Отиди на
Форум "Наука"

Най-старият библейски препис е публикуван в интернет


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Най-старият познат препис на Библията - Codex Sinaiticus, известен на български като Синайския кодекс, е публикуван в пълния си блясък в интернет, пише в. "Телеграф". Повече от 800 оцелели страници и фрагменти от уникалния ръкопис, създаден около 330 г., за пръв път са събрани и предоставени за свободен достъп. Общият обем на манускрипта е бил 1400 страници.

Частите от пергаментовата реликва са съхранявани в Британската библиотека в Лондон, библиотеката на Лайпцигския университет в Германия, манастира "Света Катерина" в планината Синай (Египет) и в националната библиотека в Санкт Петербург (Русия). Обединението им на едно място в онлайн среда ще даде възможност на учени от цял свят да проучат в дълбочина гръцкия текст.

""Codex Sinaiticus" е едно от най-великите писмени съкровища на света!", коментира д-р Скот МакКендрик, отговарящ за западните ръкописи в Британската библиотека.

Обединението на страниците от Свещената книга ще се отбележи с изложба в Британската библиотека, чието откриване е днес.

Уникалният ръкопис може да бъде разгледан подробно на адрес http://www.codexsinaiticus.org/en/ с превод на новогръцки и допълнителни преводи на руски, английски и немски на части от някои страници.

http://dnevnik.bg/razvlechenie/2009/07/06/...ana_v_internet/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...