластна, трудно даде на народа да й го каже.

Друго типично - всевъзможна тежка индустрия, която изнася квото може да се произведе и по-малко стоки за отделния човек, а когато ги има - некачествени. Има и някои изключения, но като цяло е това.

Сещам се за един доста показателен лаф на един източногерманец:

"Само комунистите могат да създадат 200 нюанса на сивото".

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Мене пък много ме кефи краткото резюме, което един люлински напушеняк направи на комунистическия режим в България: "Банани, с купони, на опашки, с връзки. Не мерси!"

Ако искаме да направим една ползотворна дискусия може да се опитаме да определим как трябваше да бъде направена перестройката, така че соц-блока да не се срине, а да се адаптира към западния свят и да просперира. Горбачов се провали! Вие какво бихте направили на негово място?

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
Ако искаме да направим една ползотворна дискусия може да се опитаме да определим как трябваше да бъде направена перестройката, така че соц-блока да не се срине, а да се адаптира към западния свят и да просперира. Горбачов се провали! Вие какво бихте направили на негово място?

Искаш да кажеш като външна политика или вътрешен строй над хората и как да им се поднесе модерното без да се отпускат много? ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Горе -долу това е. Има три пътя за излизане на една соцстрана от кризата, до която оня строй неминуемо я води - условни да ги наречем "полски", "китайски" и "български". В първия влизат Полша, Унгария, Чехия, ГДР. В китайския са Китай и Виетнам. Българския го наричам български, защото сайтът е български, но иначе там са Русия, Румъния, Сърбия, Македония и ние, грешните.

Разликите между тези три пътя са доста, но по съществото си основната се състои в движещия реформата фактор.

Какво представлява едно соцобщество като цяло видяхме. Основното в него е пълен контрол на държавата и Партията над собствеността, икономиката и политиката. Какво е държавата? Висшото и средно държавно ръководство, чиновниците. Кво е партията? Висшето и средно партийно ръководство, което ДУБЛИРА държавата./ Има МВР, има и отдел "Сигурност" на Централния комитет на партията. Има Външно министерство, има и международен отдел на ЦК и т.н./

С други думи, контролът се извършва от група хора, на различни длъжности с власт, които се наричат за социализма "номенклатура". /"Номенклатурен кадър" е соц термин, който значи човек, включен в специален списък за важни кадри/.

Те са основната пречка да стават промените бързо, защото искат да продължат да контролират нещата в новите условия, и така се явява мафията. Когато тая тенденция няма коректив, става български вариант. Когато има, той е или силно гражданско общество, или силна централна власт, която пере през ръцете всякакви мафиотски тенденции.

Защо режимът трябва да се променя е ясно - защото драстично изостава от западните си конкуренти и хората разбират това все повече и повече. /Защо изостава подробно пише в една книга "Крахът на тоталитарната икономика" на проф. Георги Петров/.

Какво обаче трябва да стане? Крайната цел е от соцдържава да се получи демократична държава - с политически свободи, частна собственост, пазарна икономика, свобода и конкуренция. Стартовата позиция е:

100% държавна собственост и диктаторска власт.

Първата стъпка е да се свали старат власт. Тя се "самосваля", защото иначе като я свалят, ще яде бой.

Политическата страна е лесна - властта закрива тоталитарните структури, променя законите, хората почват да говорят каквото си щат, създават се много частни медии.

Собствеността обаче става частна по два начина -

1/ Реституция - това, което навремето е отнето от хората и съществува в онзи вид /сгради, земи, магазинчета, фабрики и пр./ се връща на хората.

2/ Приватизация - което е ново, се продава, за да мине в частни ръце, държавата да се "изтръска" от излишните средства за производство и стопанството да стане частно.

Това добре, ама за да функционира системата занапред трябва да има ред, законност и права.

Кой ще направи това, кой е същностния, основен, движещ фактор на промяната?

В "полският" вариант това са гражданинте, т.нар. "гражданско общество". Това са държави с висока култура, европейци и там не се търпят отклонения от правия път, щом веднъж старат власт е паднала. Т.е. тотално премахване на старата власт, въвеждане на пълна свобода, но гражданите не търпят "слободията";

В "китайския" факторът е висшето ръководство.

Т.е. властта остава силна, но отпуска икономиката и тя става частна и "излита".

В "българския" вариант такъв фактор НЯМА. Въвежда се веднага пълна свобода, но тя се изражда в "свободия", защото няма КОРЕКТИВ. Властта е слаба /нарочно/, на народа, поради ред културно-исторически фактори не му пука и не разбира много-много какво става. Затова става хаос.

Горбачов в Русия поради горните причини трябваше /не казвам, че е могъл/ да не отпуска властта, преди насила, отгоре, да отпусне икономиката, а той направи обратното. С други думи, трябваше да избере китайския вариант, като няма народ, който да вижда нещата като полския.

/Китай не е довършил нещата и не се знае дали ще го довърши, но това е друга тема./

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител
Мене пък много ме кефи краткото резюме, което един люлински напушеняк направи на  комунистическия режим в България: "Банани, с купони, на опашки, с връзки. Не мерси!"

Ако искаме да направим една ползотворна дискусия може да се опитаме да определим как трябваше да бъде направена перестройката, така че соц-блока да не се срине, а да се адаптира към западния свят и да просперира. Горбачов се провали! Вие какво бихте направили на негово място?

Според мен Соц-блока си беше в разпадък поради причината че беше СОЦ , т.е. хората получаваха еднакви пари , каквито получаваше Архитекта , такива получаваше и чистачката , и безработния . И хората се замислят : "Що да се пребивам от работа и най-накрая да получавам това което получава и оня дето не работи" и напускат . А пък във ТКЗС-тата нали всичко е общо и селянина се замисля : "Що да се пребивам от тежка работа на т'ва слънце и най-накрая един циганин или кмета да ми взима процент от изработеното при положение че аз не взимам от него , защото той нищо не е направил " ;) Това е грешката при СОЦ-ът и според мен нямаше как да стане по-добре и след смърта на Сталин нещата малко се поотпуснаха ( всмисъл вече можеше МАЛКО по-свободно да си изразяваш мнението) .И хората почнаха да напускат работата си , селяните започнаха да неработят , дойде Горбачов нещата още повече се поотпуснаха , и се създаде СДС ( в бг) , дойде Луканов( във бг дойде той) и направи кризи хората се разбонтуваха и стана Демокрация . Затова според мен СОЦ-режимът се разпадна защото вождовете (те нали така се наричаха) с всеки изминал отпускаха юздите , който Ленин и по-специално Сталин бая бяха стегнали , и най-накрая след цялото отпускане ( на юзди ) дойде в България ( и по света) по някой идиот вожд който докарва криза и бунт и сваляне от властта .

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
т.е. хората получаваха еднакви пари , каквито получаваше Архитекта , такива получаваше и чистачката , и безработния

Това не е точно така.

Първо - тогава архитектите и археолозите и др. професори получаваха достойно за дейността си възнаграждение и освен това си вършеха работата, а не като днес, в момента българина още повече се старае само да отбие номера на работното място отколкото тогава. Освен това хората с висши образования не могат да започнат квалифицирана работа по своята специалност, която в същото време и да се заплаща добре - и за това повечето решават да духнат на запад и никога повече да не се върнат, а на правителството пък въобще не му дреме за това.

Второ - тогава безработни - нямаше, на всеки му намираха работа. Днес в огромните заводи открити тогава, чиито суровини и паричен ресурс беше изнесен в началото на демокрацията, работят само по няколко цеха...

През соц времето се влагаха пари за културата и науката, а днес те са напълно занемарени, за други области пък като земеделието да не говорим... то в момента е в пълен упадък, управлява се от турци, които се назначават по между си на принципа на шуро-баджанащината, както междувпрочем е и на всякъде в момента.

Престъпността - преди 89-та чули ли сте някой мангал или турчин да надигне нахалния си глас или да посегне на невинни хора което днес е ежедневие?

Във всички тези аспекти днешната "демокрация" е тотален регрес спрямо социалистическата власт преди 89. Единственото предимство е свободата, но тук тя беше възприета като "свободия" и ето до къде стигнахме - до гуша в лайна и всеки стъпва на главата на другия за да изплува вместо да помисли как заедно да се измъкнем от тресавището... до никъде няма да я докараме така братлета...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Това не е точно така.

Първо - тогава архитектите и археолозите и др. професори получаваха достойно за дейността си възнаграждение и освен това си вършеха работата, а не като днес, в момента българина още повече се старае само да отбие номера на работното място отколкото тогава. Освен това хората с висши образования не могат да започнат квалифицирана работа по своята специалност, която в същото време и да се заплаща добре - и за това повечето решават да духнат на запад и никога повече да не се върнат, а на правителството пък въобще не му дреме за това.

Второ - тогава безработни - нямаше, на всеки му намираха работа. Днес в огромните заводи открити тогава, чиито суровини и паричен ресурс беше изнесен в началото на демокрацията, работят само по няколко цеха...

Това беше само защото Сталин яката беше опънал юздите

През соц времето се влагаха пари за културата и науката, а днес те са напълно занемарени, за други области пък като земеделието да не говорим... то в момента е в пълен упадък, управлява се от турци, които се назначават по между си на принципа на шуро-баджанащината, както междувпрочем е и на всякъде в момента.

За това си прав ,но нещата в науката се строяха по съветски модел който сега ЕС отхвърля .

Престъпността - преди 89-та чули ли сте някой мангал или турчин да надигне нахалния си глас или да посегне на невинни хора което днес е ежедневие?

Да това беше хубавото на диктата, но това е при всеки диктат тъйче НЕ е благодарение на СОЦ-ът , а и при демокрацията можеше да е така ако не бяхме толкова прост народ ДЕМОКРАЦИЯТА Е ЗА УМНИ И ПРИЛИЧНИ ХОРА а нашия народец е от простаци и глупаци . това отговаря и на следващата част от писаното :)

Във всички тези аспекти днешната "демокрация" е тотален регрес спрямо социалистическата власт преди 89. Единственото предимство е свободата, но тук тя беше възприета като "свободия" и ето до къде стигнахме - до гуша в лайна и всеки стъпва на главата на другия за да изплува вместо да помисли как заедно да се измъкнем от тресавището... до никъде няма да я докараме така братлета...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

@Warlord Харата получаващи повече пари просто бяха комунистически приятели , членове на партията или синчета или партизани или комунисти ;) Това го зачитай за добавка към горното писано от мен :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Тоталитарен иде от тотален - иначе казано стремежа на държавата да проникне и господства навсякъде: монопол върху средствата за производство, върху образование, култура и което е най-съществено - радикална намеса в личния и семейния живот, напр. низовите ОФ-организации, които можеха да решават и семейни проблеми. :doh: Това е тоталитарен - за другите неща от периода 1944-1089г. си има други думички.

Напр. етатизация - "срастването" на държавата с Партията (БКП) или авторитарен режим - държавата се води от някоя харизматична личност, която разполага с изключителни правомощия (по-нататък ще пусна темичка сравняваща римския диктатор с правомощията които можеше да получи председателя на ДС при извънредни обстоятелства по Конституцията от 1971г.). Или пък това, което Жабчо нарича "Държавен капитализъм" - средствата за производство принадлежат не на частни лица, които експлоатират трудящите се, а на държавата, която експлоатира трудящите се. :post-20645-1121105496: Нещо като държавния феодализъм в Осм. империя - земята и хората принадлежали на султана, а феодалите са били само ползватели.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Тоталитарен иде от тотален - иначе казано стремежа на държавата да проникне и господства навсякъде: монопол върху средствата за производство, върху образование, култура и което е най-съществено - радикална намеса в личния и семейния живот, напр.  низовите ОФ-организации, които можеха да решават и семейни проблеми. :doh:  Това е тоталитарен - за другите неща от периода 1944-1089г. си има други думички.

Напр. етатизация - "срастването" на държавата с Партията (БКП) или авторитарен режим - държавата се води от някоя харизматична личност, която разполага с изключителни правомощия (по-нататък ще пусна темичка сравняваща римския диктатор с правомощията които можеше да получи председателя на ДС при извънредни обстоятелства по Конституцията от 1971г.). Или пък това, което Жабчо нарича "Държавен капитализъм" - средствата за производство принадлежат не на частни лица, които експлоатират трудящите се, а на държавата, която експлоатира трудящите се. :post-20645-1121105496: Нещо като държавния феодализъм в Осм. империя - земята и хората принадлежали на султана, а феодалите са били само ползватели.

Този период според мен най-точно може да се определи като ДИКТАТОРСКИ РЕЖИМ , но в речниците тоталитарен е синоним на диктаторски , затова според мен Bathory си го е определил правилно :good:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Този период според мен най-точно може да се определи като ДИКТАТОРСКИ РЕЖИМ , но в речниците тоталитарен е синоним на диктаторски
Диктаторски и тоталитарен режим са две близки, но различни неща. Диктаторския режим е репресивно управление, което набляга на силата. Тоталитарния режим цели да постави обществото под пълен контрол. Един диктаторски режим обаче може да няма за цел да постави под контрол и личния живот на хората, а да се ограничи само до обществения. Нещо като режимите на Франко в Испания и на Пиночет в Чили.

Пък тоталитарния - имаше един епизод в "Сезона на канарчетата" - едно номенклатурно синче беше изнасилило главната героиня :head_hurts_kr: - низовата организация обаче гласува с мнозинство да се оженят и те щат не щат сключиха брак. Партията-държава имаше право да контролира и личните отношения .... някой от съпрузите не изпълнява семейните се задължения - жалба до райкома от другия и последва мъмрене и партийно поръчание, няма искам-те искам. :doh: Има дълг пред Партията и Родината. :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Това не е точно така.

Първо - тогава архитектите и археолозите и др. професори получаваха достойно за дейността си възнаграждение и освен това си вършеха работата, а не като днес, в момента българина още повече се старае само да отбие номера на работното място отколкото тогава. Освен това хората с висши образования не могат да започнат квалифицирана работа по своята специалност, която в същото време и да се заплаща добре - и за това повечето решават да духнат на запад и никога повече да не се върнат, а на правителството пък въобще не му дреме за това.

Второ - тогава безработни - нямаше, на всеки му намираха работа. Днес в огромните заводи открити тогава, чиито суровини и паричен ресурс беше изнесен в началото на демокрацията, работят само по няколко цеха...

През соц времето се влагаха пари за културата и науката, а днес те са напълно занемарени, за други области пък като земеделието да не говорим... то в момента е в пълен упадък, управлява се от турци, които се назначават по между си на принципа на шуро-баджанащината, както междувпрочем е и на всякъде в момента.

Престъпността - преди 89-та чули ли сте някой мангал или турчин да надигне нахалния си глас или да посегне на невинни хора което днес е ежедневие?

Във всички тези аспекти днешната "демокрация" е тотален регрес спрямо социалистическата власт преди 89. Единственото предимство е свободата, но тук тя беше възприета като "свободия" и ето до къде стигнахме - до гуша в лайна и всеки стъпва на главата на другия за да изплува вместо да помисли как заедно да се измъкнем от тресавището... до никъде няма да я докараме така братлета...

Не е така, колега Warlord, не е .

Получаваха, ама не беше достойно докрай. И техният труд беше ограбван. Измислиш нещо ново- гепи ти го ръководството. (наскоро даваха "Адио Рио"). Превеждаш на чужденци, плаща ти се в долари - 90% отиват в държавата, за тебе :whistling:

И пр. В сравнения със западните си колеги нищо не получаваха, а което получаваха, не можеха да го харчат, защото стоки нямаше както за тях, така и за братята им работници.

Е, естествено, насякъде има хора, които изстискват системата и правят нещо, но нещата бяха уродливи, често кадърният получаваша колкото кариериста.

То затова и рухна системата, защото отчужди от себе си не само работниците, но и елитите, и останаха само крадците.

Получаваха, но не беше достойно докрай.

Заводите съществуваха само по една причина - имаха гарантиран съветски пазар. В момента, в който той изчезна всичко рухна, защото нито мощностите /в голямата си част декапитализирани/, нито хората имаха пазарно поведение. Комедии се правеха още тогава за това как се нагаждат нещата, всеки който е виждал консервен комбинат знае как се ринеха от пода с лопати доматите /е, те стерилизират, де, амам все пак/, аз съм тъпкал грозде вино с войнишки обувки и съм гледал, как в Булгарплод от земята събират изсипаните пържени картофи, за да ги допържат на финландска поточна линия отпреди 20 години, овързана с тел и омазана с мазнина.....

Комични епопеи могат да се създадат по таз тема. И това не само в производството, във почти всяка сфера. Приказки, приказки, глупости, подправяне на отчети и т.н. и т.н.

Темата за соцабсурда е много, много голяма, лошото е, че след 20 години вече няма да има кой да разбира творби като "Ъндърграунд", например.

Престъпността беше стисната за шията, да но как пък не можаха да се оправят с милиционерския произвол /то те на него се крепяха/. За това пък какви истории знам .... Достатъчно е очевидецът най-невинно да каже: "абе прилича на него...." и кьотекът не ти мърда, ако случайно някой през две преки от твойта разходка е откраднал нещо. /Защото и тогава крадяха и убиваха, е, по-малко, но и вестниците нищо не казваха по тез въпроси/.

Пари за културата даваха и за науката, вярно е. Но пък всеки културен продукт се контролираше, редактираше и т.н. Чак ДС четеше творбите понякога, преди да излязат.

Особено крещящ е примерът с "Тютюн" на Д.Димов и неговите стар и нов вариант ...

И накрая, нещо важно - сравнението на предишното със сегашното не е правилно. Големите недостатъци на днешния строй, някои от които наистина са връщане назад в сравнение със стария, не могат да оправдават поселдния. Сегашните уродства не са естествено състояние, като на нормална западна държава, а уродливи гърчове на неотишлите си стари извращения.

едно номенклатурно синче беше изнасилило главната героиня  - низовата организация обаче гласува с мнозинство да се оженят и те щат не щат сключиха брак. Партията-държава имаше право да контролира и личните отношения .... някой от съпрузите не изпълнява семейните се задължения - жалба до райкома от другия и последва мъмрене и партийно поръчание, няма искам-те искам.  Има дълг пред Партията и Родината. 

Е, тва чудо е било до средата на 50-тте. Социализмът много еволюира оттогава до времето на "Адио Рио" и пр. дисидентства. :doh:

Напр. етатизация - "срастването" на държавата с Партията (БКП) или авторитарен режим - държавата се води от някоя харизматична личност, която разполага с изключителни правомощия (по-нататък ще пусна темичка сравняваща римския диктатор с правомощията които можеше да получи председателя на ДС при извънредни обстоятелства по Конституцията от 1971г.). Или пък това, което Жабчо нарича "Държавен капитализъм" - средствата за производство принадлежат не на частни лица, които експлоатират трудящите се, а на държавата, която експлоатира трудящите се.  Нещо като държавния феодализъм в Осм. империя - земята и хората принадлежали на султана, а феодалите са били само ползватели.

Точно. И на върха на тая експлоататорска пирамида стои някаква анонимна власт, наречена ЦК, която размята свръхконцентрираното в ръцете й чрез мощни властови ресурси национално богатство накъдето си иска, често в собствените си задгранични банкови сметки ........

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Не е така, колега Warlord, не е .

Получаваха, ама не беше достойно докрай. И техният труд беше ограбван. Измислиш нещо ново- гепи ти го ръководството. (наскоро даваха "Адио Рио"). Превеждаш на чужденци, плаща ти се в долари - 90% отиват в държавата, за тебе  :whistling:

И пр. В сравнения със западните си колеги нищо не получаваха, а което получаваха, не можеха да го харчат, защото стоки нямаше както за тях, така и за братята им работници.

Е, естествено, насякъде има хора, които изстискват системата и правят нещо, но нещата бяха уродливи, често кадърният получаваша колкото кариериста.

То затова и рухна системата, защото отчужди от себе си не само работниците, но и елитите, и останаха само крадците.

Получаваха, но не беше достойно докрай.

Заводите съществуваха само по една причина - имаха гарантиран съветски пазар. В момента, в който той изчезна всичко рухна, защото нито мощностите /в голямата си част декапитализирани/, нито хората имаха пазарно поведение. Комедии се правеха още тогава за това как се нагаждат нещата, всеки който е виждал консервен комбинат знае как се ринеха от пода с лопати доматите /е, те стерилизират, де, амам все пак/, аз съм тъпкал грозде вино с войнишки обувки и съм гледал, как в Булгарплод от земята събират изсипаните пържени картофи, за да ги допържат на финландска поточна линия отпреди 20 години, овързана с тел и омазана с мазнина.....

Комични епопеи могат да се създадат по таз тема. И това не само в производството, във почти всяка сфера. Приказки, приказки, глупости, подправяне на отчети и т.н. и т.н.

Темата за соцабсурда е много, много голяма, лошото е, че след 20 години вече няма да има кой да разбира творби като "Ъндърграунд", например.

Престъпността беше стисната за шията, да но как пък не можаха да се оправят с милиционерския произвол /то те на него се крепяха/. За това пък какви истории знам .... Достатъчно е очевидецът най-невинно да каже: "абе прилича на него...." и кьотекът не ти мърда, ако случайно някой през две преки от твойта разходка е откраднал нещо. /Защото и тогава крадяха и убиваха, е, по-малко, но и вестниците нищо не казваха по тез въпроси/.

Пари за културата даваха и за науката, вярно е. Но пък всеки културен продукт се контролираше, редактираше и т.н. Чак ДС четеше творбите понякога, преди да излязат.

Особено крещящ е примерът с "Тютюн" на Д.Димов и неговите стар и нов вариант ...

И накрая, нещо важно - сравнението на предишното със сегашното не е правилно. Големите недостатъци на днешния строй, някои от които наистина са връщане назад в сравнение със стария, не могат да оправдават поселдния. Сегашните уродства не са естествено състояние, като на нормална западна държава, а уродливи гърчове на неотишлите си стари извращения.

Точно. И на върха на тая експлоататорска пирамида стои някаква анонимна власт, наречена ЦК, която размята свръхконцентрираното в ръцете й чрез мощни властови ресурси национално богатство накъдето си иска, често в собствените си задгранични банкови сметки ........

С теб мога да се съглася :good: и м/у другото имали сме една съседка членка на партията на БКП , и тогава с Югославия сме били в мноого лоши отношения а тя била годеница на Югославски дипломат и дипломата го изпратили в Югославия а годеницата съседка я изключили от партията.Това по твоя коментар за това как партията налага своето мнение в личните отношения на хорицата

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Диктаторски и тоталитарен режим са две близки, но различни неща. Диктаторския режим е репресивно управление, което набляга на силата. Тоталитарния режим цели да постави обществото под пълен контрол. Един диктаторски режим обаче може да няма за цел да постави под контрол и личния живот на хората, а да се ограничи само до обществения. Нещо като режимите на Франко в Испания и на Пиночет в Чили.

Дам прав си обаче в синонимния речник който туко що разлистих е написано че са синоними

:dunno:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
С теб мога да се съглася  :good:  и м/у другото имали сме една съседка членка на партията на БКП , и тогава с Югославия сме били в мноого лоши отношения а тя била годеница на Югославски дипломат и дипломата го изпратили в Югославия а годеницата съседка я изключили от партията.Това по твоя коментар за това как партията налага своето мнение в личните отношения на хорицата

О, да, проблемът е бил сериозен. Не е било невъзможно и да й РАЗРЕШАТ да замине за Югославия и да се ожени за дипломата си. Сърбите не знам как биха погледнали на това.

Като се е разминала само с изключване от партията, иди дойди. Макар, че такъв човек няма вече никакъв шанс за кариера, колкото и кадърен да е.

Една учителка от Перник, и това става през 80-тте, не през 1949! завела децата на Рилския манастир и отишла в църквата да запали свещ за някакъв свой близък.

След известно време на децата им чели антирелигиозна лекция и някаква глупава тинейджърка рекла: "Ами щом ни ги говорите тия работи, другарката Иванова пък защо пали свещи!"

По-нататък ми беше трудно да повярвам. Привикване, писмени обяснения, партийния комитет се събирал, че ха да я местят в някакво село, ха да я уволнят, ха не знам си кво си, жената се побъркала от тормоз.

И това е през 1982-ра, не по времето на Сталин ....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
О, да, проблемът е бил сериозен. Не е било невъзможно и да й РАЗРЕШАТ да замине за Югославия и да се ожени за дипломата си. Сърбите не знам как биха погледнали на това.

Като се е разминала само с изключване от партията, иди дойди. Макар, че такъв човек няма вече никакъв шанс за кариера, колкото и кадърен да е.

Една учителка от Перник, и това става през 80-тте, не през 1949! завела децата на Рилския манастир и отишла в църквата да запали свещ за някакъв свой близък.

След известно време на децата им чели антирелигиозна лекция и някаква глупава тинейджърка рекла: "Ами щом ни ги говорите тия работи, другарката Иванова пък защо пали свещи!"

По-нататък ми беше трудно да повярвам. Привикване, писмени обяснения, партийния комитет се събирал, че ха да я местят в някакво село, ха да я уволнят, ха не знам си кво си, жената се побъркала от тормоз.

И това е през 1982-ра, не по времето на Сталин ....

Тя е била актриса ( за моя случай) И я изключват от теятара - Народния Театър Иван Вазов един член на БКП каде да го пратят , уволняват я и я преместиха някаде в София в Младоста или Дружбата ( квартали на Сф) .

А за твоя случай ,горката учителка , то големи проблеми бяха тия , то в тая НАРОДНА Р всичко малко и маловажно беше голям проблем .

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Айде да поговорим и за лошите неща в комунизма.

Помня преди 1989 моето семейство ще купува газов котлон.Та като почнаха мъките ,ела да видиш.Котлоните и газовите бутилки се произвеждаха в ВМЗ сопот.Бяха задвижени един куп връзки,там работеха доста приятели и роднини.А днеска тоя ти уредил среща с тоя отговорен фактор,отиват наще говорят с него,после говорят с друг,на единия петел,на другия шампоан/баща ми се снабдил с доста/,на трети нам що си.И накрая след няколко месеца мъки заветните домакински уреди бяха в нас.

Помня като малък че нямаше на нас децата понякога лимонада да ни купят/какво да говорим за банани/.

Баща ми като човек обичащ да си пийва си вареше ракия,да не ти казвам с какви мъки намираше захар.Разказвал е че за бира са ходели до пловдив,пазарджик и накрая намерили в казанлък.А за автомобилни гуми е ходил чак в Плевен.

Вие казвате че тогава хората имали пари,и това не е вярно,просто нямаше за какво да се изхарчат защото по магазините нямаше нищо.

Да ви разкажа и за село.Отиваме си ние на село семейно и се оказва че днес са изпекли само една фурна хляб и половината село няма хляб.Няма какво да дадат дори на нас децата.А в събота и неделя хляб не се пече. И какво баща ми ходи до пловдив за хляб,и там не намери/всички магазини затворени/.Обикаля по селата,и там няма.Накрая отиде до карлово и взе на заем.

Ето това бе комунизма.

А и да завърша за сигурността.Престъпност имаше но не се е съобщавала.Например при големия взрив в завода /някъде в края на 70те/,е имало доста убити и ранени на цялата карловска и хисарска околия са били изпочупени стъклата.В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ НЕ СЕ Е ПОЯВИЛ ДОРИ РЕД ПО ВЪПРОСА.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Айде да поговорим и за лошите неща в комунизма.

Помня преди 1989 моето семейство ще купува газов котлон.Та като почнаха мъките ,ела да видиш.Котлоните и газовите бутилки се произвеждаха в ВМЗ сопот.Бяха задвижени един куп връзки,там работеха доста приятели и роднини.А днеска тоя ти уредил среща с тоя отговорен фактор,отиват наще говорят с него,после говорят с друг,на единия петел,на другия шампоан/баща ми се снабдил с доста/,на трети нам що си.И накрая след няколко месеца мъки заветните домакински уреди бяха в нас.

Помня като малък че нямаше на нас децата понякога лимонада да ни купят/какво да говорим за банани/.

Баща ми като човек обичащ да си пийва си вареше ракия,да не ти казвам с какви мъки намираше захар.Разказвал е че за бира са ходели до пловдив,пазарджик и накрая намерили в казанлък.А за автомобилни гуми е ходил чак в Плевен.

Вие казвате че тогава хората имали пари,и това не е вярно,просто нямаше за какво да се изхарчат защото по магазините нямаше нищо.

Да ви разкажа и за село.Отиваме си ние на село семейно и се оказва че днес са изпекли само една фурна хляб и половината село няма хляб.Няма какво да дадат дори на нас децата.А в събота и неделя хляб не се пече. И какво баща ми ходи до пловдив за хляб,и там не намери/всички магазини затворени/.Обикаля по селата,и там няма.Накрая отиде до карлово и взе на заем.

Ето това бе комунизма.

А и да завърша за сигурността.Престъпност имаше но не се е съобщавала.Например при големия взрив в завода /някъде в края на 70те/,е имало доста убити и ранени на цялата карловска и хисарска околия са били изпочупени стъклата.В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ НЕ СЕ Е ПОЯВИЛ ДОРИ РЕД ПО ВЪПРОСА.

OOO ами магазините празни без нищо , майка ми и баща ми през Лукановата зима ставаха в 4:30 за да ни купят малко месо. Което е само за първите а следващите по масло и хляб , със тъпите КУПОНИ ( нещо като билет за рейса обаче не е за да пътуваш а да се храниш) , ами има и още много по-лоши неща ,

трудовите лагери , Народния съд , катакомбите на ДС , кадето са мъчили хора и са правили невероятен труд за малко масло и половин филийка хляб на ден и после като не издържиш и починеш , ставаш храна за прасетата . Комунизма е един от най-страшните и същевременно периода заради който в момента сме так а зле със всичко , нищо не спечелихме от този период . И изостанахме от западните държави с 50 години , имаше един страхотен филм препоръчвам го на всеки - ВЕЛИКИТЕ ДИКТАТОРИ - РУСИЯ 20 ВЕК , този филм показва същността на комунизма и всичките му отрицателни страни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Дам прав си обаче в синонимния речник който туко що разлистих е написано че са синоними

:dunno:

Бъркат ги защото са близки, но все пак са различни понятия. Тоталитаризма съпъства диктатурата, но не е същото.
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Бъркат ги защото са близки, но все пак са различни понятия. Тоталитаризма съпъства диктатурата, но не е същото.

Просто защото всеки диктат бил и с тоталитаризъм и те ги пишат така

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Съжалявам, че се включвам толкова късно в дискусията, но не мога да се съглася с мнението на КГ 125, че наи-точното определение за периода 1944-1989 г. е комунизъм.

Комунизмът като термин или като принцип не е политическа система, а изцяло икономическа. Социалистическия модел е много далеч от комунистическия. Т.нар. комунисти (от Маркс та до Горбачов) никога не са имали допирни точки до комунизма. Комунизмът е преди всичко морален колективистичен принцип, който предвижда разпределение според нуждите на производителите.

Съветският изроден вид на "комунизма" не е нищо повече от държавен капитализъм, какъвто имаше и в България. Този строй може да бъде наречен и Стахановизъм, който е отрицание не само на комунизма, но и на колективизма, тъй като стахановеца креде от чуждия труд уж за строежа на социализма, но всъщност за самия себе си.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...