Отиди на
Форум "Наука"

Домашните котета и кучета - с регистрация и чипове от 1 януари 2009


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

От 1 януари 2009 г. регистрацията на домашните любимци у нас и поставянето на чипове стават задължителни.

Това съобщи на пресконефернция днес генералният директор на Национална ветеринарномедицинска служба доц. Жеко Байчев.

Това ще стане за сметка на стопаните, а не - на държавата.

На регистрация подлежат кучетата, котките и всички животните от семейство порови.

"Случаите на бяс в България от началото на годината са 27, като само един от тях е в района на София", добави още Байчев.

При случая с открития бяс в районна на село Владая миналата седмица, 6 екипа на НВМС веднага са започнали ваксинация на всички животни в радиус от 3 км.

Ваксинирани са общо 679 животни - кучета и котки, и са заловени 33 бездомни кучета, които ще останат под наблюдение в приюта на "Екоравновесие" в Сеславци.

За да се ограничат случаите на бяс, ветеринарите се надяват през 2009 година да започне "орална ваксинация" на хищните животни - лисици, чакали, вълци.

Ваксината се прилага в много европейски страни и ще се състои в даване на специална ваксинирана храна на дивите животни.

Общата стойност на проекта е около 2 милиона евро, като при одобрение България ще получи половината от средствата от програмите на Европейския съюз.

"На мен не ми искат оставката само за катастрофите, пожарите и удавените", коментира доц. Байчев исканията за неговата оставка от страна на млекопроизводители.

Когато домашният любимец се изгуби или стопаните му го изхвърлят, общинските служители чрез чипа ще могат да се разберат чие е животното, обясниха ветеринарни експерти.

Чипът съдържа 12 цифри под формата на баркод, които заедно с останалите данни на домашния любимец - като пол, ваксинации и заболявания, ще влязат в база данни, която също трябва да заработи от 2009 г.

В момента устройството е задължително само за животните, които напускат страната.

http://www.dnes.bg/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
:( ох пак на ветеринар...... Е какво трябва да си упоя кучето за да му сложат задължителен чип..... На 11 години ще е ...а другото на 13 - ми не е честно пък.... Ваксините поне без упойка ги слагаме ама тоя чип...
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хм...идеята не е лоша така като гледам на първо четене....Нищо,че регистрацията на животното е задължителна от много време насам....Разбирам,че идеята е да се ограничи и сведе до минимум практиката на собственици,които изхвърлят навън домашния си любимец ,защото им е писнал.Е,да ,но не е ли по-разпространена практиката на размножаване на четириногото и после изхвърляне на ПОКОЛЕНИЕТО?Хммм....Май да.Тогава?Кучето ми си има чип,обаче ражда.Задържам едното(примерно)кутре,намирам евентуално дом на още едно,ама пусти средства и време не стигат...Затова-навън...И пак започваме оттам,откъдето сме тръгнали...Изобщо,всичко е хвръляне прах в очите на хората.Просто отчитане на дейност,но каква е тя...това е друг въпрос.И,понеже повечето от хората не могат да мислят самостоятелно(не твърдя нещо,с което не съм се сблъсквала ,нали!),ще се поддадат на манипулацията...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ама не може ли моите вече дърти кучки да ИМ СЕ СПЕСТИ слагането на чипа....:( В крайна сметка особено на голямата няма да мине без упойка...А тя излиза трудно от упойка и изобщо е ужас :(

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Предполагам,че слагането на чипове ще важи за всички кучета.Може да има и някакви допълнителни разпоредби,кой знае....,но дори да е така... :dunno:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Дано има извинения по болест и старост или злоба....не знам как се слага чип, но моята Гея не дава да я пипне вета - за ваксина двама я държим и се намордник - ако трябва да я упоявам за тоя чип ще откажа :( също и за Рора...искам да им пазя силите за упойки евентуално за спешни слуаи не дай си боже!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Странно ми е това за чиповете на котки. Ние имаме котарак, който е 9 годишен, и изобщо не излиза от вкъщи. За какво да го мъча животинчето с поставяне на някакви чипове. Иначе идеята е добра, трябва да има някакъв контрол върху домашните животни и собствениците им. Може би, с тези мерки се цели да се вмени повече отговорност на собствениците на животни. Дано пък да има някакъв успех начинанието и намалеят бездомните хайванчета по улиците, че ужасно ми е жал да ги гледам.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това,че твоето коте си стои вкъщи е добре,но може да не се отнася за котарака на съседа ти,който често бяга и ръси потомството си насам натам :) .Или за някоя по-палава котка,на която не й се седи на едно място и създава проблеми на собствениците й,като ги кара често-често да се впускат в издирвания....

Това за регистрацията на дом.любимци си я има отдавна- колко човека го спазват?Малцина...

По-интересно става с допълнителната разпоредба(която,доколкото разбрах ще се гласува на второ четене)в Закона за етажната собственост,според която трябва да искаш съгласието на съседите си,преди да си вземеш котка или куче,или каквото и да било,което "не е в клетка или аквариум".Не знам дали има такава тема тук....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Да туй съм го преживяла :) За моята Гея събирахме подписка, понеже ходи с намордник и някои се стряскат....ама то тука на всеки етаж има куче.. Трябва да има обаче изключения за възрастни животни (които на всичкото отгоре са кастрирани като Гея или като Рора почти стерилни - т.е. тя дори и да има матка вече няма желание :) - надявам се Бари да не я е опънал докато спя!) Моята Гея 10 години си се разгонваше, чак преди 2 месеца я кастрирах и не съм допуснала нито един път да роди! То си е до отговорност! чиповете обаче ме плашат като още едно излишно ходене на ветеринар...ще видим, ако се наложи ще й го СЛОЖА АЗ без упойка в крайна сметка....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По твоя въпрос-доколкото разбрах(моето куче има само татуировка) чипа се слага без упойка.И,логично,наистина-слага се като ваксините,пък за ваксина не е нужна упойка :) ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

С инжекция,да.В областта на врата.

Това с чиповете-хубаво,но...интересно ми е как ще оборудват екипите на Еко,които събират кучета за кастрация с четци?

Ами ако някой ми открадне кучето и искам да докажа,че то е мое по чипа,как ще стане,ако полицая(примерно)няма четец? Дали ще има достатъчно парички за тази джаджа :) Може би не....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Еее ще минем без упойка...макар, че би трябвало ветераните особено Рора дето е на вече почтиииии - абе тогава ще е на 14 да ги освободят от това задължение.... Ама поне ще го изтърпим щом се налага! Иначе за кокера съм къгласна, понеже има вероятност да дуфне ако брат ми го изведе без каишка по горите можем да си го намерим (да не дава Господ да дуфка :()

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Микрочиповете се поставят чрез инжектиране в средната третина на врата отляво.Самата манипулация не е болезнена за животните-не повече от една обикновена подкожна инжекция.

Понякога, ако животното е прекалено плашливо, се извършва лека седация-това не е упойка,а по-скоро успокоява животните.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Е това ме поуспокои, че ще минем без упойка! Благодаря...макар, че още съм скептична за необходимостта моите две баби да се подлагат на тая процедура...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Потребител

чипове и за конете и магаретата....ха ха ха!От до година-факт.

Тея от жълтите павета плачат да почувстват гнева на народа ама нема как твърде ни е робска вече психиката...

В Бг. от край време са умирали достойните,за да живеят недостойните.

Аналог-Левски-поп Кръстю и семето му се размножава по тая грешна земя...А и Баташко клане няма....

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...