Отиди на
Форум "Наука"

Съдбата на тасманийския вълк.


Maharbal

Recommended Posts

  • Потребител

Последния тасманийски вълк умира през 1932 година. Преди няколко години се появиха съобщения в пресата, че австралийски учени за започнали рабта по неговото клониране, от все още запазен биоматерял. Вече няколколко седмици се опитвам да намеря информация за проекта но неуспешно. Някой може ли да каже до къде са стигнали австралийците? И дали има и други подобни опити?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Последния торбест вълк е умрял на 7. 09. 1936г. в Hobart Zoo и то заради немърливостта на гледачите от зоопарка, които го оставили да преспи на открито една студена нощ. Имаще един проект, мисля частен беше, за клониране на това животно. Сега проекта е в задънена улица. Оказа се, че ДНК материала, който е наличен ( от един ембрион от 1899 г. потопен в формалин ) е доста увреден и само 10- 12% може да се използва. Може би в близко бъдеще ще има технология за въстановяване на увредена ДНК.

thylb150205.jpg

ПП Подобни идеи има и за мамутите.

Редактирано от fixxxsers
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Много бях учуден, че такова животно е съществувало до толкова късно, даже повече от възможността да се клонира...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Как всъщност изглежда тази животинка?Бях чувала за тасманийски вълк,но не съм го виждала...

Милото същество,не знам какво да кажа :от една страна по етични причини не харесвам клонирането (може би защото имам само повърхностен поглед над него),но от друга,би било чудесно изчезнали билогични видове да започнат отново да се размножават и да съществуват редом с нас (за динозаврите все още се двоумя,малко съседи ще се навият да съжителстват в съседство с мен и него.... :whistling: ) :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Имал е способността да си разтваря челюстите до 120 градуса ! И сега често се появяват разни съобщения, че са намирани следи от него, но реално нищо. Има доста награди обявени от разни организации, ако бъде доказано, че все още не е изчезнал. Все още чакаме.

post-1-1208722202_thumb.jpg

post-1-1208722230.gif

Редактирано от Р. Теодосиев
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Удивително същество :wub: Дано си струва чакането и попаднат на следи от него,ще бъде много жалко да изчезне такъв билогичен вид...А,всъщност защо е изчезнал?

Хмм,преди време бях гледала една серия на "Повелителят на зверовете",сега си спомних.Там се бяха опитали да докарат на вид тасманийски вълк,но не изглеждаше съвсем автентично,като гледам снимката и клипчето :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...
  • Администратор

Разкриха тайната за изчезването на тасманския вълк (видео)

Изследване на древна ДНК хвърля нова светлина върху историята на тасмайските вълци

1506840556_5_559x*.jpg

Двойка мъжки и женски тасмански вълк, 1905 г.. Снимка: Smithsonian Institutional Archives / E. J. Keller, National Zoological Park.

 

Учени установиха, че торбестият или тасманският вълк е изчезнал от територията на Австралия поради екстремни метеорологични условия и суша. Дивите кучета и ловът на аборигените не са повлияли на популацията на вълците.

Изследването, публикувано в Journal of Biogeography, на биолози от университета в Аделаида, водени от изследователя Джереми Остин (Jeremy Austin), проследява историята на популацията на животното, наричано и тасманийски тигър, през последните 30000 години.

Тасманийският вълк (Thylacinus cynocephalus) е месояден двуутробен хищник с размера и формата на средно до големина куче, с коремна торбичка, но като тигъра е нашарен с ивици върху долната част на гърба си. Той е един от малкото двуутробни, които имат торбичка и при двата пола.

"Торбестите вълци са живели някога по целия австралийски континент, но по време на пристигането на европейците в края на 16-ти век, са открити само в Тасмания", разказва д-р Остин пред Sci-news. "Те изчезват около 150 години по-късно като последният от вида умира в зоопарка Хобарт през 1936 г."

Тези двуутробни животни изчезват от Австралия преди около 3000 години, но продължават да живеят на остров Тасмания до 1936 г. Причината за изчезването на видовете от континента и тяхното оцеляване през следващите три хиляди години на острова остават неясни. 

"Изменението на климата, човешката дейност и кучетата Динго са трите основни причини, които се обсъждат" - обяснява д-р Остин.

Д-р Остин и колегите му от Университета в Аделаида, изследват митохондриалната ДНК (мтДНК) на 51 тасманийски вълци от изкопаеми кости и музейни екземпляри - най-големият масив от данни за генома на тасманийските вълци досега.

"Искахме да разберем защо са изчезнали торбестите вълци на континента, но са оцелели в Тасмания", разказва докторантът Лорън Уайт (Lauren White), първи автор на изследването.

Екипът открива доказателства, че генетично континенталните торбести вълци са разделени на източна и западна популация в южната част на Австралия преди последния ледников период преди 25000 години, както и че древната западна популация е по-голяма и генетично по-разнообразна, отколкото тасманийската популация.

1506843107_6_559x*.jpg

Примерни места, от където са взети ДНК на тасманийски вълци, оцветени според географския район. Изображение: White et al, doi: 10.1111/jbi.13101.

"Древната мтДНК ни показва, че изчезването от континенталната част е бързо и не е в резултат на вътрешни фактори, като например кръвосмешение или загуба на генетично разнообразие, разказва д-р Остин. "Изменението на климата от преди около 4000 години, по-специално тенденциите към засушаване, причинени от появата на Ел Ниньо-Южна осцилация (El Niño-Southern Oscillation - ENSO), е най-вероятно основната причина".

Ел Ниньо и сушата имат по-малко влияние върху торбестите вълци, които обитават Тасмания, защото островът е по-дъждовен.

"Открихме също доказателства за катастрофално намаляване на броя и генетичното разнообразие на популацията тасманийски вълци в Тасмания по същото време", обяснява д-р Остин.

"По време на пристигането на европейците тасманийските вълци вече имат ограничено мтДНК разнообразие", заявиха изследователите.

http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Razkriha-tajnata-za-izchezvaneto-na-tasmanskiia-valk-video_95050.html

Link to comment
Share on other sites

 Не вярвах на тезата, че ловът е причината за изчезването. Никога не бих предположил Ел Ниньо. Винаги съм си мислил, че е заради Дингото.

Редактирано от Karan
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Поредните сензационни заключения свързани с глобалното затопляне и разни подобни. Много по-несензиционно звучи това че хората са ги избили.  

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Точно този вид едва ли е бил избит от хората, по-вероятно дингото да го е изместило от ареала му. Безбройни са примерите, където инвазивните плацентни видове винаги надделяват над ендемичните двуутробни.
Не знаех, че Ел Ниньо достига и до Австралия, но засушаването на континента си е естествен процес, както и това в Централна Азия или Сахара, а не плод на климатични аномалии.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...