Отиди на
Форум "Наука"

Комерсиализация на вярата


Recommended Posts

  • Потребители

Ще постна някои материали относно тези проблеми и ще оставя темата отворена, за да обсъдим какви са причините, които и до ден днешен позволяват на подобни организации да съществуват и да се възползват от наивността на своите последователи.

Защо последователите са толкова наивни?

Дали просто независимо медии и достъпа до информация все още не сме образовани достатъчно, че да можем да преценим кое е добро за нас?

Ето няколко статии, които намерих по въпроса:

Близо 100 са регистрираните секти у нас

/ Интервю с Д-р Десислава Панайотова, богослов/

/ публикувано в :

http://www.novinar.net/?act=news&act1=...&stat=right /

Д-р Десислава Пулиева е директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации ”Св.Св. Кирил и Методий” при храм ”Св. Кирил и Методий”. Специализирала е в Кеймбридж и Оксфорд. Помага на хората и техните семейства да се избавят от зависимостта си към сектите.

- Г-жо Пулиева, какво е секта?

- ”Секта” е термин, който не е нещо мръсно или срамно. Това е религиозна общност, която се е оттеглила, самоизолирала от дадена основна религия или пък е възникнала на базата на някакво учение, като съдържа крайни елементи. Сектата има няколко основни признака - тоталитарен водач, затвореност на групата, спазване на стриктни правила, които нарушават човешката свобода. Когато имаме тези фактори, когато имаме зависимост на човека от сектата, категорично става въпрос за секта. Ще ви дам пример. Има много ревностни християни или ревностни мюсюлмани по света, но те имат и здрави семейства и работа. Сектантите се намират в състояние на зависимост. Обикновено сектантът радикално се променя и започва да страни от приятелския си кръг. Често се разделя с работата си или с учебното заведение, което посещава, и в крайна сметка се стига до сериозни психически проблеми, дори до самоубийства.

- Как тези религиозни движения успяват да "зарибят" информирани и интелигентни хора?

- Това е друг характерен признак на сектата. Дава много светли обещания за кардинална, мигновена промяна в положителен план на живота на човек. Всеки от нас има някакви проблеми. Копнее да се хване за нещо, което да му оправи живота. Човек лесно се хваща на обещания и така се стига до въвличането му в сектата. Преди да попаднеш в такъв тип религиозно движение, те се опитват да разберат проблемите ти. Интелектуалността, ерудираността не винаги върви редом с духовната опитност. Съвременните хора сме духовно неопитни, ограбени сме откъм духовно образование и възпитание. Много често хората се самонадценяват и смятат, че просто ще отидат, ще видят и после ще си излязат. Човек търси религия, която му е удобна, в която се чувства свободен, но това е само на пръв поглед. Или другият вариант - сектата много умело се представя за културно дружество, фондация, сдружение с идеална цел, образователно сдружение или екологична организация. Под формата на такива активности де факто привлича хората с подобни интереси. Това са прикритията на тези, които са нерегистрирани.

- Как водачите на алтернативни религиозни движения разбират проблемите ти?

- В повечето случаи има форма на прослушване, интревю. За което неопитният бъдещ последовател не подозира. Те го разпитват уж под формата на лично внимание, на заинтересуваност и така научават повече. Има и секти, в които се дава точен писмен отчет на миналото ти. Така е при сциентолозите. Там разказваш всичко от момента на своето детство до последния ден, в който си прекрачил прага на сциентоложката църква.

- Какви са най-честите негативни последствия от членството в подобна общност?

- Най-страшното е краят на човешкия живот и самоубийството, но аз като принадлежна към православието мога да кажа, че духовното самоубийство не е по-малко страшно

- В България има ли случаи на самоубийства на хора, членували в секти?

- За последните 5 години знаем за около 15 случая, в които секти са подтикнали към самоубийства. И са успели в Хасково, в Ямбол, Видин, Варна, София.

- Ако вече сме попаднали под влиянието на такава общност, как бихме могли да се измъкнем?

- Вариантите са три. Първият, или твои близки, най-често родители или съпруг, те спасят чрез любов, чрез постоянство, чрез даване на противодействие с помощта много често на Българската православна църква. Зависимите се водят за молитва, за духовно наставление.

Вторият вариант е човек сам да стигне до извода, като види фрапиращите несъответствия между проповедта на сектантския лидер и практическите му действия. Като види негативните последици върху собствения си живот, да се замисли. Тогава той съумява да се измъкне от там, макар и мъчително, макар и след години, макар и с тежки последствия върху психиката. Някои казват, че 3 години са им били нужни да се възстановят. Третият вариант е да останеш завинаги зависим.

- Колко регистрирани секти има в България?

- Ние не ги делим на това дали са регистрирани или - не. Близо 100 са регистрираните общности от този тип в малка България. В страни като Белгия, Австрия, Румъния има между 6 и 13 вероизповедания. Законът ни е твърде либерален и той трябва да бъде коренно променен.

- Как трябва да се промени законът?

- Това, което трябва да се направи, е първо да се сложи праг с различни изисквания, над които да могат да преминават възможно най-малко религиозни движения. Да се предотврати регистрацията на откровени секти, трябва да има минимален праг на членовете и той да е колкото може по-висок. В Румъния минимумът е 22 000 души, за да се регистрира. Това снема автоматично броя на регистрираните. Второ, може да се проследи досието на тази общност. Ако тя има смутни практики, ако има съдебни производства, свързани с престъпления на религиозна основа или заплаха на човешки права, да не се разрешава такава регистрация. Законът трябва да предвиди създаването на специален контролен орган, който да се занимава със сектите. В момента контролът е, бих казала, единствено на ниво наблюдение. Сектите не могат да бъдат спрени в своето съществуване, но могат да бъдат контролирани и ограничени.

- Дават ли наркотици там?

- Да, има практики. При нас постъпи оплакване на майка на едно момче, студент от Русе, който участва в баптистка църква. Тази майка сподели, че в Русенската окръжна болница често постъпвали младежи, след като падат на улицата, след прием на някаква двойка хапченца, докато си пиели кафето с техния пастор. След като им се вземе кръв, се доказва, че са взимали някакви психотропни вещества. Интересното е, че тези младежи, когато вписват имената си в техните листове, срещу името винаги пишат пастора, тоест той да е човекът, който да ги вземе от клиниката. Лаборантките са казали на тази майка.

- Как можем да разберем, че детето ни е попаднало в секта?

- То винаги става ясно. В началото детето е в еуфория, че е сред ”спасените”. После децата стават агресивни или затворени. Това е най-честата случка. Аз съветвам родителите да запазят самообладание. Да продължат да обграждат с внимание и любов детето си и най-вече да се просветят духовно те самите. Иначе детето ги разглежда като едни ограбени духовно родители, които не могат да му бъдат за пример. Когато децата влязат в диспут с родителите, родителите нямат аргументи, защото са непросветени.

- Къде могат да потърсят помощ пострадалите от недобронамерени религиозни общности?

- Помощ можете да получите и в Центъра за религиозни изследвания и консултации на ул."Г. Вашингтон” 47. Там можете да получите безплатна консултация и помощ. Освен това там има целогодишни курсове и ежемесечни лекции, всеки първи четвъртък на месеца.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Децата и сектите

Автор прот. Александър Новопашин

понеделник, 19 юни 2006 във http://www.dveri.bg/content/view/2418/139/

прот. Ал. НовопашинОставете децата и не им пречете да дойдат при Мене, защото на такива е царството небесно. (Мат.19:14)

Когато говорим за последователите на една или друга секта, ние си представяме най-вече големи хора и рядко се замисляме за това, че те имат деца, които искат или не се оказват въвлечени в деструктивния култ. Именно за такива нещастни деца, привлечени от собствените си родители в сектите, ми се иска да поговорим днес.

УВОД

Психолозите отбелязват, че обикновено в сектите попадат хора с особен манталитет, лишени от способността критично да възприемат заобикалящата ги действителност. Потенциални адепти на сектите са психически слабите хора, израснали в емоционално неблагоприятна семейна среда, смазвани от силен авторитет, не намерили своето място в живота. За адептите на сектата е характерно да възприемат заобикалящата ги действителност като свят на тъмнината, а хората, които го обитават – като слепци. Подобен мироглед е своеобразно бягство от проблемите, с които не са били в състояние да се справят. Но те не бягат сами. А със своите деца, които може би биха били по-различни от своите родители, може би те биха намерили своето място в живота, но сега са обречени да живеят в сектата и по нейните закони, които винаги са в разрез с интересите на личността и обществото.

По данни от отчета, публикуван във Франция през юни 1999 год., 40 000 (!) френски деца се намират под влияние на сектите. И това са само официалните данни. А реално колко деца са заплетени в мрежите на деструктивните култове, е почти невозможно да се определи. В Русия дори няма такава статистика, но се предполага, че броят на децата в сектите наброява стотици хиляди.

Мнозина сектанти крият децата си и не съобщават на властите за тяхното присъствие в общността. Например членовете на Френската федерация на „Кришна съзнание” не регистрират новородените нито в кметството, нито в органите за социално подпомагане. Затова никой не може да каже колко деца живеят в тази общност.

Измамна е представата за това, че ръководителите на сектите не се интересуват от съдбата на децата и че за тях главното е да привлекат в общността големи хора, от които ще извлекат повече полза. Това съвсем не е така. Интересът към децата от страна на сектантите е огромен.

Рон Хъбард, основателят на сектата на сциентолозите, пише: "Спасете детето - и вие ще спасите нацията." Не е излишно да напомним, че «спасението» според Хъбард е възможно единствено в сектата «Църква на сциентологията».

Ако следваме теорията на Муун, то детето – това е третият месия след самия преподобен.

Един от текстовете на "Свидетели на Йехова" уточнява: "Колкото по-рано започне формирането на детето, толкова по-големи са шансовете, децата здраво да се вкоренят в истината и служението си на нея да направят свое призвание."

Раел - френски журналист, който твърди, че през 1973 г. с него са влезли в контакт извънземни и са му възложили да открие на Земята тяхно посолство - предлага още от детската градина на децата да се дават тестове, за да "бъдат открити бъдещите гении".

Дейвид Берг – основателят на порноцентричната секта «Децата на Бога» (съвременното й наименование «Семейството») - настойчиво призовавал да се развращават децата за по- нататъшното им използване в т. н. «лов чрез флирт» - проституция с цел завербуване в сектата. "Надявам се - писал «пророкът Мо», - че всички наши малки деца могат да се занимават със секс, колкото искат. Съвсем спокойно може да се прави секс с деца до 12-годишна възраст".

"СТРАНАТА НА АНУР"

Животът на децата в сектата често е просто немислим. Така повечето сектантски общности, привърженици на т. нар. "естествен" живот, принуждават своите последователи да спазват строга диета, което води до хронично недохранване. През 2001 г. в Новокузнецк (по наши сведения днес в района на Кузнецка област действат повече от 50 тоталитарни секти, основани на окултно, неоезическо учение) избухна религиозен скандал. След едномесечно пребиваване в сектата "Страната на Анур" момиченце на 1 годинка и 9 месеца постъпва в болница заради изтощение, рахит, хипотрофия. Детето било лишавано напълно от месо, риба и сметана, продукти, богати на калций, белтъчини и въглехидрати. Естествено и никакви имунизации не били направени на момиченцето. При това родният 22-годишен баща на детенцето, върл адепт на сектата, и новата му съпруга (майката на детето починала от рак) са убедени, че това е "правилният път".

Що за секта е "Страната на Анур"? Тяхната вяра представлява «коктейл» от християнство, будизъм, уфология, учението на Рьорих и Блаватска. За първи път за сектата се споменава през 1992 година. «Анурците» се смятат за потомци на жителите на Венера и за да поддържат постоянна връзка с "космическия разум", изтощават себе си и децата си с изключително строга "диета", много медитират, а сутрин на гладно задължително изяждат лъжичка сода, която според тях служи за проводник на космическата енергия… Анурците твърдят, че Космосът им дава дар да изцеляват болести и те се занимават с целителство, макар че, разбира се, нямат никакъв лиценз за извършване на лекарска дейност. А и самата секта не е регистрирана, тъй като "Космосът забранявал регистрация"…

Преди да станат "анурци", хората трябва да се откажат от "разкоша" – да продадат апартаментите и имуществото си, а парите да предадат в хазната на "страната". След това връщане назад за тях вече няма. Сектантите никъде не работят, не четат книги, оттеглят децата си ги от държавните учебни заведения, при болест им е забранено да търсят лекарска помощ. (През 1999 г. в «страната» пламва епидемия от краста, а през 2000 г. няколко човека се разболяват от сифилис, много сектанти са болни от хепатит). "Изцеленията" се провеждат вътре в самата секта, и по тази причина водят и до смъртни случаи, макар че поради недостатъчно свидетелски показания това не можа да се докаже. Известно е, че към детската болница в Новокузнецк се обръщат милосърдни хора с молба да се окаже помощ на изтощени деца, които живеят заедно със сектантите в малкото селище Ключевое, близо до Новокузнецк.

По такъв начин сектантите съвсем открито нарушават законите на Руската Федерация - «За образованието», «За здравеопазването», «За свободата на съвестта и религиозните организации».

В последно време безсмислените идеи на сектантите започнаха да разпространяват чрез безплатни театрални представления в детските градини, училища, клубове, културни домове. Те са организирали „Театър на Духа” - "Светият пръстен”, към него има и детски театър "Слънце" и юношески - "Вятърът на промените". С подкрепата на местните власти, които – как ми се иска да им вярвам! - не знаели с кого си имат работа. Вече в много руски градове бяха изнесени спектакли и залите бяха пълни. На представленията сектантите в завоалиран вид предлагат на зрителите да медитират, което всъщност представлява въвличане на нищо неподозиращите хора в култовите обреди на сектата.

Възможно е сектата под формата на детски творчески колектив да успее да организира свое "турне" из страните на Западна Европа. В тази връзка ми се иска да отбележа, че сектантите могат да се представят не само като „Театър на Духа” "Светият пръстен", а и като сътрудници на "Центъра за обогатяване на живота" - фронтова организация на "Страната на Анур".

ВИСАРИОН

ВисарионНе само «анурците» отхвърлят медицинската помощ. Не признават медикаментите и в сектата на Висарион - друг сибирски деструктивен култ. В сектата на Висарион хората се държат в състояние на постоянно недохранване, не им дават да се лекуват (вместо лекарства те практикуват т. н. «естетотерапия» – излизаш в гората, гледаш тревата, облаците и всичко трябва да ти мине), карат ги да си мият зъбите с урина и да правят куп други безсмислени и вредни неща. Между другото висарионовците, както и анурците, също са здраво свързани с "Космическия разум". От него те периодично получават послания. Ето едно от тези послания: «Послание от Орион. Прието в Молдавия, гр. Кишинев… Прочетено на събранието в Обителта на зората" - така виссарионовците наричат своето селище в тайгата. Коментариите, както се казва, са излишни. На децата, както и на възрастните се предоставя възможността само за една чинийка храна да работят наравно с възрастните: орат земята, строят за своите семейства бърлоги или самостоятелни къщи за лъжехриста Висарион. От храна биват лишавани всички, които закъсняват за четенето на книгите на основателя на сектата.

Между другото, когато през 2003 год. висарионовците били в очакване на края на света, имало сериозни опасения Висарион да подтикне своето паство към масово самоубийство. Още повече, че случаи на масови самоубийства сред адептите на всевъзможни религиозни култове, особено на "поддържащите контакти с космическия разум", са доста често явление.

"СЕМЕЙСТВОТО"

Безусловно освен опасност за физическото здраве, сектите представляват заплаха и за детската психика. Става дума за широко разпространената сред сектантите педофилия и други сексуални престъпления. Характерен пример за това е сектата "Семейството".

БергВ продължение на много години тя практикува масово развращаване на малолетни. За сексуалното насилие над децата и принуждаването на членовете на сектата да упражняват "ритуална проституция" писаха вестниците на много страни в света: Великобритания, Аржентина, Франция, Австралия. От тези публикации научаваме, че макар сектата официално да се е обявила за прекратяване на практиката с детския секс, налице са данни за такъв «феномен» като т.нар. лагери или програми за победители. Някога в сектата част от жилищата на общността били отделени като база, където започнала разработката на методи за решаване на “трудните случаи”. Тази практика имала за свой обект младежите и по-големите деца на членове от сектата, но след това обхванала и възрастните. Използвайки методи като държане под ключ, четене на цели преписи от “Писмата на Мо” (посланията на основателя на сектата Берг (на снимката), “изгонване на бесове”, физически наказания, тежък труд, писмени самопризнания за направени лоши постъпки и публично унижение, подрастващите и възрастните били държани под подобно «наблюдение» в продължение на различен период от време (седмици и дори по цели месеци), докато те не “побеждавали” своите слабости или не напускали сектата. Това било документирано от бивши членове на движението, както възрастни, така и младежи. «Семейството» и досега не се е отказало от тази практика, само че доста по-внимателно я използва. Строгият контрол върху мислите на членовете на групата продължава да се осъществява чрез “чистосърдечни разкази”, които всеки член е задължен редовно да пише.

В Новосибирск бивши адепти на сектата разказват за голямото внимание, което се отделя на специалното възпитание на децата.

Членове на През октомври 2001 г. средствата за масова информация в Новосибирск съобщиха, че нетърговската организация "Проджект ейд Сибир", която се занимава с доставки в Сибир на хуманитарни пратки (за нуждите на благотворителната мисия хранителните продукти били безвъзмездно предоставени на тази организация от Министерството на селското стопанство на САЩ), реално е една от фронтовите организации на псевдоевангелската окултна порноцентрична секта "Семейството" (други нейни имена са Християнска мисия "Семейство", "Децата на Бога", "Съюз на независимите християнски мисионерски общности" и т.н.). Подобни фронтови организации сектата притежава предостатъчно. Чрез тях сектантите прикриват самокомпрометиралото се в целия свят "Семейство". Сред основните получатели на хуманитарна помощ са организациите за социална подкрепа, болниците, детските домове. Интересно е, че организатор и генерален директор на "Проджект ейд Сибир" е госпожа Фейт Фишер (на снимката) – дъщерята на основателя на сектата - Дейвид Брант Берг. След поредица публикации на тази тема Вера Фишер била принудена да напусне Русия. С това на пръв поглед сякаш страстите се поуталожиха. Но ние разполагаме с информация, че в гр. Перм сектата има офис на името на компанията Family Care Foundation, която по наши данни всъщност е фронтова организация на «Семейството».

ДВИЖЕНИЕ НА ВЯРАТА

В Новосибирск и други сибирски градове действа деструктивният култ "Църква на християнската вяра”, „Евангелска църква на хвалението" (други названия: "Църква на завета", "Слово на живот Интернешънъл", "Извор на живот", асоциация на християнските църкви "Жива вода", "Християните от пълното Евангелие", "Вяра и теология на процъфтяването" и много други). Това е много опасен култ, оказващ силно влияние върху психиката на адептите си. Мисионерите активно използват техниките на хипнозата, въздействайки върху подсъзнанието на хората. Те работят с ученици от началните класове, чиято психика все още е в процес на формиране, и затова представляват особен интерес за сектантите. Канят децата да участват в молитвите и, ако проявят интерес, то още след няколко богослужебни "сеанса" в тях се развива зависимост от чувствени преживявания и те достигат състояния, близки до наркотичната зависимост, проявяваща се по време на общото "хваление на Христа" (нещо подобно на медитативна техника, която цели да пренесе човека в състояние на управляем транс). Сектата създава центрове за работа с наркозависими. Това е един от видовете сектантски бизнес – лекуване на наркомания и алкохолизъм, тъй като роднините са готови да дадат всичко за излекуването на болния. Ежегодният оборот от пазара на антинаркотични услуги в Русия възлиза на 100 милиона долара, а броят на излекуваните не надвишава 5 процента. Под маската на лечение се извършва завербуването в сектата, а с помощта на специални практики, използвани в подобни центрове, децата и подрастващите, страдащи от наркомания, придобиват своеобразна "преориентация на зависимостта".

В Новосибирск и други сибирски градове действа деструктивният култ "Църква на християнската вяра”, „Евангелска църква на хвалението" (други названия: "Църква на завета", "Слово на живот Интернешънъл", "Извор на живот", асоциация на християнските църкви "Жива вода", "Християните от пълното Евангелие", "Вяра и теология на процъфтяването" и много други). Това е много опасен култ, оказващ силно влияние върху психиката на адептите си. Мисионерите активно използват техниките на хипнозата, въздействайки върху подсъзнанието на хората. Те работят с ученици от началните класове, чиято психика все още е в процес на формиране, и затова представляват особен интерес за сектантите. Канят децата да участват в молитвите и, ако проявят интерес, то още след няколко богослужебни "сеанса" в тях се развива зависимост от чувствени преживявания и те достигат състояния, близки до наркотичната зависимост, проявяваща се по време на общото "хваление на Христа" (нещо подобно на медитативна техника, която цели да пренесе човека в състояние на управляем транс). Сектата създава центрове за работа с наркозависими. Това е един от видовете сектантски бизнес – лекуване на наркомания и алкохолизъм, тъй като роднините са готови да дадат всичко за излекуването на болния. Ежегодният оборот от пазара на антинаркотични услуги в Русия възлиза на 100 милиона долара, а броят на излекуваните не надвишава 5 процента. Под маската на лечение се извършва завербуването в сектата, а с помощта на специални практики, използвани в подобни центрове, децата и подрастващите, страдащи от наркомания, придобиват своеобразна "преориентация на зависимостта".

СИНТОН

В последно време активизира дейността си Центърът по практическа психология, работещ по СИНТОН - програмата на московския психолог Н. И. Козлов. Последователите на Козлов се опитват да внедрят тази програма в редица училища в градовете Перм, Новосибирск и други големи градове на Русия. По оценка на експертите от “Центъра за жертви от нетрадиционни религии А. С. Хомяков”, представена в държавната Дума на Руската федерация, учението на Н. И. Козлов преди всичко е човеконенавистно и антагонистично на националната руска култура и действащата в нашето общество система на нравствено-етични норми. А и какво друго може да бъде учението, чийто автор е дълбоко убеден, че “в диктаторския режим моралът работи като хипноза за масово поразяване", че “нецензурната лексика не е нищо лошо, това е живата реч, некастрирана от цензурата... Някой псува, а аз чувам мелодията на речта му…", а “хомосексуалните отношения... създават между възпитател и възпитаван най-жива привързаност”. Дори дилетанти отбелязват, че учението на Н. И. Козлов включва в себе си много сатанински идеи и съвсем явни нападки към християнството.

СЕКТАТА НА АКБАШЕВ

Що се отнася до сектата на Акбашев, руските средства за масова информация наричат нейния ръководител, Толгат Акбашев, гуруто на руските окултисти в системата на образованието. Своята дейност Акбашев започнал също в Новосибирск. Тук той основал и широко пропагандирал дейността на асоциацията “Люлката на Сибир”. Известно е експертното заключение на Управлението по образование към кметството на гр. Новосибирск за семинара “Космопланетарните фактори на границата на вековете”, проведен от асоциацията “Люлката на Сибир” на 4-10 февруари 1996 г.: “Неговата теория е доста противоречива, не е окончателно оформена в съзнанието на самия автор. На този семинар била представена смесица от идеи от физиката, философията, религията. Предлаганите образователни технологии са спорни от научна гледна точка, не са проверени във времето и, най-важното - недопустими са за учебните заведения".

Продължавайки традициите на окултистите - “проводници на преданията за Шамбала”, Акбашев говори за “бъдещото царство на хора с паранормални окултни способности”. Според Акбашев установяването на това царство ще бъде предшествано от “война, в която всички, които не приемат идеите на окултизма, ще бъдат изтребени”.

Преди известно време в Москва бе забранено разпространението в московските учебни заведения на поредната инициатива на Акбашев под название “Формиране на детското и младежко движение на инструктури по Мир, Здраве и Съгласие”. Инициативата предизвика остри негативни заключения и отзиви на различни авторитетни специалисти. Главният създател на тази програма е “Междурегионалната педагогическа лига” (преди тя се наричаше “Образование заради оцеляването”), един от ръководителите на която е Т. Акбашев. Идеята да се формира “детско и младежко движение на инструкторите по Мир, Здраве и Съгласие” се родила отдавна. Зимният лагер, или “организационната среща на Мира, Здравето и Съгласието”, се състоял без представяне на необходимата документация. В лагера се практикували ритуали, свързани с “изсмукване енергията от дърветата”, при които децата продължително стоели облегнати на кората на дърветата. Учениците си “обменяли енергии", по време на специалния масаж събуждали “вътрешните си сили”, повторяли безсмислени фрази и изрази.

На 26.11.2001, по искане на заместник-директора на Главното управление на Министерството на правосъдието на Руската федерация В. Н. Жбанков, било изработено Комплексно експертно заключение на Руската академия за държавна служба при президента на Руската федерация за образователната дейност на Т. Акбашев. Експертите формулирали изводите си на базата на образователната дейност на Т. Акбашев и създадените от него структури. Заключенията им са следните:

1. Образователната дейност на Т. Акбашев и създадените от него структури се основават на религиозен мироглед от окултно-религиозен тип.

2. Нетрадиционният религиозен мироглед, възприет от Т. Акбашев във вид на идеология на образователната дейност в обществото, публично разпространяван както от самия него лично, така и от организация и обединения, създадени от Т. Акбашев или с негово участие, се отличават с антихуманен и асоциален характер, отрицателно отношение към науката, основните държавни институции и социални институти, както и към традиционните религии.

3. Образователната дейност на Т. Акбашев и създадените от него структури по разпространение и внедряване ва този религиозен мироглед под всякакъв вид и форми се явява противоправен, тъй като противоречи на принципите на държавната образователна политика в Руската федерации, на изискванията към образователното съдържание, утвърждаващо приоритета на хуманистичните ценности, възпитаването на уважение към семейството, народа и Родината, а не окултния расизъм и аморализъм.

4. В педагогическо отношение дейността на Т. Акбашев, базирайки се на абсурдни и антинаучни религиозно-окултни възгледи, спомага за разрушаването на научния мироглед у учениците, за подмяната в тяхното съзнание на научните представи с представи от религиозния окултизъм.

5. Образователната дейност на Т. Акбашев и неговите сътрудници е насочена към формиране у децата и възрастните на асоциални и антихуманни нагласи по отношение на обществото и социалните институти като "паразитни структури", а по отношение на хората, в това число педагозите и родителите, които не членуват в сектата на Т. Акбашев и не споделят неговия окултно-религиозен мироглед, като принадлежащи към изостанали раси хора в сравнение с новата "шеста раса", единствената отличителна особеност на чиито представители е усвояването на окултно-религиозния мироглед. Осъществяваната от Т. Акбашев пропаганда на непълноценност на гражданите по признака на тяхното отношение към религията представлява престъпление по чл. 282 от Наказателния кодекс на Руската федерация.

6. В психолого-педагогическо отношение образователната дейност на Т. Акбашев е антинаучна и опасна за всички нейни участници. Особено опасни са експериментите на Т. Акбашев и неговите сътрудници върху деца. Те се състоят във внушение под формата на учене, игри, отдих, свободно време и оздравителни мероприятия, на асоциални, антихуманни и антинаучни възгледи и представи, въвличане в занятия и действия, способни да нанесат съществена вреда на физическото и психичното здраве - различни медитативни практики, техники на самохипноза, иницииране при децата чрез ненормална двигателна и гласова активност, специални дихателни упражнения (хипервентилация на белите дробове) и други психофизиологични прийоми за гранични състояния на съзнанието, зрителни и слухови халюцинации и други разстройства в нормалната дейност на психиката.

7. Използваните в образователната дейност на Т. Акбашев и неговите сътрудници мирогледни образи и психологически прийоми са характерни за религиозната практика, която в културата на традиционните религиозни конфесии на народите в Русия (християнство, ислям) се оценя като форма на сатанизъм, на общение на човека с бесовете (падналите духове).

8. Претенциите на Т. Акбашев, по подобие на всички останали "целители", е че може да излекува хората от тежки заболявания. Така се създава опасност за здравето и живота на хората, доверили се на Т. Акбашев и неговите сътрудници, тъй като могат да бъдат доведени до тежки форми на заболяване поради неполучаване на своевременна квалифицирана медицинска помощ. Особено опасна е "оздравителната" дейност на Т. Акбашев и неговите сътрудници по отношение на болни деца, тъй като по силата на възрастовите си особености те не са състояние да окажат противодействие и не могат самостоятелно да оценят вредата за здравето си.

9. Образователната дейност на Т. Акбашев във всичките й видове и форми (лекции, курсове, семинари, издаване на "учебна литература", публични изяви, работа с деца и възрастни и т. н.) трябва да се разглежда като незаконна мисионерска дейност на деструктивната религиозна секта (нетрадиционния религиозен култ), осъществявана във вид на образователна, просветителска, оздравителна, психотерапевтична и др. дейност.

10. Ръководителите на органите на държавната власт и общинско управление, в това число ръководителите на органите за управление на образованието, директорите на държавни и общински образователни учреждения, осъществяващи сътрудничество с Т. Ф. Акбашев и неговите организационни структури в образователната дейност, носят цялата отговорност за евентуалната вреда за физическото и психично здраве на педагозите и учащите.

ВАЛЕОЛОГИЯ

А сега за валеологията. Това е псевдонаучен култ с окултен характер, претендиращ за формиране на нова система от мирогледни позиции на гражданите. Валеологията (други нейни названия "Наука за здравето", "Основи на безопасността в живота") за разлика от сектата на мистика и валеолог Акбашев, доста успешно се внедрява в системата на училищното образование и здравеопазване в Русия. Почти във всички училища са въведени задължителни часове по валеология. Което не е успял да постигне Акбашев, това се удава да отделни членове от Петровската академия на науките и изкуствата. Именно това придава на валеологията определен авторитет в структурите на държавната власт.

Валеолозите постоянно се позовават на "авторитетните" изказвания на видните окултисти Блаватска, Николай и Елена Рьорих, Анна Базант.

В програмата по валеология е предвидено сексуално възпитание на учениците, започвайки от 1 клас! На първокласниците им предлагат да се запознаят с външното и вътрешното устройство на половите органи при мъжа и жената, да проследят процеса на оплождане на яйцеклетката. В часовете по валеология са предвидени паузи за релаксация, които всъщност представляват кратки сеанси по медитация и самохипноза. По време на такива практики се потиска критичното мислене на децата, способностите за анализиране, детето започва да приема всичко на доверие, без да разсъждава и да се замисля.

КАКВО ДА ПРАВИМ?

Ние действаме по принципа – „предупреден, следователно въоръжен”. Нашата цел се заключава в събирането на колкото е възможно по-пълна информация за тази или онази тоталитарна секта, която е разгърнала или все още само се опитва да разгърне дейността си в Новосибирск. Към катедралния храм “Св. Александър Невски” е създаден информационно-консултативен център по въпросите на сектантството, чиито сътрудници, когато получат сведения за появата на деструктивен култ в града, веднага съобщават по електронната поща за това на всички медии в града, а също така и в някои централни информационни агенции.

Често сектите действат не от свое име, а от името на своите фронтови организации, регистрирани като обществени, обществено-политически движения, организации, предприятия. Например в един от вестниците в Новосибирск беше публикувана реклама на регионалната обществена организация "Самопознание", зад която се крие опасният източен култ "Сахаджа йога". Съответно веднага разпратихме съобщения до вестниците, до телевизията, а самите ние организирахме протестна акция до културния дом, където сектантите се опитваха да въвлекат нищо неподозиращите хора в култовия си обред. Тези, които отиваха в културния дом да слушат "лекции за самопознанието", дори не предполагаха, че отиват на сектантска сбирка, и като разбраха истината, веднага се връщаха назад.

Подобна акция проведохме в гр. Искитим, разположен на няколко километра от Новосибирск. Тук "Свидетелите на Йехова" в един от културните домове се опитваха да разказват на жителите на Искитим "цялата истина за Бога", но ние провалихме плановете им.

Сектите също се крият под маската на оздравителни центрове. Неотдавна в Новосибирск беше създаден медицински център, в който да се проповядват идеите на "Рейки" - езотеричен култ с източна насоченост, който може да се характеризира като своего рода магия.

В много медицински центрове хората се обучават на медитация, на йога. За всички такива центрове ние се стараем да разказваме на жителите на града ни. Когато разпращаме информация, задължително оставяме телефона на Информационно-консултативния център, на който могат да се обаждат всички желаещи. Обикновено ни търсят често. Звънят ни родители на деца, попаднали в секти, звънят ни сектанти, които биха искали да напуснат сектата, но не могат заради оказвания върху тях силен психологичен натиск, звънят ни журналисти, сътрудници на милицията, защото и на тях често им се налага да се сблъскват със секти, които обикновено са свързани с "тъмни" дела.

Нещо повече, понастоящем към Държавното управление на вътрешните работи на Новосибирска област е създадена група за връзки с органите на държавната власт и обществените организации. Едно от направленията на тяхната дейност е работата със сектите. Сътрудниците на милицията признават, че част от обществено-политическите организации и обединения, които си проправят "мостове" към кметството и администрацията на областта, всъщност са фронтови организации на някои деструктивни култове. Как да не се сети човек за споменатия тук от мен Толгат Акбашев с неговите "пионерски" лагери, който, между другото, бе поддържан от един от членовете на Московската градска Дума.

За съжаление поради недостатъчната правова основа ние можем ефективно да се борим със сектантите само в информационното пространство (радио, преса, телевизия). Завършилите съдебни процеси, в които ние участвахме по повод нехуманното отношение към деца от страна на родители-сектанти и лишаването на последните от родителски права, показаха, че да изтръгнеш детето от ръцете на майката-сектантка, която го мори от глад и го кара по цял ден да медитира, е почти невъзможно - липсва съответен закон, който да позволява това.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Днес е напълно очевидно, че ситуацията с привличането на деца в сектите от година на година ще става все по-тежка. Да се надяваме, че всичко ще се оправи от само себе си, е глупаво и престъпно от наша страна.

Трябва да признаем - настъпва съвсем истинска война за душите на нашите деца. Популярното изказване "Децата са нашето бъдеще" сякаш се разбира най-добре от сектантите. И те се борят за своето бъдеще яростно и безпощадно. Като изкусно се прикриват зад "фронтови организации" и благотворителни мисии, като си създават здрави връзки в органите на властта, като умело манипулират съзнанието на хората, като открито купуват чиновниците, сектантите носят разрушителните си идеи в обществото, отнемайки собствените ни деца. Това повече не трябва да се допуска! В противен случай сектантите ще успеят повсеместно да внедрят в учебните програми окултните науки, ще извратят историята на държавите, ще направят в детските умове преоценка на ценностите, което в крайна сметка ще доведе до падение на културата и разпадане на държавността.

Да, децата са нашето бъдеще, но това бъдеще изцяло зависи от всички нас.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Методи на сектите в http://www.sexnature.org/content/view/357/56/

Методите на сектите са разнообразни. Някои от тях са хилядолетни, но използват и съвременни за да вербуват последователи, да ги задържат под контрола си и да ги използват за Богопротивните си и човеконенавистнически цели. Психологически методи на въздействие. Основните методи на работа на сектите. Използват целия арсенал разработван от военните и шпионски лаборатории за психологическа война. Като се започне от Фройдистките методи за психоанализа от по безобидно естество като разговор и беседи и се свърши с масовата хипноза. Показателен е случаят със медицинската сестра А.А. През 1990г. тя има приятел лекар, който се оказва сектант от "Свидетели на Йехова". В началото тя ходи на и сбирките на неговата секта, но загубва интерес и се оттегля. Поради това започва конфликт с приятеля й. В крайна сметка двамата скъсват, но при раздялата той й се заканва, че ще я ликвидира или ще я вкара в лудницата. Тя работи в голямо болнично заведение в съседния град.

Той активизира връзките си и структурата на "свидетелите..." в нейното заведение и започват психически тормоз. Тя е дискредитирана пред колеги и пациенти, обявяват я за луда. Тъй като работи в лабораторията, а колежката й се оказва сектантка, тя постоянно се страхува да не направят саботаж с пробите, кръвните изследвания или резултатите. Такива опити има. Лекари сектанти я обвиняват, че прави грешни проби на пациенти, при това пред самите пациенти. Налага се да вика по-горестоящ началник за да опровергае твърдението. Независимо, че се доказва, че е права, поради упоритото разпространение на слуха от сектантите, в болницата тръгва мълвата, че тя не е наред с психиката и прави грешни изследвания и манипулации.

Пращат й провокатори пациенти от сектата, които я травмират, а после се оплакват пред началниците й, че тя се държи грубо, неадекватно или пък отказват да се подложат на изследвания при нея. Скоро началниците й я викат на обяснения и въпреки, обясненията никой не я взема насериозно. В същото време други медицински сестри от "Йехова" отказват да правят кръвопреливания на пациенти или молят Господ да им прости , че ги правят, като убеждеват А.А. да прави същото като тях. Тя докладва това на директора, но той също не я взема на сериозно. В крайна сметка жената, притисната отвсякъде започва да изпуска нервите си и пред колегите сектанти избухва, а веднъж, когато лекар също от сектата й хвърля в лицето мръсна манта и я кара да я занесе лично в пералнята за пране, тя реагира, че не е слугиня и го замерва с тетрадка, Веднага той подава оплакване до главния лекар, че е бил нападнат.

След серия такива скалъпени "инциденти" главният лекар пише до прокуратурата с молба тя да бъде заведена на принудително изследване в психиатрично заведение. Малък детайл - директорът на психиатричната клиника се оказва приятел на главния лекар. Макар, да не подозира, че приятелят му е сектант, той вече е заблуден при разговорите им, че жената има проблеми с нервите. Още един детайл - прокурорът подписал постановлението за принудителна психиатрична експертиза на А.А. се оказва син на приятелката на главния лекар. Тя също е доктор и работи в друго заведение. В крайна сметка жената е вкарана за принудителни 30 дневни изследвания в психиатрията. При отвеждането й тя е ужасена и оказва съпротива на полицаите, поради което в клиниката веднага й слагат успокоителни.

За щастие майка й успява да се свърже с Националната служба за сигурност и с кмета на района в който живее. Полицаите правят проверка в клиниката, а кмета отива в прокуратурата и настоява за освобождаването й, като изтъква мотива с заинтересования прокурор и и ска отзоваването му от случая. Районния прокурор обаче отказва, за да пази "честта на мундира". Независимо от това скандала излиза наяве и в клиниката започват да се отнасят по-внимателно с нея като разбират, че има заинтересовани институции. При изследването й не се открива никакво заболяване, а само временно нервно разстройство причинено от постоянния психологически тормоз на работното място. В същото време обаче 15 -те сектанти - лекари и сестри от болницата й, дават показания пред прокуратурата, взети под вничание и от психиатрите, които са съгласувани точно и професионално и сочат данни за циклофрения.

След 20-дневни борби между криворазбраната "солидарност" проявена от лекарите и прокуратурата да не излагат колегите си замесени в случая от една страна и кметската администрация, службата за сигурност (към тях се присъединява и местния комитет на ВМРО чийто председател се оказва въпросния кмет, който осигурява адвокатска защита на А.А.) случаят й е отнесен до съда. Това принуждава психиатрите да я изпишат предварително, за да не изтече информация в медиите. Тя е освободена и поставена само на успокоителни и периодични прегледи. Така хем се признава, че е здрава, хем се измъкват сухи от водата сектантите, защото все пак получават основания да твърдят, че А.А. е лекувана в психиатрична клиника. Със съдействието на кмета тя е преместена в друго заведение на работа и е толкова ужасена, че отказва да съде прокуратурата и главния лекар за морални щети защото не вярва в успеха на делото. Службите за сигурност събират информация, но не успяват да добият достатъчно доказателства и случаят потъва в папките. Йеховистите спечелват първия рунд. Т

ози пример илюстрира малка част от методите на сектантите.. Използват и по съвременни методи за контрол на поведението разработвани в тайни лаборатории. Напоследък в печата изтече информация, че откачалникът "пастор" Джим Джоунс, който предизвика масово самоубийство на последователите си в джунглата на Гвиана, всъщност е станал обект на секретен опит на военна лаборатория разработваща психични оръжия. Самоубийството е било изпитание на ново оръжие за контрол на поведението. Експериментът приключи "успешно" - загинаха над 900 нещастници. Шоу - развлекателни- методи на въздействие. Модерните методи от шоу - програмите, театралните ефекти, рекламни прийоми, образци на сценично поведение заимствани от поп-изпълнители, музика с модерен аранжимент са в арсенала на сектите. Често така те подлъгват младите хора, желаещи развлечения.

Тръгват от интерес и за забавление, докато накрая ги оплитат в мрежата с другите методи. Финансови методи на въздействие. Използва се толкова старата и проверена финикийска форма на работа - парите. Те се използват за помощи на нуждаещите се, заплати на активистите и корупция сред онези, които трябва да свършат нещо, а не са сектанти. Един мормонски проповедник в България получава месечно 300 долара за работата си при курс 1 $ = 1800 лв през 1997г. Да не говорим за безотчетните пари на "пасторите" с които зарибяват податливите хора. За да се стигне до сцени на сектантските проповеди, когато нещастни хорица скачат и крещят "Благодаря ти Господи, че ми напълни хладилника с банани". Напълнил го е пастора, това не е осъдително, но в това ли ще търсим Господ? Парите са важен арсенал в опитите им да корумпират длъжностни лица и щедро да плащат за "услуги".

Те имат безотчетни пари. Адвокатите им водещи дела срещу държавни институции или "неприятелски" за сектите журналисти често пъти получават по 200$ на час. Психотропни методи на въздействие. Рядко използвана форма, но не е забравена. В някои секти се използват психотропни вещества - обикновени наркотици или направени по специални технологии - "чудодейни питиета" или "ястия", които се използват в ритуалите им. Изгарят се и различни свещи или пръчици напоени с вещества предизвикващи халюцинации. Често и в България на границата са залавяни сектанти пренасящи наркотици - например мормони. Трудно може да се определи дали това е обикновен наркотрафик под религиозно прикритие или, е част от инструментариума на сектата.

Дали наркотика се ползва за зарибяване на последователи, или с парите от продажбата му се финансира сектата. Прилагат се за подсилване на психологическите методи на въздействие и контрол на поведението на последователите. Насилствени методи на въздействие. Прилагат се главно към отдръпналите се членове на сектата или към тези, които разочаровани се готвят да я напуснат. Това се прави с цел да не се изнася вътрешна информация от "отцепникът". Самоубийствата, които в 90% от случаите са причинени от психическо въздействие, но в останалите се чисто физически убийства на отцепници от сектата, палежи на домовете на врагове, кражбите и писането на лозунги по стените на опонентите, взривяването или палежа на автомобили или вещи, отвличане на деца или членове на семейството, изнудването и побоищата, изнасилването на отказали се последователки и всякакви други криминални прояви са част от арсенала на сектите.

Това са неща, които се правят ежедневно, но трудно се доказват по редица разбираеми причини. Още по-трудно се доказва намесата на сектите в такива престъпления. Интересен пример има в град Пловдив. В една районна администрация в един отдел работи сектант, на когото е поставена задача да го оглави, защото е възлов за тяхните интереси. За да постигне целта си сектантът започва да разпространява слуха за шефа си, че е бил сътрудник на комунистическата "Държавна сигурност" . Това е периодът на лустрацията и се разгръща лов на вещици. Кметът обаче отказва да уволни началника на отдела, защото е добър служител и не вярва на слуховете. Тогава сектантът изпраща две 16 годишни психороботчета от сектата, които една нощ подпалват входната врата на апартамента на началника му. Същият разбира намека и на другия ден подава оставка. Отива да работи на друго място. За щастие сектантът не постига целта си, да стане началник на отдела, защото кметът се досеща и го уволнява.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Мислех, че тия истории са отминали... но явно не. Да не дава Господ да попаднете под такова влияние, тези организации са толкова манипулативни, че който им падне в лапите прави чудеса! Самоубийства, престъпления, измами, дарения, бягства на непълнолетни... Особено във времена на смутове или пък сред общности, известни със своята наивност.

Някога, преди много години, една африканска щерка на вожд била готова да купи (истина е!) един от българските илюзионсти, за да докаже на племето магическите сили на баща си. "Нямаш представа какви пари ще изкараме"...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Аз си бях отхвърлен и преди да влезя в сектата ми.Явно, че добрите хора дали са сектанти,православни,кривославни, атеисти винаги ще бъдат бити. :)

Православната църква нищо не направи за мен когато бях в лайната.Никой от тях не ме погледна.За тях беше по важно дали ще изгори свещичката или ще прокапе кандилото.За това едно протестантче ми подари Библията и отново ме върна в "световните борби" както казва химнът на Кирил и Методи "Върви народе възродени".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ох, не ох - има доза истина в това, което казва момчето. И аз доста обикалях и търсих. Накрая си купиш една Библия, седнах да я чета и - айде при Господа.

А въпросната госпожа или госпожица Пулиева мнооого самонадеяно, пък и доста неинформирано има навика да осъжда.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Думата е за г-жа Пулиева-Панайотова от енорийския център "Св. св. Кирил и Методий" ли? Нямам лични наблюдения; мой приятел казва, че е симпатична и начетена жена.

Въпросът изобщо не е в това какво ще направи Църквата за теб. А какво ти ще направиш за нея. Ако работата опира до изгодата, аз всъщност вярвам повече в работодателя си отколкото в Църквата. В Църквата човек не отива, за да получи нещо, а по-скоро да даде. Това е урок по етика, който повечето "духовно търсещи" така и не научават. Защото търсят и намират глупости.

Грубо казано, Господ веднъж ти е дал всичко необходимо - родил си се, имаш ръце, имаш и акъл. Оттам нататък е твой ред да даваш - постоянство, лоялност, почит. Молиш се у дома или в храма, не хулиш религията, четеш повечко, за да почне да ти увира главата кой е дал основните религиозни учения и не искаш нищо повече. В противен случай по-самоуважително е да не си губиш времето да се наричаш вярващ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

Д-р Деси е поредната православна фундаменталистка, която неистово мрази всичко, различаващо се от мухлясалото православие. Чел съм докторската й дисертация... доста е заблудена горката. smokeing.gif

Д-р Деси неведнъж публично е нападала м медиите представители на други вероизповедания, като е разпространявала абсолютно бездоказателствени клевети и нападки по техен адрес.

Но това си е обичаен стил за типичната ксенофобия, която тресе православните (Глишев, щото те уважавам, заради теб спестявам думичките, които ми идват на устата).

Не случайно тя получи преди време следното писмо от дирекция Вероисповедания към Министерския съвет.

http://www.center-re...DVdoPulieva.jpg

Брътвежите на д-р Деси по отношение на т.нар. секти (да припомним, че това е термин, който няма никакво реално съдържание, още повече пък правно значение) биха били смешни, ако това не беше всъщност официалната позиция на БПЦ. Позиция, която не би била търпяна в никоя цивилизована страна от ЕС (цяха да им скъсат гъза от съдебни дела), но у нас все още на тези неща не се обръща внимание...

Е, в Русия е ще по-зле, ама като се има предвид, че там православието е под командата на КГБ и главен борец със сектите е един малоумник, наречен дякон Кураев (бивш преподавател по... научен атеизъм), можете да си представите какво е положението. tooth.gif

Но тъй като БПЦ се учи от руската църква, и по отношение на другите деноминации те копират поведението на необолшевишко-кагебистката РПЦ.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Пък аз скоро се изкефих за първи път от български съд - някакви сектанти се опитали да съдят д-р Деси за клевета по техен адрес, съдът я оправдал и на това отгоре издал становище, че дейността й е полезна.

После, жената не хули особено много неопаганистите (може би и не подозира, че съществуват). Нито се гаври с арменците, мюсюлманите, католиците или евреите. Не, тя общо взето вдига пара главно по адрес на истински неприятните сектанти - уж християнските протестантски, постпротестантски и мормонски крилца и перца, които мътят мозъците на българите. Особено евангелистите са невероятно странни и сред тях има разни образи, от които често ме засърбяват ръцете. На техен фон и най-немитата попска брада или глупава орфистка физиономия ми се струва прекрасна.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Особено евангелистите са невероятно странни и сред тях има разни образи, от които често ме засърбяват ръцете. На техен фон и най-немитата попска брада или глупава орфистка физиономия ми се струва прекрасна.

А какво ще кажеш за добре сресаните попски бради на висшето духовенство? Ако се говори за комерсиализация на вярата първом се сещам за православните попове. Що резил беше и все за пари. Добре че е отец Иван от Нови хан да им измие очите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Общо взето, добре е да се поднават повечко свещеници преди да се говори така. Без да се замислям, се сещам за поне десетина нормални и съвсем свестни попове в няколко по-централни храма в София. Че и за няколко още живи епископи (макар че сред тях неприятните типове са повече).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Имам предвид всеизвестните разправии между двата синода.

Иначе познавам лично само един свещеник - от нашия квартал. Няма да го описвам, само ще кажа, че сам си пие бирата в кръчмата. В квартала има и някакви евангелисти. Не са лоши хора, макар че са леко досадни. Но те са по-ангажирани с проблемите на хората изобщо и конкретно.

Сигурно има и добри православни свещеници, както във всяка професия има и добри и лоши.

Смятам че църквата не е само духовенството, а и обикновените вярващи - така наречените миряни. Заради тях и заради историята разбира се уважавам нашата православна църква.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Глишев, нормално е православен фундаменталист като теб да говори така, затова не ти се връзвам.tongue.gif

Ако подобно нещо ставаше в която и да е страна от "старите членки" на ЕС, естествено изхода от делото щеше да е съвсем друг. Но се надявам и ние да се цивилизомаме след време. punk.gif

Сега... съда може да е постановол какво ли не. Истината е, че г-жата абсолютно произволно оплюва хора, без доказателства и пр. Е, конкуренцията е силна, православието все повече затихва, ама за това самите православни са си криви. Да преминат от Средновековието в 21 в. (като мислене и действие), пък може и да заинтересуват някого.

А това, че не напада много другите - ама просто е невежа и не знае какво да каже. Впрочем, тя сигурно ще се изкаже, въпреки, че нищо не отбира.

Кой от нашите набедени богослови познава достатъчно добре католическата теология, та да опонира? Да не говорим примерно за ислямската теология... Те (напр. човек със степен по богословие!) бъркат хиндуизъм и будизъм, така че какво да говорим въобще...post-20645-1121105496.gif

P.S. Това с д-р Деси беше в Комисията по дискриминацията, не в съда. Все пак мисля, че едно дело в съда няма да мине толкова лесно за нея.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ми аз примерно, без дори да съм богослов, имам доста прилична информация за католицизма. Нещичко поназнайвам за германското езичество, по-малко за някои страни на келтското. От ислям отбирам, колкото да не изпадна в паника като ми цитират някое име, за будизма имам само най-общи понятия, а индуизмът ми е тъмна Индия :) Така де, човек не може всичко да знае, но поне не ги бъркам. Всеки отговаря за себе си, информация има.

То и ти не си светило точно в теологията, а така, на предзададена позиция я караш, ама не върви да ти бера карез :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Аз не се наемам да преценям научните познания на въпросната Деси, но тя определено има изключително отблъскващо и агресивно поведение и изявите й по медиите (особено по електронните медии) със сигурност са във вреда на православието; така че не могат да не ме радват!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз не се наемам да преценям научните познания на въпросната Деси, но тя определено има изключително отблъскващо и агресивно поведение и изявите й по медиите (особено по електронните медии) със сигурност са във вреда на православието; така че не могат да не ме радват!

Всеки талибан буди подобни чувства.bigwink.gif

Глишев, недей да съдиш по себе си. Повечето православни нямат твоята начетеност. нито пък се стремят да я имат. Ти в сравнение с възпитаниците на богословските факултети, па и в сравнение с преподавателите там, си истински Светилник на просвещението. Де да имаха поне половината от твоята начетеност - щяха да са направо гении.

Аз в християнските теологични въпроси не се бутам, пък и не проявявам никакъв интерес към тях, честно казано. Просто знам, че нашенските богослови освен от православие не разбират от нищо друго... Повечето си нямат хабер от понятие от други религиозни системи, дето се вика.tongue.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Според мен най-опаснате секта в България е Православната. Причините съм ги коментирал многократно, мисля, че е излишно да ги повтарям.

Ее... ама никаква верска толерантност! :)

Атеистичната секта също може да бъде многооо опасна... но този разговор сме го водили вече в една предишна тема ... мисля, че беше нещо за сектите..

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...