Отиди на
Форум "Наука"

Православен календар


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Православен календар - Църковните празници за текущата календарна година

http://www.pravoslavieto.com/1/calendar.htm

post-471-1234508143_thumb.jpg

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...
  • Глобален Модератор

Рождество Христово, наричано в народната традиция Коледа, Божик или Божич е един от най-големите църковни празници у нас. На него християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос.

При католиците и протестантите Рождество е най-почитаният празник. Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България. Отбелязва се на 25 декември (по Григорианския и Новоюлианския календар), а на 6 януари от Арменската църква.

След 31 март 1916 г., когато в България като държавен календар е приет т.н."нов стил" - Григорианския календар, Рождество Христово се е празнувало на 7 януари по официалния граждански календар. По Юлианския календар датата е 25-ти декември, когато празнуват католици и протестанти.

През 1968 г. Българската Православна Църква установява чествуването на раждането на Спасителя на 25 декември. В годините на комунистическия режим обаче празнуването на Рождество не се отбелязваше. По-вярващите спазваха традициите, а на някои места в страната коледуването не е спирало. Но то се е извършвало в нощта на 6-ти срещу 7-ми януари.

Вече 26 години българите празнуват Рождество Христово и си спомнят традициите на предците ни. Денят е обявен за официален празник с решение на 9-ото Народно събрание от 28 март 1990 г. По традиция Рождество се отбелязва три последователни дни - на 25-ти, 26-ти и 27-ми декември. 24-ти декември е денят преди Коледа, наричан Бъдни вечер - последният ден на Рождественският пост и първата от поредицата кадени вечери. Според традицията, на Бъдни вечер на трапезата се слага нечетен брой постни ястия и се кади с тамян.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Тази тема я бях забравил.

Ето го църковният календар за 2016 г.

http://bg-patriarshia.bg/calendar.php?year=2016

 

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...