Отиди на
Форум "Наука"

Теориите на В.Б.Резун


Съгласни ли сте с изложеното в книгите на Резун?  

101 потребители са гласували

  1. 1. Съгласни ли сте с изложеното в книгите на Резун?

    • По-скоро да
      62
    • По-скоро не
      30
    • Не мога да преценя
      9


Recommended Posts

  • Модератор История
Преди 32 минути, Южняк said:

Амазонски, да ти кажа причината за ненавистта на чърчил към Б-я, макар че сигурно я знаеш - България му коства военната кариера  през ПСВ, тя му е черната котка. Чърчил е убеден, че България, прясно излязла от Балканските войни, ще се включи на страната на Британия, ако Британия нападне Турция. В калкулациите му, ако англичаните дебаркират на галиполи, българите няма да издържат на изкушението и ще се включат веднага срещу стария враг, на страната на британците, жадни за  отмъщение и победа. Когато българите отказват, чърчил се оказва в безизходица.Псувните му по отношение на българия не могат да бъдат повторени, като "малоумни идиоти" е най-мекото. Чърчил отправя поне три молби към българия за помощ, като обещава всичко в замяна - всичко, без Македония. Чудя се, ако българите се бяха съгласили, колко различна щеше да е цялата история на балканите и колко различна щеше да е българия днес. 

Чърчил се е виждам в мечтите си като завовевател на Константипол и стратегическия гений спечелил Голямата война.За тази егоцентрична и амбициозна личност това е значело страшно много.Провала му приГалиполи е толкова оглушителен и с такова количество жертви че освен че губи министерския си пост се налага да отиде  /по точно да се скрие/ на Западния фронт за да не дава обяснения за колосалните загуби при Дарданелите.На Западния фронт Чърчил командва само батальон което е голямо унижение за свръхамбициозната му натура Разбира се той е хитрец и командва батальона единствено през зимния сезон когато бойни действия практически няма.Но именно тогава в студените зимни нощи на Пикардия /в лошо отоплената дървена землянка/ се заражда чутовната му омраза спрямо българите.Провалили гениалния му план и отнели му световната слава.Макар че никой никога не му е обещавал българско настъпление срещу Турция.Противното би означавало да признае /пред себе си разбира се/. че планът му е чак толкова гениален и има някой и друг недостатък.

Редактирано от resavsky
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 3,9k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Глобален Модератор
Преди 2 часа, Южняк said:

Вместо това съдбата ги запраща срещу оргомно танково съединение, което буквално няма работа там - руснаците не знаят дори за собствените си танкови заграждения в региона, нито за антитанковите ровое, те просто минават - или поне така твърдят мнозинството военни историци. Една абсурдна кулминация на цялата война в по източния фронт.

Не е прецедент това, нито пък е характерно само за руснаците, макар командването им действително да е в пълен хаос в първите месеци на войната. На Западния фронт при шеметния Блицкриг през Ардените и немското командване губи връзка с някои твърде бързо напреднали части, като 7 танкова дивизия, които се налага да действат по инерция и на тъмно (в случая обаче с невероятен успех).

Колкото до Прохоровка тя не е идеален челен сблъсък на две колони, а по-скоро масивен удар на два танкови клина, съставени от много колони, на широк периметър и по различно време. Сблъсъка не е точно през нощта, а рано сутринта (към 6 часа), когато е било вече сравнително светло, за юли става въпрос все пак.
Няма как това да се води стратегическа победа за немците, защото са си заложили конкретни цели, трябвало е да пробият през така наречения фас в основата на Огнената дъга. Руснаците може и да претърпяват чудовищни загуби в жива сила и техника, но не допускат това да се случи.

За Чърчил след Галиполи, много разводняваме, ама дълбоко се съмнявам, че някога е лягал и ставал с мисъл за българите колко са гадни или пък е забивал игли във вуду кукла на Фердинанд. Първо

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

.Лорде не съм казал че Прохоровка е стратегически немски успех а тактически.Да и съм убеден в това.

https://www.youtube.com/watch?v=BvdK7EMIQDs

Най обективния филм който съм гледал за битката

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

от минута 24:00 - историята с войника, който се връща в горящия танк и таранира.

-на 42-та минута - историята с танкиста, който сменя, оказва се, не 6, а цели десет танка - запомнил съм погрешно....

по думите му "бихме се до последния танк". Около 40-тата минута е оценката на гудериан, че след тази бика източния фронт е загубен.

Редактирано от Южняк
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология
Преди 4 часа, Warlord said:

Не е прецедент това, нито пък е характерно само за руснаците, макар командването им действително да е в пълен хаос в първите месеци на войната. На Западния фронт при шеметния Блицкриг през Ардените и немското командване губи връзка с някои твърде бързо напреднали части.

Уорлорд, тука "помага и курската магнитна аномалия. Компасите не работят, което помага за хаоса и от двете страни.

Хаосът при прохоровка: 

https://youtu.be/22xpNBJCS4U?t=4976

Редактирано от Южняк
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Започнали по време на Курската битка десант в Сицилия показва на Хитлер и Германия , че западните съюзници няма скоро да удрят сериозно Райха. Дали войските им са на Малта и Тунис или в Сицилия разликата не е много голяма. Ясно е че няма да има удари по 2 различни направдения. Удара  по Сицилия е вьзможно най - доброто за Германия.

След Курск за късо време Германия губи източната икономическии развита част на Украйна. Западните бившите австрийски части на Украйна са слаборазвити в икономическо отношение.

След тежкото поражение Русия прилапва най - важното загубено парче земя от началото на войната .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 17 часа, nik1 said:

С една вметка САЩ: в средата на 1941 година не са военна сила (имат армия, вероятно по-малка от тази на България) и имат политика на ненамеса. Та Всичко което пишем е хипотетично..

Така е, но океаните са им съюзник. Дори 41-ва флота им е достатъчен, за да пресече всякакви опити за мащабна инвазия в Канада. Дори без прекаленно да се оголват, моат да отделят поне четири истински самолетоносача(не ерзац ескортни, като англйските) с пълен комплект разрушители и линкори, на които основното хоби ще им бъде да потапят всяко немско корито. За немските моряци и войници ще настане принципа "най-близката суша е дъното!". Отделно че както се вижда в ТР канадците също не са за подценяване.  Немците дори Морски Лъв не успяват да осъществят, само губят сума хора в безмислени и опасни експерименти серзац-барджи.

Пък и трябва да признаем, че САЩ доста бързо се мобилизират. Японците ги удрят краят на 41-ва. Още през лятото на 42-ра се е случил Мидуей и гръбнака на японският имперски флот е пречупен. Останалото е агония. 

Краят на 44-та вече нещата са страшни. САЩ захранват с ресурси, автомобили, оръжие и храна Англия, СССР и Китай. Успели са да построят 250 000 (!) бойни и транспортни самолета. Имат под пагон 13 милиона войника, сержанта и офицера. И тези войници не са човек с пушка и шинел, както при повечето от останалите воюващи а минали поне годино обучение войници. От тези войнци по спомени доброволците бяха 6 милиона. Цялата морска пехота е само от доброволци. Флота също е интересен...1200 разрушителя, крайцера, линкора и десентни кораба. Отделно 27(!) самолетоносача. 

Така че не мисля, че дори 41-ва Райха има големи шансове за десант в Канада. Ако пък по някакъв фантастичен сценарий успее, няма да може дълг да задържи плацдарма. От американците лесно са се произвеждали войници. За разлика от европейците те са се учили да стрелят от деца и са дори по-дисциплинирани от немците.

 

 

bunker-hill.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 17 часа, Б. Киров said:

Според мен, Ник е прав в едно, че вариантите са били безкрайно много: към 1941 германците по принцип вече са имали знанието как да направят атомна бомба, но не са успели единствено заради американските бомбардировки над инсталациите им за тежка вода в Норвегия и над секретните им фабрики: Германия с ядрено оръжие преди САЩ и подводници способни да достигнат бреговете на САЩ би бил истински кошмар.

След войната се оказва, че не е точно така. Немците са вървели в напълно погрешна посока, като за тях бомбата е била нещо като електроцентрала. Няма ли са никакъв шанс за бомба през 41-ва. Отделно, че до края на войната нямат, нещо което да я носи. Може би някакъв тежък вариант на V1/2 но това е доста по-късно.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

сроред определени британски историци лабораторията е тежката вода са унищожени от британски специални части след много дръзка акция. май най-добрата британска операсия във войната.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 9 часа, Южняк said:

Чудя се дали тази потресаваща случайност - и ината на двете колони да воюват до пълно взаимно унищожение, чудя се дали тази случайна среща не е решила съдбата на източния фронт.

Срещното сраение при Похоровка не е единственото в тази голяма война. Подобно непланирано сражение има и при опита на руснаците да деблокират Ленинград. Немците пък тчоно в същото време тръгнали да затварят обкражението - ето още едно срещно сражение, отново с огромни жертви за руснаците.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 минути, Amazonski said:

Срещното сраение при Похоровка не е единственото в тази голяма война. Подобно непланирано сражение има и при опита на руснаците да деблокират Ленинград. Немците пък тчоно в същото време тръгнали да затварят обкражението - ето още едно срещно сражение, отново с огромни жертви за руснаците.

Да. Немците не превземат никакъв Ленинград, вярно е че и руснаците не  успяват да го деблокират. Танто за кукуриго. Но се води голяма немска победа! Обикновенно след победа нещо се взема. Ако бяха превзели града щяха да скъсят силно фронта, да ликвидират най - промишления град на СССР ( Ленинград като промишленност тогава е бил преди Москва) , да се свържат с Финландия и в ръцете им да падне най - големия тогава съветски флот - Балтийският. Въпреки победата това не се случва.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 часа, resavsky said:

Това да подкрепят антикомунистите е едно на ръка но да се съюзиш с Хитлер и да нападнеш СССР е нещо съвсем друго.Между другото в мирните предложения към Лондон от лятото на 1940 година Хитлер включва и заплахата от Сталин но полза няма.

Да, но Сталин го има това като реален страх и донякъде е оправдан.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 1 минута, stinka (Rom) said:

Да, но Сталин го има това като реален страх и донякъде е оправдан.

Няма такова нещо.Сталин очаква дори германски десант на Британските острови през лятото на 1941 година.Това е дезинформация разбира но това са очакванията на Сталин.За разбирателство между Берлин и Лондон за обща инвазия в СССР никой не мисли.Това просто няма как да стане и всички го знаят.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз не мисля така, щото не ми удисва на изводите!

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1 hour ago, Du6ko said:

Да. Немците не превземат никакъв Ленинград, вярно е че и руснаците не  успяват да го деблокират. Танто за кукуриго. Но се води голяма немска победа! Обикновенно след победа нещо се взема. Ако бяха превзели града щяха да скъсят силно фронта, да ликвидират най - промишления град на СССР ( Ленинград като промишленност тогава е бил преди Москва) , да се свържат с Финландия и в ръцете им да падне най - големия тогава съветски флот - Балтийският. Въпреки победата това не се случва.

Чел съм анализи, че е било стратегическа грешка, че не превземат Ленинград. Това блокира огромни немски сили. Обаче решението е лично на Хитлер. Не е искал да се занимава да храни 4 милиона руснаци. Предпочитал е да ги загради и да ги остави да умрат от глад...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Битката при Курск в третото военно лято за Русия , е класически пример за руската военна стратегия написана в дебелите книги от преди войната.  " Врагът агресор атакува, ние го разбиваме в желязната отбрана и после го громим на негова - чужда земя. " За това са били и речниците където питат немските фрау къде са мостовете . 

В началото на войата благодарение на внезапното нападение на Хитлер този номер не минава. Сталин е очаквал нападение но никой човек или армия не може 24 часа в денонощието 365 дена в годината да е нащрек. Просто няма такъв човек или армия. Някой трябва да работи в колхозите и заводите, човек се нуждае и от отдих. Сталин е очаквал някакви претенции, ноти, искания , ултиматуми . Хитлер нахлува с 3 те си групи армии с по 3 до 5 армии в всяка група общо 12 напълно окоамплектовани армии от тях 4 танкови и до Москва, Ростов и Петербург фронта така и не се стабилизира за да се мине в отбрана и изтощаване на противника.

И така при Курск за руснаците е имало 2 варианта 

1 ) След победите зимата при Москва и Сталинград , въпреки пораженията предишните 2 лета да се мине в настъпление.

2 ) Да се направи яка здрава отбрана , както беше някогашната стратегия, да се изчака врагът да атакува, да се обезкърви и изтощи, да у се набарат слабите места и когато както при Полтава последният батальон и последният ескадрон ( разбирай танкова дивизия) от последната резерва се хвърлят в бой и противника мисли че е Победил , да му се нанесе коварен контраудар.

13737360.jpg

При немците както обикновенно всичко е пълна каша. В мемоарите си генералите и фелдмаршалите всички в един глас дружен хор обвиняват Хитлер за загубата. Обаче ...

1 ) Едни искат бърза , незабавна , енергична контраатака при Курск веднага когато дойде лятото !

2 ) Други настояват за желязна, стоманобетонна отбрана , където да се разбие устрема на Червената армия.

3 ) Са искали ту незабавна атака ту желязна отбрагна според обстановката. Мац са искали атака, в края на май началото на бни са искали отбрана, в края на юни атака в юли отбрана и т н. 

Единият от командващите група армии Център  е бил принципен враг на атаката срещу Курск и реално я е саботирал.  Командващия гр. армии Юг - Майнщайн е бил за таката. Гудериан главният инспектор на танковите армии ту е бил за ту е бил против атаката при Курск. 

Реално на Север фронта се огъва няколко километра - 9 км. За мащабите на европейска страна 9 км са няма нищо. За мащабите на Русия 9 км са смешна работа.

Гр армии Юг снабдена с елитните СС дивизии и с 100 % от всички нови модерни немски танкове и самоходни оръдия пробива фронта до 16 км навътре, което също не е кой знае колко . Ами даже ако от Юг бяха пробили фронта на 50 или 100 км ? Какво щеше да прави южната немска ударна групировка в Курск ? Ами тя така ще си разтегли фронта , че ще е много уязвима. 

Още повече че танковият бой при Похоровка - ако погледнете на картата се вижда че Похоровка не е на пътя към Курск а в посока изток ? Тросто не се получава концентриран удар - обкръжение а разпиляване ? Погледнете на картата къде е трябвало да е удара и къде е Похоровка . 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, resavsky said:

Няма такова нещо.Сталин очаква дори германски десант на Британските острови през лятото на 1941 година.Това е дезинформация разбира но това са очакванията на Сталин.За разбирателство между Берлин и Лондон за обща инвазия в СССР никой не мисли.Това просто няма как да стане и всички го знаят.

Десетилетия Сталин, че и всички по върховете на СССР се страхуват от Запада. Тя цялата им идеология е да унищожат света и да разпространят червената отрова навсякъде. Няма как в разгарящата се световна война, колкото и хладнокръвно да са пресмятали... страха от обединение на Германия и Англия срещу тях е реален. Тя цялата система, която изграждат е подчинена на този страх. Това няма как да не го пресмятат. Дори повече от това. Те са нарушили европейския ред от Версай толкова, колкото и немците. Сталин се страхува повече от англичаните и американците, отколкото от немците. Това ми е цялостното мнение предвид всичките им действия, а не конкретни малки поводи. Сталин смята Хитлер и немците за себеподообни. В смисъл и те са наказани от ПСВ и последвалия ред в Европа и те искат неговата отмяна за разлика от англичаните, които искат да го поддържат. Всъщност, съзнавайки явно каква лудост е немците да си отворят втори фронт и да нападнат СССР не е вярвал, че ще го направят. За англичаните все ще трябва да се съюзят или с Хитлер или със Сталин , който и от двамата ще да е ... ще получи голямо парче от Европа. За тях е просто по-добре този дял да е отатък Берлин, отколкото да е отатък Хавър. Те и затова при нахлуването в Полша обявяват война само на Хитлер, но не и на Сталин. 

Редактирано от stinka (Rom)
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 6 часа, Amazonski said:

Няма ли са никакъв шанс за бомба през 41-ва. Отделно, че до края на войната нямат, нещо което да я носи. Може би някакъв тежък вариант на V1/2 но това е доста по-късно.

Пълен Ъпцурт! Фаутата до последно са били практически неуправляеми, където падне - там. И едва са прехвърляли Ламанша с тях, а па и с такъв товар вече - най-много да цопнат още до плажа някъде и да им саморазкажат играта :) Това ако приемем, че немската ядрена програма не беше вече забила в задънена улица.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 6 часа, Южняк said:

сроред определени британски историци лабораторията е тежката вода са унищожени от британски специални части след много дръзка акция. май най-добрата британска операсия във войната.

Нямаше да пропуснат да се изфукат ако беше така :animatedwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 4 часа, Amazonski said:

Чел съм анализи, че е било стратегическа грешка, че не превземат Ленинград. Това блокира огромни немски сили. Обаче решението е лично на Хитлер. Не е искал да се занимава да храни 4 милиона руснаци. Предпочитал е да ги загради и да ги остави да умрат от глад...

Не особено хитро мене ако питаш. Цялата Група армии "Север" се мотка там до края на войната без да може да окаже сериозен съпорт на другите две ударни групи и когато те се повличат назад, заедно с тях тръгва и тя, реално без да бъде победена, но и без да си е свършила работата...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 минути, Warlord said:

Не особено хитро мене ако питаш. Цялата Група армии "Север" се мотка там до края на войната без да може да окаже сериозен съпорт на другите две ударни групи и когато те се повличат назад, заедно с тях тръгва и тя, реално без да бъде победена, но и без да си е свършила работата...

Целта на група армии Север е била даже не Ленинград а  Архангелск. Плана Барбароса предвижда излизане на линията А - А - Архангелск, Сев Двина, Урал, Долна Волга , Сталинград, Архангелск . От тази линия А - А немците достигат само една точка - най източната точка до която достигат - Сталинград. 

images?q=tbn:ANd9GcSXVDkDTpW73y5k_o6GZ8Z

Доста възрастния командващ на група армии Север генерал фелдмаршал фон Лееб е казвал, че даже ако Червената армия му е помагала , все едно не е могъл да достигне Архангелск. Хитлер му отнема танковата армия и после го сменя. От гр ар Север остават 2 армии - 16 и 18 армия. Фините на север и немската група "Норвегия" са отделно от гр. ар. Север. 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Манщайн например е предлагал през лятото на 1942 година основна цел да бъде превземане на Ленинград вместо настъпление на юг

Преди 12 часа, Du6ko said:

 . Хитлер нахлува с 3 те си групи армии с по 3 до 5 армии в всяка група общо 12 напълно окоамплектовани армии от тях 4 танкови и до Москва, Ростов и Петербург фронта така и не се стабилизира за да се мине в отбрана и изтощаване на противника.

 

Танкови армии през 1941 година немците въобще нямат.Имат танкови групи - четири.Срещу 27 съветски механизирани корпуса.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Мда и 2-а танкова група не е извадена от група армии "Север", а от група армии "Център", за да подсили групировката настъпваща към Донбасс.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз пак не разбрах щял ли е Сталин да напада или не? Щото в боина слава не можеха да ми обяснят какво са правили 5 милиона червеноармейци на границата ? И защо още 3 милиона са се движили към тая граница.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 54 минути, bulgaroid said:

Аз пак не разбрах щял ли е Сталин да напада или не? Щото в боина слава не можеха да ми обяснят какво са правили 5 милиона червеноармейци на границата ? И защо още 3 милиона са се движили към тая граница.

Просто 5 милиона червеноармейци не е имало на границата.  И други 3 милиона движещи се. Даже при пълна мобилизация армията на Сталин е била 9 тури го 12 милиона. Когато са мобилизирани 30 набора ! Когато страната е тотално мобилизирана и даже гимназисти и студенти са на фронта. При нормален набор 2 години армията достига милион , милион и половина. Разхвърляни от езерото Хасан и Амур до Кавказ , от Иран където ужким са грабили иранското зърно до Финландия. 

Редактирано от Du6ko
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...