Отиди на
Форум "Наука"

Шизофрения


plamen_starbov

Recommended Posts

  • Потребител

Познавам един приятел, който страда от такава болест. Понякога е много спокоен, но в други моменти е малко агресивен. Заради тия проблеми, той не може да получи шофьорска книжка, не е като другите, малко се смее и понякога се измъчва вътрешно. Ходи на психиатър, но няма напредък. Но той винаги си мечтае един ден да има приятелка, семейство, деца. Изобщо да е щастлив. Изчетох много книги по въпроса, защото искам да му помогна. Ще ми се обаче да чуя още мнения. Затова пуснах тази тема. Та моят въпрос е - лечима ли е, може ли да е щастлив, цял живот ли трябва да се лекува. Моля, помогнете на това момче като споделите някое мнение. Благодаря ви предварително!

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 54
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Глобален Модератор

Има страшно много видове шизофрения, някои са лечими. Не може ли по-подробно да опишеш симптомите, не са ли му поставили диагноза от каква точно шизофрения страда?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Warlord, точната диагноза е параноидна шизофрения. Така е от 4 години. Не излиза никъде, а приятелите му го изоставиха, освен аз и още двама-трима. Срамува се много, сякаш в него има двама души. Просто понякога му е много трудно да общува. На моменти му хрумват много добри идеи, но също така понякога изпада в криза, нищо не може да мисли.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Доколкото съм чувала, аз не съм лекар - тя се овладява с лекарства, но никога не се излекува напълно. Те пък лекарствата - си имат своите странични ефекти - например апатията на твоя приятел... Но по принцип да има деца не знам дали е удачно, защото е наследствена болест. Приятелката му трябва да знае, че рискува някое от децата й може да се разболеят също...- въпрос на шанс, но доста по-голям ако бащата е с тази болест. Когато си пият лекарствата шизофрениците са едни нормални хора. Те обикновено предчувстват кризите и понякога сами отиват в болнично заведение да потърсят помощ своевременно... Нищо не му пречи да има семейство, стига семейството му да е наясно с болестта му и да му помага. Имам съседка, чиито съпруг се бе оженил за нея с фалшиво медицинско (психически здрав) а се оказа шизофреник и направи няколко много агресивни кризи, заплаши и дечицата си...- това е защото от криене явно е криел и лекарствата...и какво ли още не. Така семейството му се разпадна... Човекът бе направил решетки на всички прозорци (а живее на петия етаж) само за да не направи някоя беля в криза... Т.е. тези хора са нормални, когато дисбалансът в мозъкът им е овладян, болестта им е физиологична и предполагам че има и надеждни медикаменти, чрез които да се чувстват почти като всички останали хора.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Anahronia, но няма ли някакъв шанс да оздравее напълно. Той понякога е малко агресивен към другите около него, но има моменти, когато той страшно съжалява за това, което е направил и му е много тъжно. Четох даже, че около 40 000 души има болни от това, че им предписват Лепонекс (мисля, че така се казваше). Но дано да измислят и нещо по-добро.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Виж по-надолу коментарите, писали са и хора болни точно от този тип шизофрения и споменават какви лекарства вземат и какъв е успеха - http://209.85.129.132/search?q=cache:QeqbL...;cd=1&gl=bg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Anahronia, но няма ли някакъв шанс да оздравее напълно. Той понякога е малко агресивен към другите около него, но има моменти, когато той страшно съжалява за това, което е направил и му е много тъжно. Четох даже, че около 40 000 души има болни от това, че им предписват Лепонекс (мисля, че така се казваше). Но дано да измислят и нещо по-добро.

Ми Уарлорд е прав, че има различни видове.. Тази, за която си мисля не е лечима напълно. Въпросът е, че тук психическото ни и ментално здраве и неговата профилактика, диагностициране и лечение са много зле - в България става въпрос. Самата диагноза шизофрения може да не е правилна. Може да е някакъв вид депресия..., може да е биполярно обсесивно разстройство...и просто психиатърът да е решил, че е шизофрения. За да се диагностицира точно болестта като шизофрения понякога е нужно дори изследване на мозъка - там ЕЕГ, ЯМР,неврологични изследвания и т.н. Той правил ли си е? Защото има форми на психични заболявания, които се дължат на други физиологични заболявания, на недостиг на определени елементи или вещества в организма, на други синдроми свързани с хормоналния баланс, на заболявания на щитовидната жлеза и т.н. и т.н. Тук много лесно "осъждат" диагнозата нашите психиатри... Ще ти дам следния пример - имам една позната, чиято майка страдаше от депресия, тежка форма на маниакално разстройство. Тая моя приятелка преживя смъртта на майка си и много тегоби. Като се напие (от две-три глътки) не може да носи и изперква - има лошо пиянство и прави глупости. Дядо й, баба й и баща й по инерция я водят в психиатрия като се напие (наместо да й дадат бульон трезве и малко обич) и там я тъпчат с лекарства, от които тя пълнее - това й смъква самочувствието, тя се чувства зле, разни лигльовци й се подиграват и тя пак се напива. Има диагноза биполярно разстройство щото верно е биполярна - само като се напие прави глупости, но поради инерцията на психиатрите и семейството си я затварят в психиатрия след напиване.... Същото това момиче изкара цяла година в чужбина без нито една криза (на нейното разстройство) и без лекарства в един еко-лагер с доброволци да почистват някакви гори. Не е имала никакви сблъсъци с хората, никой не я е осъждал заради външния й вид и най-вероятно не е имала и нужда да се самонарани като отново се напие...

Та така - аз лично не съм съгласна с диагнозата на нейните психиатри защото я познавам от малко дете - израстнала е пред очите ми - с 5 години е по-малко от мен. Според мен например тази диагноза е тенденциозна, но никак не мога да й помогна...да излезе от затворения кръг. Последния път когато я видях тя вече вярваше, че е биполярна..и че е луда...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Майка ми по принцип е медицинска сестра и има разни книги и учебници тук, спомням си, че преди време четох за разни видове шизофрения, може да се поразровя ако има време и ги открия.

Интересно защо толкова често при шизофрениците другата им личност, която се появява след разстройството е винаги толкова агресивна и неуравновесена. Не може ли един шизофреник да съдържа в себе си две различни, НО нормални личности?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Понякога шизофренията може да бъде отключена ( предизвикана ) при стрес. Моята баба също страда от тази болест. Но тя се разболя едва след внезапната смърт на дядо ми. Моят дядо умира внезапно при трудова злополука. Той умира на 45г.

Когато изпаднат в криза са способни на всичко. Те могат да наранят не само себе си, но и тези около тях. Самата аз съм била свидетел но доста кризи. Веднъш баба ми не ме позна. Тя не позна и родната си дъщеря - моята майка.

За съжаление хората се подиграват на тези болни. Много е неприятно да чуеш злобните подмятания зад гърба си. Нито баба ми, нито другите болни са виновни за своята болест. Освен това никой не е застрахован. Всеки може да изпадне в тяхното състояние.

Трябва да се говори повече за тази болест, защото в обществото съществува заблуда.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Опасявам се, че е нелечимо. Това, което се нарича лекуване е всъщност даване на успокоителни. За съжаление днешните условия на живот в България пък са идеалните за появата на тази болест.

Бях чел една статия, че при шизофренията мозъкът страдал от финни отрови, произвеждани от организма на човек. Доколко е вярно обаче, не знам.

Иначе протичането и развитието на болестта е различно. В по-ранна фаза може заболяването да е почти незабележимо. С развитието на болестта обаче може да станат опасни както за себе си, така и за околните. Важно е обаче както често се казва на шега редовно да си пият хапчетата. При склонност към самоубийство рисков е момента когато изтича времето на действие на едното и трябва да се вземе следващото. Решетките на прозореца няма да помогнат - в такъв момент стават доста изобретателни, може да речем да скочат от покрива.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Шизофренията не е раздвоение на личността. Това е една личност с периоди на различни състояния. Все още не е ясно какво точно е шизофрения или по- точно шизофрении, както е дадено името от човека, който е описал тези състояния. Наблюдава се повишаване на допаминовите нива в мозъка, а лечението именно това използва - лекарствата се стремят да ги намаляват. Лечението е симптоматично т.е. лекуват се признаците, но в зависимост кога е хваната болестта може и да бъде излекувана. Споменатия по- горе лепонекс се предписва най- вече при т. нар. резистентна шизофрения т.е. такава, която не се поддава на другите медикаменти. Той с доста и сериозни странични ефекти. Най- често се предписват медикаменти, като сероквел, рисполепт, клопиксол, флуанксол има и инжективни форми, който се прилагат 1-2 пъти месечно, което е удобство в сравнение с това да се вземат всекидневно таблетки. Инжективни са клопиксол депо, флуанксол депо. Всички те са доста скъпи лекарства. Добрата новина е, че се предписват със специален протокол, при което за пациента са напълно безплатни.

Твоят приятел лекува ли се с нещо? Той съзнава ли, че е болен? Важно звено в терапията е неговото обкръжение, дори психолога може много да помогне. Не го изоставяйте.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В момента излъчихте няколко различни психични разстройства под името шизофрения! Обикновено шезофренията, която е с физиологичен произход и е генетично обременена се проявява с циклични пристъпи на халюцинации, объркване, неадекватност и прочие (дори агресия), за които болния после не помни дори понякога. Не е задължително в него да има две личности. Раздвоението на личността не е точно шизофрения, а е маниакално разстройство с шизоиден характер.Според мен има циклофренични и шизоидни разстройства, които лекарите психиатри обобщават по шизофрения и дават едно и също лекарство. Лекарствата за подобни симтпоми са сходни - транквиланти и депресанти за хиперактивните пристъпи и антидепресанти при периоди на депресия и апатия. Практически обаче тази сфера на заболявания не е добре изучена и понякога лечението е баш "на сляпо".... Аз за това апелирам да питаш приятеля ти правил ли си е допълнителни изследвания - физиологични, за да се потвърди диагнозата шизофрения. Понякога разстройствата на личността са дълбоки и тежки форми на невроза и депресия, които са успешно лечими с поведенческа терапия и съответните умерено приложени медикаменти. Всичко това обаче в България не е практика.. Тук заклеймят ли те като "луд" и край...Емилия е права, че малко се говори за нашето психично здраве и никой не е застрахован. Още по-лошото е, че някои състояния в начален стадии са лечими, но българите не ходят на лекар-психиатър или на психолог, докато не ги даведат насила с линейка или полицейска кола или не направят някоя беля... Още по-коварна е пракитката на Джи Пи-тата да изписват леки успокоителни и антидепресанти на свои пациенти без никаква диагноза от психиатър или невролог...Особено на по-възрастни пациенти...Сънотворни също.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Шизофренията или шизофрениите както е по- правилно могат да бъдат с различно проявление, различни състояния. Пак повтарям раздвоението на личността е друго състояние, нека не се смесват. Тук основни са т.нар. налудности и халюцинации ( най- често слухови), както и депресивни състояния, често предизвикани точно от това, че болният осъзнава своята болест. Разбира се има и много други симптоми, като разстройсто в мисленето, кататония - скованост на мускулите и пълно изключване на болния от заобикалящия го свят. Не е правилно да се каже, че тази болест се предава генетически, генетически се предава предразположеността към нея. А за да се отключи шизофренията понякога е достатъчно мн. малко, напр. стрес, алкохол, наркотик.

В обществото е разпространено мнението, че тези хора са опасни за околните, тъкмо обратното тези хора са по- скоро опасни за себе си. По статистически данни около 50% от шизофрениците поне веднъж са правили опит за самоубийство. Няма друга подобна болест, при която рискът от самоубийство да е толкова висок.

Да не забравяме все пак, че има и велики хора страдащи от шизофрения, като носителя от 1994 г на нобелова награда математика Джон Наш. Който не е гледал филма Красив ум, препоръчвам му го.

nash.jpg

Джон Наш

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Много искам да помогна на този приятел и затова отворих темата. Не, не си е правил изследвания, просто ходи на психиатър. По-точно си е правил изследвания, но само кръвни. Нищо друго. Разказвал ми е, че го питат "Как е, добре ли е?" докторите. Прави сте, някои хора бягат от него и веднага му казват "Ти си луд", което е много, много тъжно. Хората днес мислят, че шизофрениците са едва ли не заплаха за обществото. Но все пак няма ли поне искрица надежда, поне 1 процент вероятност да се оправи. Нали всяко правило си има изключение.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

в ръце здравето и да си направи изследвания...да се изключи физиологична причина..- т.е. друго заболяване, което да е причина на настоящото..

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Разбира се, че има надежда и тя е много повече от 1%. Когато се хване в първа фаза лечението продължава около година с голяма вероятност да не се повтори. При втора фаза лечението е около 5 години. Трета фаза лекарства се вземат доживот. Вероятно при този човек всичко е в началото. Трябва обаче да се вземат бързи мерки.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Благодаря за помощта от негово име. Даже му предлагаха по едно време да остане в нещо като психиатрична клиника в София под погледа на един доктор, но той отказа. Това правилното решение ли е или може и у дома да се лекува според вас.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 седмици по-късно...
  • Потребител

Параноидната шизофрения е много близка по сиптоматика до депресивните състояния самоя ,че при наличието е налице страхово състояние пациентът можеда се подържа в състояние подобно на "ремисия" с подходящи медикаменти от групата на антипсихотропните лекаствени средства като:clozapine,Zeldox и други .За всички шизофрении е харектерно повишени ниво на на допамин иначе причините все още са неизяснени.Надежда винаги има!

надява, се да сам бил полезен

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Здравейте, аз съм един от хората с това заболяване. Някои които не ме познават добре, та дори и такива които ме познават трудно могат да забележат промяната ми в поведението ми, а наистина има такава от както съм с тези оплаквания, а именно от около 4 години. Отключването явно бе породено от някаква депресия или стрес и аз не знам точно. Стана почти изведнъж, състоянието ми се разви за много кратко може би за по малко от месец, докато не се почуствах на прага на лудостта, тогава казах на родителите ми да ми помогнат, до преди това не исках да ги притеснявам. Тогава отидох на психиятър, разказах му всичко и ми предписа "Сероквел" каза че това е наи доброто за момента, интересното е че непосредствено след приемане се чуствах 2 пъти по-зле и това споделих на психотерапевта си, той ми каза че това е нормално особено в началото и наистина след по-честата употреба може би малко привикнах към медикамента, но все си мислех за момента в който ще се почуствам прекрасно и ще спра да взимам лекарствата, но уви и до ден днешен той не дойде, само с тази подробност, че може би близо 3 години не съм взимал "Сероквел" и никакви други медикаменти, просто ги спрях и най-вече поради факта, че психотерапевта ми каза че е най-добре да ги взимам доживот, това наистина ме изплаши. Тогава реших, че искам да се опитам да живея нормално(без медикаменти). И преди бях спирал лекарствата за по няколко дни от любопитсво, така и не успях да заключа дали ми става по-добре или по-зле, по-скоро първото и именно това ми даде сили да ги спра, същност това исках от самото начало. Дотук добре, обаче за да живееш нормално трябва и да работиш, а точно в този момент аз не се чуствах много работоспособен(което е един от признаците на болестта),но въпреки всичко започнах и работа, може би има нещо вярно в това че когато си ангажиран, по-малко мислиш за тези проблеми, но това не означава че ги няма! И така от тогава заболяването ми се придържа в рамките на нормалното(колко смешно и жалко звучи "в рамките на нормалното" ,че аз говоря за шизофрения мамка му!!!) както и да е, та от тогава имам свойте приливи и отливи, но никога не се почуствах на 100% излекуван, тоест както в доброто старо време!!! Пишете, виждам че между вас има състрадателни и интелигентни хора с които бих искал да контактувам. Благодаря Ви!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Dokkata, изключително се радвам, че пишеш тук! Надявам се да ти хареса форума и да стане едно любимо твое местенце - уютничко си е тук :). Та така, добре дошъл.

Пък защо не и да помогнем по някакъв начин на хора с подобен проблем.

Можеш ли да опишеш какво точно си усетил като признаци? Аз така, като се зачетох разбрах, че според по- нови проучвания има няколко фази на болеста и ако се хване в началото може да не се наложи доживотен прием на медикаменти, а симптомите да отшумят и да не се повторят.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Zdraveite! Predi okolo mesec bret mi vleze prinuditelno za le4enie na alkoxolizam v edna psixiatria. Onzi den popitax lekuva6tia lekar kak varvi le4enieto. Pomolix da mi dade i informacia za edna injekcia, koiato se bie v garba i pre4i po niakakav na4in na pacienta da pie. Lekariat mi otgovori, 4e spored tiax pri4inata za agresivnoto mu povedenie ne e samo ot alkoxola. Pi6a tova pismo, za6toto pro4etox vav foruma za podoben slu4ai na momi4e, koeto buistvalo samo kogato pie. Brat mi se darji po sa6tia na4in /zapla6va s ubiistvo sebe si i vsi4ki negovi blizki, nari4a ni s vulgarni imena, dori sme se sbivali po povod na agresivnoto mu povedenie/ i e izklu4itelno stra6en v tezi momenti. Lo6oto e, 4e prez poslednata godina po4ti ne spira da pie /govoria za denono6tno piene/. Ta mi napravi vpe4atlenie, 4e lekariat na niakolko pati me popita dali mi e pravilo vpe4atlenie da govori ne6ta, koito ne sa normalni. V interes na istinata govori vsiakakvi izmislici i za nasilie, no tove e samo kogato e pian. Vav vse po-redkite slu4ai kogato e trezven se darji kato napalno normalen 4ovek. Setix se sa6to taka, 4e kogato be6e okolo 13 godi6en baba mi go zavede na lekar, za6toto se oplakva6e dosta 4esto ot glavobolie. Psixiatara kazal 4e ima na4alen stadii na 6izofrenia. Estestveno maika mi ne poviarva i zatova ne mu e davala nikakvi hap4eta. No sega zapo4vam da se zamisliam dali ne e naistina 6izofrenia. No pak kato se porovix iz internet ne uspiax da otkria dali e vazmojno takova povedenie na 6izofrenik samo kogato pie. Molia

, ako niakoi ima niakakvo mnenie, svedenia ili se e sblaskval s podoben slu4ai da pi6e. Blagodaria.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Много е вероятно наистина да се касае за шизофрения. На много места се споменава, че алкохолизма е един от основните спътници на това заболяване.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Струва ми се, че не е шизофрения, но не си спомням името. Значи по принцип човек като удари някоя-друга чашка почва да върши неща, които обикновено не би направил. И лесно може от шампион на леда да стане трепач на пътя. Но дори и в такъв случай човек просто е някак по-куражлия и си е с ума. Докато при заболяването, за което стана дума по-горе алкохола "отключва" болеста. Човекът е невменяем и не знае какво върши. Не много точно, но образно казано - като е трезвен е психично здрав, като е пил е психично болен. За разлика от алкохолика човек с такова заболяване не просто е станал по-смел, а въобще не знае какви ги върши. А човека с битов алкохолизъм си е напълно отговорен за постъпките си.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...