Отиди на
Форум "Наука"

Как да пестим електричеството (тока)?


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Без съмнение, едно от най-тежките пера от режийни разходи на повечето домакинства се пада на сметката за електричество. Ето защо ще обърнем внимание на един от начините за енергоспестяване. Може да звучи малко пресилено, че електрическите крушки могат да спрат олекването на джоба, но за това има сериозно основание. Убедете се сами:

Защо да използваме електрически крушки, които пестят енергия?

  • Консумират по-малко енергия от стандартните крушки;
  • Пестят електричество;
  • Светят като стандартните електрически крушки;
  • По-трайни са – сменят се значително по-рядко от обикновените крушки.

Избор на крушка

Що се отнася до осветлението, потребителите обикновено търсят оптимален вариант между количество светлина и издръжливост. Освен това искат и да се пести енергия. Факт е, че електрическите крушки, които пестят енергия, пестят и пари от сметката за ток.

Какви са видовете крушки и как да се ориентираме при избора?

Обикновени крушки (с нажежаема жичка)

Това са най-разпространените крушки, те се използват в повечето домове. Най-често срещаните са във форма на круша и винт. Тези крушки използват електричеството, което нагрява жичката до бяло и произвежда светлина. Около 90 процента от електричеството, използвано за тях се губи за светлина. Тези крушки горят средно за 750 или 1000 часа – или около 3 часа на ден за година.

Рефлекторни крушки

Отразяващото покритие на тези крушки помага за насочването и фокусирането на светлината. Общо познати като тези крушки се използват на открито или на кухи тавани. Те горят около 2000 часа.

Халогенни крушки

Тези крушки съдържат малка капсула, пълна с халогенен газ, който излъчва ярка бяла светлина. Халогенните крушки произвеждат повече светлина, използват по-малко енергия и са по-дълготрайни от стандартните крушки със същата мощност, но са по-скъпи. Те издържат от 2000 до 3000 часа – около 2-3 години.

Флуоресцентни крушки

Тези крушки са по-ефикасни от обикновените крушки, защото не произвеждат топлина. Представляват дълги тънки тръби, често използвани в кухни, кабинети, гаражи, работилници и мазета. Тръбите издържат от 10 000 до 20 000 часа – 10 пъти по-дълго от обикновените крушки.

Компактни флуоресцентни крушки

Тези крушки осигуряват същото количество светлина като обикновените крушки, но използват една четвърт от енергията. Например, 15-ватова компактна флуоресцентна крушка излъчва същото количество светлина като 60 ватова обикновена крушка. Компактните електрически крушки траят около 10 000 часа – 10 пъти повече от обикновените електрически крушки.

Какво трябва да знаем за ватовете – пример от чужбина

В САЩ Федералната Търговска Комисия (Държавния орган за защита на потребителите) изисква от производителите на електрическите крушки да предоставят информация, която помага на потребителите да изберат най-енергоспестяващите крушки според нуждите им. Правилото важи за всички домакински крушки, освен малките крушки с винт за нощни лампи и полилеи. Етикетите на стандартните крушки, включително халогенни, отразяващи и компактни флуоресцентни крушки трябва да дават информация за:

  • Колко светлина произвежда крушката – измерена в лумени. 60 ватова обикновена крушка произвежда около 855 лумена. 15 ватова компактна флуоресцентна крушка произвежда около 900 лумена.
  • Изразходваната енергия – цялата електрическа сила, която крушката изразходва, измерена във ватове.
  • Волтаж – ако крушката не е 220 волтова. Повечето крушки са 220 волтови. Продукцията на светлина и ефикасността се нарушават, ако използвате 125 или 130 волтова крушка в район, които осигурява електричество за 120 волта.
  • Средна издръжливост в часове – колко дълго се очаква да издържи крушката.
  • Броя на електрическите крушки в опаковката.

Стойността на смяната

Енергоспестяващите крушки може да са по-скъпи, но спестяват пари. Това е така, защото харчат до 75% по-малко ток (крушка от 11 вата свети със силата на 75 вата от обикновените). Ето пример:

Пример!

Да предположим, че включвате лампата в хола ви по 1000 часа годишно и електричество е с цена 0,174 лв. с ДДС за киловатчас. 11 ватова компактна флуоресцентна крушка може да струва 9 лв. повече от стандартната 75 ватова електрическа крушка, която струва 0,60 лв. и осигурява същото количество светлина. Но компактната флуоресцентна крушка ще издържи 10 години, докато обикновената ще трябва да се сменя всяка година. Компактната флуоресцентна крушка харчи около 1,91 лв. годишно, а стандартната – 13,05 лв. За единствено плащане на 9,60 лв. можете да спестявате по 2,14 лв. през първата година и по 11,74 лв. през останалите 9 години (11,14 лв. от спестена електроенергия и 0,60 лв. от цената на крушката).

Ползата от компактните флуоресцентни крушки е ясна: по-ниски цени, дълготрайност и по-ефикасна употреба на енергия.

Какво показват тестовете?

Представяме резултатите от тест на NOR-Elektronik, Щутгарт. Те са тествали 30 енергоспестяващи лампи, продавани на немския пазар, като победителят в теста (General Electric), е загаснала след 33 425 часа или след четири години при работа в режим 22 часа на ден и обичайната за един дом честота на включване и изключване. Всички лампи са били с мощност 11-15W, което по светлинен добив е еквивалентно на лампа с нажежаема жичка с мощност 60 W, която от своя страна е издържала 955 часа.

При енергоспестяващите лампи е установена значителна разлика в дълготрайността им. Най-слабо са се представили лампи от групата на т.нар. „безименни”, или както ние ги наричаме „куче марка”. Техният живот е бил до приблизително 2000 часа – около два пъти повече от обикновена крушка при десетократно по-висока цена.

По-голямата група на сравнително познати производители е показала средна експлоатационна продължителност 5000–7000 часа, което все пак доста отстъпва от рекламните им твърдения. Най-високи показатели са дали лампите на Osram, General Electric и Philis, чиято продължителност нас светене е била съответно 33 425, 19 976 и 13 589 часа при над 12 000 цикъла на включване и изключване. Те оформят група, която се намира значително по-напред от четвъртия в класацията, иначе също известната марка Sylvania с 6 761 часа.

Като се оценяват резултатите от тези тестове, трябва да се има предвид, че това са лампи, произведени преди няколко години, което е много с оглед скоростното развитие на модерните технологии.

Какъв е изводът?

Изводът е ясен и общовалиден: По-скъпото винаги излиза по-евтино, а името и реномето на производителя е гаранция за качеството на стоката.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Съвети как да пестим ел. енергия

Не покривайте и не преграждайте отоплителните уреди с мебели или тежки завеси, за да отдават повече топлина в помещението.

Проветрявайте редовно, но за кратко, с широко отворени врати/прозорци – така ще запазите топлината на стените.

Почиствайте редовно филтрите на климатиците - това е икономично и здравословно.

Използвайте възможностите на електроуредите за програмиране, за да спестите електроенергия без да нарушите комфорта си.

Използвайте тенджера с диаметър съответстващ на този на котлона, за да няма загуба на топлина.

Покривайте тенджерата с капак, за да намалите времето за готвене.

За ястия, които се готвят дълго, използвайте тенджера под налягане.

По възможност не отваряйте фурната по време на печене.

Използвайте остатъчната топлина на фурната. Ако изключвате фурната 10 мин. преди края на времето за печене, ще спестите до 20 % от сумата, която заплащате за електроенергия за нейната работа.

Не поставяйте хладилник/фризер в близост до отоплителен уред или печка. Колкото по-ниска е температурата на околната среда, толкова по-ниска е консумацията на електроенергия на уреда.

Проверете уплътненията на хладилника. По-добрата топлоизолация може да спести до 40% електроенергия.

Настройвайте уреда на оптимална температура.

Размразявайте хладилника редовно (1 см. лед в камерата означава до 75% по-високи разходи за ток).

Не поставяйте продуктите в хладилника или фризера горещи.

Избягвайте честото или продължително отваряне на хладилника или фризера.

Използвайте пълния капацитет на уреда.

Използвайте енергоспестяващите програми.

Пропускайте предпрането, когато няма силно замърсяване.

По възможност намалете температурата на пране от 60° на 40° градуса.

Когато осветителните тела се използват за продължително време е препоръчително използването на енергоспестяващи лампи. Една енергоспестяваща лампа с мощност 20W доставя същото количество светлина, както лампа с нажежаема жичка с мощност 100W.

Спестявате електричество, когато гасите лампите при напускане на помещението за по-дълго от 10 мин.

Електруредите, които поддържат режим готовност за работа (stand-by), трябва да се оставят включени сами при необходимост.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

закупуване на електроуреди

При избора на нови електроуреди обръщайте внимание на тяхната енергийна ефективност. В ориентацията ще ви помогнат т. нар. енергийни етикети, които поделят електроуредите на групи от A до G – от най-пестеливи до такива с най-голям разход на ел. енергия. При електроуреди, които през по-голямата част от деня са в покой (режим stand-by), се информирайте и за потреблението им в такъв режим.

отоплението

  • всяка една по-ниска температурна степен може да означава спестяване до 6  % ел. енергия;
  • по време на отоплителния сезон проветрявайте кратко и интензивно (3 или 4 пъти дневно за по 10 – 15 мин.);
  • температурата в отделните помещения регулирайте с помощта на термостатни вентили;
  • добрата топлоизолация спестява разходи за отопление и същевременно осигурява необходимата защита от горещината през лятото.

затоплянето на вода

  • уреда за затопляне на вода поставете възможно най-близо до точката на потребление, така че да предотвратите загубите на енергия по мрежата;
  • настройте температурата на загряване в резервоара/ бойлера на 55–60  °C;
  • вземането на душ ще спести не само енергия, но и вода.

готвенето

  • ако имате електрическа печка, изключвайте котлоните 10 мин. преди да приключите с готвенето и довършете приготвянето на ястието, използвайки остатъчната топлина;
  • когато купувате нова готварска печка, предпочетете модел със стъкло керамичен плот, който е по-ефективен при по-ниска употреба на ел. енергия;
  • ако по-често печете, снабдете се с фурна на горещ въздух, която ще ви позволи да изпичате ястията равномерно и то при по-ниска температура. Това ще ви спести до 40  % енергия.

хладилникът

  • хладилникът трябва да бъде поставен на по-хладно място, с всеки един градус над 20 °C потреблението му нараства с около 6  %;
  • идеалната температура, която е достатъчна за запазването на хранителните продукти в хладилник, е + 5  °C, а във фризер -18  °C. По-ниската температура означава по-високо потребление;
  • при закупуването на нов хладилник си струва да се инвестира в степен на енергийна ефективност A. Такъв модел е по-скъп е от хладилник от степен B, но разликата ви се връща с по-ниското потребление;
  • ако хладилникът ви е по-стар от 10 г., замислете над закупуването на нов;
  • от време на време размразявайте и хладилниците с полуавтоматична уредба за размразяване. Дебелият слой лед изисква ненужно количество енергия.

прането

  • с качествен прах за пране можете да перете и при по-ниска температура – по този начин ще спестите от енергията, необходима за затоплянето на вода;
  • перете на 90 °C и ползвайте предпране само когато това е наистина необходимо – тези програми изразходват много енергия;
  • използвайте пълния капацитет на пералната машина.

осветлението

  • използвайте луминесцентни лампи или т. нар. икономични крушки. В сравнение с класическите електрически крушки те пестят до 80  % от електроенергията при същото ниво на осветление;
  • за нощно ориентиране в апартамента си използвайте т. нар. лунички – притъпена светлина с нисък разход на ел. енергия;
  • използвайте светли цветове за стените на интериора и мебелировката – те отразяват светлината по-добре и по-този начин намаляват нуждата от осветление.

останалите електроуреди

Телевизорът, аудио уредбата или DVD плейърът могат да бъдат големи консуматори на ел. енергия, дори в моментите, в които не ги използвате. Те консумират ел. енергия и в състояние на покой (stand-by режим). Ако е възможно, изключвайте ги напълно от щепсела.

Средната консумация на електроенергия на цветен телевизор в режим stand-by е 73 kWh годишно.

Нека електроуредите ви да пестят вместо вас

Каква ще бъде сметката ви за ел. енергия? Това решавате вие още в момента на избора на новия електроуред. Ние ще ви дадем съвет на какво да обърнете внимание в момента на неговото закупуване.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

Последно четох за някакъв уред който се включва в мрежата на домакинството и премахва вредните токове които се получават от консуматорите.Икономията на електроенергия била около 20-25%.Цената около 60 лв. Имаше телефони за връзка с фирмата която беше от Пловдив. Но мисля че това е поредното зарибяване на населението иначе всеки щеше да го има до сега в дома си .

Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Потребител

Не знам защо нищо не казвате за светодиодното осветление, нито пък защо другите като говорят за него - постингите се изтриват от админ-а.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да се изтриват?? Вероятно са напиасни в периода от 05.03. до 15.3., за който загубихме базата данни. Нищо не е изтривано.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това, което исках да допълня към горните постинги е, че не трябва да се пропуска светодиодното осветление. То не съдържа вредни метали като живак, за разлика от т.н. енергоспестяващи крушки, два пъти по икономично е и до 5 пъти по-дълготрайно.

Също така, за разлика от известното ни енергоспестяващо осветление, светодиодното не излъчва УВ и ИЧ радиация. Не генерира топлина /това не се отнася за абсолютно всеки тип светодиоди/ и излъчва светлина само във видимия за човека спектър.

С две думи - пълно преимущество пред познатите ни и популярни видове осветителни лампи.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Имам една енергоспестяваща на осрам от поне четири години. 6 лева дадох за нея, но само от икономии на крушки ми се е изплатила отдавна. от обикновените съм сменял по две на месец- страшни боклуци правят вече.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Енергоспестяващите лампи не светят като лампите с нажежаема жичка.

1. Излъчват и в УВ спектъра.

2. Светлината не е с постоянна интензивност, а трепти с честота невидима за окото, но предизвикваща умора.

3. Видимата част от излъчването е със спектрален състав, който е доста различен и човек трябва да гледа поне да не се набутва със "синя" лампа.

Как да изберем лампа

На опаковките на енергоспестяващите лампи е изписано каква е светлината им (топло бяло, дневна и т.н.), келвините (2700, 4000, 6400) или трицифрен код, или пък няколко от тези елементи.

Първите два са ясни. В кода първата цифра представлява десетиците на индекса на възпроизвеждане на цветовете. Т.е., ако виждате цветовете с 80% автентичност, цифрата ще е 8. Всъщност 8 отговаря на 80 до 90%, това е най-масовият случай.

Диапазонът при компактните флуоресцентни лампи е от 60 до 98. Втората и третата цифра са първите две от стойността на келвините. Т.е., ако става дума за топло бяло - 2700 келвина, тези цифри ще са 27 и целият код - 827. 840 е за студено бяло, 860 - за дневна светлина.

Лампите от 2700 келвина са най-близки до крушката с нажежаема жичка и най-подходящи за дома.

http://www.vesti.bg/?oid=2523751&tid=40

На мен повече ми харесват обикновените крушки.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На мен повече ми харесват обикновените крушки.

На теб може и да ти харесват обикновените крушки, но те са прахосници на електричество. Около 90% от консумираната електроенергия преобразуват в топлина. Само останалото до 100% в светлина и то част от нея в невидим за човека спектър.

И ако ти имаш 10 крушки и ти е все тая колко плащаш за похарчения ток, то в национален мащаб това е разсипия граничеща с безразсъдство.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

С режим на тока.

всеки понеделник и петък вечерта от 8 до сутрин 8 цък няма ток. И в семействата по щеси говорят, и деца повече ще се родят, и ток ще спестят. Чиста печалба.

:whistling::head_hurts_kr::laugh:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Имам запаси от петдесетина 100 ватови крушки и още щях да събера, но в къщи взеха да протестират. Надявам се да ми стигнат за 2-3 години :) докато се появи нещо по-свястно от флуоресцентните лампи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

С режим на тока.

всеки понеделник и петък вечерта от 8 до сутрин 8 цък няма ток. И в семействата по щеси говорят, и деца повече ще се родят, и ток ще спестят. Чиста печалба.

Имам запаси от петдесетина 100 ватови крушки и още щях да събера, но в къщи взеха да протестират. Надявам се да ми стигнат за 2-3 години :) докато се появи нещо по-свястно от флуоресцентните лампи.

Ето, виждате ли - светогледа ви не стига по-далеч от собствените ви кочинки.

Добре е, че Европата ще гледа вече вместо вас!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето, виждате ли - светогледа ви не стига по-далеч от собствените ви кочинки.

Добре е, че Европата ще гледа вече вместо вас!

Флуоресцентните лампи според мен не са решение на европейските проблеми, защото имат много недостатъци и са си направо вредни а и икономията чрез тях няма да промени екологичната ситуация.

Иначе щях да жертвам комфорта на моята кочинка за общото екологично благо. :crazy_pilot:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аз четох някъде реакцията на някакъв шеф на електро(разпределително?) дружество, който казва, че ако народът пести ток и приходите на тази фирма намалеят, тя ще увеличи цената на тока и спестяващите еленергия винаги ще са губещите. Затова си мисля, че най-добре е, ако човек не иска да плаща на електро-дружество, той сам трябва да си произвежда тока - дали ще е с машинен генератор (за който ще трябва гориво), дали ще е вятърна мелница или водна мелница, дали - слънчеви панели или просто ще качи бойлера на покрива...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето, виждате ли - светогледа ви не стига по-далеч от собствените ви кочинки.

Добре е, че Европата ще гледа вече вместо вас!

OК. Хаджи Шкуби ще ти го обясни европеец такъв.

ад 1.

Много, даже и доброкачествените "крушки" имат вредно излъчване. Така, че тука където 100% забраниха и изтеглиха от пазаря обичайните имаше пропаганда, че за четене, дълготрайно местно осветление са негодни обикновенните "крушки". За тази цел трябва значително по-скъпите да се използват.

ад2.

Понеже тези ги пропагандират като енерго пестеливи, никой не ти дава инфо, че средно на ден колко пъти палиш-гасиш. Защото им са нужни 10-15 минути докато загреят и почнат да излъчват с 100% мощност. Ако средно за по-малко време ги употребяват, значително повече консумират.

ад3.

Понеже е по икономично дълготрайно да горят се затоплят. Ако са поставени неправилно (както обичайните) изгаря лепилото и стъклената част се отлепва от цокъла.

ад4.

повредените трябва в специален котейнер да се събират и унищожават.

ад.5

понеже китайският боклук е значително по-евтин, тези недостатъци + замърсяването на екологическата среда при производството, значително са по-вредни от старите.

ад6.

понеже ние сме бедни а не прости щем не щтем ще подпомагаме китайският боклук и ще си замърсяваме своята родина за чужда печалба....без да спестим стотинка.

:lightbulb::smokeing::whistling::post-20645-1121105496::crazy_pilot:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, преди да забранят лампите едисонки :lightbulb: трябваше да организират събирането на изгорелите енергоспестяващи лампи, които с живака и фосфора, които съдържат са си едни екологични бомбички.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, преди да забранят лампите едисонки :lightbulb: трябваше да организират събирането на изгорелите енергоспестяващи лампи, които с живака и фосфора, които съдържат са си едни екологични бомбички.

Нещо не сте ме разбрали правилно.

Аз много добре познавам недостатъците на луминисцентното осветление. Ето ви даже повече инфо по тази тема - http://www.nasena.eu/health.php

Вкъщи съм на светодиодни крушки, някои от тях харчат по 3-5 вата и с тях нямаме проблеми нито за консумацията на тока, нито за някакво вредно въздействие върху нас или върху околната среда.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нещо не сте ме разбрали правилно.

Аз много добре познавам недостатъците на луминисцентното осветление. Ето ви даже повече инфо по тази тема - http://www.nasena.eu/health.php

Вкъщи съм на светодиодни крушки, някои от тях харчат по 3-5 вата и с тях нямаме проблеми нито за консумацията на тока, нито за някакво вредно въздействие върху нас или върху околната среда.

ОК. Колко ти струва една с диоди, една луминесценна(добро качество), една китайска луминесценна, една обикновенна. Виж един българин и един австриец колко може да си купи от една средна заплата и колко % от преживявянето харчи за основни продукти...итн.

Калема ще ти излезе че ефикасно да пестят е лукс на богатите.

:whistling::whistling::whistling:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Проблема е че енергийните потоци които са естественооколо нас са слаби и трудно се уползотворяват. Стандартните ветрогенератори дори да изключим шума който вдигат, в градски условия ще произведат по-малко ток през живота си от колкото ще можеш да си купиш за същите пари от ерп-тата. Става дума за вятър със средна скорост до 3м/сек годишно както е на нашата територия. Проблема със фотоволтаиците е още по-сложен. Там произведените по старите и трайни технологии панели са с цена от 3-4 евро на ват инсталирана мощност. А в най-слънчевите дни при оптимални условия тези панели ще работят максимум на 90% от капацитета си. Предвид факта че капацитета им пада и след 30-тина години ще произвеждат значително по-малко от това което е инсталирано като мощност. Течащата вода е добър енергиен поток и ефективността напреобразуването на енергията е висока, но не знам колко хора въобще живеят край реки. :) Накрая остават термопанелите с които спестяваш от топла вода. Те са с добра ефективност и а сравнително евтини, но все пак с тях само спестяваш част от енергията която би използвал под формата на топлина. Така че за момента не мисля че и ма цялостно решение за самозадоволяване с енергия. Поне не и за традиционните ни жилища. НО идеи за работа има много. :) И на мен ми се въртят разни неща в главата. Примерно това:

http://www.b2b.bg/malkiturbinibg.html

Здрасти!

Всяка технология си има място. Но има един много важен въпрос. При чисто финансови обстоятелства за сега е икономично само термо панелите, защото тяхнятя цена и инсталация+подръжка си връщат парите за около 5-8 години. А после произвежда топла вода за миене безплатно. Другите или са с значително по дълъг период на ефикастност, или се нуждаят от постояння подръжка и практически никога няма да си върнат парите. Затова във всеки случай се нуждае от помощ на централната, държавната политика. Например Австрия. Понеже правителството дава значителни облекчения в Австрия на 1000 граждани се пада над 200 м2. Пред тях в Европа са само първенците гърци със своето над 250 м2. Докато Италия, Испания са само на 20-30 м2 макар, че са на същата ширина с гърците.

Едно интересно. Разглеждайки тенденциите се почва да изпъква комбинираната техника. Например за 100-200 м2 дом 2-3 100-200 метрови кладенеца (ако има термална вода е по-добре). Един денонощно работещ газов мотор циркулира вода която след като се нагрее на тази дълбочина предава тази топлина за отопление и употреба. Едновременно този мотор произвежда и електрически ток, чийто излишък се продава в мрежата. Отпадъчната енеркия (мотор, аспух)се ползва за охлаждане на фризерите, и другите кондишери. На пример http://www.aisin.com/

:post-70473-1124971712::post-70473-1124971712::post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Модератор Инженерни науки

Глупости общо взето...

Аз пък мога да ви кажа с магнит как се пести ток, но електромерът трябва да е с диск, а не електронен (каквито вече не останаха) и двутарифен и трябва да имате достъп до него. Още по-хубаво ще е ако няма часовник, който да включи нощната енергия.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И това устройство за пестене на 20% на ел.енергия е законно?

Не може да има законно пестене на ток посредством таково устройство.

В този случай, или потребителя нарушава закона понеже "краде" от ел.енергия, като заплаща по малко за определено количество енергия.Или компанията продаваща ел.енергията нарушава закона,като продава на потребителя "некачествена стока",за която потребителят плаща повече отколкото реално струва мощноста която използва.

Редактирано от B0081
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз четох някъде реакцията на някакъв шеф на електро(разпределително?) дружество, който казва, че ако народът пести ток и приходите на тази фирма намалеят, тя ще увеличи цената на тока и спестяващите еленергия винаги ще са губещите. Затова си мисля, че най-добре е, ако човек не иска да плаща на електро-дружество, той сам трябва да си произвежда тока - дали ще е с машинен генератор (за който ще трябва гориво), дали ще е вятърна мелница или водна мелница, дали - слънчеви панели или просто ще качи бойлера на покрива...

Това е много вярно! Само като обърнем внимание последните 5 години как потреблението намалява (хората пестят) а цената се увеличава и гореказаното придобива съвсем ясни очертания.

Аз лично смятам геотермията за идеален вариант енергийна независимост на една фамилна къща (или кооперация). Все пак този начин на отопление е развит отдавна в "белите" страни, особено в Скандинавието. Щом един толкова северен периметър има такива възможности, то какво остава за нашата родна почва!? Именно с търсенията си в тази област попаднах на БГ Наука

.:.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...