Отиди на
Форум "Наука"

Византия в карти


Aspandiat

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

1. Източната Римска империя около 400 г.

post-4986-1248870544_thumb.jpg

2. Източната Римска империя около 480 г.

post-4986-1248871123_thumb.jpg

3. Източната Римска империя около 565 г.

post-4986-1248870742_thumb.jpg

4. Византийската империя 700-800 г.

post-4986-1248870930_thumb.jpg

post-4986-1248872956_thumb.jpg

5. Византийската империя около 870 г. и административното й деление.

post-4986-1248871273_thumb.jpg

6. Византийската империя 870-950 г.

post-4986-1248871513_thumb.jpg

7. Византийската империя към 976 г. Зеленият контур на изток очертава византийските завоевания при Никифор Фока.

post-4986-1248871742_thumb.jpg

8. Византийската империя към 1025 г.

post-4986-1248871976_thumb.jpg

9. Византийската империя към 1025 г. и административното й деление.

post-4986-1248872041_thumb.jpg

10. Православният и католическият свят към 1071 г. Армения неправилно е включена към православните страни, тя е има своя монофизитска църква, която все пак е по-близка до православието, отколкото до католицизма.

post-4986-1248872314_thumb.jpg

11. Византийската империя към 1097 г.

post-4986-1248872187_thumb.jpg

12. Византийската империя и зависимите от нея територии към 1146 г.

post-4986-1248872448_thumb.jpg

13. Византийската империя към 1203 г.

post-4986-1248873042_thumb.jpg

14. Гръцките държави след Четвъртия кръстоносен поход (Никейската и Трапезундската империя, Епирското деспотство) около 1207 г.

post-4986-1248873199_thumb.jpg

15. Византийската империя към 1265 г.

post-4986-1248873366_thumb.jpg

post-4986-1248873484_thumb.jpg

16. Византийската империя към 1355 г.

post-4986-1248873680_thumb.jpg

post-4986-1248873710_thumb.jpg

17. Византийската империя към 1450 г.

post-4986-1248873879_thumb.png

Дано е полезна на всички, които се интересуват. :)

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Чудесна тема, но ще бъде преместена в раздела по историческа география и картография.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Потребител

Брава на бай ни Спандя :)))) Ще се поровя в моите архиви, и ще му дам да добави някоя и друга карта за "промеждутъците" в годините. И без туй е модератор, лесно ще си едитне поста ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Последната карта, тази за 1450, ме навежда на някои мисли. Най-вече за Балканите в началото на ХV в., разбира се. Трябва да се отбележат някакви граници в Пелопонес - между владенията на двамата деспоти и крепостите извън морейското деспотство. Може би Месемврия и Анхиало трябва да се отбележат също като византийски, а и българските земи в Мизия (които тук не се виждат) може би трябва да са отбелязани не просто като османски - нали из форумчето си говорехме за влашко и български владения в Мизия докъм 1420.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аспандиате, да ти изпращам ли карти за пропуснатите периоди? Ще се наложи да едитнеш първия си пост и да направим един сравнително подробен "дигест"? :)

Зитко, ще те съдя за авторски права, да знаеш. :tooth: Това си е моята карта от темата за Онгъла )))))

ето още един обзор

френд, ще се опитам да извлека "най-доброто" от филмчето и ще го пратя на бай ни Спандя под формата на jpeg :)

Последната карта, тази за 1450... Може би Месемврия и Анхиало трябва да се отбележат също като византийски...

Тази карта ще я изгорим, разбира се. Имам специален подарък за стратега от тема Армениак :)))

а и българските земи в Мизия (които тук не се виждат) може би трябва да са отбелязани не просто като османски - нали из форумчето си говорехме за влашко и български владения в Мизия докъм 1420.

Сложна работа, Глишев. Почти никъде няма да намерим "отметнати" земите на Константин II Асен, макар да е повече от ясно, че той има сравнително големи владения дори и след 1413 г.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Имам една свръхподробна имперска карта, но няма как да я кача тук, защото е над 60 МВ. Естествено, доста старичка е, в наше време май никой не се хваща да прави амбициозно изчерпателни исторически карти.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Както казват Пириватрич и Ейврил Камерън, в Средновековието границите "плават". Често два източника на власт, тоест две държави са разделени не от гранична линия, а от гранична област - нещо като буферна зона, ничия земя. Невинаги е сигурно и къде точно започва или свършва византийската власт. Понякога границата е маркирана от ясна укрепителна линия или природно препятствие, но невинаги. Друг път дадено място сменя владетелите си прекалено често. Трети път самите извори не са еднозначни. Да речем, някой византийски автор пише, че варвари отнели еди-кой си град от ромеите. Или пък еди-кой си пълководец завладял някоя област и я прибавил към държавата на ромеите. Или пък че областта се подчинявала на василевса на ромеите. Добре, а обитателите на този град или на тази област не са ли също ромеи? Спират ли да бъдат ромеи, ако отпаднат от властта на империята и стават ли ромеи, ако влязат в границите й? Поне до XIII в. тези изрази са ужасно неясни и това показва, че схващането на самите византийски автори за целостта на държавата е някак несигурна. Или пък, по думите на Кекавмен, двама топарси може да враждуват помежду си. И двамата ли са част от империята? Идеята за граници, териториална цялост, изконно притежавани земи (един вид ядро на държавата), за някакво етническо, етнокултурно или политическо единство сякаш не присъства у ромеите. Единственият сигурен топос е самата столица. Константинопол със сигурност е ромейски, дори когато не е в ръцете на православни - но ако само ортодоксията разделя законния от незаконния василевс и ако само православният е ромей, то тогава какво изобщо отличава еретика-сириец Константин V или еретика-арменец Лъв/Леон V от еретика-франк Бодуен Фландърски или от друговереца-турчин Мехмед Фатих?

В някакъв смисъл няма значение кои провинции и народи влизат или не влизат в империята в конкретен момент - това, което византийските писатели наричат "Романия", е царство с постоянно променящи се граници. Неслучайно в житието на св. Константин-Кирил светецът казва, че това царство вече не е римско, а е Христово. А в Евангелията четем, че Христовото царство не е този свят - следователно не е ясно дали изобщо има смисъл да търсим границите на Византия.

Византийските автори понякога говорят за "oikoumene", което сме свикнали да превеждаме като "Вселена". Но и този термин е нееднозначен - понякога изглежда е употребяван за целия обитаем свят, друг път - за цивилизования свят, а трети път - само за самата империя. Така че например дадена област може да се окаже ту в "oikoumene", ту извън нея.

Св. Августин пък, когото ромеите не четат, но който е чел онези текстове, които вдъхновяват и тях, казва, че границите на Божията и на земната (разбирай римската) държава понякога могат и да съвпаднат - но че двете не са едно и също... Ромеите знаят това. В късновизантийския период писателите им все по-често си задават въпроса дали "православен" е същото като "ромей". И все по-често употребяват "ромей" просто като синоним на "грък". И си дават сметка колко много православни неромеи има, както и колко много ромеи не са под властта на василевса... Едва в този период започва да се говори за "земите на ромеите".

В крайна сметка границите на средновековната византийска империя са доста трудни за улавяне. Рискуваме да прокараме яснота там, където тя не е съществувала за самите средновековни хора. Впрочем - това се отнася и за границите на средновековна Франция :) Може би в някакъв смисъл Византия (или по-точно "Романия") действително е "империята на Константинопол", както я наричат западните хронисти. У късновизантийските автори като Георги Трапезундски това схващане също се усеща. Византия в такъв случай е онази част от земната повърхност, управлявана от Константинопол - и то когато самият този град е в ръцете на православни. Добре, а какво тогава е царството на Ласкаридите в Никея?

В някакъв смисъл империята на Константинопол, Византия или Романия е религиозно понятие - нейното име, нейните граници, нейното съществуване и нейната същност са разглеждани по различен начин и вътре, и извън византийската общност. Едното от названията й, а именно "oikoumene" напомня за "Поднебесната" - аналогично понятие от китайската история и култура. Границите на такава цялост по подразбиране не са лесни за очертаване, защото тя е и много повече, и много по-малко от държава.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аспандиате, да ти изпращам ли карти за пропуснатите периоди? Ще се наложи да едитнеш първия си пост и да направим един сравнително подробен "дигест"? :)

Графе, качи ги тук във вариант за сваляне, ще ги сваля, ще ги метна в първия си пост, като посоча твоето сътрудничество, а твоя пост ще го махна.

Или за по-лесно просто пусни твой пост тук с картите. Не виждам какво ще пречи на темата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аспандиате, в момента създавам изключителен "дигест", който може да се каже, че е сравнително доста подробен откъм времеви периоди. Имай още малко търпение, просто анализирам това-онова; ще го кача тук с две дузини коментари към него, а ти ще добавиш картите към първия си пост :)

Йончев, че качи я някъде другаде :)

Арута, картата на Дройзен за Острьомишес Райх е повече от великолепна и еталон за карти. Нея си я имам отдавна, обаче тази в дясно за сефте я виждам и ще бъде открадната най-безцеремонно за да потъне в архива :)))

Алва, стига се гъбарка с нАучното общество, де :) Ами това може да са трасетата за наркотици, откъде ще знаеш ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Аспандиате, имам поет ангажимент към теб - не съм те забравил. Живот и здраве през уикенда ще ти метна "мапсовете"; едно ме тормози много - коментарите към тях, но ще ги направя, защото трябва :good:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Още две карти, принос към византийщината :)

каквото и да значи този 'термин'. :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И така, драги ми Аспандиате, нека допълним "дигеста" :) Дал съм ти линк, откъдето да свалиш мапсовете. Тук е мястото да те наковладя пред всичките, дето отказа цели 60 карти, а си "поръча" само третината :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И така, драги ми Аспандиате, нека допълним "дигеста" :) Дал съм ти линк, откъдето да свалиш мапсовете. Тук е мястото да те наковладя пред всичките, дето отказа цели 60 карти, а си "поръча" само третината :tooth:

Е, дай го тоя линк, де - защо само Спандю "да се облажва"?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Спокойно :) Оставете Спандя да си свърши работата и да подреди хронологията. Линкът е прайвет и аз нарочно не съм ви го публикувал, за да е по-интересно :). Иначе си поиграх доста време да разуча нещата от моите архиви (събирал съм какво ли не), а време отне и допълнителното търсене в нета. Не си мислете, че картите са кой знае какво. Обикновени графики, но отразяващи действителността. Има интересни попадения от времето на Ираклий I , Алексий I, Андроник II и така нататък.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ето въпросното облажаване, което споделям с всички. Коментарите са тоже Графови. Който иска да му цъка плюсчета, не на мен, а да на него в предния пост. "Спандю ЕООД" е само подизпълнител в случая.

600 - последните години на Маврикий

post-4986-079976700 1319822427_thumb.jpg

622 - ето какво е останало от Романия. Персите, аварите и славяните не й дават да диша

post-4986-076617500 1319822540_thumb.gif

633 - Романия е възкръснала. В синьо - пряк имперски контрол към 628. Към 633, когато аварите почти са изтласкани от Балканите, Ираклий установява номинален контрол и над славянските племена. Те му служат в качеството си на федерати. Териториите в Испания са изгубени окончателно още по времето на войната с персите

post-4986-071776400 1319822603_thumb.gif

658 - Романия при Констант II непосредствено преди похода срещу "славиниите"

post-4986-047051300 1319822646_thumb.jpg

681

post-4986-030938300 1319822706_thumb.jpg

1000 -Василий Млади, преди да се превърне във Василий Българоубиец

post-4986-059847400 1319822756_thumb.jpg

1084-85 - Романия бере душа. Нормани, печенеги и турци са й видяли сметката

post-4986-072174700 1319822767_thumb.png

1092-97 - най-накрая ромейска победа срещу турците; а в 1097 с помощта на кръстоносците е върната и Никея. Тя се оказва и ябълката на раздора. По-късно кръстоносците (норманите) си отмъщават на Алексий I, когато не му връщат Антиохия. (Твоята карта от 1097 не е вярна, щото още от 1092 ромеите имат отвоювани земи покрай Мраморно море; разбира се ти не си виновен - нея можем да отнесем към 1091, когато са разнебитени печенегите. Редактирай си годината.)

post-4986-062149600 1319823001_thumb.jpg

1105 - реконкистата продължава ...

post-4986-060768600 1319822839_thumb.jpg

1180 - Романия при смъртта на Мануил I Комнин

post-4986-087929000 1319823085_thumb.jpg

1200 - ето тази карта сложи, а твоята от 1203 направо махни, защото не е вярна. Как така без Пафлагония и печеното й свинско; как така без Понт? Комнините ще ти се сърдят...

post-4986-010186800 1319823130_thumb.png

1218-23 - надпреварата за Константинопол е започнала

post-4986-066646800 1319823180_thumb.jpg

1230 - краят на ефимерната Солунска империя

post-4986-049113400 1319823217_thumb.png

1235 - ромеите от Никея са се закрепили здраво в Европа

post-4986-054354200 1319823247_thumb.jpg

1259 - преди битката при Пелагония

post-4986-048581400 1319823279_thumb.jpg

1282 - смъртта на Михаил VIII Палеолог

post-4986-085103200 1319823314_thumb.jpg

1307 - тази карта за началото на XIV в. е цяло съкровище и много точна. През 1302 е последният ромейски опит за частична реконкиста в Мала Азия, завършил с провал. След това идват каталаните...

post-4986-094890900 1319823375_thumb.jpg

1340 - последното "разширение" на Романия. Епир най-накрая е пречупен и завладян заедно с Тесалия. Но не за дълго - сърбите са хищни птици...

post-4986-017709000 1319823410_thumb.gif

1403 - Солун (заедно с черноморските територии) е върнат от Сюлейман Челеби на ромеите, които с мъки го удържат до 1423, когато го продават на венецианците

post-4986-025586900 1319823453_thumb.jpg

1451-52 - твоята от 1450 направо в коша

post-4986-053449500 1319823487_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Графе, картите за 622, 633, 1180, 1282, 1340 г. ги имаме тук от доста отдавна заедно с цялата поредица карти още от време Ромулово.

http://nauka.bg/foru...?showtopic=7276

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сега виждам този линк. А теб защо те домързя да ги качиш (да ги добавиш и подредиш според годините) в първият си пост, та да направим истинска хронология? Нали това беше целта на занятието?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Сега виждам този линк. А теб защо те домързя да ги качиш (да ги добавиш и подредиш според годините) в първият си пост, та да направим истинска хронология? Нали това беше целта на занятието?

Щото не е за препоръчване толкова прикачени изображения в един пост - "моите" 20 и "твоите" 20. Почти сигурно е, че като тръгна да вкарвам "твоите" карти, системата ще даде бъг и вероятно ще си останем и без "моите", и без "твоите".

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...