Отиди на
Форум "Наука"

Е-номерата в етикетите на храните


Duke

Recommended Posts

  • Потребител

На всекиму е правило впечатление различните цифрички и буквата "Е" на хранителните продукти. Изброените вещества позволяват качествата на продуктите да не се променят, но те са много опасни за здравето ни. Тук събрах колекция на тези вещества, в много от случаите вредни за здравето:

Списък 1

Списък 1

Списък 1

Списък 1

Списък 1

Списък 1

Списък 1

Дано са ви от помощ. wink.gif

---

ISTORIK:

Сайтовете са изтрити от сървъра, в който са били. По-надолу давам нови препратки.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Глобален Модератор
  • Потребители
Прост тест за хора със здрав смисъл: НА НЯКОЙ ЕТИКЕТ ИМА ЛИ ПОВЕЧЕ ОТ ТРИ "Е" - НЕ СТАВА ЗА ЯДЕНЕ!!!....... :lightbulb::post-70473-1124971712:

Всъщност е възможно да има повече от 3 е, защото натриевия хлорид, калиевите соли, някои видове глюкоза също се кодират като Е - за това е добре да знаем кое Е какво е. Аз така един етикет го разцъках и се оказа, че Е-тата му са калиева, натриева сол и лимонена киселина.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител
Абсолютно всички добавки са Е-та. Много витамини също. ТОва за отровните Е-та е един глупав мит. След като са приети за употреба в храни значи са правени тестове за влиянието им върху организмите.

ти си мечтата на всеки търговец. Щом било в употреба значи не е вредно?

Сигурно не знаеш, че асоциация Ajinomoto е премахнала задължителното обозначение на етикетите на храните съдържащи Мононатриев глутамат така нар. Е621 / Японска асоциация с/щу която не може да застане никой и нищо и която ти гарантирам, че не и пука за здравето ти /

мононатриевия глутамат е силен овкусител и е мн вреден, наричат го "вкуса който убива"

на нашия пазар преобладават овкусители, оцветители, ароматизанти, сгъстители и т.н. защото на повечето хора не им пука какво ядат. със същия успех могат да сложат тия вещества на една джапанка и тъпаците пак ще я ядат

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аз отдавна съм спрял всички напитки с изкуствени подсладители, особено тези с аспартам (Е 951) и натриев цикламат. Тоест Кока кола лайт, Пепси лайт и всички напитки със съотношение количество-цена 2 литра за 1 лев. Предпочитам да си приемам бялата захар. Заради аспартама и натриевия цикламат и дъвки съм спрял да дъвча.

От натуралните сокове на Пфанер са може би най-читавите, макар че в Червения портокал на Пфанер има оцветител, който е забранен в Австрия, но у нас не е. Но всички знаем, че големите фирми имат поне 2 вида продукти - за своите развити и богати страни и за развиващи се като България например.

А за продуктите, в които има думичката "хидрогенизиран..."..... :doh:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

аспартам /или Нутрасуит/ също не го отбелязвали на етикетите :doh: и също като мононатриевия глутамат водел до пристрастяване, в България естествено е разрешен :post-20645-1121105496: Четох 92 симптома за натравяне с него

Но като ни тровят малко по малко, сиптомите ги усещаме с времето не веднага, което ги прави още по-опасни :lac:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, 90-92 подозирани или доказани ефекта. Като например рак на тестисите. При лабораторните плъхове веществата, които дават страничен ефект от аспартам буквално пробиват мозъка.

Аспартам, нутрасуит или спленда.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Кажете някои и друг симптом. И някакви напитки, които не съдържат разни такива химии.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
При лабораторните плъхове веществата, които дават страничен ефект от аспартам буквално пробиват мозъка.

горките мишлета 089.gif

Аспартама го има в тези ... и не е отбелязан на опаковката

безалкохолни напитки

дъвки без захар

какаови смеси

подсладено кисело мляко

мултивитамини

напитки с кофеин

сокове

разтворими чай и кафе

сосове

бързи закуски

разпространението му също било наложено от мощни икономически интереси и е тенденция на търговската система да обсебва потребителя чрез продукти, предизвикващи зависимост.

Ако на етикета е написано БЕЗ ЗАХАР значи го съдържа. http://otrova.org/index.php/2009/04/%D0%B5...82%D0%B0%D0%BC/

някои симптоми :

главоболие, което може да има мигренозен характер, проблеми с паметта (често срещано), гадене, наддаване на тегло, обриви, безсъние, проблеми със зрението и слуха, сърцебиене, затруднения в дишането, загуба на вкуса, замаяност и виене на свят, ставни болки, дори гърчове и много други, като има дори съобщени смъртни случаи. Посочените симптоми са толкова често срещани, че някои лекари говорят за "аспартамна болест"

А не го съдържат продуктите, които не са изкуствено подсладени, само че точно кои са те незнам :post-20645-1121105496:

аз преди консумирах всичко с надпис "без захар" , както и захарин и даже си мислех че са по-полезни 309.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Кажете някои и друг симптом. И някакви напитки, които не съдържат разни такива химии.

Гарантирам ти за 2 вида безопасни напитки. Вода (минерална и изворна, по-добре бутилирана в стъкло) и сокове фреш. Всичко друго е или вредно, или съмнително като качество и безопасност за здравето.

От безалкохолните по-добре тия със захар, отколкото тия без захар.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

ИЗКУСТВЕНИ ПОДСЛАДИТЕЛИ

Аспартам (Е 951)

* Аспартамът е съставен основно от фениаланин (50% от него), аспергинова киселина (40 %) и метанол (10%). Известен е още и с търговските марки Nutra Sweet и Candarel. Открит е случайно през 1965 г. в лабораториите на американската фармацевтична компания G.D. Searl, днес слята с гиганта Monsanto. Дълго време тя води борби за регистрирането му като пазарен продукт. И има защо. През последните 20 години на базата на над 10 000 подадени жалби FDA (Food and Drug Administration - Американската агенция за храните и лекарствата) е регистрирала 92 болестни симптома, предизвикани от приемането на аспартам. Някои от тях са по-леки, а други са сериозни. Сред тях са: главоболие (мигрена), проблеми с паметта, гадене, затлъстяване, обриви, депресия, безсъние, раздразнителност, ослепяване и оглушаване, нарушен говор, сърцебиене, затруднения с дишането, преглъщането и уринирането, загуба на вкусови възприятия, повишена уязвимост към инфекции, високо кръвно налягане, астма, виене на свят, умора, ставни болки, вцепеняване, импотентност при мъжете, проблеми с месечния цикъл при жените, спонтанни аборти, безплодие, увреждане на плода у бременните и др.

* Някои други заболявания могат да бъдат отключени от аспартам: мултиплена склероза, епилепсия, тумори в мозъка, матката, яйчниците, тестисите и хипофизата, болест на Грейвс, болест на Ебщайн-Бар, Паркинсонова болест, Алцхаймерова болест, аутизъм, диабет, забавено умствено развитие, лимфома.

* Една от най-вредните съставки на аспартама е фенилаланинът. Нормално той се среща в мозъка, но приемът на аспартам повишава опасно нивото му, което потиска отделянето на серотонин („хормона на щастието“) и води до депресии и психическа неуравновесеност. При експерименти с животни е установено, че фенилаланинът в аспартама предизвиква тумори в мозъка. Още през 1970 г. са извършени експерименти с маймуни от проф. Вайсман, експерт по токсичността на фенилаланина. На животните бил даван аспартам с млякото. Една от маймуните умряла след 300 дни, а 5 получили епилептични припадъци. След като аспартамът бил премахнат от храната на животните, проблемите изчезнали.

* Установено е също така, че и метанолът в аспартама е опасен. През 1987 г. са диагностицирани 65 случая на загуба на зрение вследствие на консумация на продукти, съдържащи Nutra Sweet (аспартам). Причината – приемът му повишава нивото на формалдехида в тъканите, в това число и в ретината на окото. По отношение на формалдехида е достатъчно да се спомене, че се използва при балсамирането на трупове в моргите.

Съществуват и предположения за пряка връзка между засиления прием на аспартам през последния четвърт век и увеличаването на случаите на рак на гърдата в САЩ. За този период и употребата на аспартам и съответно случаите на рак на гърдата са нараснали четирикратно.

За аспартамът може да се пише много. Към настоящия момент той се добавя към над 6000 храни и напитки в 100 страни по света. Напоследък обаче в Европа като че ли тече процес на осъзнаване на вредите от него. През 2005 г. италианският институт „Ramazzini“ доказа, че аспартам е канцерогенна съставка. Опитните плъхове развили рак на лимфната система, левкемия, рак на бъбреците и на периферната нервна система след захранване с аспартам. През втората половина на 2006 г. в Европейската комисия по сигурността на храненето (EFSY) бе внесен доклад в същия дух. Отделно много европейски държави правят самостоятелни проучвания. В резултат на това например във Великобритания бе поискано изтегляне от магазините на 6000 продукта, съдържащи аспартам.

Ацесулфам К (Е 950)

Той е 200 пъти по-сладък от захарта. Използва се заедно с аспартам масово като подсладител в дъвки, напитки, диетични храни. Одобрен е от FDA през 1988 г. като заместител на захарта. Търговските му наименования са Sunette, Sweet-n-Safe и Sweet One.

За този подсладител е установено, че предизвиква тумори на белите дробове, млечните жлези, някои редки новообразувания, като например в тимусната жлеза, а също и левкемия. Проведените експерименти с ацетоацетамид, разпаден продукт на ацесулфама, показват, че той предизвиква бързо развитие на доброкачествени тумори на щитовидната жлеза в плъхове. Употребата му в България е разрешена.

Цикламат (Е 952)

Открит е през 1937 г. в САЩ. Той е поредният диетичен подсладител, господствал на американския пазар до края на 60-те години. През 1969 г. обаче FDA забранява продукта в САЩ след като се оказва, че може да предизвика генетични увреждания на плода у бременните, атрофия и рак на тестисите при мъжа. Макар и забранен в САЩ и Великобритания, поради ниската си цена цикламатът продължава да се употребява в 50 страни по света, в т. ч. и в България.

Захарин (Е 954)

Поредният изкуствен подсладител. Използва се масово в детски сокове, сладоледи, чипс, сладкиши, напитки и др. През 1977 е забранен в САЩ. поради опасност от предизвикване на рак. След това под натиска на американски компании отново е разрешен за употреба, но върху опаковките на продуктите, които го съдържат задължително трябва да пише, че причинява рак. Захаринът е забранен във Франция, Германия, Унгария, Португалия, Испания и дори в Зимбабве. Употребата му в България е разрешена.

Сукралоза (Е 955)

Търговското й наименование е Splenda. Тя е 600 пъти по-сладка от обикновената захар. Одобрена от FDA през 1988 г. като подсладител за десерти, сладкарски изделия и безалкохолни напитки. Опити, извършени върху животни в лабораторни условия, показват, че води до свиване на тимусната жлеза, увеличаване на черния дроб, забавяне на растежа, намаляване на броя на червените кръвни тела, удължаване на периода на бременността, спонтанни аборти, хронична диария и заболявания и здравословни проблеми. Употребата на Splenda в България е разрешена.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Аспартама го има в тези ... и не е отбелязан на опаковката

безалкохолни напитки

дъвки без захар

какаови смеси

подсладено кисело мляко

мултивитамини

напитки с кофеин

сокове

разтворими чай и кафе

сосове

бързи закуски

разпространението му също било наложено от мощни икономически интереси и е тенденция на търговската система да обсебва потребителя чрез продукти, предизвикващи зависимост.

След като аспартамът е открит в лабораториите на компанията G.D. Searl през 1965 г. започват серии от тестове, които да докажат, че е безвреден и може да бъде регистриран от FDA (Food and Drug Administration - без разрешение на тази институция нито една храна, напитка, добавка или лекарство не може да се продава в търговската мрежа на САЩ. Официален уебсайт: http://www.fda.gov). Резултатите първоначално не са окуражаващи – през 1967 г. излизат първите данни от експерименти върху маймуни, сочещи опасността от физическо неразположение и епилепсия. Три години по-късно нови опити върху маймуни потвърждават вредността на фенилаланина в аспартама. През 1971 г. д-р Джон Олни, професор по невропатология и психиатрия доказва, че аспартиновата киселина (компонент на аспартама) предизвиква дупки в мозъка на млади опитни мишки.

Въпреки това през 1981 г. FDA, регистрира окончателно аспартама като „безвреден продукт“. Представените тревожни резултати от независими (а не от правени в лабораториите на G.D. Searl) експертизи са „забравени“ с помощта на много пари, раздадени „където трябва“. Интересно е обаче как се стига дотам.

През март 1977 г. в G.D. Searl постъпва на работа като изпълнителен директор Доналд Ръмсфелд, бивш секретар по отбраната на САЩ в екипа на Джордж Буш-младши. За кратко време той още повече се издига в йерархията на компанията и набързо заменя редица служители на ръководни постове с хора, които имат тесни политически връзки с държавното управление. През януари 1981 г. Роналд Рейгън полага клетва като президент на САЩ. Оказва се, че Ръмсфелд има много добри контакти с администрацияга му, които използва по превъзходен начин. Успоредно с това ред съдебни магистрати, пречещи на легализирането на аспартама, започват работа като юристи в G.D. Searl. Съчетанието от тези обстоятелства, както и от запушването на устата на несъгласните по един или друг начин, води до това, че на 18 юли 1981 г. аспартамът получава официално разрешително от FDA да бъде употребяван на територията на САЩ.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Изобщо който иска да се осветли на какви опитни мишки ни е превърнала световната фармацевтична мафия, може да надникне тук:

http://www.bg.yosif.net/med/index.htm

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Aspandiat благодаря ти за цялата тая информация.

Хората се тровят доброволно без дори да подозират :unsure:

... "епилептични припадъци"... "дупки в мозъка на мишките" абе тия опити с животни няма ли да ги прекратят най-накрая :dry:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Кажете някои и друг симптом. И някакви напитки, които не съдържат разни такива химии.

здрасти!

Ами откакто се изследва и води статистика, мъжката плодотворност е намаляла с 50%. Също така имат добра сръвнителна статистика на военните спрямо пропорционалното разпределение на годни/негодни за служба млади мъже. Също показват данните за болните от захарна болест.

Не след малко ще спрат с трансплантациите на лангер жлези (имаме 7 парчета които произвеждат инзулина) защото на един годен починал(няма да има достатъчно годни) ще има толкова много нуждаещи че.......Това съм чувал.

А и още нещо.

Тези Е буклуци винаги по-отделно ги проверяват лабораториите. Много рядко в различни комбинации.

Нали си чувал за опита на един журналист който решил 30 дена да консумира супер здравословните ястия на McDonalds. След десет дена е бил вече сериозно, здравословно застрашен а на 20. ден лекарите го заставяли да спре иначе ще умре....Там казаха, че този който консумира повече от веднъж на седмица тези боклуци се смята за дрогист и сериозно застрашава здравето си.

:read::book::book:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Чел съм и аз разни и все лоши неща за подобни добавки и се чудя как след като от всякъде се доказва колко са вредни не се забраняват на мига. Вярно е, че тук играят много пари и огромни корпорации натискат за тях, но дали няма и нещо друго. Като например опити да се наложат нови "по- безвредни" добавки от конкуренти или опити да се насочат потребителите към продукти на фирми неизползващи подобни добавки?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Чел съм и аз разни и все лоши неща за подобни добавки и се чудя как след като от всякъде се доказва колко са вредни не се забраняват на мига. Вярно е, че тук играят много пари и огромни корпорации натискат за тях, но дали няма и нещо друго. Като например опити да се наложат нови "по- безвредни" добавки от конкуренти или опити да се насочат потребителите към продукти на фирми неизползващи подобни добавки?

Здрасти!

Няма. Едно единственно е профитът на големите световни фирми. Само ако четеш внимателно между редовете на новините ще разбереш защо.

Досега не си виждал в големите супери (TESCO, Auchan, CORA и др) вкусното, сочното, но грозното доматенце на баба Ива, защото нито в количество но по -важно, нито СТАНДАРТНО не било нейното доматенце. Стандартно по преписаниятя на ЕУ е само това което се получаваше. Почти еднакви на големина, на цвят, на тегло доматета произведени в испания, португалия или господ знае къде, но отговарящи на стандартите. И без вкус. Но сега благодарение на кризата какво стана? Брюксел даде наредбата, че тези строги преписания се премахват "за да спомогнат на местното производство" (което вече са разорили в някои страни на източния блок).

Защо?

Защото транспорта и разните химикали толкова поскъпнаха, че и на мултитата не им струва да вкарват "прясна" стока от 1000-2000-3000-10000 километра.

Едно време един арменски златар показа надписа в магазинчето окачено над главата му.

КОЛКОТО И ДА СЪМ ЛЮБЕЗЕН, КОЛКОТО И ДА СЪМ ВНИМАТЕЛЕН, НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ ТУКА СТАВА ДУМА ЗА ПАРИ!

:read::book::punk:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

имам някакъв спомен, че наличието на нитрати в плодовете можеше да се провери с фенолфталейн :post-20645-1121105496: Капва се от него на разрязан плод, само че не помня каква реакция протичаше, обезцветяване или оцветяване в друг цвят :unsure:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител
Абсолютно всички добавки са Е-та. Много витамини също. ТОва за отровните Е-та е един глупав мит. След като са приети за употреба в храни значи са правени тестове за влиянието им върху организмите.

В топеното сирене се слага съставка способна да испере и най мръснитети чорапи само като ги докоснеш до този препарат, да отровно е , да пише го на итикета, но кой разбира ?

Редактирано от ROCK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
имам някакъв спомен, че наличието на нитрати в плодовете можеше да се провери с фенолфталейн :post-20645-1121105496: Капва се от него на разрязан плод, само че не помня каква реакция протичаше, обезцветяване или оцветяване в друг цвят :unsure:

По принцип фенолфталейнът прави луково-червен цвят при окисление, пюс това той е само индикатор а не реагент.

Редактирано от ROCK
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Селската боза !

Здрасти!

Зърното от което е правено брашното е заразено от един тип плесен(поради лошо съхраняване или евтино китайско) слег готвене или печене си остава отровно. Водата с която работим съдържа до нитратите и други остатъци от химикали, напр и арзен.

Пласмасовите съдове ако няма на тях изображение на чаша или вилица лъжица също могат да съдържат химикали от производсвото им. Захарта с която послъждаваме бозичката също не от слънцето е избеляла.....

Да не говоря за изкуственната мая....

:biggrin::laugh::w00t::tooth:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...