Отиди на
Форум "Наука"

Триизмерна възстановка


В.Павлов

Recommended Posts

  • Мнения 365
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

За ширината на тези порти съдя единствено от книгата на Рашев за езическата култура, където има дадена тяхна схема, но в много умален мащаб и вероятно неточна. Иначе може да се измери, че ширината на портата е към 5 м, а това означава, че стените около прохода са били към 1,50 м или малко по-дебели. Тоест били са по-дебели от стената. Стената на цитаделата е 1,10 м дебела и Рашев пише че в височина това означавало 5-7 м стена. Аз я направих 6 м без зъберите. Кулите над портите явно са били малко по-високи. Този тип порти са били използвани и в Двореца на Муртаг на Тича, и при външната стена на Преслав, като и за тях по чертежите давани от Рашев се вижда, че стените на портата са по-дебели от крепостната стена, тоест над тях са се издигали кули.

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребители

Весело изкарване на коледните празници и успешна 2017г.

elenska_basilika_kartichka-t.jpg

Реконструкция на Еленскета веркирхе (укрепена черква) край Пирдоп. Вероятно стената обаче е от по-късния период, когато тухлена е била вече само източната фасада (част от която може да се види и днес като най-добре запазена част от сградата), а останалите са били със смесена зидария.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето и нещо което вече наистина ще е професионално относно 3D възстановките на крепостите. Средновековния Царевец ще бъде вкаран във виртуална реалност -  http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=86663

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Инженерни науки
1 hour ago, Р. Теодосиев said:

Pergamon - Ancient Greek City

 

 

 

Това трябва да е днешния град Баргама, Турция. Там ходих в командировка. Днешният град е в ниското, а по  планината се виждат античнитеостанки. Не съм се качвал да ги разгледам. Има мисля минерални изори там.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...
  • Потребители

Честита Нова година.

 

orjahovo_kartichka-1.JPG.ec99b8c6b710c7ab9cdf98ff592851bb.JPG

Реконструкция на крепостта при Оряхово. От нея сега е запазена частично само най-лявата кула. По-добре се вижда на другата снимка, която пуснах във фейса за феновете на сайтовете. Имала е три четириъгълни и две кръгли кули по стените.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Община Оряхово се намира в Северозападна България и е една от съставните общини на област Враца. 

Както през античността, така и през Средновековието по река Дунав се простира верига от крепости, които са защитавали северната граница на Българската държава. Крепостта в местността Камъка край Оряхово е една от тях.

На 600 метра западно от Оряхово в местността Камъка на най-високата точка на брега на Дунав се намират кула и руини от средновековна крепост, която днес е символ на града и свидетелство за неговата значимост през средновековната българска история. До нея се достига откъм югоизток. От изток и запад тя е защитена от дълбоки долове, а от север със стръмен бряг. От нея са запазени видимо масивен крепостен зид от източната и страна и почти квадратна двуетажна кула с височина 9 метра.

При археологичното проучване на крепостта са установени два строителни периода IX-XI век и XII-XIV век. Крепостта е изградена през IX век като част от дунавката укрепителна система на Първата българска държава.

През втората половина на XIV век крепостта и селището при нея се намират във владение на търновския цар Иван Шишман. Крепостта е превзета от султан Баязид I през 1395 г. заедно с Никополската крепост след упорита съпротива, затова е била частично рзрушена. Първи сведения за нея се откриват в унгарска грамота от 1283 г. Според нея през 1396 г. крепостта е имала двойна крепостна стена с разположени на равни разстояния кули, с неподвижен мост над големия ров. 

През крепостта преминават войските на два кръстоносни похода, предвождани от унгарските крале Сигизмунд I (1396 г.) и Владислав III Ягело (1444 г.). Поправена през 1396 г., тя е била отново разрушена при превземането й от войските на Сигизмунд, който я обсаждал 5 дни и благодарение на местното население я превзел, като избил всички турци. През 1461/1462 г. е превзета от Влад Цепеш, който тук оставил свой комендант. Упомената е в Унгарско-турския мирен договор през 1503 г. между другите крепости от „Земята на цар Шишман”. Към  края на XVI век тя била разрушена от Михаил Витяз и била изоставена в  началото на XVII век. 

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ето го и поздравителното новогодишно клипче с крепостта Оряхово. Снежните човеци вместо с цилиндри са с калпаци по случай стартирането на новия раздел на сайта "Празници и обичаи". Мелодията, която звучи е коледарска песен, която е публикувана в края на ХІХв.

В клипчето е показана също рисунка на крепостта от ХVІІв. и гравюрата на Каниц.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 9 месеца по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...