Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Администратор

Тази тема от много отдавна трябваше да я пусна, но все отлагах е днес реших това.

Повечето посетители на този сайт са над 18 години, а другите влизат не за да научат нещо, а да търсят как да си направят домашното. (НЕ всички)

Защо вече никой не чете книги и книжарниците са празни може да намериш 45654 помагала само за един клас, но не и дадена книга. Споменеш ли на някой за четене започват да те гледат сякаш си извън земен. Преди време четох един разказ във друг форума където младеж чете книга в парка пред блока и малко дете пита майка си „какво прави този батко” (перифразирам не се сещам дословно) и майката го поглежда и казва „остави го той е луд….” Само защото чете! В какво време живеем не знам, но не е на добре.

Освен за „кой кога се е напил” и „кой е оправил” няма за какво да си приказват „младежите”…

На какво се дължи това? На образованието което не съществува или родителите на които не им дреме за децата…???

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 84
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

ми може би сега вече всички вече иамт компютри прават се на разбирачи и вместо да идат до местната библиотека ще търсят информация в интернет

просто при положение че всичко го има тук в нета малко са хората които ще си направят труда да идат да си купат книга тепърва да седнат да четат и тн вместо с 5 натискания в гуугъл и домашното им е готово.Даш сигурно им се иска и да могат да си го разпечатат на лист а не да си правят труда да го преписват

но за съжаление незнам на какво точно се дължи този мързел може би... :Oo::P

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Откакто започнахме този сайт по-често ми се налага да ходя до библиотеката и поне аз докато съм там не съм видял нито един ученик - не че няма, но явно толкова малко ходят, че не се засичаме ;).

Направих един "експеримент" като попитах групичка от моя клас и им зададох следният въпрос: Коя книга последно четохте? Повечето отговори бяха - "Спящата красавица", "Пепеляшка" и др. приказки. Т.е. те дори и не се сещат за една сериозна книга.

По мои наблюдения този така наречен мързел се дължи на голямата свобода която им се дава на децата и от родители така и в училище. Учител ще ми разправя да гледам филма по разказите на Елин Пелин вместо да ги прочета. И дори ни мисли за прости, ако тръгнем да ги четем. Според нея сега сме много улеснени с тези компютри и DVD-та, а не като тях едно време да "четат като гламави" -цитирам. Ето от там идва мързела, защото дори и да е имал желание ученика то вече е потиснато и филма го мързи да гледа, а да не приказваме за четене.

Толкова много може да се научи от книгите дори бях чел едно есе преди няколко дена по тази тема, но явно малко хора виждат ползата в това и все по малко ще стават.

Много тъжно е това, че има хора като тази майка която е казала на детенцето си, че този който чете е луд. :(

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

М...Дааа... Както е казал класика ,,У нас свестните смятат да луди,,.

Като хода всеки ден в залата виждам ученици които директно копират от интернет/само махат името на автора/ и хоп,готови са с домашното.

И на другия ден ,,Еййй хванаха

ме,,.На един такъв му викам ,,Добре де земи малко го пипни тоя текст,отрежи нещо,прибави локуми и общи думи,барем да не е ачик отворено.Ма не оня ме изгледа със сагаление/предполагам заради глупостта ми/ и ми вика ,, Да ни съм луд,,.

В библиотеката също общувам с много млади хора ,тия чакат жената да им намери не само книгата,ами и текста и те го преписват дословно.

Спомням си по един въпрос нямаше нищо на български и момичето бе направо отчаяно.Пък аз нали съм си кавалер :wub: /пък и момичето бе хубавко/ викам ще ти намеря нещо на руски.И и намерих почнах аз да превеждам директно на български и по едно време тя ме спира ,,Часай ама това нещо няма начало а на нас ни искат увод,,.Викам и ,,Няма проблеми и увод ще ти напиша,, и почвам да го съставям на глас.Тая ме слуша до едно време и вика ,,Много бавно става не ми се играе,ще се опровдая че не съм намерила нищо на бъгарсски,,.

Както е възкликнал Моканина ,,Боже колко простотия има на тоя свят боже,,.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Както е казал Айнщайн „Има две безкрайни неща вселената и човешката глупост, но не съм сигурен за първото.”

Междучасието преди час по литература трябва да се прочели някакво стихотворение (вече не се сещам кое беше) на Х. Ботев. Не беше много дълго и един идва при мене и ме пита „…Абе за кво се разправя в това стихотворение я ми го разкажи…” И аз му отговарям да вземе да си го прочете и той си замина с една физиономия все едно му казах нещо лошо.

Според мен всичко това се дължи на свободата, която притежава младия човек. Той има избора да чете или не и ако разбере второто получава повече подкрепа от колкото, ако седне да прочете нещо. Той смята, че никога няма да му е необходима тази информация и няма смисъл да се „наказва” по-по този начин – да чете. В този динамичен свят пълен с модерна техника не ни помага, а ни закрива само очите и ние си мислим, че имаме много и големи права, а в същото време ние сме никой и не можем да кажем 5 приказки на кръс…Както каза брат ми учител да те нарича Прос защото четеш, а не гледаш дадено произведение….това вече е прекалено!

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Веж сега Батори аз отдавна не уча ,но от това което си спомням/а тое от началото на демокрацията когато образователната система не бе засегната/ нещата тогава също не бяха цветни.

Трябва да ти покажа читанката си от 1 клас в която беше пълна с комунистическа пропаганда,стихотворения ,разказчета и т.н.

Помня на на с ни даваха пример за добрата и лошата лъжа с Митко Палаузов.

Значи тоя притежавал всички качества които трябваше да имаме и ние ,сред тях и честност.Значи той винаги бил честен,но като дошли жандармите той излъгал че не знае и това е благородната лъжа.

Брат ми за малко не го оставиха дая повтаря 2 клас щото не бе научил добре стихотворението ,,С партията до последен дъх,,.

Караха ни да зазубряме огромни текстове които бяха меко казано безсмислени.И най тъпите и гламавите бяха накарвани със принуда най малко да зазубрят уроците.

А за книгите дето ни ги даваха да ги четем постоянно бяха все огромни и в голям брой.Аз също си спомням че по мое време също никой не щеше да учи.

Учителите обаче тогава имаха голямо влияние.

Имахме си отговорник който ако не сме с чисти дрехи или ръце ни връщаше в къщи.Като влиза другарката всеки застава прав,по войнишки/прочее кой на кой чин да стои се определяше в началото на годината от учителя/ и отговорника/в моя случай би момиче/ реве с пълно гърло ,,Клас стани ,клас мирно,,.Учителката отива и отговорника с вдигната за поздрав ръка докладва

,,Добър ден другарко Пискова/класната,която бе върла комунистка/ целият клас е на лице с изключение на... по еди кви си причини.,,

Учителката отговаря ,, Седнете ученици,,

И урока започваше.Тия дето ги чувам че в час си говорили при нас не ставаше.

Всички пазят гробовно мълчание и говорят само когато другарката им каже.

За да зададеш въпрос вдигаш ръка и когато другарката каже ,,Стани и кажи еди кой си,,-ставаш и говориш.

Ако се правиш на интересен и не слушаш следва завеждане при директора,нас поне много ни бе страх от това.

Е имаше и хаймани дето бягаха от клас,не учеха,повтаряха и т.н.

В нашия клас имаше двама такива/с тях се разделихме в трети клас/,впоследствие бяха и повече,но и времената малко по малко се изменяха.

Аз обаче прекъснах училище докато системата бе още стабилна и не съм видял сегашната ситуация.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

В момента е съсипана самата система!

Учителя влиза в класната стая...половината още не са влезли, а другата половина дивеят в стаята. Под думата дивеят си представи (всеки път различно) как един 11 класник взема стол и го хвърля над главата си, дърпа се да не го засегне при падането и той пада с голям трясък. Гонят се, но като се гонят фарчат столове и се обръщат чинове. Учителя е влязъл, но никой не забелязва. Катедрата е счупена и ако някой рече да се подпре на нея тя веднага пада…След като забележат учителя учиниците се кротват малко и започват да си приказват, без да му обръщат внимание, а влязат ли другата част от класа се чува едно Ааааа Уууууу Все едно са излезли от лудницата. Учителя започва да предава, без да им обръща внимание, но когато прекалят…правят топка от хартия (взимат първата тетрадка не ги интересува на кого е и започват да я късат правят една средно голяма топка и по същия начин взимат торбичка късат я и обвиват хартията с помощта на запалките си топят и „залепват” наилона така, че да държи хартията и да не се пръсни топката) започват с нея да целят безразборно дори и учителя така за малко да не счупи ръката на преподавателя по математика като пишеше на дъската. С такава сила се удари до него, че чак се разтресе дъската. Веднага изкочи един и взе обратно топката…помъчи се да го изгони, но без постижение…и така преминава един що годе нормален час. Имало е и по лоши случеи направо да нападат учители, но мисля да не ги разказвам…

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Проблема е може би в това, че има прекалено много извори от информация. Компютри, телевизия... Повечето ми съученици не знаят къде е библиотеката (която видите ли е точно срещу училището ни) :Oo: какво останало да четат.. Да не говорим, че има хора които едва ли не се гордеят с това, че не са прочели нито една книга през живота си. Според мен, това се получава защото родителите за жалост нямат време да обърнат повече време на децата си и съответно да им покажат колко е хубаво да се четат книги. Учителите от своя страна, не са доволни примерно от заплатите си и нямат стимул или просто не им се занимава....

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Батори тая дето ми я описваш,честно казано не мога да си я представя и благодаря на бога че съм учил при една друга система.

Аз ,а и много други като учехме за домашно или пък друго изобщо не отваряхме учебника.Другарката Пискова бе отличен педагог и в повечето случаи съм учил като разкажа на някой от домашните урока който съм чул в час.Това бе достатъчно и знаех че съм с готов урок.

Може би затова си спомням толкова много неща от училище.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
Според мен, това се получава защото родителите за жалост нямат време да обърнат повече време на децата си и съответно да им покажат колко е хубаво да се четат книги.

А аз мисля, че родителите нарочно не дават да четат децата, защото знаят колко им е било досадно на тях на времето. И така се повтаря вече и при новите родители и всички остават неграмотни и затворени за знания. Независимо от "многото" източници на информация учениците не ги използват за да научават, а за забавление. Гледане на филми, играeне на игри и прочие. Колко документални филми гледат и ги вълнуват темите, по които се предават? Защо вместо да си купуват списания като "Хай Клуб" и другите клюкарски издания не вземат "National Geographic " или да прочетат нещо наистина полезно, а не кой с кого спал, с кого се събудил или какво е ял ;)

Бях чул, че в някоя държава имало книги по спирки, т.е където и да си да прочетеш по някой ред вместо да седиш и да бездействаш. Но това вече зависи от манталитета на хората, следователно в България това е невъзможно поради факта, че само като излезеш да почетеш на пейката и те наричат ЛУД :mad:

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Каквото и да си говорим според мен проблема е в образователната система.

Навремето чрез насилие е било възможно всеки ученик да получи някакъв минимум знания по всички предмети/колкото и е прост и незаинтересуван като зубри все нещо ще му остане в главата/.

Днес битува израза ,,За да не вземеш диплома трябва да те блъсне кола,, и затова и най простия учи и взема диплома.

В Стара Загора класния на брат ми им е казвал на студентите ,,Който не му е интересно да учи за ветеринар да отива да става овчар,,.

Според мен там е разковничето ,който бяга от час,шуми,не учи и други такива директно да му връчват гегата и да пасе овцете.

Това обаче не става защото като отпаднат много деца и много учители ще си загубят хляба.Затова те предпочитат да продължават както досега.

Иначе според мен хора които НЕ ЖЕЛАЯТ да учат ще има винаги.И именно тия хора трябва да карат до 4 клас ,дасе научат да пишат и четат и директно с гегата на балкана с овцете.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Не само образователната система е виновна!

Има родители които подкрепят децата да не учат и да не четат.

Пример:

Ученик не влиза цял срок в час по-руски и тя му оставя двойка за срока. (така я задължава закона, а и е справедливо като си има предвид, че може да го остави директно да повтаря поради липса на оценка) Но майката не смята така и по-време на час тя влиза и започва да дига скандали на учителката. Това става по време на час с какво впечатление учениците ще останат от този учител…?

Абе пълна простотия е налегнала всички…

А на последната родителска среща на нашия клас имаше само 2 родителя. За три години има родители които не са идвали никога.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами с книгите проблемите са няколко:

Купуването:

1. Книгите са ужасно скъпи - трудно може да се намери книга под 5 лева. Историята на Иричек да речем се продава за 30лв и това далеч не е рекорда. за томче на Златарски искат като нова 10-15 лева... А от интернет може да се изтегли съвсем безплатно. Обръщам внимание, че авт. права важат 50г. от смъртта на автора - после книгата е достояние на човечеството. Така че Иречек и Златарски няма да получат вищо, дори една свещ няма да им запалят издателите. Просто чиста печалба.

2. Някаква по-разумна алтернатива са книгите втора употреба. Но и те захитряха и спокойно жулят цени от по 5-10 лева. Въобще да не говорим, че на прослувутото Славейково пазарче се опитаха да ми предложат Ист. съчинения на Ксенофонт зе 35 лв.А тя макар и на руски, скоро ще може също да се дръпне от интернет съвсем безплатно.

Библиотеката

Теретически това е една чудесна алтернатива. Но:

1. Таксите понякога са доста големи. Особено пък за еднократно ползване. Разбира се по-удачно е абонамент, но колко от нас могат целогодишно да ползват НБ"Кирил и Методий" в София? А някога Петър І не само, че направил ползването на библиотеките безплатно, но уредил посетителите да бъдат черпени с чай.

2. Все по-малкия приток на нови книги. Новите издания са доста скъпи и библиотеките не ги купуват.

3. Липсващите страници. Книгите не са добре запазени. При нас да речем от ГИБИ в частта на Прокопий Кесарийски липсваха 10-тина, а от т. 1 на Бълг. военна история доста повече, тъй че около 1/3 от книгата е нечитаема.

4. Липсващите книги. Доста често липсват не просто страници, а целите книги. И трябва да призная, че който е "работил" в нашата библиотека определено е имал вкус - липсва т. 15 та ГИБИ където са Акрополит, Она Комнина и Скутариот, двата тома от руските издания на Тацит и Плутарх, сборника "Варна 1444" ... С 2 едно изречение - добър подбор за крадене.

4. Читалнята - доста книги на ти дават за у дома, а могат да се ползват само в читалнята. На практика повечето интересни книги. Но доколко една книга с обема да речем на някой том от Сборника с народни умотворения може да се прочете за няколко часа в библиотеката.

Но тези проблеми успешно се решават в интернет - без цени и такси има руските томчета на Тацит и Плутарх както и още много други, т. 15 от ГИБИ и още много други иначе съвсем недостъпни книги чуждоезични като Кратките виз. хроники на Шрайнер, Статегиконите на Маврикий и Никифор, за влашките грамоти на Ю. Венелин...

Едва ли някой се съмнява в удобствата, които предлага интернет за сегашните ученици. Вместо ровене с часове в бибилиотечните каталози за да се открие, че книгата или въобще я няма, или е свита или в най-добрия случай е взета от друг с едно чукване на "Търси" в Гугъла моментално придобива 3-4 от най-добрите книги по даден въпрос.

Проблемите не са в читателите, а в книжния пазар и състонието на библиотечното дело. :book:

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
Проблемите не са в читателите, а в книжния пазар и състонието на библиотечното дело. :book:

Не съм сагласен с теб!

Всичко което написа е вярно, но това го съзнават само хората интересуващи се от книги, а това малко. Всички други не им дреме...те даже не знаят къде се намира библиотеката, а какво да приказваме за дадена книга.

В момента е модерно да се правиш на тЪп и да не ти пука за нищо....

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Напълно съм съгласен с Батори,проблема Галахаде е че аз нямам компютър...

Иначе си прав независимо откъде информацията си е информация,стига да ти се чете.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
В момента е модерно да се правиш на тЪп и да не ти пука за нищо....
Това винаги са били високо оценявани качества и такива хора винаги са преуспявали. :smokeing:
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
Това винаги са били високо оценявани качества и такива хора винаги са преуспявали. :smokeing:

Проблема при тези индивиди е, че те стигат до едно ниво на развитие и си мислят за него като край на неговото преуспяване. Да но нито те познават Света нито Света познава тях ;) А мъчещете се и можещите постигнат поне едното, а някой от тях и двете , но неостават недоразвити и се самоизграждат постоянно дори това да е следващата прочетена книга :book:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
В момента е съсипана самата система!

Учителя влиза в класната стая...половината още не са влезли, а другата половина дивеят в стаята. Под думата дивеят си представи (всеки път различно) как един 11 класник взема стол и го хвърля над главата си, дърпа се да не го засегне при падането и той пада с голям трясък. Гонят се, но като се гонят фарчат столове и се обръщат чинове. Учителя е влязъл, но никой не забелязва. Катедрата е счупена и ако някой рече да се подпре на нея тя веднага пада…След като забележат учителя учиниците се кротват малко и започват да си приказват, без да му обръщат внимание, а влязат ли другата част от класа се чува едно Ааааа Уууууу Все едно са излезли от лудницата. Учителя започва да предава, без да им обръща внимание, но когато прекалят…правят топка от хартия (взимат първата тетрадка не ги интересува на кого е и започват да я късат правят една средно голяма топка и по същия начин взимат торбичка късат я и обвиват хартията с помощта на запалките си топят и „залепват” наилона така, че да държи хартията и да не се пръсни топката) започват с нея да целят безразборно дори и учителя така за малко да не счупи ръката на преподавателя по математика като пишеше на дъската. С такава сила се удари до него, че чак се разтресе дъската. Веднага изкочи един и взе обратно топката…помъчи се да го изгони, но без постижение…и така преминава един що годе нормален час. Имало е и по лоши случеи направо да нападат учители, но мисля да не ги разказвам…

Мале, верно ли е тва бе! :Oo: Даже и по наше време не беше чак толкова трагично положението - пак се млатехме и дивеехме и деградацията беше тотална, но поне това не ставаше по време на час!

Нещата отиват на все по-лошо. Къде ли ще му излезне края?!

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

За жалост това е горчивата истина, а най лошото е, че учителите не правят нищо по въпроса по-простата причина, че ще останат без работа, ако започнат да прилагат закона, а самата система ги кара да бутат някак си учениците който имат само 20% присъствие въобще в часовете и по някой предмети дори оценка нямат, но това не е фатално защото само трябва учителя да пита дали знае трите му имена и ако ги кажеш ти пише 6, а ами само може и 5 да ти пише....(Това е действителен случай)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Галахад е прав, но към вече изброеното дотук мога да прибавя домашното възпитание. Първите 7г. са много важни за възпитанието на човека. Като дете прекарах много тежка болест и поради това моята майка ме стимулира не само да решавам кръстословици, но и да чета книги. Благодарение на това обогатих езика и общата си култура. За съжаление днес не е така.

Втората причина си остава училището. Тук съм съгласна с Батори. Когато бях ученичка постоянно в края на годината ни даваха списък със задължителни книги за четене през лятото. Те често влизаха в уч. програма на следващата учебна година. По-голямата част от тези книги и досега не съм ги чела. По простата причина, че не всички се намираха в библиотеките. Други защото не ми харесваха. Но това не ми пречеше да чета, но четях това, което на мен ми харесваше. Защото една книга ако не ти хареса тя е цяло мъчение.

Задължителните книги започнах да ги чета едва когато бях гимназията, защото това бяха български и световни класици. Според мен те заслужават да се четат. Но съм чела и такива каквито на мен ми допадаха. Спомням си, че в 10. кл. четях " 20 години по-късно" на Ал. Дюма-баща. Отгоре над книгата учебника по физика и уча усилено по физика, когато се появи майка ми, а след това хващам книгата отново. Аз мислех, че я лъжа, а тя познайте как ми вярваше :vertag::))::book:

Същото правих, когато бях студентка. Тогава пак ме хващаха, че чета книги по време на лекции и семинар.

Изводът е, че всичко зависи от родителите и учителите. :post-70473-1124971712::117::umnik:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В Библията, а и в Илиада на Омир съм срещал хубавата мисъл, че всяко поколение смята следващото за по-лошо. И въпреки изминалите хилядолетия това явно си е класика.

А в края накраищата и всички хора са различни. Някои пък искат всички даса прости и тъпи като тях. Не е ли достатъчно, че има хора, които четат книги? :book:

100 % се среща често в теорията и рядко в природата.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Аз си правя извод, че хората не четат, защото не се осмеляват да го правят. Мислят си явно, че това е нещо лошо или им е придобито това чувство не знам, но го имат. Примерно на един от моя клас много, ама много му харесва филма "Хари Потър" и аз му казвам да прочете книгите много по-добри са от филма, но той ми отвръща с някакво мънкане и крива физиономия. А как да му кажа тогава да прочете някоя по сложна книга ;)

Аз нямам търпение да започна следващата книга защото знам, че с голямо удоволствие ще я чета, но за голямо мое съжаление трябва да правим списанието да сложим малко инфо в сайта, защото доста изостанахме :whistling: Но рано или късно ще започна :)):

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...