Отиди на
Форум "Наука"

Севернокорейската ракета


Recommended Posts

  • Потребител

След като Северна Корея изстреля ракетата Таеподонг-2 на 5 април тази година, официалната ѝ информационна агенция разпространи съобщението, че ракетата е инжектирала сателит в орбита. САЩ, Япония и Южна Корея казаха, че ракетата е паднала в океана. Фрапиращото е, че днес Северна Корея още веднъж съобщи, че спътникът им не е на дъното на океана, а в орбита и излъчва революционни песни в чест на севернокорейския лидер. Интересното е, че никой (поне извън Северна Корея) до сега не е успял да улови тези песни. Дори не е ясно, дали на върха на ракетата е имало монтиран спътник - на сателитните снимки се вижда, че вместо бойна глава, на върха на ракетата има товарно отделение. Преобладаваща е хипотезата, че това не е опит за изстрелване на сателит, а тест на балистична ракета. Ясно е обаче, че при отделяне на втората от третата степен възникнал проблем и ракетата паднала в океана. Япония изрази намерения да търси отломките от ракетата, които се намират в японската икономическа зона, но Северна Корея реагира остро и пак заплаши с война. Междувременно Съвета за сигурност на ООН осъди изстрелването, а Северна Корея в отговор изгони инспекторите на МААЕ от атомните съоръжения в страната.

post-763-1239832281.jpg

Редактирано от Spirit
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Тия ще изнудват света, докато се ползват от подкрепата на Китай и Русия за баланс на Южна Корея срещу САЩ и докато последните са "мека мария". В един момент обаче ще нагазят яко лука.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нищо не изнудват; просто демострират на САЩ, че вече са "господин никой" и не са световна сила, която може да диктува модата в балистичните ракети! Скоро ще разполагат с потенциал да ударят САЩ с атомна или мръсна бомба (радиоактивна) и янките се насират яко, защото имат да плащат стари дългове към Корея - между 2 и 3 милиона избити корейци през гадната война там, предизвикана от САЩ през 1951 г. Нещо важно - В МОМЕНТА СЕВЕРНА КОРЕЯ РАЗПОЛАГА С ДЕЙСТВАЩА АРМИЯ ОТ 6 МИЛИОНА ВОЙНИЦИ, КОЯТО ПРИ МОБИЛИЗАЦИЯ МОЖЕ ДА СЕ УДВОИ! Само специалните им части от командоси са над 100 000 души! Вярно е , че оръжието им е малко поостаряло руско, но за това пък са силно надъхани срещу САЩ и империалистите и са готови да им смачкат фасона със всякакви средства, което лично мен ме кефи! Имат не лоши дизелови подводници, с които могат да поприближат ракетите където трябва, а планините им са издълбани като швейцарско сирене от тунели, военни заводи под земята и противоатомни скривалища (подготвяни фанатично с години); ха-ха - яко насиране предстои............ :crazy_pilot:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аха. В най-скоро време очаквам Обама да подпише капитулацията пред Любимият ръководител.

Искаш да ни внушиш, че Й.В. Сталин няма пръст в предизвикването на войната?? Че не Севера преминава ДМЗ и не ООН дава мандат на САЩ да води войната?? Ти нямаш елементарни познания по история или се правиш на ударен?

Ех, като чуя такива неща, винаги си спомням 1991 г. Тогава, при първата война в Залива, изобилстваха мненията:

"Край със САЩ! Нов пясъчен Виетнам! 4 милионна иракска армия и може да се утрои! Арабска мобилизация...."

И само 3 месеца след това се започна : "Ама САЩ са световен хегемон, не може така."

Някои потребители пренебрегват елемнтарните изисквания за ниво на форума. Време е да спрете от употреба клишетата от "Наръчник на агитатора".

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А всъщност важният въпрос е - имаше ли спътник или нямаше? Прикрит опит с балистична ракета или провал? Тук вече технически грамотните хора могат да ни кажат.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Нищо не изнудват; просто демострират на САЩ, че вече са "господин никой" и не са световна сила, която може да диктува модата в балистичните ракети!

1. Северна Корея са на десетки години от времето, когато ще направят Таеподонг-2 да може на теория да достигне до Аляска или Хавай;

2. Северна Корея са на още повече десетилетия от времето, когато ще могат със сигурност да ударят Аляска или Хавай;

3. Северна Корея е дори още по-далече от времето, когато ще могат на теория да ударят континентален САЩ, преминавайки през цялата му ПВО защита;

4. Просто не виждам времето, когато Северна Корея ще модифицира ракетите си така, че да не им е нужна едномесечна подготовка за изстрелване на стартовата площадка;

5. Считам за невъзможно, че в близките пет века Северня Корея ще може да разработи МКБР, която да може да бъде изстреляна за по-малко от половин час след подаване на командата, да може да достигне до САЩ, да премине ПВО-то им и да носи ядрена бойна глава.

За да подкрепя тезата си с доказателства, ще посоча, че Таеподонг-2 беше тествана за първо през 1998 година, като тогава ракетата падна в океана. 11 години по-късно беше проведен вторият тест (на който е посветена тази тема), като ракетата пак падна в океана. 11 години само между двата теста. За сравнение SpaceX за три години със $100 милиона построиха напълно нова космическа ракета (всъщност цял клас ракети), а корейците с цялата крадена и копирана техника, с цялата руска и китайска помощ и с всичките $500 милиона инвестирани в програмата от 1998 година насам, все още не са стигнали по-далече от дъното на океана.

Северна Корея все още съществуват на картата благодарение на факта, че ако САЩ ги нападнат, Южна Корея и Япония ще го отнесат. Но колкото по-изолиран става режима (а той става все по-изолиран), толкова повече нараства агресията му. В даден момент или ще "падне", както стана с нашите държави, или ще започне война, а започне ли война, със сигурност ще я изгуби.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Мда, няма какво да добавя. Освен може би това, че Китай и Русия така или инак я подкрепят, загърбвайки нелицеприятният й режим, от чисто политически съображения.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
А всъщност важният въпрос е - имаше ли спътник или нямаше? Прикрит опит с балистична ракета или провал? Тук вече технически грамотните хора могат да ни кажат.

Истината е, че само режимът знае. Ракетата е прелетяла доста дълго разстояние - паднала е на 1270 км (цитирам по памет) от западния бряг на Япония, като полетът е продължил около 6 минути. Втората и третата степен не са се разделили, което означава, че третата степен не е била използвана (конструктивно). Обикновено за достигане на първа орбитална скорост (нужната скорост за вкарване на сателит в орбита), ракетата лети около 8-9 минути при ускорени от порядъка на 4-5 G. Това показва, че на теория е напълно възможно ракетата да може да инжектира малък товар в орбита.

Инжектирането на товар в орбита също е тип балистичен тест, въпреки че това не е края. Много е важно бойната глава да може да пренавлезе в атмосферата без да се разпадне, без да изгори при 3500-те градуса температура, без да изгуби контрол и да удари целта. А да не говорим, че трябва да мине и ПВО-то. Опитът от войните в Близкия изток е показал, че именно това е най-голямото предизвикателство. Спорен е успехът на израелското и арабското ПВО по време на войната с Ирак, но много хора казват, че повечето бойни глави на Скъдове се разпадали в терминалната фаза, та Пайтриътът бил напълно ненужен.

Правете си изводите. Не е лесна работа да се направи МКБР.

Редактирано от Spirit
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Много ми е странно мисленето на хора, които се радват ако има има вероятност ( макар и теоритична ) САЩ да бъдат по някакъв начин унизени, нападнати, още по- хубаво победени, заврени в миша дупка. И защо е всичко това? Явно САЩ имат рерурса да са това което са. Знам какво ще кажат много хора, колко много прегрешения имат САЩ и колко беди са причинили и т.н. Ако България примерно можеше да бъде господар на света също щеше да използва всички средства, за да се задържи на върха. Факт е обаче, че ако се случи нещо лошо със САЩ те ще повлекат целия свят след себе си.

и едно цитатче от КГ 125

Ей Богу, предпочитам USA пред тоя самозабравен диктатор. А ти?

Чиято психология е 100% позната. Или ако не това, поне южните им съседи не ти ли харесват повече.

За съжаление трябва да ти кажа, че това не е никаква войска, а кукли на конци.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Момчета, защо се притеснявате? Аз такива приказки, като на Харамията съм слушал, откакто се помня. Казваха ги учители, военни, директори, партийни секретари и какви ли не още. Спомням си по телевизията: Трябва да сме съвестни във всичко, да работим неуморно, за да устоим, на този масиран натиск, който оказва върху нас, правителството на... Рейгън! И кво стана накрая? Капитулираха, даже по-безусловно от нацистите и то без пушка да пукне! Така че такива сме ги слушали. Поне аз доста.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нова информация от днес!

Според изказване на министъра на отбраната на Южна Корея, севернокорейската ракета следвала траектория, по която е възможно да се изстреля сателит. Това означава, че Северна Корея наистина се е опитала да изстреля сателит. Другото ново е, че всички степени на ракетата са се отделили. До скоро по непотвърдена информация се смяташе, че втората и третата степен не са могли да се разделят, което е довело до падането на ракетата в океана. Тази нова информация предполага, че първата и втората степен на ракетата са работили нормално, а причината за падането на ракетата е в третата степен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Информация за ракетата

Съвсем малко е известно за ракетата. Предполага се, че става дума за ракетата Тепходон-2 или нейна модификация, която някои наричат Тепходон-3. В Северна Корея я наричат Унха. Тя се състои от три степени. Тежи приблизително 80 тона, висока е около 36 метра и с диаметър около 2 - 2,2 метра.

Първата степен на ракетата е Мусудан, наричана още Тепходон-Екс и Нодон-Б. Базирана е на руската ракета Р-27 (СС-Н Сърб), която служи на съветските подводници до 1988 година. Ракетата има максимален обсег 4000 километра с товар от 450 килограма.

За втората степен се предполага, че е модифицирана версия на Родон-1 (Нодон-1) или Хвасон-6. Родон-1 е производна на руската Р-11 (СС-1 Скъд) и има максимален обсег от 1300 км при товар от около 700 кг, но е много неточна. Хвасон-6 е производна на руската Р-17 Елбрус (СС-1 Скъд-Б) и има обсег 500 км при товар от 770 кг.

За третата степен на ракетата не се знае нищо.

post-763-1239903185_thumb.png

Ето графика, изобразяваща руски, ирански и севернокорейски ракети:

post-763-1239903572_thumb.jpg

Предполага се, че е била изстреляна ракетата от най-дясната страна. Очевидно има издължена първа степен, в сравнение с останалите три ракети от този клас, които се различават по между си по втората степен и бойната глава/товарния отсек. На графиката са обозначени и иранските еквиваленти на някои от ракетите. Трябва да се отбележи, че Шахаб-4, 5 и 6 са още в процес на разработка. Иранците изстреляха сателита Омид-2 със значително по-малката ракета Сафир. Това е показателно колко по-добре Иран е успял да усвои руската ракетна технология.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Всъщност корейската Unha-2 и иранската Simorgh са почти близнаци. Същото се отнася и до останалата ракетна техника на тези държави. Кое поставя любопитния въпрос защо Иран успя да изстреля спътник а КНДР не.При това иранците използваха аналога на Paektusan-1 (Taepo-Dong 1)с който корейците също нямаха успех:

SAFIR_22a.jpg

SAFIR_25a.jpg

за сравнение:

Unha_3.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...
  • Модератор Космически науки

Северна Корея възнамерява да изпрати още спътници в орбита

30 октомври 2017 г. 18:23 ч. Северна Корея възнамерява да изпрати още няколко спътника в орбита. Новината е съобщена от Новости-Космонавтики, които се позовават на южнокорейската агенция Йонхап, а те съответно на севернокорейските медии.

"Някои държави манипулираха резолюциите за санкции на ООН срещу нас и навредиха върху космическото развитие на суверенната ни държава. Това е недопустимо действие" - се съобщава в официалното съобщение.

До този момент Северна Корея е извела успешно два спътника в космоса - веднъж през 2012 и веднъж през 2016 година. Това са двата потвърдени успеха от международни източници. Според официалните севернокорейски съобщения обаче е имало успехи и при предходни опити - през 90-те години на миналия век и през 2009 година.

7-feb-2016-DPRK-Launch.jpg

Изстрелването на ракетата "Ънха" на 7 февруари 2016 година, което завърши с благополучно извеждане на спътник в орбита. Credit : KCTV

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/1950-2017-dprk-to-launch-more-satellites

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Една доста любопитна статия на Ню Йорк таймс (на английски). Защо американското разузнаване проспа развитието на севернокорейската техника:

https://www.nytimes.com/2018/01/06/world/asia/north-korea-nuclear-missile-intelligence.html?partner=rss&emc=rss&_r=0

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

След разпада на Сьв Съюз много украински специалисти заминаха за Сев Корея за да могат да издържат семействата си. Сев Корейската ракетно космическа програма дрьпна напред.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
  • Модератор Космически науки

Северна Корея изстреля балистична ракета в космоса и показа снимки на Земята от 2 000 км. височина

1 февруари 2022 г. 08:05 ч. На 30-ти януари Северна Корея изстреля балистичната ракета "Хвасон 12", която влезе в космическото пространство и достигна височина 2 000 километра над земната повърхност. Местната медия Родон Синмун публикува снимки на Земята, заснети от космоса посредством камера, монтирана на бойната глава на ракетата. 

Това бе последното от серията изпитания на балистични ракети, проведени от севернокорейците през януари. Но всички останали тестове включваха полети на по-малки и по-маломощни ракети. Стартът в неделя бе най-значимият за Северна Корея след този през ноември 2017 година, когато ракета достигна височина от 4 500 километра над земната повърхност.

Вероятно за пръв път виждаме снимки на Земята от космоса, публикувани от Северна Корея. Напомням на читателите, че страната изведе два спътника в космоса от серията "Кванмьонсон" през 2012 и 2016 година. Счита се обаче, че и двата спътника са се повредили скоро след изстрелването и от тях никога не бяха публикувани изображения. 

2022-hwasong-test.jpg

Компилацията от снимки, публикувани от Родон Синмун

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4345-2022-north-korea-space-2000-km

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...