Отиди на
Форум "Наука"

Православният свят празнува Възкресението Христово


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Православните християни отбелязват днес най-светлия си празник - Великден - денят, в който Синът Божий възкръснал от мъртвите за вечен живот.

Възкресението на Господ Исус Христос от мъртвите, който изкупва нашите грехове с разпването на кръста и смъртта си, е най-важното събитие за християните.

Но Великден не е само християнски празник, в действителност този праник се е появил далеч преди християнството.

Великден днес слива в едно християнството и по-древни езически религии, чрез боядисването на яйца и други обичаи заздраве и щастие.

Екипът на Nauka.bg честити празника на всички свои потребители.

Христос Воскресе!

Според библейския разказ, на третия ден след разпването на Христос, жените-мироносици отишли на гроба, за да помажат тялото му, но открили, че той е празен - Иисус бил възкръснал.

По-късно Мария Магдалена отишла в Рим, явила се пред император Тиберий и обвинила Пилат Понтийски, че е нарушил римските закони, осъждайки невинен човек. Тя подала на императора червено яйце с думите "Христос възкресе". Оттам тръгнала съществуващата и до днес традиция за празника да се боядисват яйца и млади и стари да се чукат с тях за здраве. Също оттогава води началото си характерният за Великден поздрав "Христос возкресе" и отговорът :" Во истина возкресе".

Точно в полунощ в събота срещу неделя с камбанен звън храмовете в цялата страна отбелязаха празника. Рано сутринта в неделя се отслужва тържествена литургия. По традиция свещта, запалена на службата, се носи да догори вкъщи - така в дома символично се внася новата светлина.

Великден въплъщава основната християнска догма – вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят, който те ще наследят след земната си смърт и бъдещия Страшен съд.

Традицията повелява за Великден да се облече нова дреха. Празничната трапеза след 40-дневния пост включва яйца, козунак и печено агне.

Имен ден днес празнуват всички, които носят имената Велико, Величко, Велика, Величка, Възкресия, Анастас, Анастасия, Християн, Християна и др.

---

В йерусалимския храм "Възкресение Христово" за пореден път се случи чудото, очаквано от милиони християни - запали се Благодатният огън. Благодатният огън се появява на мястото, където се е намирал каменния плот, на който е било положено тялото на Иисус Христос.

Това тайнство се случва на Велика събота вече повече от 2000 години.

На мястото на чудото присъства в молитва само йерусалимският патриарх Теофил.

Веднага след това огънят бе раздаден на събралото се множество - представители на различни църкви, които ще го разнесат по света часове преди настъпване на най-големия християнски празник.

Над 15 хиляди християни бяха „окупирали" йерусалимския храм в очакване на чудото по запалването на Свещения огън. Улиците около храма също бяха препълнени с поклоници.

Сред тях е и българската делегация, начело с варненския митрополит Кирил, който тази вечер ще донесе в София пламък от Йерусалим огъня. Правителственият самолет се очаква да пристигне в София около 20.30 минути, а в храма "Св. Ал. Невски" Благодатнтия огън ще бъде внесен около 23.30 часа.

Счита се, че Благодатният огън има небесен произход и в първите минути след появата си не пари и не изгаря ръцете и дрехите.

---

Негово светейшество патриарх Максим възвести пред храм-паметник „Св. Александър Невски" Христовото възкресение.В „Св. Александър Невски" бе извършено Пасхалното богослужение.

Патриарх Максим отслужи лично Златоустова Света литургия.

Възвестяването на Христовото възкресение бе точно в 00.00 часа на площада пред храма.

Стотици граждани се бяха събрали тази вечер при катедралния храм, за да посрещнат Благодатния огън и Христовото Възкресение.

На Летище „София" малко преди това кацна правителствен самолет, с който благодатният огън бе превозен и бързо разнесен между вярващите в София и страната.

Предстои да бъде разнесен из всички епархии.

По традиция хиляди вярващи ще го посрещнат пред храмовете и ще им бъде раздаден.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...